גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדלקום וזורלו מערערות לעליון על אי פסילתה של גרסטל מלשמש בוררת בסכסוך על תחנת הכוח דוראד

קבוצת אדלקום וחברת זורלו הטורקית דרשו לפסול את השופטת בדימוס הילה גרסטל מלשמש בוררת, מאחר שהאחרונה שהתייעצה עם עו"ד אייל רוזובסקי, שמשרדו מייצג את אדלקום בנוגע לחקירת "תיק 1270" ● גרסטל עצמה מעולם לא הייתה חשודה בדבר בפרשה, והתיק כבר נסגר על ידי המשטרה

קבוצת אדלקום של משפחת אדלסבורג וחברת זורלו הטורקית, לא משלימות עם החלטת ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב - שלא לפסול את השופטת בדימוס הילה גרסטל מלשמש כבוררת בסכסוך סביב תחנת-הכוח הפרטית "דוראד".

אדלקום וזורלו הגישו היום (א') - באמצעות עו"ד רוני ברקמן - לביהמ"ש העליון בקשת רשות ערעור על החלטת המחוזי, שבה הן מבקשות להורות על העברת השופטת גרסטל מתפקידה כבוררת בסכסוך היצרי. סכסוך שמתנהל ביניהן לבין השותפות הנוספות בתחנת-הכוח - חברות קצא"א ודורי אנרגיה.

אדלקום וזורלו דרשו לפסול את גרסטל מלשמש כבוררת, מאחר שהיא התייעצה עם עו"ד אייל רוזובסקי, שמשרדו מייצג את אדלקום בנוגע לחקירת "תיק 1270". ואולם גרסטל סירבה לפסול את עצמה.

"יחסי ידידות מקצועיים בין בורר לעורך-דין"

גם קצא"א ודורי אנרגיה התנגדו נחרצות לדרישה מגרסטל, לפסול את עצמה. החברות טענו, כי מדובר בדרישה מופרכת משום שההתייעצות לא חרגה מ"יחסי ידידות מקצועיים בין שופט או בורר לעורך-דין, שהם מקובלים בקהיליית המשפטנים בישראל, ואינם נחשבים ליחסים משמעותיים העלולים לעורר חשש ממשי למשוא-פנים".

בחודש שעבר, ב-22 באוקטובר, דחתה שופטת ביהמ"ש המחוזי בת"א, יהודית שבח, את הבקשה לפסול את גרסטל מלהיות בוררת בסכסוך סביב תחנת-הכוח הפרטית דוראד. עם זאת, השופטת שבח, מתחה ביקורת על התנהגותה של גרסטל.

בהחלטתה קבעה שבח, בין היתר, כי שיחות הטלפון בין גרסטל לרוזובסקי "הן אכן תקלה שלו הייתה עומדת בבידודה, לא ניתן היה להכשירה".

עם זאת, השופטת קבעה כי "לא כל תקלה מצמיחה תרופה ולא כל פגם מצדיק העברת בורר מתפקידו, או ביטול פסק הבוררות על-ידו... הליקוי בענייננו אף שהוא מעורר אי-נוחות, אינו יורד לשורשי ההסכמה הקונקרטית להתדיין בפני גרסטל, ומשכך אינו מהווה סיבה להעברתה מתפקידה".

בבקשת רשות הערעור שהגישו היום, א', לביהמ"ש העליון ציינו החברות המערערות, כי "בית-המשפט המחוזי קבע בפסק-דינו, באופן נחרץ, כי היוועצות משפטית של בורר בענייניו האישיים, עם מי מעורכי-הדין המופיעים בפניו, הינה מהלך 'לא תקין'. בית-המשפט קמא לא הסתפק בכך, אלא הוסיף וקבע כי הקשר הפסול הזה מהווה, במקרה הקונקרטי, 'תקלה שלו הייתה עומדת בבידודה לא ניתן היה להכשירה'"; וכי זו "בעייתיות שלא ניתן לחלוק על קיומה".

אלא שלדברי אדלקום וזורלו, "חרף הרטוריקה הקשה הזאת, בית-המשפט קמא 'הכשיר' בכל-זאת את הקשר הפסול והאסור הזה - 'התקלה' בלשונו - וזאת באמצעות קונסטרוקציה של מניעות".

החברות מציינות עוד, שהמחוזי נימק את קביעתו בכך שהצדדים לבוררות הסכימו בשעתם, לפני שהחלה הבוררות, להתדיין בפני הבוררת גרסטל, חרף קשרי ידידות גלויים וידועים שהיו קיימים בינה לבין עו"ד רוזובסקי. "בית-המשפט קמא קבע לפיכך, כי משהסכימו המבקשים להתדיין בפני כב' הבוררת, חרף קשרי הידידות הידועים שבינה לבין עו"ד רוזובסקי, הם מנועים מלעתור לפסילת הבוררת בנימוק של היוועצות משפטית שקיימה עימו כב' הבוררת, משום שאין זה שינוי מהותי של המצב שכבר היה ידוע ומוסכם".

אך לפי הנטען בערעור, קביעה זו של בית-המשפט קמא היא שגויה, ומעוררת סדרה של שאלות משפטיות: "תחת ההנחה שצדדים לבוררות יכולים בכלל להתנות על טעם לפסילת בורר, או לוותר עליו, באופן שיוצר כלפיהם מניעות - כיצד עליהם לעשות זאת?! האם ניתן להסיק ויתור או התנאה שכזאת מכללא, במשתמע, או שנדרשת לצורך כך הסכמה ברורה ומפורשת של הצדדים?! והאם ניתן לראות בהסכמה המקורית של צדדים להתדיין בפני בורר, ככזאת היוצרת מניעות ביחס לטעם פסילה שנוצר בשלב מאוחר יותר, או שמניעות יכולה להיווצר רק במקום שבו יש מודעות מלאה לטעם הפסלות והסכמה מפורשת לוותר עליו?!".

אדלקום וזורלו טוענות, כי ביחס לכל אחת מהשאלות הללו נפלו בפסק-דינו של בית-המשפט המחוזי טעויות קשות, החורגות מגדר עניינם הפרטי של הצדדים.

לדבריהן, הטעות הראשונה: לא ניתן "להכשיר" טעם פסלות, מכוח מניעות, ללא מודעות של הצדדים לאותו טעם פסלות, וללא הסכמה מפורשת לוותר על טענה ביחס אליו. וכן, "בוררות יונקת את החיות שלה מהסכמתם המפורשת של הצדדים לה, והסכמה זו נדרשת הן לעצם קיום הליך הבוררות והן ביחס לזהות הבורר".

"בלי מנדט חדש יש לפסול את גרסטל"

לטענת המערערות, "יש הבדל עצום בין קשר חברי-ידידותי לבין קשר של ייעוץ משפטי או של יחסי עו"ד-לקוח. ממצב שבו איש מהם לא חב מאומה לאחר והקשר הוא על בסיס חברי בלבד, מישור היחסים עבר פאזה. נוצרו כעת יחסים של קרבה ממשית בין כב' הבוררת גרסטל לבין עו"ד רוזובסקי - קרבה שונה באופן משמעותי ומהותי מזו שבין ידיד וחבר.

"נוצרו כעת חובות אמון של עו"ד רוזובסקי לא רק כלפי המבקשות, לקוחותיו הקבועים, אלא גם כלפי הבוררת. נוצרו כעת גם חובות סודיות של עו"ד רוזובסקי כלפי הבוררת. כל זאת, כזכור, בעניין שאינו אזוטרי או טכני, אלא בייעוץ משפטי בסוגיה אישית רגישה, הרת גורל, עבור הבוררת".

אדלקום וזורלו מוסיפות וכותבות בערעור, שהן מעולם לא הסכימו כי הבוררת תיוועץ עם עורך-דינן, תוך כדי הליך מתנהל, בענייניה הרגישים ביותר, אבל איש לא שאל לדעתן. לטענתן, המסקנה המתחייבת מסדרת הטעויות הללו היא, כי משקבע המחוזי כי התנהלות הבוררת גרסטל עולה כדי "תקלה שלו הייתה עומדת בבידודה לא ניתן היה להכשירה", ובהיעדר הסכמה מפורשת ומנדט מחודש מצד כל הצדדים לבוררות, להמשיך ולהתדיין בפניה חרף תקלה זו, כלומר הסכמה "להכשיר" את התקלה, יש להורות על העברתה של הבוררת מתפקידה".

הסכסוך סביב תחנת-הכוח הפרטית דוראד החל בתביעה שהגישו בינואר 2016 חברות דורי אנרגיה וקצא"א למחלקה הכלכלית בבית-המשפט המחוזי בתל-אביב, ושעברה לבוררות בפני גרסטל. בתביעה נחשף סכסוך בין בעלי המניות בחברת דוראד, מפעילת תחנת-הכוח הפרטית.

לפי טענתם של דורי אנרגיה וקצצ"א, חברות אדלקום וזורלו קשרו קשר עם הקבלן שהקים את תחנת-הכוח - מאחורי גבם של יתר בעל המניות בדוראד - לניפוח סכום חוזה ההקמה של התחנה. זאת, לפי הנטען, תוך שאדלקום וזורלו מקבלות את ההפרש "בדלת האחורית" ומשלשלות לכיסן בהסתר סכום עתק של כ-140 מיליון דולר, על-חשבונה של דוראד, באמצעות נאמנות הרשומה באיי הבתולה.

עו"ד דוד לשם, ב"כ דורי אנרגיה מסר: "מדובר במהלך ציני ומופרך נוסף בשורת מהלכים של הנתבעות. זאת, בניסיון לסכל ולעכב בכל דרך את בירור תביעת הענק שהגישו נגדן דורי אנרגיה וחמי רפאל, ושאליהם הצטרפה גם בעלת המניות הגדולה בחברה, שתא"א (חברת בת של קצצ"א). אנו מאמינים ומקווים שהעליון ידחה במהרה גם ניסיון נפסד זה, אשר בכל מקרה לא ירתיע את מרשתי ממיצוי ההליכים שנקטה נגד הנתבעות"

רקע: גרסטל התייעצה עם עו"ד אייל רוזובסקי, שמייצג בדוראד, על ענייני תיק 1270

כאמור, החברות אדלקום וזורלו דרשו לפסול את הבוררת גרסטל, מאחר שהתייעצה עם עו"ד רוזובסקי, שמשרדו מייצג את אדלקום, בנוגע לחקירת "תיק 1270". בתיק זה נחקר החשד כי ניר חפץ - עד המדינה בתיקי ראש-הממשלה בנימין נתניהו - הציע לגרסטל באמצעות יועץ התקשורת, אלי קמיר, לתמוך בה במרוץ לתפקיד היועץ-המשפטי לממשלה, בתמורה לתמיכתה בסגירת תיק החקירה של שרה נתניהו ב"פרשת המעונות".

יצוין, כי גרסטל עצמה מעולם לא הייתה חשודה בדבר בפרשה, וממילא התיק הזה, שנפתח בקול תרועה רמה, כבר נסגר על-ידי המשטרה. גרסטל סירבה לפסול את עצמה, והבהירה כי בשיחותיה עם עו"ד אייל רוזובסקי, אין כדי להשפיע בכל דרך שהיא על שיקול-דעתה המקצועי הנדרש להכרעה בבוררות דוראד.

וכך כתבה גרסטל בתגובה לבקשה לפסול אותה - "איני רואה בשיחותיי הספורות עם רוזובסקי עילת פסילה, ואיני רואה כל מניעה מבחינתי להוסיף ולשבת בדין. התיק יוכרע לפי הראיות והטיעונים המשפטיים. לא לפי זהות המייצגים ולא לפי זהות המיוצגים. לא לפי 'אזהרה יתר' ולא לפי 'אזהרת חסר'".

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח