גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחס מיוחד לצרפת? מקרון מתרחק מכללי התקציב האירופי

הוויתורים שעליהם הכריז נשיא צרפת כדי לפייס את אנשי המחאה החברתית עלולים להפר את כללי המשמעת התקציבית של האיחוד האירופי ולהמריץ את איטליה ומדינות אחרות באיחוד להגביר את מאבקן בדרישות של הנציבות האירופית

מפגין בפריז / צילום: רויטרס
מפגין בפריז / צילום: רויטרס

תוכניתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון להרגיע את ההפגנות האנטי-ממשלתיות באמצעות קיצוצי מס עלולה להפר את כללי המשמעת התקציבית של האיחוד האירופי, מה שירגיז את איטליה ומדינות נוספות שמתלוננות שצרפת מקבלת יחס מיוחד.

מקרון רוצה לחלק מזומנים לעובדים בשכר מינימום, ולהפחית מסים למעסיקים ועל פנסיות כדי לשפר את כוח הקנייה של מיעוטי ההכנסה בצרפת - אחת הדרישות העיקריות של מפגיני תנועת "האפודים הזוהרים" שמאיימת על הנשיאות שלו.

הוא גם קורא למעסיקים שיכולים לממן זאת לשלם בונוסים של סוף שנה לעובדיהם. כמה עסקים גדולים כבר נענו ליוזמה הזו. ענקית הפרסום פובליסיס הודיעה שהיא תעניק לעובדיה בונוס של 1,000 אירו, וחברת הטלקום אלטיס תחלק גם היא בונוסים. מנכ"ל קבוצת הטלקום אורנג' מסר שהיא תציע בקרוב הסדר דומה.

אלא שהוויתורים התקציביים של מקרון עלולים לפגוע באמינות שלו כנושא הדגל של ערכי האיחוד האירופי, ובהיבט הרחב יותר גם של הסדר הבינלאומי מבוסס הכללים. מקרון רץ לנשיאות עם הבטחה לשפר את המשמעת התקציבית של צרפת, בין היתר כדי לשכנע את גרמניה לתמוך בהצעות צרפת לאיחוד עמוק יותר של כלכלות גוש האירו.

לאחר שהוא נכשל בניסיונותיו לרתום את גרמניה לצדו, מופעל עליו לחץ לנקוט מדיניות פנים מסורתית יותר: פתיחת הארנק הציבורי עד כמה שחוקי האיחוד מאפשרים זאת, ואולי מעבר לכך, כדי לשפר את הפופולריות שלו.

"מה שהוא הבטיח שלשום (ב') הוא הפרה ברורה של כללי התקציב באיחוד האירופי, בכוונה תחילה", אמר זולט דרבאס, כלכלן במכון המחקר ברויגל בבריסל.

גירעון תקציבי גדול יותר יעודד את ממשלת איטליה שמסתייגת מהאיחוד האירופי, ומצויה כעת במחלוקת עם בריסל על התקציב שלה. פוליטיקאים איטלקים כולל סגן ראש הממשלה מהימין הקיצוני מתאו סלביני האשימו את האיחוד בצביעות, כאשר הוא נענה לדרישות צרפת אך מעניש את איטליה.

מדיניות כזו של בריסל תגביר את הניכור של איטליה מהפרויקט של השילוב האירופי, שהיא הייתה בין המייסדות שלו.

"המשימה כעת היא למנוע משבר פוליטי גדול באירופה", אמר קסבייה רוגא, פרופסור לכלכלה במכון המדעים פו בפריז. מקרון הליברל וחסיד הגלובליזציה והאיחוד האירופי, וסלביני הלאומן שחשדן כלפי האיחוד הם שני הקצוות של המאבק הפוליטי הנוכחי על עתיד אירופה. סלביני ודמויות אנטי-ממסדיות נוספות מטיפים לאיחוד רופף יותר וליותר מרחב למדיניות לאומית.

סלביני אמר אתמול שהוא מקווה שתנועת האפודים הזוהרים בצרפת תשיג את כל יעדיה, וכינה את מקרון "תוצר של מעבדה" של הממסד האירופי שמיועדת לחסום שינויים שמציע הימין הלאומי.

פקידים צרפתים ניסו אתמול להרגיע את חששות הנציבות האירופית שהתוכנית של מקרון תביא לחריגה גדולה מתקרת הגירעון התקציבי של 3% מהתמ"ג, כפי שמתחייב באמנות האיחוד וגוש האירו.

לפני הודעת מקרון שלשום, צרפת קבעה יעד גירעון של 2.8% לשנה הבאה. האמצעים החדשים של מקרון יעלו 10 מיליארד אירו, כ-0.4% תמ"ג, לפי שר האוצר ברונו לה מר. הוא אמר שהממשלה תבדוק קיצוצי הוצאה על מינהל ציבורי כדי לקזז את השפעת הצעדים החדשים. "אנחנו רוצים להיצמד להתחייבויות האירופיות שלנו", אמר לה מר לכתבים. "נעשה ככל יכולתנו לצמצם הוצאה ציבורית כדי להיות קרובים ככל האפשר ל-3%".

הנציבות האירופית טוענת שתוכניות ההוצאה של ממשלת איטליה יעלו את הגירעון שלה אל קרוב ל-3% תמ"ג בשנה הבאה, ומעל 3% בשנת 2020. החוב הציבורי האיטלקי עומד על 131% תמ"ג, מול 99% בצרפת.

לנציבות האירופית שמורה הסמכות לבדוק את התקציבים השנתיים של כל מדינות האיחוד, ולדרוש שינויים בתקציבים גירעוניים במיוחד. היא יכולה גם לקנוס ממשלות שלא מצייתות לה, אם כי עדיין אין תקדים לקנס כזה.

ממונה באיחוד האירופי בבריסל מסר שהנציבות תסבול כנראה חריגה קטנה וזמנית של הגירעון הצרפתי מתקרת 3% תמ"ג.

פקידים צרפתים בוחנים כעת שינויים בשיטת נקודות הזיכוי למס חברות שהממשלה הנוכחית חקקה, שהייתה אמורה להעלות זמנית את הגירעון ב-2019 אך להוריד אותו ב-2020.

ובכל זאת, ההבטחות של מקרון לבוחרים השבוע מאתגרות את האמנה התקציבית של האיחוד האירופי, שנחתמה בשיא משבר החובות האירופי. האמנה הזו מחייבת ממשלות לנהל "גירעון מבני" בהתאמה למחזור הכלכלי ולגורמים חד פעמיים, של לא יותר מ-0.5% מהתמ"ג.

ממשלות בעלות גירעון מבני גבוה מ-0.5%, כמו צרפת ואיטליה, אמורות לבצע צמצומים שנתיים לקראת היעד הזה. התוכנית החדשה של מקרון צפויה להגדיל את הגירעון המבני הצרפתי, אמר הפקיד בבריסל.

זו תהיה בעיה לנציבות האירופית, שמנסה למנוע את עליית הגירעון המבני באיטליה, שדורשים סלביני ובעלי בריתו בקואליציה האיטלקית. 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר