גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פריצה לשעוני חשמל ולתחנות טעינת רכב: מה מפחיד את תאגיד E.on

תאגיד האנרגיה הגרמני E.on מתמודד עם שינויים בתחום האנרגיה שבעקבותיהם ביצע שינוי מבני • בראיון ל"גלובס" מסביר ד"ר פיליפ אולבריך, שאחראי על השקעות החברה, כיצד טכנולוגיה יכולה לסייע לחברות האנרגיה, ומדוע הם לא נוהגים להשקיע בסטארט–אפים בני פחות משנה וחצי

פיליפ אולבריך / צילום: דניאל בר און
פיליפ אולבריך / צילום: דניאל בר און

תאגיד האנרגיה הגרמני E.on, המשרת למעלה מ-30 מיליון לקוחות ביותר מ-30 מדינות, מתכוון להשקיע בשנים הקרובות בסטארט-אפים ישראלים - כך נודע ל"גלובס". המטרה של התאגיד היא למצוא חברות סטארט-אפ ישראליות לשיתופי-פעולה אסטרטגיים, ולהשקיע בחברות בשלבי הביניים במסגרת תכנית האקסלרציה שמפעיל התאגיד, "Agile Accelerator", שדרכו הוא משקיע בסטארט-אפים בשלבים המוקדמים.

כמו תעשיות מסורתיות אחרות, בהן הבנקאות, הביטוח והנדל"ן, גם שוק האנרגיה חווה שינויים טכנולוגיים אדירים ותמורות רבות. חברות ותאגידים מוצאים עצמם נזקקים לטכנולוגיות חדשות בתחומי ניהול הרשתות, ה-IoT (האינטרנט של הדברים) והסייבר. כך יוצא שחברות סטארט-אפ ישראליות שאינן פועלות בשוק האנרגיה או פונות אליו, הופכות לרלוונטיות עבור תאגידי האנרגיה הגדולים. לפני E.on, גם RWE הגרמנית, Centrica הבריטית ו-Eaton האמריקאית, החלו בפעילות זיהוי ואיתור ("סקאוטינג") בישראל.

פיליפ אולבריך, סגן נשיא ב-E.on וראש צוות ההשקעות של החברה, מסביר בראיון ל"גלובס": "אנו מבחינים בשלושה תהליכים: ראשית, מחירי החשמל ירדו באופן דרמטי בעקבות שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, מה שגורם לאלקטריפיקציה - אנחנו רואים איסור על נפט בהרבה איזורים, וייתכן שאותו הדבר יקרה גם עם גז, במטרה להוריד את טביעת הפחמן. אנחנו רואים גם יוזמות פרטיות דומות בקרב לקוחות שמעדיפים מקורות אנרגיה מתחדשים.

"תהליך שני הוא תהליך של דיגיטציה של רשתות האנרגיה, שמאפשר ניהול חכם. דבר שלישי שאנחנו רואים הוא תהליך דה-צנטרליזציה: בעתיד לא תהיה יותר תלות ביצרניות האנרגיה הגדולות, תהיה יותר אנרגיה שתיוצר על ידי 'יצרכנים' - כלומר, אנשים שצורכים ומייצרים אנרגיה בעצמם". אולבריך הוסיף כי בשנים האחרונות החברה השקיעה בסטארט-אפים המפתחים פתרונות של סחר Peer-to-Peer באנרגיה.

פתוחים לכל סוג של חדשנות

החברה השקיעה עד היום בכ-50 חברות סטארט-אפ באירופה ובארצות הברית. בחודשים האחרונים התאגיד שכר נציג ישראלי שיבצע עבור החברה סקאוטינג בישראל, וכן הצטרף למרכז חדשנות המחבר בין טכנולוגיות ותאגידים SOSA (סוסה) בתל אביב. כשתושלם רכישת אינוג'י, המחזיקה מרכז חדשנות בישראל, היא תהפוך למטה המקומי של E.on.

החברה מחפשת חדשנות בתחומים מגוונים, אך היא שמה דגש מסויים על סייבר בפעילותה בישראל. שיתוף-הפעולה עם סוסה מתמקד באיתור חברות סייבר, ובשבוע שעבר E.on ערכה תחרות סטארט-אפים במתחם לחברות בתחום הסייבר. הזוכה בתחרות הייתה Indegy, המפתחת פתרון הגנת סייבר להגנה על תשתיות קריטיות, וצפויה להתחיל בפיילוט עם E.on בעקבות הזכייה.

סמנכ"ל אבטחת המידע של E.on, רנה רינדרמן, סיפר כי החברה מבקשת להטמיע פתרונות סייבר שיגנו מפני תרחישים שונים - החל מהשתלטות על תחנות טעינה לרכבים שיובילו לחשמול ולמוות של המשתמשים בהן, וכלה בפריצה לשעוני חשמל ושינוי החשבונות החודשיים של לקוחות על ידי חברות אנרגיה מתחרות, במטרה לפגוע באמינות של החברה.

החברה שלכם נמצאת בתהליך של שינוי, שעבודה עם סטארט-אפים היא חלק מהותי בו. איפה אתם רואים אתכם ואת שוק האנרגיה בעתיד?

"באנרגיה הגענו מתעשייה יציבה מאוד לפני עשר שנים, ובישראל זה עדיין ככה, אבל קצב השינוי הולך ועולה כל הזמן. מחירי הבטריות והלוחות הסולריים יורדים כל הזמן וזה בהחלט מאיץ את השינוי, אך יש עוד לאן לשאוף. רגולציה יכולה לעכב את השינוי, ושווקים מסויימים מתקדמים יותר מאחרים בתחומים שונים. למשל בכלי מדידה חכמים יש התקדמות רבה באיזורים הנורדיים, ובאנגליה יש הרבה התקדמות בתחום המסחר Peer-to-Peer.

"אנחנו לא חושבים שמודל חדש יחליף את המודל הנוכחי, אלא שצורות שונות של ייצור וצריכת אנרגיה יתקיימו במקביל. אנחנו כחברה רוצים לסייע ללקוחות בשני העולמות עם הפתרונות החדשים שאנו מחפשים. האתגר הוא לבחור באילו איזורים להתאים את עצמך, ובאיזה איזורים להשקיע. אתה לא יכול להיות מוביל בכל האיזורים".

מה אתם מחפשים בסטארט-אפ כדי להחליט אם להשקיע בו או לשתף איתו פעולה?

"יש הרבה תחרות בשווקים האלה ולכן צריך להיות פתוחים לכל סוג של חדשנות, ולא להגביל את המאמצים אך ורק לחברות בשלב מוקדם או לשלבים מאוחרים יותר. שיתופי-הפעולה שלנו עם מוסדות מחקר הם אפילו בשלבים ראשוניים מאוד. לעומת זאת, אחת ההשקעות שלנו בחברה עם מוצר בוגר כללה הקמה של צוות משותף, שמכר את הפתרון שלהם ללקוחות שלנו.

"עם השלמת עסקת אינוג'י, יהיו לנו כ-50 מיליון לקוחות תחת מותג אחד, ולכן צריכה להיות לחברות רמה מסוימת של בשלות, כי לנו צריך להיות לנו ביטחון שמה שאנחנו מוכרים ללקוחות שלנו ימשיך להתקיים בעוד שנתיים או שלוש. נקודת פתיחה טובה תהיה צוות שקיים שנה וחצי ויותר ושכבר יש לו מוצר. אנחנו נשקיע בפתרון חדשני, שהחברה צריכה את הכסף כדי להמשיך בפיתוחו, ושיש לו חשיבות אסטרטגית עבורנו".

אילו סכומים אתם משקיעים בדרך-כלל, ומה אתם מבקשים בתמורה?

"אנחנו לרוב מובילים השקעות: החל מסכומים של כ-200 אלף אירו בשלבים המוקדמים, שישמשו את החברה לפיילוט לחצי שנה, ועד עשרה מיליון לשלבים מאוחרים יותר. אנחנו לעולם לא מבקשים בלעדיות כי אנחנו לא רוצים להגביל את הסטארט-אפ. לפעמים אנחנו נכנסים לשותפות אסטרטגית, במסגרתה החברה מפתחת מוצר שמותאם עבורנו, בנוסף לפיתוח המוצרים הרגילים שלה, משום שאנחנו צריכים התאמות של המוצר לצרכים שלנו.

"מלבד הצרכים שלנו, אנחנו בודקים את המוטיבציה של הסטארט-אפים. יש די הרבה כסף בשוק, ומה שסטארט-אפים מחפשים זה שיתופי-פעולה ושותפי פיתוח. הסטארט-אפים הישראלים הם שותפים מצוינים משום שאנחנו יכולים להדריך אותם ולכוון אותם - הם נוטים להיות פחות בשלים מסטארט-אפים בארצות הברית ובאירופה. מצד שני, אנחנו לא רוצים לדחוף לחברה רעיונות: המוטיבציה צריכה להגיע מהסטארט-אפ, ולא מכך שנשקיע בחברה ונאמר לה שהיא חייבת ללכת בנתיב מסויים, זו אינה גישה בת קיימא". 

המיקוד החדש של E.on מחייב חיבור עם טכנולוגיות חדשניות

פעילות החדשנות של E.on החלה לפני חמש שנים כחלק משינוי מבני בחברה, והתמקדה עד כה בארצות הברית ובאירופה. בארבע השנים האחרונות זונחת החברה את פעילותה בתחום ייצור האנרגיה בהדרגה. ב-2014 E.on העבירה את פעילותה בתחום הדלקים המאובנים לחברה חיצונית שפתחה, ומכרה את כל מניותיה בתהליך שהושלם ביוני 2018.

במקביל, במרץ 2018 החברה החלה בעסקת החלפת נכסים עם תאגיד אנרגיה גרמני נוסף, RWE. במסגרת העסקה, E.on רכשה את חברת הבת של RWE - אינוג'י. כשתושלם העסקה, E.on תקבל לידיה את נכסי ניהול התשתיות של אינוג'י, ואילו RWE תקבל בתמורה את כל נכסי ייצור האנרגיות המתחדשות של אינוג'י ושל E.on. התוצאה היא ששתי ענקיות האנרגיה הגרמניות חילקו בינהן את שוק האנרגיה לתחומים שונים: RWE מייצרת אנרגיה ואילו E.on מתמקדת במכירת פתרונות ניהול אנרגיה ורשתות אנרגיה - דברים שמצריכים ממנה ליצור ממשקים עם טכנולוגיות חדשות.

כיום, החברה נמצאת בעיצומו של פרויקט פריסה של תחנות טעינה לכלי רכב חשמליים ברחבי אירופה, ובסיומו היבשת צפויה להיות מרושתת בכל 120 מטר בתחנות שיאפשרו לטעון רכב ב-20 דקות. מוצר אחר של החברה מאפשר להפיק אנרגיה לחימום של בניינים, באמצעות שימוש במים משומשים. מערכות ניהול הרשתות של החברה כוללות בין השאר מודלים ממוחשבים של פסי ייצור, המיועדים ללקוחות תעשייתיים. כל אלו, מעידים בחברה, מבוצעים תוך שיתוף-פעולה עם סטארט-אפים ברחבי העולם.

ת"ז: E.on

תחום עיסוק: פתרונות אנרגיה וניהול רשתות חשמל / ■ שנת הקמה: 2000 / ■ מנכ"ל ויו"ר: יוהנס טייסן /
איזור פעילות: אירופה וארה"ב / ■ מספר עובדים: 43 אלף / ■ הכנסות ינואר-ספטמבר 2018: 24 מיליארד אירו / ■ רווחים ינואר-ספטמבר 2018: 3.2 מיליארד אירו 

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול