גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין פרשת מידע הפנים באל על לקרטל הנסיעות לפולין: ריבוי הכובעים שסיבך את פיני גינזבורג

הוא בעל מניות ודירקטור באל על, בעלים של סוכנות נסיעות ומייצג בארץ חברות תעופה שונות ● כעת פיני גינזבורג הוא גם החשוד המרכזי בפרשת שימוש במידע פנים באל על ● האם ריבוי הכובעים סיבך את האיש החזק של עולם התעופה והתיירות?

פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי
פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי

מיהו פיני (פנחס) גינזבורג, דירקטור והמחזיק ב-8% ממניות אל-על החשוד בביצוע עבירות של שימוש במידע פנים? איש עסקים חד אבל ישר ונעים הליכות או מנהל אופורטוניסט שיודע לנצל את הקשרים והידע שלו בענף עד כדי חשד לעבירות פליליות?

בשבוע שעבר דיווחה אל על על חקירה של רשות ניירות ערך ביחס לחברה. בהמשך התברר כי במוקד החקירה עומדת עסקה מיולי 2017 שבמסגרתה מכר גינזבורג 2% ממניות אל על בסכום של כ-34 מיליון שקל מחוץ לבורסה (לאחר המכירה נותר עם כ-8% מניות של אל-על).

חודש אחרי המכירה, פרסמה אל על דוח רבעוני שלילי והמנייה צללה. לטענת הרשות גינזבורג ניצל מידע פנים כדי להיפטר בזמן מהמניות, לטענת באי כוחו, יש לגינצבורג הסבר לגיטימי לעיתוי המכירה שאינו קשור למידע פנים.

ריבוי הכובעים

בחזרה לגינזבורג עצמו ולריבוי הכובעים שלו בתחום התעופה והתיירות. גינזבורג (61) נכנס לעולם התיירות בעקבות אביו ישראל, עיתונאי עבר שרכש בתחילת שנות ה-60 את סוכנות הנסיעות י. הלל (הלל טורס) מרחוב בן יהודה בתל אביב. גינזבורג מגיע מבית דתי ואת הסוכנות ניתב אביו כבר בהתחלה לפעילות בקרב פלח שוק נחשק בתחום - הנוסעים החרדים והדתיים. סוכנות הנסיעות שנמצאת עדיין בבעלותו היא הכובע הראשון שהוא מחזיק בענף.

הכובע השני הוא כאמור האחזקה באל על. בכובע השלישי הוא מחזיק באמצעות חברת תלפיות שדרכה הוא משמש כנציג של חברות תעופה זרות בישראל (GSA). בין היתר של חברת התעופה התאילנדית תאי איירווייז שלא מבצעת טיסות לישראל אולם מחזיקה מזה שנים בהסכם קוד שייר עם אל על. לפי ההסכם, שתי החברות רשאיות למכור מקומות על טיסה שמבצעת החברה האחרת, כך שבמקרה הזה רשאית תאי למכור מקומות על טיסות של אל על לבנגקוק. (נזכיר כי עד לאחרונה ובמשך שנים ארוכות, נהנתה אל על מהבלעדיות בקו תל -אביב בנגקוק אולם בקיץ האחרון נכנסה לתחרות הזו ארקיע).

חברה אחרת שמייצג גינזבורג בישראל דרך חברת תלפיות היא אוזבקיסטן איירווייז. במקביל, גינזבורג משמש גם חבר הנהלת באיירתור, סיטונאית תיירות שנמצאת בבעלות סוכני הנסיעות בישראל ואל על והעוסקת בתיירות נכנסת ויוצאת לבודדים ולקבוצות.

בענף התעופה יש הטוענים כי ריבוי הכובעים הזה בעייתי. לפי הטענה הזו מעצם העובדה שגינזבורג הוא בעל מניות וחבר דירקטוריון באל על הוא חשוף למדיניות פנימית כולל תמחור ותכנוני לו"ז, והדבר מהווה ניגוד עניינים בהיותו במקביל נציג של חברת תעופה זרה. בכך, כך נטען, הוא יכול למשל להשפיע על המחיר שבו תימכר הטיסה על ידי שתי החברות.

"גם באל על לא אהבו את זה" אומר גורם בענף התעופה. "גם עצם העובדה שסוכן נסיעות פותח נציגות של חברות תעופה זרות בישראל היא בעייתית ותמוהה ואני יודע שבאל על ניסו למדר אותו מחלק מעיסוקיו בתוך משרדי החברה לאורך השנים. היו לו מחלוקות עם מנכ"לים קודמים וגם עם משפחת בורוביץ' (בעלת חברת כנפיים המחזירה ב-35% ממניות אל על, מר"ח) הוא חשוף להרבה מידע שיכול לשמש אותו, והוא בהחלט מנצל את המידע הזה לעיסוקיו שמחוץ לאל על".

ההסתבכות בקרטל המשלחות לפולין

את הונו ההתחלתי צבר גינזבורג דרך סוכנות הנסיעות הלל. "הם הוציאו קבוצות לארה"ב ולאחר מכן נכנסו חזק לנסיעות לאומן. הם הוציאו עשרות אלפי נוסעים לאומן. הם התעשרו מזה מאוד. אחרי כן הם נכנסו לתחום של הוצאת משלחות לפולין".

כאן אנחנו כבר מגיעים להסתבכות הקודמת של גינזבורג במה שמכונה קרטל המשלחות לפולין.

