גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה? הכול יקר? מצבם הכלכלי של אזרחי ישראל מעולם לא היה טוב יותר

מחאת האפודים הצהובים הישראלית היא מחאה פוליטית לכל עניין ודבר שנושאת שלטים פוליטיים בגנות נתניהו ומנדלבליט ● רוב המפגינים אינם נמנים עם השכבות החלשות ואינם מייצגים את מצוקותיהם, אלא את מעמד הביניים התל-אביבי ● דעה

הפגנת האפודים הצהובים בצומת עזריאלי, בצהרי שישי האחרון / צילום: טל שניידר
הפגנת האפודים הצהובים בצומת עזריאלי, בצהרי שישי האחרון / צילום: טל שניידר

1.

ה"מחאה" של כמה מאות מפגינים על יוקר המחיה בישראל היא לא מחאה חברתית, ולא מחאה בכלל, בשלב הזה, משום שכמה מאות מפגינים בת"א ועשרות בודדות בירושלים לא יכולים להיחשב כמחאה. בכל מקרה, זו מחאה פוליטית לכל עניין ודבר, כפי שהייתה מחאת מתווה הגז, שנושאת שלטים פוליטיים בגנות נתניהו ומנדלבליט ולכן צריך לשים אותה בדיוק איפה שהיא: פוליטיקה שמנסה לקחת נושא כלכלי למחוזות הנוחים לה. לבד מהמחאה החברתית הגדולה, שבאמת סחפה אנשים מימין ומשמאל, כל שאר המחאות במדינת ת"א היו נטו פוליטיקה. מחאות קטנות ומצומצמות בהיקפן, עם מקסימום חשיפה תקשורתית חסרת פרופורציה. אתם יכולים להבין לבד את ההקשר הפוליטי-תקשורתי.

רוב המפגינים הפכו את ההפגנות לתורתם אומנותם. הם באים להפגין רק כדי להפגין, בלי כל קשר למהות ההפגנה. העיקר זו הפוליטיקה, הסיבות לא ממש חשובות, הן כל פעם מתחלפות, הסיסמאות הפוליטיות תמיד קבועות. מרביתם אינם נמנים עם השכבות החלשות ואינם מייצגים את מצוקותיהם, אלא את מעמד הביניים התל-אביבי. אני גם לא מאמין בטיעון של "סולידריות חברתית" בהפגנות עם השכבות החלשות. אין פה סולידריות, יש פה רק אינטרסים.

הבעיה הכי גדולה שלי עם ההפגנות הללו שהן כבר לא מייצגות את הדמוקרטיה, הן הפכו לשיבוש של הדמוקרטיה. ברגע שקבוצה קטנה של מאות איש מחליטה לחסום צמתים כבדרך שגרה ולהסב סבל לעשרות אלפי אזרחים אחרים זו כבר לא דמוקרטיה, זו אנרכיה. זו בריונות בשם הדמוקרטיה ובשם הזכות להפגין.

2. 

ועדת יוקר המחיה היא ועדה מיותרת, עוד נדבך בביורוקרטיה וברגולציה הישראלית שלא יתרום דבר. יש מספיק רגולטורים ויש מספיק משרדים ממשלתיים כדי לטפל באספקטים המגוונים של המחירים בישראל, לא צריך עוד ועדת קישוט. גם הניסיון לקחת את כל ההתייקרויות ולשים אותן בסל אחד, כמקשה אחת, איננו מקצועי. כל תחום והסיבות שלו, והרגולציה שלו וסביבת התחרות שלו וסביבת המכסים שלו. יש גורמים חיצוניים שאין עליהם שליטה (תנודות מטבע) ויש גורמים שממתנים מאוד את העליות (המסחר האינטרנטי). ויש גם צביעות: כמה מחברי הכנסת של המחנה הציוני, שהצטיינו בהטחת האשמות בימים האחרונים על יוקר המחיה, הם חלק מהלובי של הסקטור החקלאי בישראל שממשיך לקדש מועצות מסדרות ומכסים כדי להגן על המצביעים שלהם. ובכלל, להאשים גורם אחד (מונופולים! קרטלים!) - זה מגוחך. זה אולי טוב לתקשורת, אבל זה רחוק מלהפוך לדיון ענייני.

3. 

יש נתון אחד בכל הדיון שכולם מעדיפים להתעלם ממנו בימים האחרונים, ולא בכדי, כי זה לא מתאים לאג'נדה הפופוליסטית. מצבם של האזרחים הישראלים בממוצע ומצבו של משק-בית ממוצע השתפר לאין ערוך בשנים האחרונות מבחינה כלכלית. שנים כתבתי שוב ושוב על בעיית השכר הקפוא במשק הישראלי כאחת הבעיות העיקריות בו - ולשמחתי חל בו שיפור עצום בשנים האחרונות. קראתי לא פעם להעלאת שכר המינימום וקראתי לתאגידים להעלות שכר לעובדים החלשים מיוזמתם, מעל לשכר המינימום - וזה אכן מה שקרה. טבלאות השכר הממוצע ושל השכר החציוני (היותר חשוב) משנת 2010 ממחישים זאת יותר טוב מכל מאמר. מדובר בנתוני הביטוח הלאומי, הנתונים הכי מדויקים שנמצאים במערכת הכלכלית ועדכניים עד 2016. המגמה, אני בטוח, נמשכה גם בשנתיים האחרונות. השכר הממוצע במשק הישראלי עלה מ-2010 ל-2016 בכ-16% נומינלית ואילו השכר החציוני, מדד הרבה יותר חשוב, עלה בכ-23% נומינלית ומעל לכל עליית מדד. יתר על כן, הגידול בנטו היה אף משמעותי יותר מהגידול בברוטו בגלל מערך נקודות זיכוי שהגדיל את ההכנסה הפנויה המשפחתית.

קפיצת שכר בישראל

מי שחושב שעליית שכר המבורכת לא מתורגמת לעליית מחירים (גם אם יש תאגידים שתופסים עליה טרמפ בהחלט), לא מבין כלכלה. יש בישראל ביקוש לעובדים (רואים זאת בנתוני האבטלה), הביקוש העלה את השכר לעובדים יחד עם פעולות ממשלתיות מבורכות, שבתורו גם יצר ביקוש למוצרים (ובנוסף, הריבית האפסית עודדה צריכה). בקיצור ולעניין: הכלכלה עובדת. היו בטוחים: ההכנסה הפנויה של משק-בית ממוצע בישראל עלתה הרבה יותר מהתייקרויות המזון בשנים האחרונות.

4.

לפי כל הפרמטרים הכלכליים מצבה של ישראל ומצבו של האזרח השתפר לאין ערוך בעשור האחרון. התוצר לנפש עלה בעשור החולף בקצב מהיר. בעוד שבקרב מדינות ה-OECD גדל התוצר לנפש בשני העשורים האחרונים ב-32%, בישראל חל גידול מקביל בשיעור של 37%. בעשור האחרון נהנתה ישראל מצמיחה גבוהה בהשוואה לרוב המדינות המפותחות האחרות, על רקע פגיעה חלשה יותר של המשבר הכלכלי העולמי. בחתך של משקי-הבית, ההכנסה הריאלית לנפש גדלה על פני העשור ב-25% והגידול הורגש בקרב ערבים ויהודים כאחד, אך באופן בולט במיוחד בקרב יהודים לא חרדים.

רמת האי השוויון בישראל אמנם גבוהה ביחס ליתר מדינות OECD בהכנסה פנויה, אך המגמה הזו הולכת ומשתפרת בשנים האחרונות הודות למדיניות ממשלתיות תומכת בשכבות החלשות (העלאת שכר המינימום, מס הכנסה שלילי, נקודות זיכוי ועוד). נתון שלא מופיע בסטטיסטיקות האי-שוויון הוא הכסף השחור העצום שמסתובב בישראל. להערכתי, הוא גורם שמצמצם אי-שוויון, כיוון שחלק מהעניים בסטטיסטיקה הם לא בדיוק עניים.

האם יש מקום עוד לשיפור? בוודאי. תמיד יש. אבל, וזה לא פופולרי להגיד: מצבו הכלכלי של האזרח הישראלי מעולם לא היה טוב יותר.

5.

אחת הנקודות הטעונות שיפור דחוף הוא השמן של נתניהו, אותו סקטור ציבורי. השמן הזה השמין מאוד בעשור האחרון. מספר המועסקים והוצאות השכר במגזר הציבורי נמצאים במגמת עלייה מתמשכת. מספר המועסקים עלה בעשור האחרון ב-22% - שיעור גבוה יותר מקצב גידול האוכלוסייה באותן שנים. כמו כן, השכר הממוצע של עובדי המדינה ושל העובדים בשירותים הציבוריים האחרים עלה בעשור האחרון בכ-23%-20%, ואילו השכר הממוצע במגזר העסקי עלה ב-6% בלבד במחירים קבועים. הסקטור הציבורי, על הרגולציה והביורוקרטיה והמשפטיזציה שלו, הוא כמו משקולת על המגזר הפרטי. היא מפריעה להשקעות, חונקת יזמות, מפריעה לרישוי עסקים, בהתנהלות מול רשויות, בחסמי כניסה ועוד. כל המכלול הזה מגביל את הצמיחה בישראל, ואין פלא שהוא מקבל ציונים נמוכים בכל השוואות עולמיות.

6. 

יש שני עניינים חשובים הרבה יותר מהתייקרות של כמה עשרות שקלים בסל הצריכה הישראלי בחודש. מדובר בדיור ובתחבורה. בדיור יש תקווה ויש מגמה ברורה של לחץ מחירים כלפי מטה, כפי שאפשר היה ללמוד גם מהמדד האחרון שפורסם ונבלע כצפוי בים הפופוליזם. לגבי התחבורה, זו בעיה שתלווה כל משק-בית עוד זמן רב. שכל אחד מכם ינסה לעשות את החשבון הבא, אם כמובן יש לכם כלי רכב בבעלותכם: כמה זה עלה לכם, כמה אתם מוציאים עליו כשאתם מבלים איתו במוסך, כמה אתם מוציאים עליו כשאתם מבלים בו על הכביש (כלומר, דלק), כמה אתם מוציאים עליו באגרות רישוי ורכב וכמה אתם מוציאים עליו בביטוחים.

קרוב לוודאי תגיעו למסקנה שמדובר באחת ההוצאות הכי הכבדות למשק-בית בממוצע לחודש, קרוב אולי להוצאה על דיור (משכנתאות). האלטרנטיבה הלא מספקת של תחבורה ציבורית היא כמובן פקטור משמעותי ביוקר המחיה, הרבה יותר משמעותי מסל המזון. 

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים