גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח יורד, המחירים עולים - ועדיין: רווח גולמי של 40% ויותר אצל ענקיות המשקאות יפאורה וטמפו

עוד בטרם הודיעו לאחרונה יצרניות המשקאות על העלאת מחירים צפויה, נהנו טמפו ויפאורה משיעורי רווחיות נאים ● שתי החברות סבלו מעלייה ניכרת בהוצאות מתחילת השנה, שהובילה לירידה דו-ספרתית ברווח הנקי בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 ● מגזר האלכוהול, ובראשו הבירות, בולט לחיוב בתוצאותיה של טמפו ● יפאורה הצליחה לשמור על יציבות בפעילות השוטפת, למרות חילוקי דעות בין בעלי המניות והנפקה ראשונית של נתח ממניותיה

מוצרי יפאורה / מתוך: מצגת החברה
מוצרי יפאורה / מתוך: מצגת החברה

התייקרות המחירים הרוחבית במשק אינה יורדת מהכותרות בתקופה האחרונה וגם איננה פוסחת על יצרניות המשקאות המקומיות, שהיו מהראשונות להודיע על העלאות מחירים. מובילת השוק, החברה המרכזית למשקאות (המייצרת ומשווקת את מוצרי קוקה-קולה), הודיעה כבר בחודש אוקטובר על העלאת מחירים, ואליה הצטרפו תוך זמן קצר שתי המתחרות הגדולות, טמפו ויפאורה.

שלוש השחקניות הדומיננטיות בשוק המשקאות חולשות יחד על יותר מ-90% מהפעילות בו. החברה המרכזית שולטת בכמחצית משוק ייצור המשקאות בישראל, יפאורה ניצבת אחריה עם נתח שוק של כ-25%, ובהמשך עומדת טמפו, המחזיקה בנתח של כ-15%. יתר היצרנים קטנים יותר, ומחזיקים יחד בפחות מ-10% מנתח השוק.

פילוח נתחי שוק של יצרניות המשקאות

בעוד שהחברה המרכזית היא חברה פרטית (הנמצאת בשליטת משפחת ורטהיים) שתוצאותיה העסקיות אינן גלויות לציבור, הצצה לתוצאותיהן של טמפו משקאות ויפאורה מעידות על רווחיות גבוהה המאפיינת את תחום ייצור המשקאות, עוד לפני העלאת המחירים הרוחבית על מרבית מוצריהן.

אמנם כמגמה, בסיכום רבעוני וגם מתחילת השנה, רשמו טמפו ויפאורה שחיקה דו-ספרתית ברווחיהן, אולם גם אחריה הם ממשיכות לשמור על רווח גבוה, של כמה עשרות מיליוני שקלים מדי רבעון, תוך הצגת שיעורי רווח גולמי מרשימים, של 40%-45% ממחזור המכירות.

כמו מגזרי פעילות רבים אחרים, גם פעילותן של חברות המשקאות מושפעת מעונתיות, בשל צמצום יחסי ברכישות משקאות קלים ואלכוהוליים בעונת החורף, וכן מעיתוי החגים, ובראשם ראש השנה ופסח, שלקראתם עולות המכירות, כך שהרבעונים החזקים יותר של שתי החברות הם השני והשלישי של השנה.

פילוח נתחי שוק של יצרניות המשקאות

טמפו: מותגי הבירה מובילים

טמפו משקאות מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים: משקאות קלים מוגזים, מיצים ועוד, ובהם מותגי פפסי, ג'אמפ, סודה, סן בנדטו, סיידר הגליל ונסטי; משקאות אלכוהוליים, שם שולטים מותגי הבירה שלה, ובראשם היינקן, מכבי וגולדסטאר, נוסף על מותגי וודקה, וויסקי, רום ומשקאות אלכוהוליים נוספים; ופעילות חברת יינות ברקן.

השליטה בטמפו מוחזקת בידי המנכ"ל והיו"ר ז'ק בר, במשותף עם ענקית הבירה ההולנדית היינקן, והיא נסחרת בבורסה באמצעות שתי סדרות אג"ח, בהיקף של כ-100 מיליון שקל, בתשואות של כ-1.5%-2.5%.

בפילוח הרווחים התפעוליים של טמפו למגזרים בין ינואר לספטמבר 2018 ניכרת ירידה רוחבית, עם שחיקה של 8% ברווחי מגזר האלכוהול, ל-86 מיליון שקל - שנותר המגזר עם התרומה הגדולה ביותר לרווחי החברה; ההכנסות ממנו לתקופה זו עלו ב-4% ל-409 מיליון שקל.

מגזר המשקאות הקלים, הגדול ביותר מבחינת היקף ההכנסות, שעלו מתחילת השנה ועד סוף ספטמבר ב-2% ל-501 מיליון שקל, סבל מירידה של כ-6% ברווח התפעולי, שהסתכם ב-45 מיליון שקל. רווחי יינות ברקן ירדו בתקופה זו ב-17% ל-27 מיליון שקל, למרות שההכנסות עלו ב-2% ל-151 מיליון שקל.

בטמפו לא מפרטים על הסיבות לירידה ברווחיות, אולם מציינים כי "תחום המשקאות האלכוהוליים מאופיין בשיעור רווחיות תפעולית גבוה משיעור הרווחיות התפעולית של החברה במאוחד". זאת, בעיקר ממוצרי הבירה שהחברה מציעה, בין היתר בזכות "מעבר לייצור עצמי של בירה במבשלת הבירה של החברה וחוזקם של מותגי הבירה".

מנתוני טמפו עולה כי משקאות הבירה אחראים ליותר מ-60% מסך הכנסות פעילות המשקאות האלכוהוליים - קרי, הכנסות של קרוב ל-260 מיליון שקל בתשעת חודשי השנה הראשונים. אלו תומכות בסך הרווח הגולמי של החברה, שהגיע ל-419 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר (שחיקה של כ-1.5% ביחס לנתון בתקופה המקבילה ב-2017), המשקף שיעור רווח גולמי של כ-40% מהמכירות.

בדרך לשורה התחתונה מציגה טמפו מתחילת השנה עלייה בהוצאות, כך שהרווח התפעולי שלה בין ינואר לספטמבר צנח ב-18% ל-93 מיליון שקל (כ-9% מהמכירות לעומת 11% בתקופה המקבילה), והרווח הנקי שלה ירד ב-13% ל-65 מיליון שקל, אחרי שחלק מהפגיעה ברווח התפעולי קוזזה עם צמצום הוצאות מימון והוצאות מס.

יפאורה נפגעה מהוצאות חד-פעמיות

אצל יפאורה, הגם שאינה מחזיקה בפעילות בתחום האלכוהול, ו"מסתפקת" בייצור ובשיווק משקאות קלים, ובהם שוופס, מי עדן, אר.סי קולה, עין גדי וספרינג, תמונת המצב דומה.

הכנסותיה בין ינואר לספטמבר עלו בשיעור מתון של כ-1% והגיעו ל-748 מיליון שקל, והרווח הגולמי ירד ב-1% ל-344 מיליון שקל, ומשקף גם הוא שיעור נאה של 46% מהמכירות (לעומת 47% בתקופה המקבילה ב-2017).

ואולם, יפאורה מדווחת על עלייה בהוצאותיה, בעיקר בגין שכר, וכן היא נפגעה מהוצאה חד-פעמית של כמה מיליוני שקלים בגין קנס שהטיל המשרד להגנת הסביבה על חברות המשקאות בגין אי-עמידה ביעד האיסוף והמיחזור השנתי של בקבוקים. עוד ירד חלקה של יפאורה ברווחי חברות מוחזקות, כך שהרווח התפעולי שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה צנח ב-18% ל-114 מיליון שקל, והרווח הנקי נחלש בשיעור דומה (17%) ל-88 מיליון שקל.

סכסוך בין בעלי המניות ביפאורה

יפאורה עלתה לכותרות מוקדם יותר השנה בעקבות הנפקה של 15% ממניותיה לציבור, שביצעה חברת כלל תעשיות (כת"ש) של המיליארדר לן בלווטניק (המחזיקה ב-30% ממניות יפאורה). ההנפקה בוצעה באמצעות כלל משקאות - חברה ייעודית שהוקמה לצורך המהלך. הנפקת כלל משקאות בוצעה לאחר שבלווטניק נכשל בניסיונו למכור את החזקות המיעוט שלו ביפאורה לבעלת השליטה, חברת קרור של רוני גת ושלמה רודב (המחזיקה בכ-70% מיפאורה). ההנפקה הובילה לסכסוך בין בלווטניק לבין גת ורודב.

בשבועות האחרונים קיבלו המשקיעים חותמת רשמית לסכסוך, שככל הנראה צפוי להימשך עוד תקופה לא קצרה, עם כניסתו להליכים משפטיים. לקראת סוף חודש נובמבר הגישה קרור למחלקה המשפטית של בית המשפט המחוזי בתל-אביב "תובענה על דרך המרצת פתיחה נגד כלל תעשיות וכלל משקאות".

במסגרת פנייתה לבית המשפט ביקשה קרור להורות כי הסכם בעלי המניות בין הצדדים ביפאורה, שנחתם כבר בשנת 1993, "פקע או הפך לחסר תוקף, ואינו מקנה זכויות כלשהן לכת"ש (ביפאורה א' ל')", ובהתאם גם לא מקנה זכויות כלשהן לחברת כלל משקאות, שהוקמה לצורך ההנפקה. המשמעות היא הדחת הדירקטורים מטעם כלל משקאות ביפאורה, ושליטה על צינור הדיבידנדים של החברה, שחיוני במיוחד למשקיעי כלל משקאות. 

בעשור האחרון (2008-2017) חילקה יפאורה לבעלי מניותיה סכום מצטבר של כ-520 מיליון שקל, בעוד שכלל משקאות אימצה עם הנפקתה מדיניות חלוקת 95% מתזרימי המזומנים שלה, על בסיס חלוקות דיבידנד שתבצע יפאורה.

יפאורה, שבקופתה יתרות מזומנים בהיקף של יותר מ-400 מיליון שקל, אימצה בסוף 2017 החלטה לשמור על יתרות מזומנים של 500 מיליון שקל, או בגובה הסכום "הנדרש למימוש הזדמנות ההשקעה הגבוהה ביותר שתישקל על-ידי יפאורה בכל עת, הגבוה מביניהם" - החלטה אשר לה התנגדו הדירקטורים מטעם כלל תעשיות ביפאורה. ב-2018 החליטה יפאורה לחלק דיבידנד של 25 מיליון שקל, נמוך מבשנים קודמות, מה שעשוי להעיד על שינוי כיוון גם להמשך, על בסיס החלטת הדירקטוריון האחרונה.

כאמור, טרם קידום הנפקתה של כלל משקאות, דחתה כת"ש את הצעתה של קרור לרכישת מניות המיעוט (30%) ביפאורה, משום שההצעה הייתה לטענתה במחיר נמוך משמעותית מהשווי שלפיו תכננה כת"ש להנפיק חלק מהחזקותיה ביפאורה (ההנפקה בוצעה לפי שווי של 1.65 מיליארד שקל ליפאורה). כבר אז נתגלעו חילוקי הדעות בין הצדדים לגבי זכותה של כת"ש להנפיק נתח ממניות החברה - בתלות בשווי שלפיו תונפק כלל משקאות - ובנוגע לזכותה של כת"ש למינוי דירקטורים ביפאורה.

מלבד יפאורה, קרור מחזיקה גם בנתח של כ-38% מיצרנית הצ'יפס הקפוא תפוגן, וגם שם נקלעה בשנים האחרונות לסכסוך מול שותפיה (משפחת שרון וקובי פורת), תחילה בעקבות רצון השותפים ב-2016 למכור את מניות השליטה בתפוגן, ובהמשך בנוגע לחלוקת דיבידנד של תפוגן בהיקף של 35 מיליון שקל. המערכה בין הצדדים טרם הסתיימה, ובחודש פברואר הקרוב צפוי להתקיים דיון משפטי נוסף, שבו ישמע בית המשפט את ערעורם של שני הצדדים בנושא.

הסכסוך בין בעלי המניות לא פגע עד היום בפעילות השוטפת של יפאורה, אולם לא מן הנמנע כי הוא העיב על ביצועי מניית קרור , בעלת השליטה בחברה. מאז נודע על רצונה של כת"ש למכור את חלקה ביפאורה, נחלשה מניית קרור בכ-15%, והיא משקפת כעת לחברה של גת ורודב שווי של 1.1 מיליארד שקל. מניית כלל משקאות  שומרת על יציבות מאז החלה להיסחר לקראת סוף חודש יוני ומשקפת לחברה שווי של כ-500 מיליון שקל. 

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"