ביולי האחרון הגישו הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים כתב אישום נגד ארבע חברות העוסקות בארגון המסעות לפולין ונגד 8 מנהלים בהן על עבירות של הסדרים כובלים (קרטל), מרמה ושוחד - אחד הנאשמים הוא גינזבורג (מתוקף היותו בעלי הלל טורס) יחד עם בכירים אחרים בענף. לפי כתב האישום המעורבים סיכמו ביניהם שלא להתחרות על בתי הספר והמשלחות תוך תיאום הצעות המחיר שהוגשו לגורמים המוציאים משלחות לפולין, בהם רשות בתי הסוהר, יד ושם ועוד.

כשעלה שמו של גינזבורג בהקשר הזה היו מי שהופתעו בשעה שגורמים אחרים בענף גם היום אומרים "לא ברור למה חיכו עם זה כל כך הרבה שנים. כולם ידעו מה מתרחש. גם אני עצמי", אומר סוכן נסיעות אחר "כשהבן שלי נסע לפולין עם משלחת מבית הספר נדהמתי מהמחיר שדרשו מההורים - וזה היה לפני הרבה שנים. שילמתי והיה ברור לי שאין שום סיכוי שהמחיר הזה ריאלי. ולא רק לי. לקח הרבה זמן עד שהרשות להגבלים עסקיים החליטה לעסוק בסיפור הזה".

מצד שני יש מי שטוען שכל העיסוק במסעות לפולין צמח מתוך ציונות וערכיות של גינזבורג האב ואין כל מוטיב של תמחור יתר. "כל האשמה אחרת היא לא נכונה", אומר גורם אחר. "זו משפחה ציונית וערכית ותנועה שראתה ערך עליון במסעות הללו".

"הסיפור של פולין הסב לו נזק נפשי מאוד גדול", אומר סוכן ותיק אחר. "פיני הוא ממש לא איש רע אלא הוא איש שיודע להרוויח כסף ולעשות עסקים. בהכשרתו הוא רואה חשבון והיא איש עסקים חריף וחכם, ובטח שאינו פועל ממניעים של רוע".

בנושא אחד אין מחלוקת

ומה באשר למוטיבציה להשקעה באל אל?

כשאל-על הופרטה, ב-2003, משפחת גינזבורג רכשה מניות. לאורך השנים השקיעו בחברה עשרות מיליוני שקלים. "ההשקעה היתה משהו רגשי מאוד. כל מי שמעורב באל-על עושה את זה על בסיס רגשי. ברוב התקופה ההיא אף אחד לא רצה להיכנס לאל-על חוץ מהם ומחברת כנפיים (של האחים בורוביץ'). היית צריך להבין את העסק ולאהוב את הענף. צריך להיות משוגע לדבר ומאוהב בחברה", כך הסביר גורם בענף בכתבת תחקיר שפורסמה ב-2016 במגזין G על ידי הכתבת הדס מגן. ב-2010 הצטרף גינזבורג לדירקטוריון של אל-על ומאז השפעתו הלכה וגדלה כשבין היתר הוטל עליו לנהל מו"מ מטעם ההנהלה מול ועד העובדים וועד הטייסים. גם על זה היו מי שהרימו גבות.

ריבוי הכובעים והעיסוקים של גינזבורג מעלה בקרב גורמים שונים בענף טענות. "זה מתחיל בזה שהוא בעלים של חברת תעופה ומייצג חברת אחרות ובמקביל הוא בכלל סוכן נסיעות. זה כר פוריה להתנהלות בעייתית. הוא ממזר גדול, אופורטוניסט שדואג לעצמו כשהוא לא בוחל בשום אמצעי". גורם אחר לא רואה בכך בעייתיות :"אם הוא יודע להפריד ולחלק את העבודה איפה פה הבעיה? הוא איש מאוד מקושר וזה פועל לטובתו ולטובת הענף. אני מכיר אותו היטב מאיירתור, הוא מקצוען".

כך או כך, על ההבנה שלו בענף התעופה והתיירות אין עוררין. "ברור שהוא בקיא. הוא חולש על כל זווית אפשרית בענף ומנצל את הידע שלו לטובתו", אומר גורם בענף. גורם אחר רואה בגינזבורג אדם אחר לגמרי "הוא בן אדם מקסים. איש יוצא דופן, צנוע וחכם. לא איש ריב ומדון. אנחנו מכירים מזה 30 שנה. אני יודע שיש כאלה שאומרים שהוא דורסן אבל זה נובע מהיותו איש עסקים חד וחכם שפועל לפי השכל הישר מבלי לפגוע באיש. אנשים לא יודעים לפרגן לאנשים שיודעים להרוויח כסף".

כך או כך, גינזבורג יאלץ להתמודד בחודשים הקרובים עם האישומים בתיק מידע הפנים ובתיק קרטל הנסיעות לפולין. האם יצליח להיחלץ? ימים יגידו.

באי כוחו של גינזבורג, עוה"ד גיורא אדרת ואורן אדרת, מסרו כי לגינזבורג הסברים לגיטימיים אשר מניחים את הדעת, למועד ביצוע עסקת המכירה.

חזקת החפות: פיני גינזבורג הינו חשוד בלבד בפרשת מידע הפנים באל על ובפרשת קרטל הנסיעות לפולין, הוא לא הורשע בכל עבירה ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות