גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע המשקיעים ממשיכים לאבד ביטחון בשווקים?

מדד תיק האג"ח של אג'יו רשם ירידה נוספת משמעותית של 0.43% בנובמבר, אשר הסתכמה לירידה בשיעור של0.96% מתחילת 2018 ● מנגד, שוק המניות בישראל כאמור עלה ותרם תרומה חיובית למדד תיק המניות, 1.41% בנובמבר ו-5.97% מתחילת השנה

ירידות בבורסה (צילום: רויטרס)
ירידות בבורסה (צילום: רויטרס)

החלטת הריבית של ממלאת מקום נגידת בנק ישראל ד"ר נדין בודו-טרכטנברג שלחה את מדדי האג"ח בישראל לירידות שערים לקראת סוף נובמבר. הדבר חידד את המצב עליו כתבנו בחודש הקודם, לפיו עליית הריבית בישראל תשחק את המשקיעים הסולידיים ותעמיד אותם למבחן בתקופה הקרובה. לעומת השינויים בשוק האג"ח המקומי, שוק המניות בישראל חזר בחודש האחרון אל מגמת העלייה שלו ופיצה באופן חלקי על השחיקה בשוקי האג"ח. כתוצאה מכך, התמונה העולה ממדדי אג'יו לתיקים המנוהלים התחדדה החודש כך שמדד תיק האג"ח רשם ירידה נוספת משמעותית של 0.43% בנובמבר, אשר הסתכמה לירידה בשיעור של0.96% מתחילת 2018. מנגד, שוק המניות בישראל כאמור עלה ותרם תרומה חיובית למדד תיק המניות, 1.41% בנובמבר ו-5.97% מתחילת השנה.

באשר למדדי תיקי הביניים, זה המכיל עד 20% מניות, הוא ירד קלות בשיעור של 0.08% ולעומתו זה המכיל עד 30% מניות צלח ועלה קלות בנובמבר, ב-0.12%. בפרספקטיבה מתחילת השנה שני המדדים עלו, הראשון בשיעור של 0.41% והשני בשיעור של 1.13%.

מדדי אג'יו

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

להחלטת הריבית - משמעות סמלית

אחד האירועים הבולטים בחודש נובמבר היה הודעת הריבית של בנק ישראל, אשר הועלתה ל-0.25%, עלייה מינורית בשיעור של 0.15% בלבד. העלאת הריבית הגיעה דווקא לאחר התאוששות מסוימת של מדדי האג"ח, שראו הקלה מכיוון ירידת התשואות בארה"ב. שם בארה"ב נראה כי הנשיא דונלד טראמפ מצליח להפחית את נחישותו של הנגיד ג'רום פאואל להעלות את הריבית ולאור הודעתו כי הריבית הנוכחית קרובה ל'ריבית של שיווי משקל', התשואות ל-10 שנים פתחו בצניחה אל רף ה-3%. זאת לאחר מספר חדשים שבהם הן היו קרובות יותר ל-3.2%. ירידה זו נתמכת בהערכה הרווחת בקרב בתי ההשקעות והאנליסטים ארה"ב, לפיה כלכלת ארה"ב תחווה האטה או אף מיתון ב-2020. על רקע התמתנות זו בציפיות בארה"ב, הגיעה העלאת הריבית של בנק ישראל, אשר התקבלה בהפתעה בשוק המקומי.

כפי הנראה, ההחלטה של בנק ישראל היא תולדה של השינויים הפרסונליים בבנק, אלה שהיו ואלו שיהיו. היא משקפת פורקן עול וקטיעה של קו המדיניות אותו הובילה הנגידה היוצאת ד"ר קרנית פלוג יחד עם כוונה, כנראה, לקבוע עובדה ולסמן את קו המדיניות החדש לנגיד שייכנס, פרופ' אמיר ירון. מבחינת הנתונים הכלכליים, הצורך בהעלאת הריבית קיים מזה תקופה ארוכה אך אינו מובהק ובמצב שכזה בחרה הנגידה היוצאת בהשארת הריבית ללא שינוי עד לקבלת המובהקות הדרושה. ואולם, לאור פרישתה הקולות הגורסים להעלאת הריבית (הנציגים החיצוניים בוועדה) בחרו לנסות ולקבוע עובדה, או במילים פחות עדינות, לסנדל את הנגיד הנכנס. הגם שלהחלטה זו לא צפויה כל משמעות או השפעה מורגשת על הכלכלה, היא מטפחת את הציפיות לעליית הריבית בעתיד ובכך היא שלחה את שוק האג"ח המקומי לירידות שערים, דווקא לאחר שכאמור זה החל להתאושש בהתאמה מסוימת לשוק האמריקאי. כתוצאה מכך, מדדי האג"ח ירדו, כאשר אגרות החוב הארוכות סבלו מהירידות באופן מובהק יותר.

בתוך מדדי האג"ח, הצמודות למדד בלטו בירידות, לאחר מדד של 0.3% באוקטובר. המדד היה אמנם נמוך רק במעט מהתחזיות, אך הורדת מחיר הדלק בשיעור משמעותי תרמה להפחתה גם בציפיות לאינפלציה, לפחות באופן זמני. לשם המחשה, מדד התל בונד הצמוד ירד בשיעור של 0.69% בנובמבר, בעוד שהתל בונד השקלי ירד בשיעור מתון יותר של 0.31%.

סיכום כלל השינויים הוביל כאמור את מדדי האג"ח לירידה חודשית שהעמיקה את שיעור הירידה המצטבר מתחילת 2018. נראה כי הירידות באג"ח עקב העדכון הקל בריבית, ממחישות את הסיכון בשוק האג"ח אשר ניכר מזה תקופה: העלאת הריבית נמצאת בפתח ותומכת בעליית תשואות ולכן היא מסכנת את תיק האג"ח - מה שמחייב חשיבה על מח"מ התיק.

שוק המניות בישראל: בעדיפות על העולם

למרות החולשה במדדי האג"ח, במונחי שוק המניות, המומנטום של השוק המקומי לא נפגע והוא ממשיך להיות טוב יותר משווקים רבים בעולם. מרכיב המניות הישראליות במדדי אג'יו עלה בשיעור של 2.28%, בעוד מרכיב מניות חו"ל במדדים עלה בשיעור של 0.66% בלבד, זאת לאחר שחיקה בשיעור של כ- 0.5% בהשפעת המט"ח על המניות בחו"ל. במילים אחרות, עליית הריבית לא השפיעה על מדדי המניות בישראל. נראה כי השוק המקומי מגלה התנהגות חיובית ויציבה יותר ביחס לשוקי מניות אחרים בעולם. בכלל, נראה כי היציבות בשוקי המניות בעולם ממשיכה להתערער וכי גם הרגיעה המסתמנת במלחמה הכלכלית בין סין לארה"ב לא מצליחה לעודד את השוק האמריקאי. מצב הרוח בשוק זה ממשיך להיות ירוד ואינו מתאושש למרות הרגיעה במגמת העלייה בריבית המסתמנת על ידי הפד ויש להניח כי הוא ימשיך להיות תנודתי וחסר יציבות בתקופה הקרובה.

גם שוק המניות באירופה ממשיך להראות תשואת חסר מול השוק בישראל כתוצאה מחוסר היציבות הפוליטי באיחוד, בעיקר היחלשותה של הקנצלרית אנגלה מרקל, המרי התקציבי של איטליה והדיונים הקשים והיעדר ההסכמה על דרך היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי. כך משתמר המצב לפיו השוק המקומי מראה עדיפות על מרבית שוקי המניות בעולם.

גם השקל לא צבר כוח כתוצאה מהעלאת הריבית ומהציפיות להמשכה, מלבד תגובה רגעית של התחזקות לשעה קלה לאחר הודעת הריבית אך לאחריה הוא שב ונחלש. הדבר מהווה איתות נוסף למשמעות המהלך, הפעם מכיוונו של שוק המט"ח: העלאת הריבית השקלית אינה משמעותית בתרומתה לצמצום הפער מול הריבית הדולרית. לפיכך, האטרקטיביות של הדולר ביחס לשקל ממשיכה להיות גבוהה. נראה כי העלאת הריבית לא תשפיע באופן מהותי על השקל בתקופה הקרובה וכי דווקא תנודות הדולר בעולם ונתוני הגירעון והצמיחה בישראל הם אלו שיתנו את הטון ויסייעו להמשך הפיחות מול הדולר.

כפי הנראה, הסיכונים האופפים את שוקי המניות והאג"ח ממשיכים להתעצם ולערער את ביטחון המשקיעים. לכך הצטרפה הודעת הריבית של בנק ישראל, אשר למרות היותה סמלית, היא מהווה איתות על אחד האיומים המשמעותיים על השווקים, עליהם אנו מצביעים במדור זה לאחרונה. 

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות