גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבורת ה"זבל": קריסת ברוקלנד דחפה את מרבית האג"ח האמריקאיות לתשואה דו ספרתית

בעקבות הירידות האחרונות במחירי האג"ח האמריקאיות, נסחרות כיום סדרות אג"ח של כ-10 חברות שונות בתשואה דו ספרתית ● מרבית החברות הזרות שהנפיקו בתל אביב נסחרות בתשואת זבל או קרוב מאוד לשם

בועז גלעד /צילום: אתר ברוקלנד אפריל
בועז גלעד /צילום: אתר ברוקלנד אפריל

מדד תל בונד גלובל, שכולל את איגרות החוב של חברות הנדל"ן הזרות, נסחר היום ביציבות, לאחר ירידה של כ-1% שרשם אתמול. מתחילת השנה איבד המדד יותר מ-5% מערכו והוא נסחר כעת קרוב לרמה בה הושק ביולי 2017, כאשר רבות מהחברות הכלולות בו נסחרות כיום בתשואה דו ספרתית (ראו טבלה). 

בעקבות הירידות האחרונות במחירי האג"ח האמריקאיות, נסחרות כיום סדרות אג"ח של כ-10 חברות שונות בתשואה דו ספרתית, כאשר אג"ח במספר דומה נסחרות בתשואה חד ספרתית גבוהה של כ-9%, כלומר מרבית החברות הזרות שהנפיקו בתל אביב נסחרות בתשואת זבל או קרוב מאוד לשם.

אג"ח אמריקאיות עם תשואות גבוהות

החששות מפני יכולתן של חברות הנדל"ן הזרות, שפועלות בארה"ב ומאוגדות באיי הבתולה הבריטיים (BVI), טיפסו החודש מדרגה נוספת בעקבות קריסתה של אחת מהן - חברת ברוקלנד אפריל שחייבת למחזיקי האג"ח שלה סכום של כ-150 מיליון שקל.

בשבוע שעבר הודיעה ברוקלנד כי היא מבקשת הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה, מאחר שתישאר ללא מזומנים בכמות מספקת לתשלומי הקרן ב-2019, ובתגובה העריכה חברת הדירוג S&P מעלות כי שיעור שיקום החוב של ברוקלנד למחזיקים, במקרה של חדלות פירעון ב-2019, יעמוד על 10%-30% בלבד.

הנפילה של ברוקלנד העצימה את החששות בשוק מפני חוסר השקיפות של חברות הנדל"ן הזרות ומפני המורכבות הרבה של המבנה הפירמידאלי שלהן, שמרחיק את מחזיקי האג"ח מנכסי החברה בעת משבר. חברות אלו, שגייסו בשנים האחרונות בת"א עתק מצרפי של כ-30 מיליארד שקל בהנפקות אג"ח בת"א, נסמכות ברובן על מחזורי חוב, ולכן במועד פירעונות הקרן ייאלצו להתמודד עם הצורך של גיוס חוב חליפי בת"א או בארה"ב.

חוק חדלות הפירעון החדש

אתמול קיבלו המשקיעים גושפנקה לחששותיהם, בכנס "אתגרים משפטיים באירועי חדלות פירעון של חברות נדל"ן אמריקאיות", שערך משרד עורכי הדין ארנון שגב ושות' עם פירמת עורכי הדין האמריקאית ווייל (Weil) וחברת השירותים הפיננסיים גוגנהיים פרטנרס. את הכנס פתחה הרצאה של פרופ' דוד האן, שכיהן בתפקידו הקודם ככונס הנכסים הרשמי.

הרצאתו של פרופ' האן עסקה בסמכויות של בתי משפט בישראל לדון בחדלות פירעון של חברות זרות. פרופ' האן סקר את הפסיקה הישראלית בנושא ואת ההבדלים בין המצב הקיים כיום לבין השינוי שיקרה בספטמבר 2019 עם כניסתו לתוקף של חוק חדלות הפירעון החדש. הוא הדגיש כי החוק החדש מעניק באופן מפורש סמכות לבתי המשפט המקומיים לעסוק בחדלות פירעון של חברות בינלאומיות, אולם עד כניסתו לתוקף נדרשים המשקיעים להמשיך ולהסתמך על פסיקות העבר שמעניקות לביהמ"ש סמכויות רק באופן חלקי ותלוי מציאות.

עם זאת, פרופ' האן הדגיש כי החוק החדש קובע שההליך העיקרי יתקיים בארץ שבו מרכז האינטרסים העיקריים של החברה, כשברירת המחדל היא מקום ההתאגדות שלה. כך, שכדי שלא להיגרר לבית המשפט באיי הבתולה הבריטיים, יידרשו מחזיקי האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות לתקוף ראשית את ברירת המחדל בטענה כי לחברה אין כל פעילות אמיתית שם. הוא גם הוסיף כי תניית השיפוט שהוכנסה לשטרי הנאמנות של האג"ח הזרות, לפיה הדיוני המשפטיים מולן יתקיימו בישראל, אינה מהווה גורם מכריע בנושא.

על פי פרופ' האן, תיק חדלות הפירעון החשוב ביותר של השנים האחרונות הוא זה שהתנהל נגד חברת אמפל, שנשלטה בידי יוסי מימן. בתיק זה נדרשו מחזיקי האג"ח הישראלים להתמודד לראשונה עם חברה אמריקאית, שפנתה להליך של הגנה מפני נושים (צ'פטר 11) בארה"ב. מחזיקי האג"ח הישראלים, שחשבו שיש בידיהם כוח אל מול החברה, נאלצו להתמודד מול נאמן אמריקאי שלא ממש ספר אותם ועם הוצאות משפטיות כבדות בארה"ב. לאחרונה הם אף הסכימו בשל כך להצעתו שתכלול תספורת של כ-50% על החוב.

חשיפה מוסדית להשקעות פירמידאליות

אחריו עלה לדבר עו"ד ארנון שגב, שהסביר כי לא קיים למעשה סגמנט BVI או סגמנט של חברות נדל"ן אמריקאיות, אלא יש חברות נדל"ן במבנה פירמידאלי עם חשיפה לחו"ל ואלו כוללות גם חברות "ישראליות" לכאורה, כמו נורסטאר שרשומה בפנמה. הוא הדגיש כי תיק ההשקעות המוסדי חשוף כיום במידה ניכרת להשקעות פירמידאליות עם חשיפה לחו"ל.

עו"ד שגב הוסיף כי השקעה במבנה פירמידאלי זר מחייבת איתור וזיהוי חולשות כדוגמת ריחוק החברה המגייסת מנכס הבסיס דרגות הנשייה השונות אצל החברה המגייסת, וכן היכרות עם מערכת הדינים במדינות בהן היא מאוגדת ופועלת. בין השאר הוא הדגיש את חשיבות השארת כרית הביטחון אצל נאמן האג"ח למקרה של התמודדות עם התנהלות משפטית בחו"ל, ותהה כיצד ירדה בשנתיים האחרונה דרישה זו אצל מחזיקי האג"ח. כך למשל, אם בנובמבר 2014 השאירה חברת לייטסטון כרית ביטחון של 350 אלף דולר, ובמאי 2015 גדלה דרישת השוק וחברת מויניאן כבר השאירה כרית של 600 אלף דולר, הרי שבשנתיים האחרונות מסתפקים המשקיעים מחדש בכרית ביטחון של 250-350 אלף דולר בלבד, שעשויה שלא להספיק.

כדי לפשט את מבנה חברות ה-BVI ולהבטיח למחזיקים הישראלים חשיפה להליכי חדלות פירעון רק בארה"ב (מקום הפעילות) ובישראל (מקום גיוס החוב), המליץ עו"ד שגב למשקיעים הישראלים לדרוש כי חברת ה-BVI (שמגייסת את החוב) תקים חברת החזקות אמריקאית שתהיה בבעלותה המלאה ושחברת ההחזקות האמריקאית היא שתחזיק בחברות הנכס בארה"ב.

בנוסף, הוא המליץ לקבוע באופן ברור כי על חברת ה-BVI ועל חברת ההחזקות האמריקאית ייאסר באופן מפורש ליטול התחייבויות פיננסיות כלשהן (למעט הנפקת האג"ח למחזיקים בישראל) ואף להעניק ערבויות לחובות של חברות בנות ונכדות בפירמידה. כך, יישארו מחזיקי האג"ח נושים יחידים ברמת חברות ההחזקה ויוכלו להשפיע טוב יותר על הליך חדלות הפירעון. הוא אף הביא דוגמאות שליליות מתוך שלושה שטרי נאמנות קיימים, בהם לא קיים האיסור המפורש ועניין זה לבדו יכול לדבריו להפיל את המבנה הפירמידאלי של החברה המגייסת. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי