גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות הפסדי עתק - התעשייה האווירית שוקלת להפסיק את ייצור מטוסי המנהלים

בתע"א שוקלים להפסיק את פעילותה בתחום ייצור מטוסי המנהלים, שבו מועסקים כאלף עובדים • הסיבה: הביקוש העולמי הצטמצם מאוד בשנים האחרונות, מה שהפך להפסדית את הפעילות של תע"א בתחום

התעשייה האווירית בוחנת את סגירת פעילות הפיתוח והייצור שלה בתחום מטוסי מנהלים וצפויה לקבל החלטה סופית על הנושא בתוך חודשים אחדים, כך נודע ל"גלובס".

בחינת המשך פעילותה של התע"א בתחום באה על רקע שאלות רבות אודות הכדאיות הכלכלית שלה. זאת, בעקבות הפסדים שהיא צברה במהלך העשור האחרון. נקודת המפנה מבחינת תע"א הייתה פרוץ המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 שהוביל לירידה חדה במכירת מטוסי מנהלים ברחבי העולם. החלטה על יציאה מהתחום, תחלץ את החברה מהצורך להקצות סכומי עתק לפרויקט.

"יש מחשבות לרדת מהנושא הזה לחלוטין. כבר הפסדנו שם הרבה מאד כסף, והמשך הפעילות בנושא יחייב אותנו להשקיע סכומים עצומים", אמר ל"גלובס" גורם בכיר בחברה.

גורם אחר בחברה אמר כי "פשוט נמאס להפסיד מהפעילות הזאת, בנוסף לקיטונות של ביקורת, גם מצד מבקר המדינה, שהחברה סופגת על המשך פעילותה בתחום. אם זה לא כלכלי, צריך לדעת לשחרר".

הפעילות האזרחית: כשליש מהכנסות התעשייה האווירית

בתע"א רוצים לקצץ בהפסדים

כיום מטוס המנהלים המרכזי שהתע"א מייצרת הוא G-280. הוא מיוצר במפעלי חטיבת כלי הטייס האזרחיים של החברה שנמצאים ליד נתב"ג מתוקף הסכם שיתוף פעולה ארוך שנים עם גלפסטרים, שבבעלות ג'נרל דיינמיקס האמריקאית. מלאכת יצור המטוסים נעשית בהתאם לתחזיות ביקוש ולהזמנות שגלפסטרים מעבירה מדי שנה לתע"א.

המטוסים שמיוצרים בישראל נמסרים לגלפסטרים ריקים, והיא משווקת אותם ללקוחותיה - עשירי תבל שחפצים במטוס פרטי - תוך התאמת חבילות האבזור שלהם על פי דרישותיהם.

ההחלטה בתע"א תתקבל כנראה כבר בתקופה הקרובה, בשל העלויות הכלכליות הכרוכות בהמשך הפעילות. אם תע"א ממשיכה לראות את עצמה שחקנית בענף זה, יהיה עליה להשקיע לא פחות מ-80 מיליון דולר על פיתוח של נגזרת חדשה למטוס המנהלים המרכזי שהיא מייצרת וזאת, כדי לשמר את הרלוונטיות שלה ושל גלפסטרים האמריקאית בתחום.

מנגד, החלטה על יציאה מהתחום, תחלץ את החברה מהצורך להקצות סכומי עתק למיזם כזה, ועל הדרך לשפר את היעילות באופן שיוביל מאוחר יותר גם לשיפור רווחיותה - אחד היעדים המרכזיים שקבעו היו"ר שלה, הראל לוקר והמנכ"ל נמרוד שפר.

גורמים בחברה אומרים כי אם תתקבל החלטה כזאת, לא תהיה לה משמעות מיידית של סגירת פעילות הפיתוח והיצור של מטוסי המנהלים שלה. "בתוך 3 או 4 שנים יופיעו בשוק דגמים חדשים, תע"א כבר לא תהיה רלוונטית, והפעילות תגווע בהדרגתיות. התוצאה תהיה שעובדים יפרשו מרצון או יגיעו לגיל פרישה, ואחרים יפוטרו או ינוידו לתפקידים אחרים בחברה. זה מאות רבות של אנשים", אמר גורם בכיר.

בתע"א הבהירו כי "החברה מחויבת באופן מלא ליצור מטוס המנהלים G-280 ולשיתוף הפעולה שלה עם גאלפסטרים ואין שום כוונה או מחשבה להפסיק את הייצור של מטוס זה, בשום שלב. שיתוף הפעולה עם גאלפסטרים הוא אסטרטגי עבור תע"א וימשיך להיות כזה".

בחברה מאשרים כי היא בוחנת את מהלכיה באשר לפיתוח נגזרת עתידית של מטוס מנהלים - וכי טרם קיבלה החלטות על כך. אם יוחלט שלא לפתח נגזרת כזאת, ה-G-280 יהיה מטוס המנהלים האחרון שהיא תייצר. 

טרם הושגה הסכמת העובדים

ב-1 בינואר תע"א מתכוונת להתחיל וליישם תכנית אסטרטגית שגיבשה בעבר והאיצה מאוד בשנה האחרונה, לאיחוד הפעילויות של כלל החטיבות האזרחיות שלה לתוך קבוצת תעופה חדשה. זאת, בעיקר במטרה לצמצם עלויות תוך איחוד של מטות וביטול כפל תפקידים במערכים השונים. בראש הקבוצה יעמוד יוסי מלמד, שמכהן בתפקיד מנהל חטיבת בדק מטוסים.

לקראת איחוד החטיבות והקמת הקבוצה החדשה הנהלת התע"א, טרם הגיעה להסכמים המתבקשים עם ועד העובדים, שבראשו יאיר כץ, בנו של יו"ר הוועד לשעבר וכיום שר העבודה והרווחה, ח"כ חיים כץ.

בשבועות האחרונים, עם יחסי עבודה מתוחים ברקע, הוועד והנהלת החברה פתחו במשא ומתן בניסיון להגיע להסכמות עד סוף השנה. המפגשים נערכים בתדירות של פעמיים בשבוע - אך הבנות בשלב הזה אין. בעבר הוועד דרש מההנהלה כי יוצגו לו נתונים כספיים עדכניים על יחידות החברה, הקצאת תקציבים למחקר ופיתוח ועוד.

גורמים שמעורבים בתהליך אמרו ל"גלובס" כי ההחלטה על עתיד הפעילות בתחום מטוסי המנהלים תתקבל באופן סופי רק לאחר שהחטיבות האזרחיות יאוחדו, וזאת בניסיון לחסוך טלטלות וזעזועים בחברה.

גורמים בחברה העריכו כי מהלך כזה יתסיס את הוועד, בשל ההשלכות שלו על מצבת העובדים. זאת, בנוסף לתהיות אודות הצורך בהקמת קבוצת תעופה חדשה, כשאחת הפעילויות האזרחיות המרכזיות שלה, עשויה להיסגר.

"זאת תהיה החלטה רעה", אמר היום (ב') ל"גלובס" גורם בחברה, "החלטה על יציאה מהפעילות הזאת תוביל לאבדן יכולות וידע שכיום מוחזקים בידי ישראל בכל הקשור לפיתוח, לייצור ולרישיון של מטוסי מנהלים, ויש בהם כדי להשפיע על פיתוחים של כלי טייס נוספים בעתיד".

הפעילות של תע"א בתחום מטוסי המנהלים נעשית מאז שנות ה-70 של מאה הקודמת, וכיום מועסקים במסגרתה כ-1,000 עובדים ישירים ועקיפים.

מעבר להפסדים הכלכליים, בתע"א נאלצו כאמור להתמודד גם עם ביקורת מצד מבקר המדינה. בדוח שפרסם המבקר ב-2014 בנוגע לפעילותה של תע"א בתחום מטוסי המנהלים, הוא מצא כי שורה של ליקויים מצדה, כמו אי עמידה ביעדים שנקבעו בתכניותיה העסקית, הובילו אותה לצבר הפסדים של עשרות מיליוני שקלים ולהשקעות בהיקפים של מאות מיליוני דולרים. הפסדים שלפי המבקר השפיעו באופן שלילי על מצב החברה לטווח הבינוני והארוך. 

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה כי טרם התקבלו החלטות בנושא: "בשנה האחרונה מתבצע בתע"א מהלך אסטרטגי של איחוד החטיבות האזרחיות ומפעל להב שמחטיבת כלי הטייס הצבאיים - לקבוצת תעופה אחת. לאחר המיזוג תורכב התע"א מארבע חטיבות, במקום שש חטיבות כיום.

"לצד מהלך זה מתבצעת בשנה האחרונה בניית אסטרטגיה חדשה לתעשייה האווירית ובמסגרתה מהלכים אלה נבדקים מחדש כל קווי העסקים של החברה, כדי ליצור מיקוד עסקי ויתרונות תחרותיים ותוך התאמה לשינויים בשווקים העולמיים".

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי