גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דחיית הבחירות: תרחיש האימה התקציבי של שר האוצר כחלון

לאחר ששרת המשפטים איילת שקד ושר החינוך נפתלי בנט חזרו בהם מכוונתם לפרק את ממשלת נתניהו, שמירת שלמותה של קואליציית 61 חברי הכנסת הופכת להיות כאב הראש של שר האוצר משה כחלון • בשנה שנותרה עד המועד הרשמי של הבחירות, הקואליציה תלויה בכל אחד ואחת מחבריה, ואלו מצידם צפויים לנצל זאת עד תום

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

בראיון טלוויזיוני במוצאי שבת הסביר שר האוצר משה כחלון מדוע הוא לוחץ בכל כוחו להקדמת הבחירות. "עם 61 ח"כים בלתי-אפשרי לנהל קואליציה בשנה הרביעית", אמר כחלון, "יש לנו בעיה אמיתית. יש פה סכנה של הפקרות תקציבית, הפקרות חקיקתיות".

אם ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא המנצח החד-משמעי מכישלון הניסיון לפרק את הקואליציה - שר האוצר שלו משה כחלון הוא המפסיד הגדול. מי כמו כחלון מבין מה מחכה לו בשני המושבים הבאים של הכנסת, שהייתה קרובה כל כך להתפזר השבוע. בסביבתו עדיין מאמינים - או רוצים להאמין - שזה לא באמת יקרה, ומשוכנעים שהכנסת תתפרק מעצמה בתוך זמן קצר.

נכון שתקציב 2019 כבר מאושר. נכון שהאוצר מתמודד עם אווירת בחירות מאז מאי. לא הכל מפורסם ומדווח. הציבור שומע כשהממשלה נותנת 22 מיליארד שקל לשוטרים אבל קרבות תקציביים מתנהלים כל הזמן. שר הרווחה חיים כץ מצטיין בנושא וכמוהו גם שר החקלאות אורי אריאל. זה דורש תוספות לביטוח הלאומי וזה מגן על החקלאים וכולם כמובן עושים זאת בשם האזרח הקטן. ישנם עוד שורה ארוכה של גופים וקבוצות לחץ (היום למשל המכללות) שתובעים תוספות שכר ושואבים עידוד והשראה מהצלחת המאבק של אנשי כוחות הביטחון.

כל ח"כ מלך וגפני הוא הקיסר

אבל כל מה שקרה עד היום היה רק ההקדמה למה שיתרחש מעכשיו: כי אם עד עכשיו נאלץ שר האוצר להתמודד מול שרים סוררים יהיה עליו להתמודד מעתה גם מול חברי כנסת סוררים מהקואליציה. כל אחד מהם יכול לגרום לממשלה תבוסה בכל הצבעה. היום זה אורן חזן שנסע לחו"ל, מחר זו רחל עזריה בהצעת החוק לתחבורה ציבורית בשבת, מחרתיים אמיר אוחנה עם חוק הפונדקאות וכן הלאה וכן הלאה. כל ח"כ הוא מלך ויו"ר ועדת הכספים משה גפני הוא קיסר. 

כל הצעת חוק פופוליסטית שתעבור בכנסת בקריאה טרומית תסבך מעכשיו את שר האוצר. הצמדת קצבאות הזקנה לשכר הממוצע? תוספות לנכים במיליארדי שקלים? מנהיג מפלגת כולנו לא יכול להרשות לעצמו להצטייר כמי שעוצר הצעות כאלה, בטח לא לפני בחירות ובטח לא אחרי שנתן לשוטרים 22 מיליארד שקל. נכון, כחלון כבר אישר תקציב, אבל בכך הוא גם איבד את היכולת שלו לקנות את הח"כים. אם הגזרים נגמרו לו, ואם במקלות הוא חושש להשתמש, אז איך אומרים הילדים: "כולם עליו!".

עשרות אולי מאות קרבות קטנים מחכים לכחלון בדרך הייסורים אל הקלפי וקרב אחד גדול - מול שר הביטחון שהוא מאז אתמול גם ראש הממשלה. לא מזמן הציג נתניהו לקבינט המדיני-בטחוני את תפיסת הביטחון שלו, שמשמעותה הגדלה מידית של תקציב הביטחון בכמה מיליארדים.

בינתיים נערכו שני דיונים בנושא שבהם הסבירו אנשי האוצר לראש הממשלה מדוע אי-אפשר להגדיל את ההוצאה התקציבית מעבר למה שנקבע. כיצד יחליט נתניהו? כשליברמן דרש כזכור להגדיל את תקציב הביטחון ב-4.8 מיליארד שקל - נתניהו הציע 37 מיליארד. בהמשך לנאום שלו אתמול נראה שנתניהו יתאמץ עכשיו להוכיח שהוא לא פחות מר ביטחון מליברמן או מבנט ואם עד עכשיו הוא נטה לתמוך במערכת הביטחון במאבקים התקציביים מול האוצר, מעכשיו הוא יהיה הלוביסט מספר אחת שלה.

גם הריסון העצמי המרשים שהפגין עד היום הצבא עומד כנראה להסתיים: תר"ש גדעון ספג אתמול קיצוץ של חצי מיליארד שקל בשנתיים - במסגרת הקיצוץ הרוחבי למימון תוספות השכר לשוטרים - והצבא לא יעבור על כך בשתיקה. בטח לא תחת הנהגתו של רמטכ"ל חדש שצריך עדיין להוכיח את עצמו בעיני חבריו למטכ"ל.

קולות החריקה של המשק מתחזקים

עכשיו תוסיפו לכל הצרות האלה במגרש הפוליטי את הצרות שמגיעות לכחלון מכיוון הכלכלה. נתחיל בגירעון. כחלון הרי הבטיח שהסטייה בגירעון לא תהיה משמעותית ושיש לו סט כלים לגרום לכך שהגירעון אכן יהיה קטן יותר. הבעיה שתרגילים של דחיית הוצאות והקדמת הכנסות לא עובדים לאורך זמן. אפילו החשב הכללי הכי גמיש לא יוכל להחזיק את בעיית הגירעון מתחת לשטיח עד נובמבר.

וזאת רק ההתחלה. הבעיה היותר גדולה היא מצב המשק, שאחרי שנים של שגשוג ופריחה משמיע לאחרונה קולות חריקה. מה שהרגיע עד עכשיו את כל הכלכלנים היו נתוני הצמיחה של המשק שהמשיך להפגין עוצמה. נכון ברבעון השני הייתה ירידה חדה בצמיחה אבל בבנק ישראל ובשאר הגופים טענו שזו מעידה חד-פעמית. אלא שאתמול כשהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את אומדן הצמיחה הראשון שלה לרבעון השלישי של השנה והתברר שההאטה לא הייתה מקרית אלא כנראה שכבר אפשר לדבר על שינוי מגמה.

זה אומר שהצמיחה ב-2019 תרד הילוך, ההכנסות יהיו נמוכות מהתחזית והגירעון ימריא למעלה. זה אומר שסוכנויות דירוג האשראי יבחנו בשבע עיניים את מצב המשק, כי מה שבאמת מטריד אותן הוא היפוך מגמה ביחס החוב לתוצר - וזה יקרה אם הגירעון יעבור את הגידול בתמ"ג.

ועוד צרה ממתינה לכחלון - העלאת הריבית שבנק ישראל מתכנן לתחילת השנה. העלאת הריבית הזאת באה מבחינתו בעיתוי גרוע כי היא עלולה לדרדר את המשק להאטה של ממש. הנחמה היחידה של שר האוצר מגיעה מכיוון הנדל"ן - שם נראה שמגמת ירידות המחירים לא תסתיים במהרה. האם ההישג של ירידת מחירי הדירות יספיק לכחלון בקלפי?

כחלון צודק. את 2019 שר האוצר היה יכול לעבור בשלום אילו הייתה שנתו הראשונה בקדנציה, אבל בתור שנה רביעית בקדנציה, שנת 2019 עלולה להפוך לצרה צרורה מבחינת שר האוצר. 

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה