גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחדשות עירונית בירושלים: "לכולם מגיע לגור בכבוד"

עד היום עוד לא הושלם בירושלים אף פרויקט פינוי-בינוי ● היזמים יוסי אטון ואורי ברשישת, ירושלמים מלידה, מחכים כעת להיתר בנייה לפרויקט שבו ייבנו 130 דירות בקריית יובל במקום 30 דירות ישנות, ובינתיים מחפשים פתרונות יצירתיים לדיירים קשישים

יוסי אטון ואורי ברשישת / צילום: רפי קוץ
יוסי אטון ואורי ברשישת / צילום: רפי קוץ

כמעט בלתי נתפס ששנת 2018 מסתיימת, ועד היום, אף שערכי הקרקע בירושלים הרקיעו שחקים, טרם הושלם אפילו פרויקט פינוי-בינוי אחד בבירה. אמנם ביוני האחרון נהרס בניין ראשון במתחם המקשר בשכונת קרית משה בעיר, אולם עד כה אף ירושלמי לא גר בדירה שנבנתה בפרויקט פינוי-בינוי (ראו פרטים בהמשך).

אחד הפרויקטים המתקדמים בעיר הוא זה שיזמה חברת קדמת היובל ברחוב טהון 13 בשכונת קריית יובל בעיר. החברה נוסדה בסוף 2014 על ידי איש העסקים החרדי אלי שלוסברג, ולפני שנה אף חתמה על שותפות במרבית הפרויקטים עם קרסו נדל"ן.

מתחם לפינוי בינוי ברחוב טהון./ צילום: רפי קוץ

את החברה מנהלים המנכ"ל יוסי אטון, שהתמחה בשיווק נדל"ן בחברת ספיריט נדל"ן והשקעות, ומתכנן הערים אורי ברשישת, המשמש כמנהל הפרויקטים בחברה, לאחר שכיהן בשורה של תפקידים בתחום התכנון במערכת הציבורית ובפרט כסגן מהנדס עיריית ירושלים בתקופתו של ראש העירייה אהוד אולמרט ומהנדס העירייה אורי שטרית. הוא עזב את התפקיד, כמה שנים לפני שהתפוצצה פרשת הולילנד, ורומז כי החליט לעזוב מאחר ולא חיבב את האופן שבו התנהל אז אגף ההנדסה. בנוסף שימש כיועץ למינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל והחברה להגנת הטבע, ולבסוף הצטלבו דרכיו עם שלוסברג ואטון.

ברשישת גדל בקריית יובל ואטון בקרית מנחם, ועבור שניהם, מתחמי הפינוי-בינוי הם למעשה נוף ילדות. לחברה אין אמנם עדיין פרויקט שהוקם ואוכלס, אך בימים אלה ממש היא ממתינה לקבל את היתר הבנייה לפרויקט הפינוי-בינוי הראשון בעיר.

בניגוד לחברות צעירות אחרות שהוקמו בשם דגל הפינוי-בינוי, בלי שיש להן גב כלכלי או כוונה כלשהי לממש את הפרויקט בעצמן, או במילים פחות מכובסות קבלני חתימות, לחברה יש גב כלכלי בצורת ארבע קרנות שמשקיעות בה מיומה הראשון ומאפשרות לה לבצע מהלכים בוני אמון עם הדיירים: קרן איוונסטרים, קרן פאוסט, קרן שרמן וקבוצת ACC, שמעמידות הון עצמי משמעותי לפעילות החברה, ואיפשרו לה לגייס אנשי מקצוע כמו ברשישת.

"הבעיה היא לא בוועדות התכנון"

הפרויקט הבשל ביותר של החברה מצוי כאמור ברחוב טהון 13 פינת רבינוביץ 31 בשכונת קריית יובל. מדובר ב-30 דירות ישנות שייהרסו, ובמקומן יוקמו שני מגדלים בני 20 קומות עם 130 דירות חדשות. הפרויקט הומלץ להפקדה ב-2016, ואושר למתן תוקף ב-2017, אחרי שנה וארבעה חודשים בלבד. פרק זמן דמיוני במונחים של פינוי-בינוי.

"הבעיה היא לא בוועדות התכנון כמו שאומרים", אומר ברשישת, "הבעיה היא חד-משמעית אצל היזמים. מי שמגיש תוכניות כמו שצריך, מבצע את התיקונים שהוועדה דורשת, אין שום סיבה לעיכובים".

ובכל זאת, היזמים היו אופטימיים מידי לגבי לוחות הזמנים, וכחלק מפרויקט ראשון, הם כבר למדו לקח. "יש בפרויקט תמהיל מגוון של דיירים, אחד מהם היה נכה 100% שגר במקום 40 שנה", מספר אטון, "החלטנו להקצות לו את הדיור הזמני בשלב מאוד מוקדם, כדי שיתפוגגו אצלו החששות, ושיעבור לגור בדירה הזמנית לפני שאר הדיירים. כשהתפנתה דירה להשכרה בפרויקט הולילנד, הגענו להסכמות עם בעלי הדירה וביצענו עבורו בלא מעט כסף התאמות בדירה שיתאימו לצרכים שלו. הוא עבר לגור בדירה כבר לפני שנה, ואנחנו משלמים לו דמי שכירות בכל חודש. המטרה הייתה שהוא יחוש ביטחון בשלב מוקדם יחסית, אבל לא האמנו שייקח יותר משנה להוציא את היתר הבנייה. בפרויקטים שהגיעו אחר כך, כבר לא כל כך מהר הוצאנו את הדיירים. למדנו".

לדברי אטון, היתר הבנייה צפוי להתקבל בתוך חודש וחצי. נכון להיום 19 דיירים כבר פונו ונותרו 11 בעלי דירות אחרונים שיעזבו את המקום בשבועות הקרובים.

במתחם סמוך, ברחוב טהון 15-17 פינת רבינוביץ 27-29 - ארבעה בניינים הכוללים 54 דירות - עומדת קדמת היובל להקים פרויקט של ארבעה בניינים בני 11-24 קומות עם חזית מסחרית, ו-226 דירות חדשות. "נדרשנו לתכנן גם מבנה ציבור והחלטנו להקים בפרויקט סינמטק, לזכר קולנוע יובל שנסגר, ושבו היינו כילדים הולכים לראות סרטי קולנוע", מספר ברשישת.

"אני זוכר איך התאכזבנו שהקולנוע נסגר, עכשיו נסגור מעגל", מוסיף אטון. את הסינמטק החדש, העירייה תפעיל כמובן. להערכת היזמים, התוכנית המאושרת שכבר קיבלה תוקף, תקבל היתר בנייה בעוד כשנה.

"יהירות להאשים את הדיירים"

"את המשרד הראשון פתחנו בתחילת 2015 ברחוב טהון כדי לחיות עם האנשים עצמם", מספר ברשישת, "היינו איתם בקשר יומיומי, למדנו את השפה שלהם לאורך זמן, ואז כבר קיבלנו את החשיבה של הדיירים. זה משהו שאי-אפשר להבין בשני כנסים שעושים לדיירים. בטח ובטח שיש במתחם גם דתיים וגם חילוניים וגם קשישים, וגם צעירים. זאת הדרך היחידה להצליח להגיע אל הדיירים ולקדם עבורם פרויקט שייתן לכולם את הפתרונות שהם צריכים. אין דרך אחרת. וכל חברה שרוצה להיות בתחום של הפינוי-בינוי חייבת לעשות את זה ככה".

אטון מוסיף כי "הרבה פעמים אני שומע שמאשימים דיירים, מה פתאום הם לא מוכנים לשתף פעולה ולקבל דירה חדשה, שהם תוקעים את העסק. אבל זאת יהירות להאשים את הדיירים, כי הסיפור הזה הוא לא רק דירה - הוא משפיע לפעמים על כל המשפחה, ועל כל החיים של הדייר. לכן חשוב לעבור עם הדיירים את הקילומטרז' הזה. להגיע להבנה של האנשים ושל הצרכים שלהם. לכל משפחה יש חששות אחרים, צרכים אחרים, שמצריכים פיתרון אחר - לפעמים יצירתי".

תן דוגמה ליצירתי.

"הרבה פעמים רק מדברים על התמורות - במקום דירת 60 מ"ר ישנה, תקבל דירת 100 מ"ר חדשה", משיב אטון, "אבל מה עם הארנונה היקרה יותר? והוועד בית? אם הדייר לא מסוגל לשלם הוצאות דיור גבוהות יותר? אז בעצם העמסנו עליו. לכן הצענו לדיירים את האפשרות 'לשנמך' את התמורה שמגיעה להם ב-30% ולקבל בגין ההפרש כסף בפטור ממס.

"עוד פתרון יצירתי היה בתוכנית שקיבלה תוקף ממש לאחרונה ברחוב אורוגוואי בקריית יובל. מדובר בפרויקט של 28 דירות, שבמחצית מהן מתגוררים קשישים. אנחנו כבר מודעים לחששות של הקשישים ממעבר למגורים זמניים, אז עוד בהתחלת הדרך הגענו איתם להסכמות, שביום שיקבלו הודעת פינוי, הם יקבלו בכסף את שווי הדירות החדשות, וכך יוכלו לעבור ישר למגורי קבע היכן שיבחרו. כולם הסכימו. היינו גם צריכים לשכנע את רשות המסים שמדובר למעשה בעסקות לרכישת הדירות, אך העסקאות האלה נעשות לטובת מימוש פרויקט פינוי-בינוי ולכן הן צריכות להיות פטורות מתשלום מס, ולשמחתנו רשות המסים הבינה את זה. גם לצורך קבלת מימון לפרויקט, הצלחנו להביא את שווי הדירות החדשות כחלק מדוח האפס".

מתחם לפינוי בינוי ברחוב אורוגוואי./ צילום: רפי קוץ

למה בעצם לא מומשו עד כה פרויקטים של פינוי-בינוי בירושלים?

"עד עכשיו לא הייתה ודאות תכנונית, כי אין תוכנית מתאר לעיר, וכל אחד שביקש לבנות פרויקט היה צריך להגיש תוכנית נקודתית" מסביר ברשישת, "בעירייה קידמו מסמך מדיניות, שהבשיל רק ב-2015, ועל סמך מסמך המדיניות, שלפיו הוועדה המקומית מאשרת תוכניות, ניתן לקדם תוכניות. כל הדבר הזה הוא טרי יחסית. במקביל גם הייתה התקדמות בחקיקה של פינוי-בינוי ובמהלכי מיסוי רק בשנים האחרונות, כמו למשל תיקון חוק מע"מ תשומות הבנייה שעומד על אפס בכל מה שקשור לדירות התמורה של בעלי הדירות. לפני כן שילמו מע"מ גם בדירות של הדיירים המפונים שאינן עומדות למכירה.

"בנוסף, עד 2010 היה פינוי-בינוי רק במסלול רשויות ולא במסלול מיסוי שהתפתח מאוחר יותר. כנ"ל לגבי כל החקיקה בנושא הדייר הסרבן וההכרעות המשפטיות שראו את האינטרס של כלל הדיירים לפני האינטרס של דייר ספציפי. ספציפית לגבי ירושלים, ניר ברקת העביר את ההחלטה לפטור יזמים מהיטל השבחה בפרויקטים של פינוי-בינוי. הדבר הזה היה מאוד משמעותי בהיתכנות של פרויקטים והוא לזכותו של ברקת".

אז כל הבעיות נפתרו?

"לצערי לא", אומר ברשישת, "גם כשבעיות בפינוי-בינוי מגיעות לפתרון, כל הזמן נולדות בעיות חדשות. קודם כל, אחת הבעיות שלא נפתרו, היא העובדה שבניגוד למקומות אחרים בארץ, בירושלים יש הרבה דירות ישנות שעברו הרחבות ללא היתר. הדבר הזה מקשה מאוד להגיע להסכמות עם הדיירים שמבחינתם השטח המורחב הוא שטח שצריכה להיות תמורה בגינו. בעוד ברשויות חישוב זכויות הבנייה מתבצע רק בגין שטח שנבנה בהיתר. זאת בעיה שמאוד קשה להתמודד איתה.

"בעיה אחרת היא היטל השבחה. החוק פוטר מתשלום היטל השבחה על שטחי מגורים בפינוי-בינוי, אבל מה לעשות שהיום ועדות התכנון דורשות ובצדק עירוב שימושים? כמעט בכל פרויקט מתבקשים גם שטחי מסחר בקומת הקרקע, ופתאום העירייה דורשת על השטחים האלה היטלי השבחה והם משנים את כל הכדאיות הכלכלית של הפרויקט.
"זאת בעיה שאני מאמין שגם יידרש לה מענה משפטי. בגלל זה, לא משנה כמה אנחנו מתקדמים בנושא של פינוי-בינוי בירושלים, אנחנו רק בקצה של ההתחלה".

אטון מוסיף כי "כשאנחנו נכנסים לתהליך עם דיירים, זה לטווח ארוך. אם הם חיים בתת-תנאים אנחנו לפעמים מגיעים להחלטה לשפץ את כל הבניין, אף שהוא עתיד להיהרס בתוך שנים בודדות. זה מהלך בונה אמון, וההשקעה משתלמת בטווח הארוך, כי גם מגיע לדיירים לחיות בכבוד".

מאיזה כסף אתם מבצעים את כל ההשקעות האלה בשלבים כל כך מוקדמים, שלמעשה עוד לא שיווקתם אף דירה חדשה?

"זאת בדיוק הסיבה שבחברה משקיעות קרנות שמאמינות כמונו בפוטנציאל של הפינוי-בינוי, ומאפשרות לנו להשקיע גם פיזית בדיירים, וגם בכוח אדם", מסביר אטון, "יש לנו רכזי תכנון, ורכזים חברתיים, ואין אח ורע להיקף ההשקעה שהחברה משקיעה בפרויקטים ודיירים לפני שהם יוצאים אל הפועל. כדי לחלוק בעלויות, התקשרנו לפני שנה עם קרסו נדל"ן, כאשר המודל הוא שעד שלב הבנייה אנחנו עושים את הכל מול הדיירים, וכשמגיע שלב הבנייה, הם נכנסים לתמונה עם הניסיון היזמי והביצועי שלהם".

יש לכם פרויקט גדול בקטמון ח'־ט'. בתור ירושלים שורשיים, לא נראה לכם בוטה להקים מגדלים בשכונה שהקסם שלה הוא הבינוי הנמוך?

"הפרויקט בקטמון הוא פרויקט דגל, שמצוי לפני הפקדה, ושכולל הריסה של חמישה שיכונים עם 376 משפחות, והקמה של חמישה מגדלים בני 32 קומות, עם 1,000 יחידות דיור. מדובר במקום שממנו צמחה תנועת הפנתרים השחורים, ובאחד הבניינים שאנחנו מקדמים בו את הפרויקט מתגורר גם אחד הבנים של ראשי התנועה", אומר ברשישת, "זה לא הוגן להגיד לדיירים, שיישארו לגור באותם בניינים ואותן תשתיות משנות ה-50, שלא השתנו בדבר, בלי שירותים ובלי מבני ציבור שכל כך חסרים בשכונה.

"הפרויקט בקטמון הוא לא רק דירות, הוא כולל גם הקמה של ארבעה גני ילדים, שתי מועדוניות תרבות, תחנת טיפת חלב ו-1,300 מ"ר שטחי מסחר. אדם רוצה בסוף לגור בכבוד, והדרך לשפר לו את איכות החיים היא רק דרך שינוי".

פינוי-בינוי בי-ם: 17 אלף יח"ד בשלבים שונים

הפרויקט ברחוב טהון פינת רבינוביץ' בשכונת קריית יובל, הוא הפרויקט פינוי-בינוי הראשון בשכונה שעומד לצאת לבנייה, והשני בעיר לאחר פרויקט מתחם המקשר בשכונת קריית משה בעיר, במסגרתו נהרסו בחודש יוני האחרון 13 בניינים בני 68 דירות, ובמקומם נבנים בימים אלה שני מגדלים בני 25 קומות ו-260 דירות. את הפרויקט יזמו החברות גלנור, גלנח ויסודות צור.

אף שעד כה לא נבנה ואוכלס בירושלים בניין חדש במסגרת פרויקט פינוי-בינוי, מינהלת התחדשות העירונית דווקא הוקמה עוד ב-2014 בתמיכת ומימון משרד השיכון, מתוך רצון לקדם ולממש תוכניות פינוי-בינוי בעיר. המינהלת להתחדשות עירונית בירושלים היא חלק מהחברה העירונית "מוריה - חברה לפיתוח ירושלים", המשמשת כזרוע הביצוע המרכזית של עיריית ירושלים, ועוסקת בניהול התכנון ובביצוע של פרויקטיי תשתית ובנייה בעיר.

במינהלת מסבירים כי המתחם ברחוב טהון שובר שיאים מבחינת לוחות הזמנים - הוא הוכרז לפינוי-בינוי על ידי הממשלה לפני חמש שנים - בדצמבר 2013 - ועומד לקבל היתר בנייה בקרוב. עוד מציינים במינהלת כי בשנתיים האחרונות החלה המינהלת ללוות גם יזמים בפרויקטים ועוסקת בהסרת חסמים תכנוניים, וסיוע נקודתי ליזמים מול בעלי דירות.

כיום מקודמות בירושלים כ-50 תוכניות פינוי-בינוי בהיקף של כ-17 אלף יחידות דיור בשלבי קידום שונים. "ההתחדשות העירונית בירושלים מהווה את העתיד הנכון של העיר ויעד חברתי, חינוכי, קהילתי וכלכלי בה", אומר מנכ"ל חברת מוריה לפיתוח ירושלים עו"ד דורון נויוירט, "זהו כלי חשוב לחיזוק השכונות הוותיקות בעיר, למימוש הפוטנציאל שלהן וזאת על ידי הקמת אלפי יחידות דיור חדשות בעיר. הקמת הפרויקטים החדשים תעודד גם הרחבה ושדרוג של תשתיות קיימות".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות