גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקשת פירוק לקבוצת הכדורגל "בני לוד": חשש לעבירות מס ושליטה משפחתית

בבקשה מפורטים ממצאים חמורים באשר להתנהלות העמותה, ובהם אי-רישום הכנסות, ניהול ספרים בלתי תקין וקיומה של שליטה משפחתית בעמותה ● בבקשה נכתב: "העסקת קרובי משפחה של עובדים בעמותה, שאינם חברי וועד או מנכ"ל, יש בה כדי להצביע על התנהלות בניגוד למינהל תקין"

מגרש כדורגל שכונתי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מגרש כדורגל שכונתי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

רשם העמותות הגיש היום (ה') לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה למתן צו פירוק נגד עמותת בני לוד רכבת, המקיימת פעילויות ספורט שונות וביניהן הפעלת קבוצת כדורגל בליגה הלאומית (מקום 14 מתוך 16) וכן הפעלת קבוצות כדורגל לנוער וילדים ברחבי העיר לוד.

בקשת הפירוק הוגשה ממצאי ביקורת שנערכה בעמותה במהלך החודשים אוגוסט עד נובמבר 2016 לגבי השנים 2014-2013 והעלתה ממצאים חמורים באשר להתנהלות העמותה, וביניהם אי-רישום הכנסות; ניהול ספרים בלתי תקין; מוסדות עמותה שאינם מבצעים תפקידם בהתאם להוראות הדין; קיומה של שליטה משפחתית בעמותה. עוד עולה מהבקשה כי העמותה לא שיתפה פעולה עם הבודק החיצוני.

במקביל, נזכיר כי נגד העמותה תלוי ועומד כתב אישום בגין עבירות מס ועבירות על חוק איסור הלבנת הון. בפברואר השנה הגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) לבית המשפט המחוזי מרכז כתב אישום כנגד עבד אלגאני עבאס, מחמד אזברגה, איברהים אבו-טחישר וחברות שונות, ביניהן עמותת בני לוד רכבת. לנאשמים מיוחסות, כל אחד על-פי חלקו בכתב האישום, עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות על-פי חוק מע"מ ועבירות הלבנת הון, בהיקף של מעל מיליארד שקל.

הפצה וקיזוז חשבוניות פיקטיביות

לפי כתב האישום, במטרה להתגבר על הסדרים רגולטוריים שמנעו מהם את האפשרות לעסוק ולשלוט בחברות תיווך של עובדים זרים לתעשיית הבנייה, השתלטו אזברגה וירון סולמי על תאגיד כוח-אדם להעסקת עובדים זרים. זאת, תוך שהם מסתירים את פעילותם מהרשויות באמצעות רישום מניותיהם על-שם אדם אחר.

לפי האישום, ההיתר להפעלת התאגיד התקבל במרמה בנסיבות מחמירות. כדי להעביר את הכנסותיה של החברה לידם, נטען, ביצעו אזברגה וירון סולמי פעולות מרמה מתוחכמות, לרבות שימוש בחשבוניות כוזבות, וכן העבירו כספים בכסות של חסויות לקבוצת הכדורגל "בני לוד הרכבת", שבשליטתו של אזברגה.

בנוסף, אזברגה וסולמי נזקקו לכספים רבים, הנאמדים במאות מיליוני שקלים במזומן, בין היתר לצורך תשלומי שכר לעובדים זרים. על כן קשרו השניים, לפי החשד, ביחד עם עבאס, קשר להפצה וקיזוז של חשבוניות פיקטיביות, באמצעות חברות שונות בהן אזברגה שלט, העוסקות לכאורה בקבלנות בניין, וזאת בהיקף של מעל ל-800 מיליון שקל, ובתוך כך אף ביצעו פעולות הלבנת הון.

לטענת רשם העמותות, כל הליקויים החמורים שנמצאו, במקביל לאישומים הפליליים המתנהלים, מעידים כי פעולות העמותה מתנהלות בניגוד לחוק, למטרותיה ולתקנון העמותה ומקימים עילה לפירוק העמותה.

מהבקשה עולה כי מטרתה לאפשר לעמותה לתקן את הליקויים שנפלו בפעילותה, תחת פיקוח בית המשפט, מתוך כוונה להביא להבראתה ולאפשר את פעילותה הספורטיבית.

במסגרת ההליך צפוי רשם העמותות לבקש מבית המשפט למנות לעמותה בעל תפקיד אשר יוענקו לו סמכויות נרחבות, אשר יאפשרו לו, בין היתר, להחליף את מוסדות העמותה ולחקור את התנהלותה הכספית של העמותה. בין הממצאים החמורים ביותר שעלו בדוח בנוגע לאי אי-רישום הכנסות וניהול ספרים לא תקין, נטען בבקשה כי בביצוע השוואה מדגמית בין הרשום בפנקס הקבלות לרשום בספרי הנהלת החשבונות של העמותה, נמצא כי ישנן קבלות שלא נרשמו בכרטיסי ההכנסות והתרומות של העמותה. "לפיכך, עולה חשש לדיווחים כוזבים ורישום לא נאות בספרי העמותה וחשש לכך שהדוחות הכספיים של העמותה אינם משקפים את מצבה הכספי של העמותה. כמו כן, עולה חשש כי הכנסות שלא נרשמו בספרי העמותה לא שימשו לקידום מטרותיה", נכתב בבקשה.

הכנסות ללא קבלות

בבקשה צוין, למשל, כי ביום 7.12.14 מכרה העמותה רכב שבבעלותה, לעובד בה, בתמורה לסך של 35 אלף שקל. מבדיקת המכירה נמצא כי לא היו פרוטוקולים או מסמך המאשר את המכירה על-ידי ועד העמותה, לא הוצאה קבלה עבור המכירה, ולא נערכה בדיקה לגבי שווי שוק הרכב הנמכר.

עוד עלה מבדיקת הבודק החיצוני כי "העמותה אינה עורכת את דוחותיה כספיים לשנים 2013 ו-2014 בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים"; "העמותה אינה רושמת את מספר הקבלה כמספר אסמכתא בספריה"; "נרשמו הכנסות בספרים מבלי שיצאו בגינן קבלות, וזאת בניגוד להוראות מס הכנסה בנוגע לניהול ספרים, אשר קובעות כי יש להוציא קבלה מיד עם קבלת התקבול".

עוד נכתב בבקשה כי "העמותה עוברת על תקנות רואי חשבון (ניגוד עניינים ופגיעה באי-תלות כתוצאה מעיסוק אחר), היות שמשנת 2014 המחזור הכספי של העמותה עולה על 5 מיליון שקל, היה על העמותה להפריד בין מבצע עבודת הנהלת החשבונות של העמותה לבין מבצע עבודת הביקורת בה. בעמותה זו משרד רואי חשבון זיגדון יצחק ביצע את עבודת הנהלת חשבונות ואת עבודת הביקורת. בתגובה השיבה העמותה כי ככל שמחזור העמותה יהיה מעבר ל-5 מיליון שקל, תבוצע הפרדה".

קשרי משפחה בעמותה

עוד נטען בבקשה כי בעמותה קיימים קשרי משפחה בין מנכ"ל העמותה שהוא אח של יו"ר הוועד, אח של עובד א', דוד של עובד ב', ויו"ר הוועד הוא גיסו של חבר ועד אחר. עוד נמצא כי מנכ"ל העמותה, יו"ר הוועד וחבר הוועד האחר הם מורשי חתימה בעמותה. "לנוכח זאת, עולה חשש שקיימת שליטה משפחתית בעמותה, וזאת בניגוד להנחיות הרשם", נכתב בבקשה.

בנוגע להעסקת קרובי משפחה של חברי ועד בכלל ושל קרוב משפחה של מנכ"ל העמותה בפרט, הנחיות הרשם קובעות כי על עמותה להבטיח כי ההחלטה בדבר העסקת קרובי משפחה, תהיה סבירה בנסיבות העניין ולטובת העמותה נוכח ניגוד העניינים האפשרי. לפיכך, על ועד העמותה להחליט בעניין ההעסקה ותנאי ההעסקה, וההחלטה צריכה לקבל את אישור ועדת הביקורת בעמותה לאחר בחינת סבירותה. כמו כן, על העמותה לבחון את העסקתם בהקשר של חלוקת רווחים אסורה.

בבקשת הפירוק צוין כי מבדיקת הבודק החיצוני עולה כי העמותה פעלה בניגוד להנחיות הרשם האמורות, היות שלא נמצאו פרוטוקולים הדנים בהעסקת קרובים, וכן הנושא לא נדון בוועדת הביקורת. כמו כן, נכתב בבקשה, "העסקת קרובי משפחה של עובדים בעמותה, שאינם חברי ועד או מנכ"ל, יש בה כדי להצביע על התנהלות בניגוד למינהל תקין המחייב העסקת עובדים על-פי אמות-מידה אובייקטיביות ותוך התחשבות בטובת העמותה ולא על-פי שיקולים של קרבה משפחתית".

עוד נמצא כי קיים ריכוז סמכויות בידי מנכ"ל העמותה, אזברגה איסמעיל, הממלא גם את התפקידים הבאים: אחראי על ניהול מערך הכספים, מבצע גבייה, מפקיד כספים בבנק, מורשה חתימה, אחראי על ניהול ספקים ואישור תשלום לספקים.

"ריכוזיות או בלעדיות בביצוע תפקיד על-ידי עובד יחיד היא מקור לטעויות במזיד או בשוגג ומונעת בקרה", נכתב בדוח.

עוד התגלו בעיות בתחום התרומות לעמותה, ובין היתר לא הוגשו רשימות תורמים לרשם בגין תורמים מעל 20 אלף שקל לשנים 2013 ו-2014, לא הוגש לרשם דוח תרומות מישות מדינית זרה לשנים 2013 ו-2014 ועוד.

***חזקת החפות: כל הנאשמים המוזכרים בפרשה - ובהם עבד אלגאני עבאס, מחמד אזברגה, איברהים אבו-טחישר וחברות שונות, ביניהן עמותת בני לוד רכבת - לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות. כתב האישום שהוגש עדיין תלוי ועומד בבית המשפט, ובשלב זה לא ידוע כיצד יסתיימו כל ההליכים הפליליים. יש לזכור כי חשודים ונאשמים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה