גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם ביטוח מנהלים ללא מקדם מובטח? קצבת הזקנה שלכם בסכנה

רשות שוק ההון צפויה לפרסם בתקופה הקרובה לוחות תמותה מעודכנים לביטוחי החיים - כך נודע ל"גלובס" • השינוי צפוי לשחוק את קצבאות הזקנה ולהשפיע לרעה גם על תוצאות קבוצות הביטוח הגדולות • רשות שוק ההון: "הנושא נמצא בבחינה"

משה ברקת / צילום: תמר מצפי
משה ברקת / צילום: תמר מצפי

לאחר שלוחות התמותה בפנסיה שונו הבשורה של התארכות תוחלת החיים מגיעה גם לביטוחי המנהלים, וזה ישפיע הן על חברות הביטוח והן על המבוטחים שללא מקדם קצבה מובטח. ל"גלובס" נודע כי כשנה לאחר שרשות שוק ההון פרסמה לוחות תמותה מעודכנים לקרנות הפנסיה החדשות, ולאחר שנים של בדיקה מעמיקה שהגיעה עתה לשלב מתקדם מאוד, הרשות צפויה לפרסם בתקופה הקרובה את לוחות התמותה המעודכנים ל"ביטוחי החיים".

על פי הערכות לא מבוססות, מדובר על שינוי בשיעור ממוצע של 3%-5%, שיישקף גידול בתוחלות החיים הצפויות. אם וכאשר לוחות התמותה - כלומר, "מערך ההנחות הדמוגרפי" - יעודכנו, דבר זה יגרור העלאת מקדם הקיצבה בפוליסות ביטוחי המנהלים - שהם רכיב החיסכון הפנסיוני שמנוהל באמצעות פעילות "ביטוחי החיים" של חברות הביטוח - כך שתהיה שחיקה בקצבאות הזיקנה של המבוטחים בפוליסות שלא כוללות מקדם קצבה מובטח.

לצעד זה יש גם השפעה בזווית אחרת, זו של חברות הביטוח ולא רק של הצרכנים. זאת מאחר ולצד זה תהיה בנוסף השפעה על העתודות של חברות הביטוח, בדגש על אלה שמחזיקות בתיקי ביטוח חיים גדולים. מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שבראשות ד"ר משה ברקת, נמסר בתגובה כי "הנושא נמצא בבחינה". 

דורון ספיר / צילום: תמר מצפי

אתגר גדול גם לחברות הביטוח

הצעד נדרש מאחר שלאורך השנים חלה עלייה ניכרת בתוחלת החיים של הציבור, בישראל ובשאר העולם המפותח, דבר אשר גורם לכך שיותר אנשים שורדים ומגיעים לגילאי זיקנה, ויותר ויותר אנשים מאריכים חיים ונדרשים לקצבאות זיקנה לתקופות ארוכות מבעבר. כך, לצד הברכה שבהתארכות החיים עבור רבים, הרי שמבחינה פיננסית יש גם משום האתגר, שנובע מהצורך לממן יותר שנות פרישה לאוכלוסייה גדולה מבעבר, מאותם מקורות - הצבירה שנצברה עבור החוסך מההפקדות שהפקיד לחיסכון הפנסיוני לאורך השנים, והתשואות שנרשמו בגין הפקדות אלה.

בלוחות התמותה יש שני סוגי פרמטרים חשובים, שכנראה ישתנו, הראשון זה התוחלת חיים הצפויה עצמה, והפרמטר השני הוא קצב השינוי העתידי בתוחלות החיים הצפויות. לזה השפעה ניכרת על קצבאות הזיקנה של מי שאין לו מקדם מובטח, מצד לחד, ומהצד השני על העתודות של חברות הביטוח, ובעקבות זאת גם על רווחיהן ועל ההון הרגולטורי שלהן ביחס לדרישות הסולבנסי 2, מה שגם עלול לעכב עוד את חלוקת הדיבידנד על ידן.

בנייר שפורסם בנושא זה על ידי הרגולטור האחראי, כבר ב-2011, צוין כי "הנחות דמוגרפיות עומדות בבסיס קביעת זכויות לעמיתים בקרן פנסיה וקביעת מקדמי קצבה בפוליסות בביטוח חיים. לפיכך חשוב ביותר לבסס ולעדכן הנחות אלו לאורך זמן", תוך שהבהירו כי "טבלאות תמותה לכלל האוכלוסייה קיימות בישראל זה זמן. אולם, טבלאות מותאמות לקרנות פנסיה וחברות ביטוח ומודלים לשיפורים צפויים בתמותה החלו להתפתח בשנות התשעים של המאה הקודמת בלבד, ועוברים תהליך מתמיד של כיול ושכלול". כלומר, הטבלאות לפיהן פועלים שוקי ביטוחי המנהלים והפנסיה, עברו עדכון נדרש, ובמידה רבה הפכו למותאמות הקידמה, במיוחד בשני העשורים האחרונים.

מי שמחזיק במקדם מובטח פטור מדאגה

בעבר דווח כי צוות בראשות האקטואר של רשות שוק ההון, כיום עמיר פלד ובעבר אסף מיזן, חקר ומצא כי לוחות תוחלת התמותה שלפיהן עובדות חברות הביטוח אינם נכונים, מאחר שתוחלת החיים בפועל גבוהה יותר מזו של מבוטחי הפוליסות הללו בפועל. מדובר במהלך עליו עובדים ברשות שוק ההון כבר כשלוש שנים.
עד 2013 שיווקו חברות הביטוח ביטוחי מנהלים שהבטיחו לחוסך קצבת פנסיה שלא מושפעת מהתארכות בלתי צפויה בתוחלת החיים, בזכות מקדם קצבה מובטח. ב-2013 רשות שוק ההון, אז עוד כאגף במשרד האוצר, עצרה את שיווק הפוליסות הללו ללקוחות חדשים כשאסרה על הבטחת מקדם קצבה בפוליסות ביטוחי מנהלים חדשות.

או אז הסבירו כי "תכניות לביטוח חיים משולבות בחיסכון המשווקות כיום על ידי חברות ביטוח, כוללות מקדמי המרה לקצבה המגלמים הבטחת תוחלת חיים (כלומר, מקדמי קצבה, ר"ש)", ואלה "נקבעים מראש - במועד הוצאת התכנית - ואינם ניתנים לעדכון גם כשמתארכת תוחלת החיים מעבר לצפוי". עתה, שינוי בלוחות התמותה לא אמנם יפגע במבוטחים אשר מחזיקים בפוליסות עם המקדם המבוטח, אלא שעדכון לוחות התמותה עדיין ישפיע מאוד על הצורך בעתודות של חברות הביטוח, בעיקר על מגדל, כלל ביטוח, הפניקס והראל, בסדר יורד.

מדובר בתיקי ביטוח חיים בהיקף של מאות מיליארדי שקלים, כך שתזוזה של כמה אחוזים מהווה שינוי שנמדד במיליארדי שקלים. על מנת להמחיש את היקפי השוק נציין כי מהדוח השנתי של רשות שוק ההון לשנת 2017, עולה כי תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים עמד בסוף אותה שנה על כ-306 מיליארד שקל, כשהפרמיות לפוליסות אלה הסתכמו באותה שנה בכ-35.1 מיליארד שקל (רובן לרכיב החיסכון).

אייל לפידות / צילום ארכיון: תמר מצפי

כך או כך, באחד מהדוחות הכספיים של אחת מחברות הביטוח הגדולות מוסבר כי "ההתחייבות לקצבאות המשולמות לכל החיים למבוטחים המקבלים קצבה, מחושבת בהתאם ללוחות תמותה עדכניים שפורסמו על ידי אקטואר האוצר. לוחות אלה משמשים גם בחישובי התמותה למבוטחים שטרם החלו לקבל קצבה החל מהמועד הצפוי לקבלת הקצבה. עד המועד הצפוי לקבלת הקצבה מבוצע שימוש בלוח תמותה עדכני המחושב על בסיס ניסיון החברה".

עוד מצוין בהקשר זה כי "לוחות התמותה שפורסמו על ידי אקטואר האוצר, משמשים גם בעת ביצוע בדיקת נאותות העתודה" וכי "עלייה בהנחה של שיעור התמותה, עקב עליה בשיעור התמותה בפועל לרמה העולה על ההנחה הקיימת, תביא לגידול בהתחייבויות ביטוחיות בגין תמותה של מבוטחים לפני הגיעם לגיל פרישה ולקיטון ההתחייבות לקצבאות המשולמות לכל החיים. יצוין כי בעשורים האחרונים קיימת מגמה הפוכה של הגדלת תוחלת החיים וקיטון בשיעור התמותה. הנחת התמותה המשמשת לחישוב ההתחייבות לקצבה לוקחת בחשבון הנחה בגין גידול עתידי בתוחלת החיים".

ולסיום, כבר באוקטובר 2017 פורסם על ידי רשות שוק ההון חוזר שעניינו תיקון החוזר המאוחד בקרנות הפנסיה, בעניין "דרך חישוב מאזן אקטוארי ומקדמי תקנון של קרן פנסיה וקופת גמל מרכזית לקצבה". החוזר עידכן את הנחות ברירת המחדל שעל בסיסן חברות מנהלות של קרנות פנסיה הפועלות במתכונת של ביטוח הדדי, נדרשות לחשב את המאזן האקטוארי של הקרנות שבניהולן ואת המקדמים הכלולים בתקנון שלהן. העדכון נכנס לתוקף בסוף אותה שנה. 

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול