גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמו מבצע צבאי סגור: למה הסתירה לשכת עורכי הדין את הופעת היועמ"ש בפני חברי הוועד?

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הופיע שלשום בפני חברי הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, שבראשו עומד אפי נוה, והביע את התנגדותו לחוק היועמ"שים שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד • בלשכה עשו מאמצים להסתיר את הגעתו ומנעו מעיתונאי "גלובס" לסקר אירוע אחר שנערך בבניין באותה שעה

היועמ"ש אביחי מנדלבליט ביציאה מהדיון בלשכת עורכי הדין / צילום: אמיר מאירי
היועמ"ש אביחי מנדלבליט ביציאה מהדיון בלשכת עורכי הדין / צילום: אמיר מאירי

מדוע ניסתה לשכת עורכי הדין להסתיר את הגעתו של ד"ר אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, לדיון שהתקיים בוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, שבראשו עומד יו"ר הלשכה אפי נוה, שהתקיים שלשום (ב')? ל"גלובס" נודע כי מנדלבליט הגיע שלשום למשרדי הלשכה בבית הפרקליט בתל-אביב, הופיע בפני חברי הוועד המרכזי של הלשכה והציג להם את עמדתו ביחס לחוק היועמ"שים. מנדלבליט חזר בפני חברי הוועד המרכזי על אותם הדברים שאמר בגנותו של החוק בחודש יוני האחרון, במסגרת דיון שערכה ועדת החוקה של הכנסת.

הופעתו של היועמ"ש הגיעה בהמשך להופעתה של שרת המשפטים איילת שקד, יוזמת החוק, שהופיעה גם היא בפני חברי הוועד המרכזי של הלשכה בחודש שעבר.

ואולם נראה היה כי לשכת עורכי הדין עושה מאמצים עילאיים על-מנת להסתיר את הגעתו של היועמ"ש ללשכה. זה נעשה בין היתר על-ידי חסימת כלי תקשורת מהגעה לסיקור כנס מקצועי שהתקיים באותה שעה בבית הפרקליט, ואשר במקור הוזמנו כלי התקשורת לסקרו. מה מנסה הלשכה להסתיר? התשובה עדיין לא ברורה. 

הדיון בחוק היועצים המשפטיים מתנהל בזירה הפוליטית והמשפטית מזה חודשים ארוכים. מוקדם יותר השנה החליט הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין להתנגד להצעת חוק היועמ"שים, לאחר שקיים דיון ארוך ומקיף, בו נטלו חלק גם בכירים בעבר ובהווה במערכת המשפט, לרבות יועצים משפטיים בדימוס. 

עמדה זו הייתה אמורה להיות מוצגת בוועדת החוקה של הכנסת, אך בעקבות פנייתה של שקד ליו"ר הלשכה, אפי נוה, החליט האחרון לקיים דיון מחודש, במסגרתו הגיעה כאמור שקד בעצמה לוועד המרכזי של הלשכה, וכעת מתברר כי גם מנדלבליט בחר לנהוג באופן דומה.

"ההצעה פוגעת בשלטון החוק"

הצעת החוק הממשלתית שמקדמת שקד נועדה לשנות את אופן הבחירה של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה. לפי ההצעה, הבחירה תהיה דרך ועדת איתור שירכיב מנכ"ל המשרד הממשלתי, כך שבפועל לשר הממונה תהיה שליטה על הבחירה; זאת בניגוד לאופן בו נבחרים כיום היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, באמצעות הליך של מכרז, במסגרתו אין לשר הממונה על המשרד הממשלתי כל נגיעה לתהליך המינוי או השפעה עליו. 

ביוני האחרון דנה ועדת החוקה בהצעת החוק של שקד. בפני הוועדה הופיע גם מנדלבליט, שיצא בחריפות נגד החוק. "ההצעה שלך פוגעת בשלטן החוק ובאמון הציבור במשרד הממשלה", פנה מנדלבליט לשקד בזמן הדיון בוועדת החוקה. 

עוד אמר מנדלבליט בדיון שהתקיים בכנסת לפני כחצי שנה כי "יש פה הטיה בהצעה בהליך המינוי לכיוון השר והמנכ"ל. היועץ המשפטי של משרד ממשלתי לא עובד כיום לפי הכתבות של היועץ המשפטי לממשלה, הוא בעל דעה מקצועית עצמאית, וכעת מנסים להטות את זה לכיוון מינוי שיהיה לפי השר והמנכ"ל."

הזמינו את כתב "גלובס" לסקר - ואז התחרטו

בלשכת עורכי הדין ניסו, ככל הנראה, להסתיר את הופעתו של מנדלבליט בפני הוועד המרכזי. במקביל להופעתו של מנדלבליט, נערך באותה שעה בבית הפרקליט בתל-אביב גם כנס מקצועי בנושא "אכיפה כלכלית וחילוט כספים על-פי חוק הלבנת הון". בכנס השתתפו עורכי דין בכירים, שופט בית משפט השלום בראשון-לציון גיא אבנון וגורמים בכירים במערכת הבנקאית. הכנס לא הוגדר ככנס סגור, ובאתר לשכת עורכי הדין נכתב כי הוא פתוח לכל חברי הלשכה, ללא תשלום. 

הנושא שעמד במוקד הכנס המקצועי מעורר בעת האחרונה ויכוח ציבורי ער. כך, למשל, רק לאחרונה הודיעו שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן כי בכוונתם להקים ועדה שתבחן, בין היתר, את נושא החילוטים הזמניים המתבצעים מכוח חוק הלבנת הון. 

כתב "גלובס" היה אמור להשתתף בכנס, לאחר שמארגניו הזמינו אותו אליו כבר לפני מספר שבועות, קיימו אתו מספר שיחות לקראתו - האחרונה שבהן יום לפני הכנס - ואף שלחו לו חומר רקע בנושא. 

אלא שביום ראשון בשעות אחר-הצהריים, יום לפני שנערך הכנס והתקיימה הופעתו של מנדלבליט בפני הוועד המרכזי, הודיעה לשכת עורכי הדין כי לא תאפשר ל"גלובס" לסקר את הכנס. תחילה נמסר כי הסיבה בגינה לא יתאפשר סיקורו של הכנס המקצועי היא כי "יש משהו אחר שמתקיים במקביל בהשתתפות גורם בכיר". 

לאחר מכן דאגה דוברות הלשכה לשנות את הסיבה בגינה לא יכולה "גלובס" לסקר את הכנס. "מדובר בכנס מקצועי לחלוטין שאינו פתוח לציבור ולתקשורת", נמסר ל"גלובס" ביום ראשון בשעות הערב, כ-24 שעות לפני המועד בו התקיים הכנס. 

"גלובס" פנה לדוברות הלשכה מספר פעמים בניסיון לברר מדוע החליטה לפתע כי לא תאפשר את סיקורו של הכנס, אך זאת ללא הועיל. לשכת עורכי הדין מסרבת עד רגע זה לנמק את הסיבה בגינה נאסר על "גלובס" לסקר את הכנס המקצועי. יצוין כי כנסים מקצועיים בלשכת עורכי הדין הם עניין של כמעט יום ביומו, וגם סיקור שלהם נחשב לדבר שכיח יחסית. 

כתב "גלובס" שהגיע לכנס אולץ לצאת ממנו בהוראת דוברת הלשכה ובליווי מאבטח. התנהלותה התמוהה של לשכת עורכי הדין בקשר לסיקורו של כנס מקצועי, דבר הנעשה כאמור כעניין שבשגרה, מעלה שאלות רבות. כך, למשל, עולה השאלה מדוע מסרבת הלשכה לנמק את החלטתה שלא לאפשר סיקורו של הכנס? מדוע מתאמצת לשכת עורכי הדין להסתיר את הופעתו של היועץ המשפטי לממשלה בפני הוועד המרכזי? ללשכה הפתרונים. 

מלשכת עורכי הדין נמסר שלשום בתגובה: "מדובר בהשתלמות מקצועית שסגורה לתקשורת. פניות נוספות מכלי תקשורת אחרים נענו אף הם בשלילה. עוד יום קודם לכן הבקשה לסקר את ההשתלמות סורבה. למרות זאת, הכתב בחר שלא לכבד את בקשתנו ועקף אותה כשנרשם כעורך דין על-מנת לסקר את ההשתלמות. נדגיש כי גם בבוקר הכנס הובהר לכתב שלא יוכל להיכנס להשתלמות, והוא בכל זאת בחר להגיע. לשכת עורכי הדין מקיימת אין-ספור כנסים, ימי עיון והשתלמויות, ורק הלשכה מחליטה מתי אירועים אלה פתוחים לסיקור תקשורתי". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה