גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אב בית הדין הרבני: "ת"א היא עיר נטולת שיפוט מוסרי, צריך לתת מקום לשיקולי אשם בפסקי דין רכושיים"

הדברים נאמרו בכנס "בג"ץ הבגידה – דיני המשפחה לאן?" שקיים בשבוע שעבר הפורום הארצי לדיני משפחה בלשכת עורכי הדין

דיני משפחה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
דיני משפחה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

"אני יושב כדיין בתל-אביב. תל-אביב היא עיר ליברלית. עיר נטולת שיפוט מוסרי. צריך וראוי לתת מקום לשיקולי צדק ומוסר בפסקי הדין בנושאים רכושיים. יש צורך בהסדרה של נושא השיתוף הספציפי, שהוא באמת לא מספיק ברור" - כך אמר בשבוע שעבר הרב שלמה שטסמן, אב בית הדין הרבני בתל-אביב, בכנס "בג"ץ הבגידה - דיני המשפחה לאן?" שקיים בשבוע שעבר הפורום הארצי לדיני משפחה, בבית לשכת עורכי הדין בתל-אביב. 

הכנס התקיים על רקע פסק דינו של בית המשפט העליון שהשיב בשלילה לשאלה האם יש מקום להתערבותו בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול ששלל מאישה את זכאותה לשיתוף בדירת מגורים, בין היתר עקב מתן משקל לבגידה שלה בבעלה. על פסק הדין כבר הוגשה בקשה לקיום דיון נוסף לעליון, אשר טרם הוכרע אם תידון, אך בינתיים הוא ממשיך לעורר סערה בתחום דיני המשפחה.

במושב שהתקיים תחת הכותרת "כוונת שיתוף, בגידה ומה שביניהם - האם יש להביא שיקולי אשמה בפירוק הנישואין בחשבון בעת האיזון הרכושי בין בני הזוג?', השתתפו בכירים בתחום דיני המשפחה כדי לדון בהשלכות של הבג"ץ - או בכינוי שניתן לו "בג"ץ הבגידה". את הפאנל הנחה עו"ד שמואל מורן, אשר פתח ואמר כי פסק הדין הכניס ספקות נוספים אל דיני המשפחה, אך יש לזכור כי כדברי השופט חשין ז"ל, הספק הוא הדלק של המשפט, ומשם צריך לבוא השינוי.

במענה על השאלה מה מעמדה של בוגדת בהקשר הרכושי לפי בית הדין הרבני - האם מותר לדיין להפעיל ערכים הלכתיים והאם ניתן להפעיל שיקולי מוסר בחלוקת רכוש - אמר אב בית הדין הרבני בתל-אביב, הרב שלמה שטסמן, כי התשובה לשאלה האם שיטת משפט הלכתית לוקחת בחשבון שיקולי מוסר היא חיובית. בין היתר הדגים שטסמן באמצעות מקרה שבו גבר עוזב את אשתו לטובת אישה צעירה, ועל האופן שבו בית הדין יעזור לאישה בענייני מדור. הרב שטסמן ציין כי גם בית המשפט העליון מפעיל שיקולי מוסר וצדק בפסיקות הקשורות לרכוש. ל"בג"ץ הבוגדת" התייחס הרב באופן כללי, תוך שהוא מציין כי "בתי הדין לא מורדים במלכות", אך יפסקו על-פי ההלכה, גם אם זה אומר ללכת בהתאם לחוקים האזרחיים.

בפאנל השתתפו גם שופט בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב יהורם שקד; שופטת בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, תמר סנונית-פורר; פרופ' שחר ליפשיץ מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן; עו"ד רונן דליהו, יו"ר (משותף) פורום משפחה בלשכת עורכי הדין; ועו"ד יהודית מייזלס.

"תוצאה מעוותת"

השופטת תמר סנונית-פורר העדיפה שלא להתייחס לבג"ץ עצמו' היות והדיון הנוסף בעניינו תלוי ועומד, אך אמרה כי "ההליך המשפטי הוא לא תרופה לכל מכאוב", וכי יש דברים שלא נכון שהמשפט יעסוק בהם. כך למשל' הסבירה, "כאשר בני זוג מגיעים לבית המשפט לאשר הסכם שקובע סנקציות כלכליות במקרה שבן זוג אחד יבגוד בשני, לא ראוי שבית המשפט יאשר הסכם כזה. לא הכול שפיט - יש נושאים שהם במסגרת החופש האישי של האדם' ואל לו למשפט לחדור אליהם. לא נכון לקבוע שיש תא משפחתי ששווה יותר ותא משפחתי ששווה פחות. שיקולי צדק זה עניין בעייתי, כי צדק הוא בעיני המתבונן".

גם השופט יהורם שקד נמנע מלדבר על פסק הדין התלוי ועומד בפני בית המשפט העליון, אך אמר כי שיתוף ספציפי ברכוש "יכול להיבחן במשקפיים של עילות חוזיות בלבד, על מודל הסכמי, למשל בעל-פה, בכתב או בהתנהגות". לדברי השופט שקד, השאלה אם כוונת שיתוף תחול או לא, הוא עניין הסכמי בלבד ודורש ראיות לכל תיק ותיק בנסיבותיו. עוד לדבריו, ראוי שייקבעו נורמות קבועות בנוגע לכוונת שיתוף ספציפי ברכוש, כי "כששוקלים שיקולים שאינן מין העניין, יוצאת תוצאה מעוותת".

פרופ' שחר ליפשיץ התייחס ל"בג"ץ הבוגדת" בהרחבה, תוך שהוא מותח ביקורת על פסק דינו של השופט אלכס שטיין, שקבע בדעת רוב כי אין להתערב בפסק דינו של בית הדין הרבני, הגם ששקל את הבגידה הנטענת של האישה כשיקול לשלילת הרכוש. "אם פסק דינו באמת בנוי על האוטונומיה של שני בני הזוג, צריך היה להגיע לתוצאה ההפוכה ולא לזו", אמר פרופ' ליפשיץ.

ליפשיץ התייחס גם למחלוקת שנתגלעה בין השופט שנותר בדעת מיעוט בפסק הדין - השופט יצחק עמית - שסבר כי יש לבטל את הכרעת הרבני, היות שהיא מבוססת לחלוטין על התפיסה כי הבגידה הנטענת שוללת את הזכאות לרכוש. "שטיין לא מסכים שבגידה לא יכולה להיות שיקול בחלוקת הנכסים בכל הנוגע לשיתוף הספציפי, בניגוד לחלוקת נכסים על-פי חוק יחסי ממון, מאחר שלטענתו השיתוף הספציפי מבוסס על חוזה, וכחלק מהחוזה ניתן לכלול תנאי שלבגידה תהיינה השלכות כלכליות. לטענת שטיין, זו חלק מהאוטונומיה של הצדדים, אך הוא טועה".

לדברי ליפשיץ, "מקריאת פסק הדין של שטיין, ניתן לטעות שמדובר בפסק דין שערך בדיקה מעמיקה של מה היה אומד דעת הצדדים הספציפיים, ובחן את ההסכם שנוצר ביניהם, שכלל גם שיקולי אשמה. שטיין אומר לעמית 'תהיה ניטרלי ותן להם חירות'. אולם הערכאה היחידה שראתה את הצדדים ובחנה את אומד דעתם הייתה בית הדין האזורי, שדווקא קבע כי היה שיתוף".

השורש ב.ג.ד, נ.א.ף, ז.נ.ה מופיע 15 פעם בפסק הדין

עו"ד רונן דליהו דווקא הציג גישה הפוכה, שלפיה פסק הדין אינו כצעקתה. "בסך-הכול בית הדין יישם את הלכת כוונת השיתוף הספציפי. גם אם הם טעו במקרה הזה, זה לא בהכרח מצדיק את התערבות בג"ץ", אמר דליהו.

עו"ד יהודית מייזלס לא הסכימה עם גישה זו וטענה כי "אם שם הכנס היום הוא דיני המשפחה לאן, אז יש לי על זה שתי תשובות: דיני המשפחה בישראל צועדים לאחור ולתוך חדר המיטות. אני רוצה להשיב לכל מי שטוען שלא הבגידה היא שהכריעה את הכף בפסיקת הרבני הגדול. חברים, אני ספרתי: הווריאנטים של המילה 'בגידה', היינו, השורש ב.ג.ד, נ.א.ף, ז.נ.ה מופיע 15 פעמים בפסק הדין, כלומר אין עמוד שזה לא מופיע בו. פסק הדין מחזיר אותנו לימים של חוקרים פרטיים, חקירות על נושאים שהשתיקה יפה להם".

עוד לטענת עו"ד מייזלס, החלק המסוכן ביותר בפסק הדין הוא התוצאה הקשה, שלפיה אותה אישה, עם אותן נסיבות ממש, אילו הייתה מגיעה להתדיינות בבית המשפט האזרחי, הייתה מקבלת את מחצית הבית: "פסק הדין הזה ממחיש יותר מכל את המציאות הבלתי נסבלת שבה שתי ערכאות שיפוט במדינה אחת, עלולות להגיע לתוצאות סותרות, והמשמעות היא החרפת מרוץ הסמכויות בין ערכאות השיפוט. בעידן של חוק הסדר התדיינות, של ניסיון ליישב סכסוכים בדרכי שלום, התוצאה הזו מחזירה אותנו עשרות שנים אחורנית, מבטלת את כל ההישגים של הנמכת הלהבות בדיני משפחה ולוקחת אותנו למקום חדש ולא טוב. זה מחזיר אותנו לתקופה שבה הדין הולך אחרי הדיין. אם בית המשפט העליון חלילה לא יאשר את הדיון הנוסף, יינתן אור ירוק לבתי הדין לפעול בניגוד להלכת בבלי ולהכניס את הדין העברי לתוך סכסוכי רכוש שהם סכסוכים אזרחיים".

עורך דינה של האישה "פוטר" במהלך הדיון על-ידי בית הדין הרבני

במהלך הכנס, עו"ד אייל מנחם, שייצג בבג"ץ הבוגדת את האישה בבית הדין הרבני, סיפר על אירוע שהותיר את באי הכנס בתדהמה: באחד הדיונים בתיק, בית הדין הרבני "פיטר" אותו והוציאו מן האולם, וזאת מכוח תקנה אשר מאפשרת לבית הדין "להפסיק את הופעתו של כל מורשה".

התוצאה הייתה שבחלק מהדיון, האישה נאלצה לעמוד לבדה באולם הדיונים מול כל יתר הנוכחים. עו"ד מנחם סיפר כי כאשר ניסה לחזור לאולם, פסקו נגדו הוצאות בסך 15,000 שקל.

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%