גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לתביעה משפטית? יש כבר מי שקנה את הדומיין Airbnb-westbank

הודעת Airbnb כי בכוונתה להוריד ממאגריה 200 נכסים הרשומים בהתנחלויות הצליחה לעורר סערה ● למרות שיש מי שטוען ש-Airbnb חסינה מבחינה משפטית שכן היא חברה פרטית, חוק החרם בארץ קובע כי ניתן לתבוע באופן אזרחי את מי שנמנע מקשר כלכלי עם ישראל ● "Airbnb מנצלת את כוחה המונופוליסטי. זה בדיוק כמו שהיא תחליט שלא למכור ללקוחות ג'ינג'ים"

Airbnb / צילום: שאטרסטוק
Airbnb / צילום: שאטרסטוק

בית ביישוב אורנית בתמורה ל-500 שקל ללילה ודירת סטודיו ביישוב רבבה ב-190 שקל - למרות ההצהרה שלה אתמול לפיה תפסיק לפרסם נכסים הממוקמים בהתנחלויות, בדיקת "גלובס" מעלה כי גם היום מוצגות באתר Airbnb דירות להשכרה בדיוק באותם אזורים שנויים במחלוקת. ל"גלובס" אף נודע כי משרדי הממשלה, בהם משרד התיירות, המשרד לעניינים אסטרטגיים, המשפטים, הכלכלה והחוץ הקימו צוות משותף שייבחן כיצד לפעול בעניין.

Airbnb במספרים

הודעת החברה אתמול לפיה בכוונתה להוריד ממאגריה 200 נכסים הרשומים בהתנחלויות בישראל הצליחה לעורר סערה. "אפשר להגיד ש-Airbnb שהיא מונופול בתחומה מנצלת את כוחה המונופוליסטי", אומר היום ל"גלובס" עו"ד גיא אופיר המתמחה בדיני אינטרנט. "Airbnb תוכל לטעון שמדובר בהחלטה עסקית בשל לחץ כלכלי שהופעל עליה ושהיא לא רוצה להינזק כספית, אבל זה בדיוק כמו שהיא תקבל החלטה שלא למכור ללקוחות עם שיער ג'ינג'י על רקע עסקי". 

עו"ד אופיר אף "מזמין" את הענקית מסן פרנסיסקו לקרב משפטי בדרך מעניינת: "ברגע ש-Airbnb יצאה עם ההודעה שלה לפיה היא לא תציע יותר דירות להשכרה בהתנחלויות, רכשתי את הדומיין 'Airbnb-westbank'. אני בטוח שהחברה תעמוד על הרגליים האחוריות ושתוגש נגדי תביעה או צו מניעה. אני מזמין אותם לריב בבית המשפט. מי שמחרים אזורים גיאוגרפיים לא זכאי להגנת סימני מסחר באותו האזור. נכניס לאתר את כל הנכסים ש-Airbnb ממדרת". 

לדבריו, "החברה בוחרת צד והשאלה היא האם יאפשרו לבעלי נכסים פלסטינים לשווק נכסים בגדה. אם לא יאפשרו גם לפלסטינים להשכיר נכסים קשה יהיה לטעון שמדובר באפליה, שכן מדובר בהחלטה גורפת. 

"מהלך גאוני מבחינה מסחרית"

נציין, החוק הישראלי קובע כי אסור להפלות באספקת מוצר או שירות על בסיס מגורים. עם זאת, החוק מתייחס לאפליה של אדם המקבל שירותים - כך שבעלי נכסים שמציעים שירותים לא יכולים לטעון על בסיסו לאפליה. לדברי ד"ר רונית לוין-שנור, מרצה בכירה וחוקרת בבית הספר הארי רדזינר למשפטים בבינתחומי, "המדיניות שעליה הכריזה Airbnb לא משקפת לכאורה אפליה של אדם על בסיס מקום מגוריו. החברה קובעת סטנדרטים לסוג הנכסים שאותם היא משווקת, כשהיא יכולה להחליט שהיא לא משווקת למשל נכסים בלי שירותים או נכסים שממוקמים באזורים שיש בהם סכנה ביטחונית או מחלוקת פוליטית". 

עם זאת, חוק אחר שנחקק ב-2011, "חוק החרם", מתייחס למניעת פגיעה בישראל על בסיס חרם והוא מאפשר הטלת סנקציות על מי שקורא באופן פומבי להטיל חרם על המדינה, תוך הימנעות מקשר תרבותי, כלכלי או אקדמי מחמת זיקתו למדינת ישראל או לאזור הנמצא בשליטתה. "אם אנחנו מפרשים את עמדת Airbnb כקריאה פומבית להטיל חרם, אזי המדינה יכולה לפעול בהתאם למה שהחוק קובע ולאפשר לשר האוצר למנוע הטבות מאותו גוף (בהתאם לרשימה שקבועה בחוק), או להגביל את יכולתו להשתתף במכרז. במקביל, אפשר להגיש תביעה אזרחית על בסיס החוק הזה ואפשר לכאורה לתבוע פיצויים לנזק שנגרם בעקבות אותה קריאה", אומרת ד"ר לוין-שנור. 

גם ד"ר אפרת טולקובסקי, מנהלת מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי, טוענת כי לבעלי הנכסים אין קייס נגד Airbnb משום שהיא חברה פרטית והיא יכולה לקבל החלטות כאלו. היא לא מחויבת לספק שירותים לכל בתי האב כמו בזק וזכותה לקבל החלטות מהסוג הזה". לדבריה, "יש מדינות שהיא כלל לא פועלת בהן ולכאורה גם הן יכולות לחוש מופלות. בהחלטה שלה ציינה החברה שהיא בודקת כל נושא לגופו, כך שגם הטענה לאפליה לכאורה מול אזורים כבושים אחרים יכולה לקבל נימוק נגדי. 

"Airbnb קמה ממקום של אג'נדה חברתית שיתופית והיא סובלת מבעיות כרוניות כמי שאחראית לעלייה במחירי הנדל"ן ושכר הדירה וכמי שפוגעת באוכלוסיות החלשות", מוסיפה טולקובסקי. "כאן היא יוצאת במהלך שינסה למצב אותה כעסק חברתי שייתן לה ג'יטונים בחינם בפעילות שהיא שולית מבחינתה.  להיות היום נגד ההתנחלויות בארה"ב נותן נקודות זכות, ובפועל מבחינת החברה זה מהלך גאוני מבחינה המסחרית והתדמיתית. היא ממצבת את עצמה כחברתית ולא נוגעת בבעיה האמיתית שנוגעת אליה.

"Airbnb הרי לא תפתור את הקונפליקט במזרח התיכון והיא צבועה במידה מסוימת. נכסים בהתנחלויות היא מורידה, אבל את הנכסים בעזה היא משאירה למרות שבארצות הברית החמאס מוגדר כארגון טרור". 

האם גם בוקינג שמשכירה נכסים ולא רק בתי מלון צפויה ללכת בעקבות Airbnb ?

"בוקינג היא חברה מסחרית לגמרי שאין לה אמירה חברתית. קשה לי לראות מצב שגם היא תכריז על מהלך דומה שמדיף ניחוח של BDS". 

ב-BDS מנכסים לעצמם את ההצלחה

"יש דעות סותרות לגבי השאלה האם חברות צריכות לעשות עסקים בשטחים הכבושים, שהן נושא לסכסוכים היסטוריים בין ישראלים לפלסטינים", כתבה אתמול Airbnb בהודעה שהפיצה לעיתונות. לדבריה, "בעבר הבהרנו כי נפעל באזור הזה, כפי שמתיר החוק. עשינו זאת משום שאנו מאמינים בערך הגדול שמחבר בין אדם לאדם בעולמות התיירות. נמשיך לשאול שאלות ולהקשיב למומחים, נמשיך להאזין למחשבות של חברי הקהילה שלנו וללמוד".

עוד הוסיפה החברה כי ..."עלינו לשקול את ההשפעה שיש לנו ולפעול באחריות... על חברה להכיר בכך שכל מצב הוא ייחודי ודורש בחינה לגופו". בנוסף מתייחסת החברה לכך שעליה "להעריך את הסיכונים הפוטנציאליים עבור המארחים והאורחים שלנו", ואפילו לקבוע אם הצעת נכסים ב"שטחים הכבושים" משקפים קשר ישיר לסכסוך שבאזור. Airbnb סיימה את הודעתה בתקווה לשלום באזור, אולי גם כתוצאה מהלחץ הכלכלי דוגמת זה שהיא מפעילה כעת.

בתגובה, ניכס אתמול לעצמו ארגון ה-BDS חלק מההצלחה: "אנו מקדמים בברכה את החלטת Airbnb. זהו צעד ראשון בכיוון הנכון לשים קץ לרווחתו של Airbnb מגניבה של ישראל מאדמות וממשאבים טבעיים של הפלסטינים". בארגון אף מלינים על כך שהחברה אינה מורידה נכסים מאזור מזרח ירושלים - ועל כך ינסה הארגון להיאבק.

"החלטה אומללה שמבוססת על שיקולים פוליטיים"

נציין, כי שר התיירות, יריב לוין, התבטא לא אחת לטובת הפתרון של דירות לתיירים לנוכח מספרם הגדל ולנוכח המחסור בבתי המלון, אולם אמר כי הוא תומך באסדרה של התחום. "כל אסדרה, מבורכת לכשעצמה, צריכה להיות פשוטה כך שתאפשר את המשך פעילות Airbnb והרחבתה". אתמול הביע לוין דעות אחרות כשהורה למשרדו לגבש צעדים מיידיים להגבלת פעילות החברה בכל הארץ. השר דרש בתוקף מהנהלת Airbnb לבטל את ההחלטה המפלה להסיר מהאתר דירות מהיישובים ביהודה ושומרון, והדגיש כי מדובר בהחלטה מבישה ואומללה ובכניעה מחפירה של החברה.

בנוסף, השר לנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן, קרא לבעלי הנכסים שנפגעים מההחלטה לבחון הגשת תביעות נגד Airbnb. הוא הגדיר את ההחלטה כ"החלטה אומללה המהווה כניעה לארגוני ה-BDS האנטישמיים שמבוססת על שיקולים פוליטיים ולא על שיקולים עסקיים. סכסוכים לאומיים קיימים בכל העולם, וראשי Airbnb יצטרכו להסביר מדוע בחרו דווקא לנקוט עמדה פוליטית גזענית נגד חלק מאזרחי ישראל". עוד אמר ארדן, כי בכוונתו לפנות לגורמים המדיניים הבכירים ביותר בארצות הברית כדי שייבחנו אם ההחלטה הזו מפירה את החקיקה נגד חרמות הקיימת בלמעלה מ-25 מדינות בארצות הברית״. 

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת