גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע האיום מצפון: מערכת הביטחון מאיצה תוכניות לפיתוח לייזר ליירוט רקטות

בעיצומו של המבצע נגד מנהרות החיזבאללה, במערכת הביטחון כבר נערכים להתמודד עם איומים נוספים בכל החזיתות ל"גלובס" נודע כי לאחר שנדחו הצעות למערכת תוצרת ארה”ב, ישראל מאיצה ומתקצבת תוכניות לפיתוח מערכת יירוט חדשה. העלות הכוללת תסתכם במיליארדי שקלים

מערכת ההגנה נאוטילוס תוצרת ארה"ב / צילום: וויקיפדיה
מערכת ההגנה נאוטילוס תוצרת ארה"ב / צילום: וויקיפדיה

בזמן שאיום הרקטות והטילים המדויקים מלבנון מתעצם וכוחות הנדסיים גדולים של צה"ל מובילים את המבצע "מגן צפוני" לחשיפת המנהרות ההתקפיות שחפר חיזבאללה לתוך שטח ישראל - מערכת הביטחון מאיצה ומתקצבת תכניות לפיתוח מערכת יירוט חדשה באמצעות לייזר רב עצמה. על פי הערכות, היקף התוכנית, כולל הצטיידות במערכות יירוט עתידיות, תסתכם בכמה מיליארדי שקלים.

ל"גלובס" נודע כי עם כניסתו לתפקיד שר הביטחון, לפני כשנתיים וחצי, אביגדור ליברמן הורה לראש מפא"ת (המינהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות) במשרד הביטחון, תא"ל דני גולד, לקדם עבודת מטה לבחינת טכנולוגיות יירוט חדשות באמצעות קרני לייזר. ליברמן התפטר אמנם לפני שלושה שבועות מהתפקיד, אבל הפרויקט נמשך.

ליברמן /  צילום: רויטרס - Amir cohen

גולד, שקיבל בעבר את פרס ביטחון ישראל על תפקידו המרכזי בפיתוח מערכת היירוט של רפאל, כיפת ברזל, מוביל צוות היגוי משותף למשרד הביטחון ולתעשיות הביטחוניות במטרה לקדם את פיתוח מערכת היירוט בלייזר.

גורם ביטחוני בכיר אמר ל"גלובס" כי "עד כה הושגו התפתחויות מרתקות. זאת עבודה שנמשכת כמעט שנתיים וחצי ושותפים לה מוחות רבים וטובים. השגנו פריצת דרך ולצדה התקדמות משמעותית. אפשר לומר שהמערכת כבר נמצאת על סף הבשלה".

במערכת הביטחון מספרים כי בתקופת כהונתו כשר ביטחון, ליברמן עקב אישית אחר התקדמות תכניות הפיתוח בתחום הלייזר, ונהג לקיים על הנושא התייעצויות ממושכות עם מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף (במיל') דוד עברי, כיום ראש הנציגות של בואינג בישראל, עם מקורבו, יו"ר התעשייה האווירית לשעבר, חבר כנסת והשר לשעבר מטעם מפלגתו ישראל ביתנו, יאיר שמיר, ועם האלוף (במיל') הפרופ' יצחק בן ישראל, כיום ראש סוכנות החלל הישראלית.

גורמים ביטחוניים אמרו בשיחות עם "גלובס" כי ליברמן הקצה לתכנית הלייזר תקציבים משמעותיים שיספיקו עד לגמר שלב הפיתוח, ולהעמדת אב טיפוס של המערכת. הם סירבו לנקוב בסכומים. אחד הגורמים אמר כי "אם ממשיכים להעדיף את התכנית הנוכחית ועובדים עליה בקצב חזק, אפשר שתהיה יכולת מבצעית ממשית ליירט רקטות באמצעות לייזר כבר בעוד שלוש שנים, אולי קצת פחות".

במערכת הביטחון לא מסגירים פרטים אודות ההתקדמות בתכנית הפיתוח, שמתקיימת בסודיות בשיתוף חלק מהתעשיות הביטחוניות. גורמים בתעשיות הביטחוניות אמרו כי בשנים האחרונות ניכרת התקדמות בסוגיות שבעבר נחשבו לאבני נגף משמעותיות בתחום הלייזר, כמו יכולת מיקוד מהירה ומדויקת של הקרן- על האובייקט המאיים.

בין המכשולים המרכזיים שהקשו בעבר על הפיכת מערכות כאלה למבצעיות היו הצורך במקורות אנרגיה עצומים כדי להפעילן, חשש לזיהום הסביבה בגזים רעילים, קשיי ניידות ופריסה בהתאם לצרכים המבצעיים וחוסר יעילות במצבי מזג אוויר שונים.

"כלכלת מלחמה סבירה יותר"

"גם כיפת ברזל לא היתה קיימת אם לא היינו רוצים אותה", אמר ל"גלובס" גורם ביטחוני בכיר בהתייחס לתכנית נשק הלייזר העתידי של ישראל. "מערכת כזאת יכולה להיות מבצעית - אם יחליטו על כך ואם יבינו נכוחה את המצב, והוא קריטי", הוא מוסיף.

מאז שהוכנסה לשימוש מבצעי באביב 2011, כיפת ברזל יירטה יותר מ-2,000 רקטות ששוגרו לעבר ישראל, רובן הגדול מעזה. עלות של כל יירוט באמצעות כיפת ברזל מוערכת בכ-80 אלף דולר. בסבב הלחימה האחרון בעזה היא יירטה בהצלחה יותר מ-80% מהרקטות שהיו עתידות לפגוע באזורים מיושבים או במתקנים רגישים. זאת למרות העובדה שהסבב האחרון היה המאסיבי ביותר מבחינת מספר הרקטות שנורו בטווח זמן קצר, כ-500 בתוך פחות מיממה.

גורם ביטחוני אמר ל"גלובס" כי למרות זאת, בעתיד כיפת ברזל לא תספיק. "הסבבים הבאים בעזה, בלי לדבר על מצב של מלחמה בצפון, יתאפיינו בירי נרחב יותר לעבר העורף ואנחנו צריכים משהו אפקטיבי - גם מבחינת עלויות היירוט, שיהפוך את כלכלת המלחמה לסבירה יותר. אין מה להשוות בין עלות יירוט עם טיל לבין עלות יירוט עם קרן לייזר, שאמורה להיות כמעט אפסית". על פי הערכות, חיזבאללה מחזיק ביכולות להמטיר לעבר ישראל מטחי רקטות וטילים, חלקם בעלי דיוק של מטרים, בקצב של 1,500 רקטות ביממה.

התעשיות הביטחוניות מחממות מנועים

בתעשיות הביטחוניות מקפידים על פרופיל תקשורתי נמוך ביחס לתכניות הלייזר שבהן הן מעורבות. שלוש התעשיות הגדולות, רפאל, אלביט מערכות והתעשייה האווירית מובילות תכניות פיתוח מסווגות בנושא, ולא מוסרות פרטים על קצב ההתקדמות שלהן במיזמים אלה.

עם זאת, גורמים בתעשיות אומרים כי ניכר שבשנים האחרונות ניכרת העדפה של תכניות פיתוח בתחום הלייזר, בעיקר ברפאל ובאלביט מערכות, ובאופן שמתבטא גם בבינוי של מתקנים ייעודיים בחלק מהן.

רפאל שוקדת כבר מספר שנים על פעילויות בתחום הלייזר, בין השאר במסגרת תכנית לפיתוח יכולת יירוט של פצצות מרגמה. מדובר בפיתוח מערכת שמכונה "קרן ברזל", שאת פיתוחה מובילה חטיבת היבשה של החברה. הקונספט של המערכת נחשף לראשונה בתערוכה ביטחונית שהתקיימה בסינגפור בשנת 2014. במקביל, יש לרפאל תכניות נוספות בתחום הלייזר, אחת מהן כבר הוכיחה יכולות טובות ביירוט של רחפנים.

מערכת הביטחון מתעניינת כבר זמן רב בפיתוח של מערכות לייזר שישמשו את צה"ל ליירוט מפני נשק תלול מסלול, ומקיימת מעקב שוטף אחר התפתחויות שחלות בתחום.

עוד טרם החליטה על הצטיידות בכיפת ברזל, לפני כעשור וחצי משרד הביטחון בחן את מערכת הלייזר נאוטילוס של נורתרופ-גרומן האמריקאית. הנאוטילוס התבססה על לייזר כימי, ששימוש בו פולט גזים רעילים לסביבה; הפקתו דורשת מקורות אנרגיה גדולים וממדי המערכת עצמה שהיו חריגים, ובשל מורכבויות אלה היא גם לא ניתנת לניוד.

בהמשך, נורתרופ-גרומן הציעה לישראל מערכת מוקטנת יותר, ניידת ומבוססת על נאוטילוס, שנקראת סקיי גארד. מערכת הביטחון לא התרשמה, דחתה את ההצעה, והעדיפה להתקדם בתכנית הפיתוח של כיפת ברזל. במפא"ת הסבירו אז כי עם השלמת פיתוח היכולות ליירט באמצעות לייזר מוצק, שנחשב יעיל יותר מלייזר כימי, מערכות מסוג זה ישולבו כנדבך משלים לכיפת ברזל.

אלא ששדלנים של נורתרופ-גרומן שפעלו באותו הזמן לקידום בחירה של משרד הביטחון במערכת של החברה האמריקאית, לא הרפו וטענו כי המערכת עמדה בהצלחה בשורה של ניסויים שנערכו לה בארה"ב. בכיר במפא"ת באותם הימים דחה את הדברים: "כל ניסוי כזה נעשה אחרי שאולי עשרות פעמים לפני כן הוא נדחה או שהיה צורך לכייל את המערכת מחדש. האמריקאים בעצמם ירדו ממערכת היירוט הזאת". 

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס