גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנגעו בשיא: חברות מוצרי הבנייה נפגעות מאפקט מחיר למשתכן

בסיכום רבעוני איבדו יחד אינרום, קליל וחמת כרבע מהרווח המצרפי ● הרווח הרבעוני של חמת נחתך ב-47% ביחס לרבעון המקביל והסתכם בקצת יותר מ-4 מיליון שקל ● הרווח הנקי של אינרום ירד בשיעור של 21%, לרמה של כ-27 מיליון שקל ● יצרנית מוצרי האלומיניום קליל רשמה ירידה של 26% והציגה רווח נקי של 11 מיליון שקל

אתר בנייה / צילום: איל יצהר
אתר בנייה / צילום: איל יצהר

פריחת פעילות הנדל"ן למגורים בישראל בשנים האחרונות תמכה בצמיחה שהציגו החברות המובילות בתחום מוצרי הבנייה - ובהן אינרום , קליל  וחמת  הנסחרות בבורסה בת"א. אלא שנתוני השנה האחרונה מצביעים על שינוי לרעה מבחינת היזמים ובעקבות ההאטה במכירת דירות חדשות, על רקע תכנית "מחיר למשתכן", הם בוחרים לעכב ולדחות תכניות בנייה.

תוצאות הרבעון השלישי של חברות מוצרי הבנייה

נראה כי ההאטה במכירת הדירות מחלחלת גם לתוצאות העסקיות של חברות המוצרים, שבסיכום רבעוני איבדו יחד כרבע מהרווח המצרפי - הגם שאלו מספקות הסברים שונים לירידה בפעילותן, ובהם עיתוי חגי תשרי השנה, שהפחית את מספר ימי העבודה ברבעון השלישי; התחרות הגוברת בענף; ועלייה בעלויות הייצור. 

כחלק מפריחת פעילותן בשנים קודמות, נהנו גם המשקיעים במניות החברות הפועלות בתחום מוצרי הבנייה מתשואות מרשימות, אך גם כאן חלה נסיגה בחודשים האחרונים. כך, מניית אינרום הגיעה לשיא בסוף 2017 אחרי שהכפילה את ערכה תוך כשנתיים, ומתחילת 2018 איבדה כ-17%. מניית קליל הגיעה לשיא כבר באמצע 2017 אחרי זינוק של כ-150% תוך שנה וחצי, ומתחילת השנה נחלשה כמעט ב-20%. מניית חמת קפצה בכ-80% מסוף 2015 ועד אמצע השנה שעברה, ומתחילתה של 2018 איבדה כ-13%.

העליות והתיקון של מניות חברות מוצרי הבנייה

הרווח הנקי של חברת מוצרי הבנייה אינרום ירד בשיעור של 21%, לרמה של כ-27 מיליון שקל. אינרום מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים עיקריים - מוצרי צבע (נירלט), מוצרי גמר לבנייה (כרמית) ופתרונות בנייה (איטונג), ובסיכום רבעוני הציגה שחיקה רוחבית ברווחי שלושת המגזרים.

מפילוח התוצאות עולה כי בפעילותה של נירלט, שהיא המשמעותית ביותר של הקבוצה, נרשמה ירידה של 20% ברווח התפעולי שהסתכם בכ-16 מיליון שקל, אחרי ירידה של 11% בהכנסות ממנו. הרווח התפעולי מפעילות איטונג ירד ב-26% ל-10.5 מיליון שקל, בהמשך לירידה של 10% בהכנסות. רווחי מגזר מוצרי הגמר לבנייה של אינרום נחלשו ב-8% ל-15.5 מיליון שקל, וההכנסות במגזר זה ירדו ב-6%.

עליות במחירי הצבעים והאלומיניום

באינרום ציינו בדוחות בין היתר עלייה שנרשמה במחירי חומרי הגלם והאריזה בפעילות הצבעים שלה. עוד הוסיפו כי במהלך הרבעון השלישי ננקטו "מספר צעדים למיתון השפעת העלייה שחלה במחירי חומרי הגלם והאריזה בתחום זה".

את הרווח הנקי הרבעוני הקטן ביותר מבין השלוש, שהסתכם בקצת יותר מ-4 מיליון שקל, הציגה חמת - למרות צמיחה בפעילות השוטפת וכן בשורות הרווח הגולמי והתפעולי. אלה נתמכו מצירוף פעילות חברת הקרמיקה ועיצוב הבית חזי בנק, שאת רכישת השליטה בה (80%) השלימה חמת בתחילת 2018 תמורת כ-75 מיליון שקל.

בסיכום רבעוני סבלה חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, מעלייה בהיקף החוב הבנקאי שלה והוצאות המימון שלה עלו בצורה ניכרת. זאת בין היתר בקשר לפעילות החברה הבת מניסה (MANISA) בטורקיה, הנמצאת בשלבי הרצה סופיים של מפעל לייצור כלים סניטריים הצפוי להתחיל בפעילות ייצור ומכירה מסחרית בתחילת 2019.

את הרווח הגולמי הרבעוני הקטן ביותר מבין החברות המדוברות הציגה חברת מוצרי האלומיניום לבית קליל, 26 מיליון שקל - ירידה של 17% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. את ההרעה ברווח הגולמי, ששיעורו מהמכירות ירד לפחות מ-28% לעומת קרוב ל-33% ברבעון המקביל, מייחסים בחברה, הנמצאת בשליטת היו"ר צורי דבוש, לשינויים שנרשמו בתמהיל המכירות. השינויים הובילו לירידה במחירי המכירה הממוצעים, וזאת נוסף לעלייה שנרשמה בעלויות הייצור, בעיקר חומרי גלם ושכר.

עוד ציינה בדוחות קליל כי "ההכרזות על שינויים אפשריים במדיניות הסחר האמריקאית, גרמו לעליית מחירי האלומיניום ברבעון השני השנה והשפיעו על עלות המכירות של החברה ברבעון השלישי".

מהנתונים שמציגה קליל, המנוהלת על ידי אריה (ריצ'י) ריטמן, עולה כי מחירו הממוצע של האלומיניום בבורסת הסחורות בלונדון (LME) עלה מתחילת השנה ועד סוף חודש ספטמבר בכ-12%. בסוף חודש ספטמבר עמד המחיר על כ-2,000 דולר לטונה - נמוך בכ-7% מהממוצע שלו עד אז.

אצל אינרום המגמה בשורה הגולמית דומה, עם ירידה של כ-14% לרווח גולמי רבעוני של כ-90 מיליון שקל. חמת לעומת זאת מציגה זינוק של 57% ברווח הגולמי הרבעוני שלה, שהצטבר ל-47 מיליון שקל וזאת כאמור בעיקר בעקבות רכישת חברת חזיבנק וצירוף תוצאותיה.

הזינוק בהכנסות חמת: בשל רכישת חזיבנק

היקף המכירות הרבעוניות שרשמה פעילות הקמעונות והקרמיקה של חזיבנק עמד על 34 מיליון שקל וסייע לחמת להציגה קפיצה של 38% בסך הכנסותיה. ללא צירוף פעילות זו ההכנסות, שהצטברו ל-114 מיליון שקל, היו רושמות שחיקה קלה.

מפילוח יתר מגזרי פעילות חמת, הכוללים מגזר ברזים; מגזר כלים סניטריים; מגזר פלסטיק ואינסטלציה; ומגזר הפצה, ניכרת חולשה בזה האחרון. המכירות הרבעוניות במגזר זה - במסגרתו חמת משווקת ומפיצה מוצרים שונים (ברזים, מוצרי אינסטלציה, אביזרי השקיה, כלים סנטיריים ועוד) ללקוחות קמעונאיים קטנים, בעיקר טמבוריות - נחלשו ב-7% ל-19 מיליון שקל.

את הירידה מייחסים בחמת בעיקר למכירות השוק המקומי של מוצרי היבוא, והשפעת עיתוי החגים. נוסף לכך הציגה החברה ירידה של 4%, ל-14.5 מיליון שקל, במגזר הכלים הסניטריים, בעיקר תחת המותג "חרסה", שם היא מציינת גם את החרפת התחרות בענף כגורם שהשפיע על הפעילות.

הכנסות מגזרי מוצרי הפלסטיק והאינסטלציה, והברזים, שמרו על יציבות רבעונית בהכנסות.

בפילוח תרומת המגזרים לרווח התפעולי של חמת, בולט לשלילה המשך הפסדי פעילות הכלים הסניטריים, שהגיעו ליותר מ-1 מיליון שקל - קצת פחות מההפסד התפעולי ברבעון המקביל.

מתחילת השנה הפסדיה של חרסה, שם כאמור סובלת חמת מהחרפת התחרות, אף גדלו. חמת מציינת בעניין הגדלת ההפסדים בין ינואר לספטמבר כי סבלה "מעלייה בעלויות כוח האדם ומקשיי הליכי ייצור איתם מתמודדת חרסה".

חרסה הוא אחד משני שמות המותג בעלי החשיבות הגדולה ביותר של חמת לפי דעת הנהלת החברה, נוסף לשם החברה (חמת), משום שהחברה "משקיעה משאבים במיצוב מוצרי חברות הקבוצה ומיתוגם תחת שמות מסחריים אלה". במסגרת הפעילות של חרסה חמת מייצרת במפעל בבאר שבע כיורים וכלים סניטריים מחרס.

עוד בסיכום רבעוני, פעילות חזיבנק תרמה 4 מיליון שקל לרווח התפעולי - והייתה שנייה רק לרווח מגזר הברזים, ששמר על יציבות ביחס לרבעון המקביל והסתכם ב-4.5 מיליון שקל.

מתחילת השנה: מגמה דומה, אך פחות חדה

בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2018 נרשמה ברווח הנקי המצרפי של שלוש החברות ירידה בשיעור של 6% והוא הסתכם בפחות מ-150 מיליון שקל. כמגמה, גם מתחילת 2018 הכיוון השלילי בדוחות דומה, גם אם באופן פחות חד מאשר ברבעון השלישי לבדו. אצל אינרום רווחי מגזר מוצרי הצבעים (נירלט) בולטים לשלילה בתקופה זו ועליית מחירי האלומיניום ושינוי תמהיל המכירות פגעו ברווחי קליל. אצל חמת, שיפור חד בהכנסות בזכות חזיבנק, שתמך גם ברווח הגולמי והתפעולי, לא הספיק לה לשיפור הרווח הנקי אחרי עלייה דרמטית בהוצאות המימון, בעיקר בשל הפעילות בטורקיה של חברת הבת מניסה.

בין ינואר לספטמבר הוצאות המימון של חמת קפצו ביותר מפי 10 והגיעו ליותר מ-10 מיליון שקל. זאת אחרי עלייה בהיקף החוב הבנקאי של מניסה בעקבות ירידת שווי הלירה הטורקית במחצית הראשונה של השנה, והוצאות מימון בהיקף של כ-8 מיליון שקל בגין הפרשי הצמדה על אשראי.

בעניינה של מניסה מעדכנת חמת, כי אחרי ההידרדרות שנרשמה בכלכלת טורקיה במחצית הראשונה של 2018 הוחלט "לצמצם משמעותית את חשיפתה לשוק הטורקי ולהגביל את מכירותיה העתידיות בטורקיה ללקוחות יציבים בעלי רקורד אשראי מוכח ושהסיכון העסקי שלהם הינו נמוך מאוד תוך הגדלת מכירותיה לשוק האירופאי".

בחמת מעריכים כי רוב מכירותיה של מניסה יושפעו ממטבע האירו. מהנתונים שהחברה הציגה עולה כי מניסה חתמה עד כה על הסכמי מימון ארוכי טווח בהיקף של כ-21 מיליון אירו, אשר יתרתם למועד הנוכחי כ-14 מיליון אירו. 

עוד כתבות

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.6%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"