גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: לאן צפויה ריבית הפד להגיע בסוף 2019, ולאן צפויות להגיע התשואות לפדיון?

מדוע יו"ר הפד, ג'רמי פאואל, שינה את עמדתו? ● באילו סיטואציות הפד האמריקאי מתחשב? ● ולאן תגענה התשואות לפדיון בארה"ב בסוף 2019? ● כתבה ראשונה בסדרה

ג'רום פאואל, הנגיד האמריקאי / צילום: רויטרס - Carlos Barria
ג'רום פאואל, הנגיד האמריקאי / צילום: רויטרס - Carlos Barria

למדיניות הריבית של הבנקים המרכזיים בכל מדינה יש משקל ניכר בהתנהלות של השווקים הפיננסים, ובראש וראשונה של שוקי אגרות החוב. זוהי הסיבה מדוע כלכלני מאקרו והמשקיעים המוסדיים והפרטיים, משקיעים מאמץ גדול בניסיון להעריך את כוונות הבנקים המרכזיים ואת החלטות הריבית שלהם. יש לכך משמעות מעשית מאוד כאשר הם, המשקיעים, מקבלים החלטות השקעה. הבנקים המרכזיים מצידם מנסים להיות שקופים עד כמה שאפשר, ולשדר, לאותת לשווקים על כיווני החשיבה שלהם כדי שלא להפתיע אותם יתר על המידה.

מדיניות הריבית וההחלטות שמתקבלות לגבי גובה הריבית מעת לעת מתחשבות בשורה של פרמטרים, כאשר הדגשים עשויים להשתנות בין בנק מרכזי אחד למשנהו, אבל המכנה המשותף הראשון לכולם הוא השאיפה לשלוט באינפלציה, שכן זהו תפקידם העיקרי. הם צריכים לדאוג שהיא לא תהיה גבוהה מדי, גבוהה מהיעד שנקבע לאינפלציה (בארה"ב: 2%, בישראל: טווח של 1% עד 3%), וגם לא נמוכה מדי, או שלילית.

במאזן השיקולים של הבנקים המרכזיים, הם מביאים בחשבון בדרך כלל גם את שיקולי הצמיחה, כלומר הם מנסים לסייע לצמיחה, אם סיוע כזה נדרש, באמצעות מדיניות מוניטארית מרחיבה שאחד מכליה הוא ריבית נמוכה, כפי שאירע בעקבות משבר 2008, והם, מצד שני, גם אינם מהססים להעלות את הריבית כאשר האינפלציה וגורמים אחרים מכתיבים זאת, אבל גם מתוך זהירות שלא לפגוע בצמיחה.

ככל שמדובר במעצמות כלכליות, כך השיקולים של הבנקים המרכזיים הם רחבים יותר. כך למשל, הפד האמריקאי מתחשב בסיטואציות מסוימות במצב של שוקי ההון ומחירי הנכסים הפיננסים בארה"ב, וכן בהשלכות מדיניותו על כלכלות אחרות, לרבות השווקים המתעוררים, שכן כאשר אתה פועל בסביבה כלכלית גלובלית, צעדים שפוגעים קשה במדינות אחרות עלולים לחזור אליך כבומרנג.

המעצמה הכלכלית החשובה ביותר בעולם כיום היא ארה"ב, ולכן נפתח בה. גם הבנק המרכזי החשוב בעולם לא בדיוק יודע ו"לא סגור על עצמו" לגבי שיעור הריבית הרצוי שאליו הוא מכוון לסוף 2019 ולסוף 2020.

הסיבה לכך פשוטה. ההחלטות שלו הן תלויות נתונים שוטפים שמתקבלים כל העת לגבי שיעור האינפלציה, שיעור האבטלה, שיעור מבקשי דמי אבטלה, נתונים הקשורים לענף הנדל"ן שהוא ענף מרכזי בכלכלה האמריקאית, שיעורי הגירעון בתקציב הפדרלי, התפתחות מלחמת הסחר ועוד שפע של נתונים, חלקם כאלה שמשקפים מצב בנקודת זמן, וחלקם משקפים ציפיות לעתיד, כמו מדד סנטימנט הצרכנים או סקרי ציפיות של חברות, נתונים שנחשבים אינדיקטורים מקדימים.

לא טראמפ עצר את פאואל

יו"ר הפד ג'רמי פאואל התבטא לפני כחודש שהריבית עדיין רחוקה מהרמה הנייטרלית שבה היא צריכה להיות, כלומר הרמה שתואמת את שיעור האינפלציה ואת הצמיחה, ומאזנת את השיקולים ביניהם.

אבל לפני כשבוע הוא התבטא שוב, והפעם באופן שונה מאוד, כשאמר שרמת הריבית הנוכחית קרובה לרמתה הנייטרלית.

מה הביא לשינוי בעמדתו? האם הייתה זו ההשתלחות של הנשיא דונלד טראמפ בפאואל על כך שהוא, במדיניות הריבית המהודקת שלו, פוגע בהצלחת המדיניות הכלכלית של טראמפ ובשווקים הפיננסים? אנחנו רוצים להניח שלא זו הסיבה לשינוי בעמדת פאואל ושחשוב לו לשמור על עצמאות הבנק המרכזי.

אז מה כן השפיע?

ככל הנראה אלה הנתונים שפורסמו בינתיים לגבי הכלכלה האמריקאית, ואולי גם כאלה שטרם פורסמו, נתונים שמלמדים על כך שענף הנדל"ן ממשיך להאט הן בכמות העסקאות והן במחירי הדיור, וששיעור האינפלציה השנתי הרלוונטי להחלטות הפד ירד, לראשונה מזה זמן, מתחת ל-2%.

נזכיר כי יו"רית קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, התבטאה בימים אלה שייתכן שההאטה שהעריכה בתחזית שפורסמה לא מכבר, באוקטובר, היא מוטה כלפי מעלה, ושבפועל הירידה בקצב הצמיחה היא גדולה יותר.

הערכה זו מתקשרת גם לעובדה שמדד מנהלי הרכש בסין ירד לאחרונה לרמה הקריטית של 50 נקודות שבין התרחבות לבין התכווצות, ושנתוני המדינות המייצאות לסין, מצביעים על כך שהייצוא לסין, כלומר הייבוא של סין מצטמצם, וזו מעצמה שלרמת הפעילות בה יש השלכות של ממש על רמת הפעילות הכלכלית בעולם, כולל כמובן ארה"ב.

כך או כך, העמדה הפומבית של פאואל השפיעה חזק על השווקים. פעם אחת - כאשר גרס שהריבית עדיין רחוקה מהריבית הנייטרלית, ואז אגרות החוב ירדו והתשואה לפדיון באג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים הגיעה לרמה של כ-3.2%, ופעם שנייה - כאשר פאואל נשמע הרבה פחות נחרץ, מחירי אגרות החוב עלו והתשואה לפדיון הגיעה לכ-3%.

אז לאן צפויה ריבית הפד להגיע בסוף 2019? ולאן צפויות להגיע התשואות לפדיון?

כפי שאמרנו, גם הפד אינו יודע, כי גם הוא אינו יודע כיצה תיראה האינפלציה, מה יהיו נתוני התעסוקה, ענף הנדל"ן, כיצד תתפתח מלחמת הסחר, אם בכלל, ומה יהיה שיעור הגירעון התקציבי. בכפוף לכך, ובהינתן שהעולם נמצא בשנה העשירית של מחזור כלכלי חיובי ושה"סייקל" הזה מצוי כנראה לקראת סיומו, ניתן להעריך בזהירות שאם עד כה ההערכה הייתה שצפויות כ-3 העלאות ריבית עד סוף 2019 לרמה של 3%, הרי עכשיו הגיוני יותר להעריך שתהיינה 1-2 העלאות ריבית. השווקים הפיננסיים בהתנהגותם כבר התכנסו לצפי להעלאת ריבית אחת בלבד.

כיצד יושפעו האג"ח הארוכות?

מה זה אומר מבחינת ההתנהגות של שוק אגרות החוב של ממשלת ארה"ב?

עצירת המגמה של העלאת ריבית הפד צפויה להוביל לירידה בתשואות של אגרות החוב הארוכות.

הנאום האחרון של פאואל, נתון אינפלציה מאכזב וסגירה אגרסיבית של השורטים בחוזים על האג"ח ל-5 ול-10 שנים (נסגרו בנובמבר עד 27.11, שורטים בסך של כ-50 מיליארד דולר) דחפו את התשואות בארה"ב כלפי מטה תוך השתטחות מהירה של העקום.

ניסיון העבר מלמד שיעור מאוד ברור לגבי מה שיקרה אחרי שריבית הפד תגיע לשיא ותעצור. במחזורי העלאות ריבית קודמים בשנים 1989, 1995, 2000 ו-2006, תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים ירדה כעבור שלושה חודשים מאז הגעת הריבית לשיא בלפחות 0.5% כל פעם. בכל המקרים היא ירדה עמוק מתחת לריבית הפד.

סביר להניח שגם הפעם כשהמשקיעים יבינו שהעלאת הריבית מיצתה את עצמה והיא לא תעלה עוד, אזי התשואות הארוכות יירדו בחדות ו"יהפכו" את העקום. הפעם זה עשוי לקרות אפילו עוד לפני שהריבית תגיע לשיא, כי להבדיל מהפעמים הקודמות, הפד לא רק מחליט על הריבית הנוכחית, אלא גם מפרסם תחזיות להמשך. די בכך שהתחזית תסמן שהריבית צפויה לעצור בקרוב, כדי שהתשואות הארוכות יירדו עוד לפני שתהליך העלאת הריבית יסתיים בפועל.

הירידה עשויה להיות חדה מכיוון שכעת התשואה ל-10 שנים גבוהה מריבית הפד הנוכחית (2.25%). אם הריבית תעצור ברמה של 2.5% או 2.75%, ותשואת האג"ח תרד מתחתיה, כפי שהיה בפעמים הקודמות, יש כאן פוטנציאל גדול לרווחי הון. יחד עם זאת, צריכים אולי לקחת בחשבון שהרמה האבסולוטית של התשואה כעת נמוכה, מה שעשוי להגביל את ירידתה.

היכן כל זה מעמיד את מדיניות הריבית של בנק ישראל ואת אגרות החוב של ממשלת ישראל? על כך בכתבה הבאה. 

צבי סטפק הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש, ואלכס זביז'נסקי הוא כלכלן ראשי של בית ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. 

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"