גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אונליין, אבל למהדרין: המגזר החרדי עובר לקניות ברשת ובפאואר סנטרים

עדיין לא מחליפים את המסחר ברחוב הראשי, אבל גם במגזר החרדי עוברים לקנות ברשת, נוסעים לפאואר סנטר לקניות גדולות ומעדיפים חנויות מרווחות ונקיות • למרות השינויים, חנות ברחוב הראשי של בני ברק היא עדיין מצרך מבוקש ביותר שיכול להגיע למחיר של 40 אלף שקל למ”ר

שכונה חרדית בירושלים / צילום: shutterstock
שכונה חרדית בירושלים / צילום: shutterstock

חנות הספרים שבעבר שלטה על אחוזים ניכרים משוק הספרים בבני ברק עומדת ריקה. כבר שנים שמעט מאוד אנשים פוקדים אותה. עד לפני שני עשורים לא היה אדם בבני ברק ומחוצה לה שלא הכיר את המוכר שנהג להתמקח על מחירי הספרים. היום הוא כבר לא מתמקח. כמו בשאר חלקי הארץ, חנויות הספרים העצמאיות מתקשות לעמוד בתחרות מול הרשתות הגדולות.

סל הוצאות חודשי

אבל החנות, שממוקמת באחד האזורים המבוקשים בבני ברק, מסרבת להיכנע. לא שיש לה אמצעים להילחם ברשתות הגדולות, אבל היא יכולה לשרוד כל עוד השטח נמצא בבעלות בעלי החנות. אם הייתה צריכה לשלם דמי שכירות על השטח הזה, כנראה שהייתה נעלמת כבר לפני עשור.

היא לא היחידה. ברחובות מסוימים בערים החרדיות ניתן לראות עוד חנויות ותיקות עם תנועת קונים דלילה. הן פתוחות כבר עשרות שנים מפני שהן מוחזקות בידי בעלי העסק עוד מהתקופה שמחירי הנדל"ן בבני ברק היו נמוכים באופן משמעותי.

מחירי השכירות של שטחי המסחר בערים החרדיות גבוהים כיום מאוד למרות השינויים בענף. בעוד שהרשתות הקמעוניות מצמצמות שטחי מסחר, הבנקים סוגרים סניפים והקניונים מתקשים לאכלס את כל השטחים, הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות ממשיך לשמור על כוחו. כך, בעוד רשת שופרסל בוחנת צמצום משמעותי בהיקף שטחי המסחר שלה, היא פתחה לאחרונה סניף ייעודי למגזר החרדי בירושלים.

קניות, תור לקופות, סופר אושר עד / צילום: דפי הירשפלד

"יותר יקר מאשר בערים מעורבות"

"קיימת התפתחות בענף הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות", אומר יקי רייסנר, מנכ"ל חברת רייסדור, "אבל בטח לא באותם היקפים כמו שהיינו רגילים משנים קודמות. היום ההתפתחות היא יותר מינורית, אבל בכל זאת מחירי הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות עולים על מחירי השכירות בערים המעורבות כתוצאה מביקוש גובר לשטחי מסחר. ברחוב רבי עקיבא, רחוב הקניות המיתולוגי של בני ברק, מחירי הנדל"ן המסחרי יכולים להגיע ל-40 אלף שקל למ"ר".

אבל מסתבר שגם "בירת הקניות" של המגזר החרדי סובלת מתחלופה גבוהה של חנויות. היזמים מעדיפים להשכיר את שטחי המסחר שלהם לרשתות גדולות ויציבות, למשרדי ממשלה או לקופות חולים. יתר החנויות באות והולכות בקצב מסחרר.

"לחרדים יש קצב משלהם", אומר מנכ"ל קבוצת אק"ה נדל"ן אילן קורץ, "הם תמיד מאחרים בכמה שנים, אבל בסופו של דבר יתרחשו שינויים בהתאם לרוח העולמית".
רייסנר לא מסכים עם הדברים. "תחלופה קיימת רק בחנויות הקטנות", הוא אומר. "העסקים הוותיקים בעיר נהנים מיציבות והם כאן כדי להישאר. המחיר של 40 אלף שקל למטר הוא תוצר של ביקוש גבוה. בגבעת שמואל, אף שמחירי הדירות בה יקרים בהרבה מבני ברק השכנה, אנחנו מוכרים שטחי מסחר ב-22 אלף שקל בלבד למ"ר. אין לזה קשר למחירי הדירות. המסחר החרדי מוסיף להיות דומיננטי גם בעידן המסחר המקוון".

הרכישות המקוונות: עמדות להזמנה אונליין

ובאמת, בדומה לשאר קבוצות האוכלוסייה, גם המגזר החרדי גילה בשנים האחרונות את עולם הרכישות המקוונות, בעיקר באמצעות אתרי הקניות נקסט ועלי אקספרס. לשם כך יש בערים החרדיות, ולא רק בבני ברק, עמדות מחשבים להזמנות אונליין, למי שלא גולש ברשת מהבית או מהסלולרי.

לדברי רייסנר, המסחר המקוון רחוק מלאיים על הנדל"ן המסחרי בערים החרדיות. "המסחר המקוון במגזר החרדי קיים בעיקר בשוק הנשי. גברים כמעט ולא מבצעים רכישות אונליין, בטח לא בתחום האופנה. קשה למצוא באמזון מגבעות שחורות וחליפות שיתאימו לבחורי ישיבות. גם השוק הנשי נתון למגבלות רבות של צניעות. נשים חרדיות שמבצעות רכישות מקוונות, עושות זאת ברוב המקרים עבור ילדים בגילאי 10-12. אני לא חושב שהנישה הזאת מסוגלת להשפיע על היקף הנדל"ן המסחרי".

בשוק אגב מספרים כי במגזר החרדי קונים אמנם הרבה בגדי ילדים, אך גם בגדי נשים, וגם טקסטיל לבית, כמו מצעים, מפות ומגבות.

לצד ההזמנות מחו"ל, קשה להתעלם מהעובדה שהרשתות החרדיות המקומיות החלו אף הן לספק שירותי אונליין. היום, יותר מתמיד, משפחות רבות מהמגזר החרדי עוברות לערוך את קניות המזון באמצעות אתרי אינטרנט כמו "אקספרס מהדרין" ו"ישיר למהדרין". המשלוחים, בעיקר בסופי שבוע, הפכו לעניין מקובל. אם המגמה הזאת תוסיף לצבור תאוצה - והיא כנראה תוסיף - ייתכן שגם הרשתות החרדיות יתחילו לצמצם את שטחי המסחר שלהן.

קורץ סבור שתופעת אתרי הקניות למהדרין לא תשנה הרבה, ודאי לא בעת הקרובה. "הציבור החרדי אוהב לערוך קניות קרוב לבית. הרשתות יודעות את זה ולכן סניפים שמיועדים לאוכלוסייה החרדית ממוקמים בדרך כלל בתוך אזורי מגורים ושכונות סגורות. כל עוד מדובר בשטחים מסחריים בתוך הערים החרדיות, הנדל"ן ישמור על ערכו. במקביל לתפעול אתרי הקניות החרדיים, הרשתות ממשיכות להרחיב את הפעילות הפיזית של הסניפים, בעיקר באמצעות המותגים החרדיים ‘שוק מהדרין’, ‘שערי רווחה’ ו’יש חסד’. כלומר, הן מודעות למגמות ובכל אופן בוחרות לפתוח סניפים חדשים ולהרחיב את הקיימים".
נוסף לעלייה בקניות אונליין, שינוי נוסף הוא בציפיות של הקונים מהחנויות עצמן. "אין ספק שאנשים מעדיפים לערוך קניות במקום חדש ומרווח על פני מקום מיושן ופקוק", אומר יוסי לוי, תושב רוממה.

פאואר סנטרים על חשבון הרחובות

רחוב גאולה בירושלים, שהתחרה כל השנים בהצלחה רבה עם רחוב רבי עקיבא בבני ברק, הפך למיושן וצפוף, וכיום מפנה את מקומו לטובת אזורים חדשים שהתפתחו בירושלים החרדית. "עד לפני חצי שנה עוד ערכתי את הקניות השבועיות בגאולה", מספר לוי, "מאז ששכונת רוממה הפכה למקום מרכזי ומיושב, את כל הקניות אני עושה מתחת לבית. יש כאן כל מה שצריך והרבה מעבר לכך".

לדבריו, ברחוב גאולה שתמיד היה מקום יקר, נסגרו חנויות ומחירי השכירות ירדו. "איש לא האמין שיבואו זמנים שנדל"ן מסחרי בשכונת רוממה יעלה בערכו על שטחים מסחריים בשכונת גאולה".

אבל כשמדברים על רחוב גאולה עם יזמים מבני ברק הם לא נבהלים. "עתודות הקרקע של בני ברק לא מאפשרות הקמת מרכז סחר שיתחרה ברחובות רבי עקיבא, השומר וחזון איש", הם אומרים. "גם אם יקומו מרכזי סחר נוספים כמו אלה שרואים היום ברחוב אהרונוביץ’, הם לא יאיימו על רחוב רבי עקיבא".
"אני לא חושב שהרכישות המקוונות פוגעות בנדל"ן המסחרי", אומר יעקב ערבליך, מנכ"ל קבוצת שיווק הנדל"ן סן חן. "קניות אונליין אינן מהוות תחליף לקניות המסורתיות שממשיכות ליהנות מצמיחה גבוהה - הן באות כתוספת צריכה על הקניות המסורתיות. אני כן רואה ניצנים של שינוי בכך שהמגזר החרדי עובר למגמה של 'פאואר סנטר'".

הפאואר סנטרים נמצאים בדרך כלל מחוץ למרכזי הערים ומחייבים נסיעה, אבל לפי נתוני המכון החרדי למחקרי מדיניות, לכ-40% ממשקי הבית החרדים יש מכונית בבעלותם, והמגמה היא של עלייה בהחזקת רכב. "התופעה של נסיעה לפאואר סנטרים צוברת תאוצה בערים החרדיות ובהחלט גורמת להחלשת כוחם של הרחובות המיתולוגיים", מסכם ערבליך.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים