גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא יוצא לפרויקט בלי גב של גמ"ח": היזם יהודה הרציג על המימון הייחודי למגזר החרדי

יזם הנדל"ן יהודה הרציג אומר שבמגזר החרדי מצאו כבר מזמן פתרונות משלהם ליוקר הדיור: "גמ"ח הוא בעצם עוקף מסלול מחיר למשתכן" ● "בהרבה מהמקרים היום, התפיסה היא לקנות דירה לעצמך, והילדים יצטרכו לדאוג לעצמם"

יהודה הרציג יזם חרדי/ צילום: אייל-מרגולין
יהודה הרציג יזם חרדי/ צילום: אייל-מרגולין

"אין מכרזים לקרקעות שמיועדות למגזר חרדי, שאני כיזם יכול להתמודד בהם. לעומת זאת, אנחנו פעילים במגזר הכללי ובהתחדשות עירונית", אומר היזם יהודה הרציג בראיון ל"גלובס".

בחודש ספטמבר האחרון זכה הרציג במכרז של מחיר למשתכן בשכונת מצפה הימים בצפת, להקמת 151 דירות, כאשר מחיר הזכייה שישלמו הזכאים הוא 6,740 שקל למ"ר לפני מע"מ. הרציג בדומה לאביו, הקבלן ידידיה הרציג, התחיל כקבלן ביצוע במגזר החרדי, ובנה מוסדות ציבור במודיעין עילית, וכיום מקים ביזמות מאות יחידות דיור במגזר הכללי ובהתחדשות עירונית.

יוזמות כמו 90% משכנתא ותוכנית מחיר למשתכן, אינן מרשימות את הרציג. לדבריו, במגזר החרדי כבר יזמו מזמן מסלולים משלהם לאותן יוזמות. "גמ"ח הוא בעצם עוקף מסלול מחיר למשתכן. ההיקפים של מחיר למשתכן במגזר החרדי הם לעג לרש, אולי 60 יחידות דיור באלעד, כמה בבית שמש, ובעתיד כמה יחידות בשכונה עתידית בבני ברק. 

"אז כשרוכשים דירה, הגמ"ח הוא פתרון מצוין לנושא השלמת הון עצמי. צריך להבין שבציבור החרדי, גם מי שיוצא לעבוד, מכל מיני סיבות, עדיין חי בתוך עולם משלו, ולכן בציבור החרדי יש גמ"ח לכל דבר. אני יוצא לפרויקט בזכות גמ"ח. לפרויקט בצפת גייסנו גמ"ח שנותן אפשרות לכל אדם לרכוש דירה ב-10% הון עצמי בלבד. הגמ"ח משלים עוד 15% ממחיר הדירה, ואז הבנק נותן משכנתא בגובה 75%. ההלוואה של ה-15% היא ללא ריבית, והגמ"ח ניתן גם לציבור החרדי וגם לכללי".

איך זה עובד בפועל?

"יש גמ"ח לכל דבר. אדם שחסך בחייו לילד 300 שקל בחודש, מעדיף לוותר על הפרומיל הקטן שנותן הבנק ולהפקיד את הכסף בגמ"חים, שמנוהלים על ידי נציגים במגזר החרדי. אבא שלי הקים גמ"ח לפני 25 שנה, שנותן הלוואה של 10-20 אלף דולר לכל מי שמחתן ילד, בהחזר של 250 דולר לחודש".

איך מבטיחים שהלווה יחזיר את ההלוואה שנטל בגמ"ח?

"מי שלוקח הלוואה בגמ"ח, מחתים 10 ערבים בשיטה של יד לוחצת יד. הדבר הזה כשלעצמו גורם ללווה להתאמץ להחזיר את ההלוואה, כי בניגוד לבנק, הערבים הם אנשים קרובים והלחץ גדול. אם קורה שצ'ק חוזר, וזה קורה לפעמים, יש סכום מוסכם שמחולק בין כל ה-10 ערבים. חוץ מזה ישנם קריטריונים כדי לקבל גמ"ח, ומי שלא יענה על הקריטריונים לא יקבל הלוואה. במקרים מסוימים יותר קל לקבל הלוואה מבנק מאשר בגמ"ח. אבל העובדות הן שהציבור החרדי רואה בגמ"ח פתרון מצוין והגמ"חים מגלגלים מיליארדים בכל שנה".

יש ביקורת על גמ"חים ועל התלות בהם.

"אני מכיר את הביקורת ולדעתי היא לא מוצדקת. נכון שיש ציבור שנשאב לגמ"חים, אבל בהשוואה למערכת הבנקאית, גמ"ח כהלוואה הוא פתרון עדיף. אברך שלוקח הלוואה מהבנק, ברוב הפעמים יאלץ ללכת לבנק אחר ולקחת הלוואה נוספת כדי להחזיר את ההלוואה הראשונה. וכך הלאה. נשאבים להלוואות כדי לכסות על הלוואות והאברך מוצא את עצמו חייב מאות אלפי שקלים. הגמ"חים במובן הזה הם פתרון מדהים. כלה שרוצה להתחתן, צריכה שמלה, או זוג שצריך לעשות ברית לתינוק, יש אולמות בבני ברק שפועלים כגמ:ח, בתנאי שהמנות יהיו בסיסיות ולא יעלו על מספר מסוים, ושלא תהיה תזמורת גדולה מדי. הגמ"חים זה דבר מבורך שצריך להיות במינון נכון".

ואיך הגמ"חים מסייעים בנושא הדיור?

"הלך הרוח במגזר החרדי הוא לקנות דירה עם הנישואין. חלק מהשיח בבית הכנסת בקהילה הוא האם אישרו לי משכנתא בבנק או לא אישרו לי. במגזר החרדי, כמו בהרבה מגזרים, נהוג שכשזוג מתחתן, כל צד נותן את החלק שלו, אבל כשיש שמונה ילדים, צריך להכין מראש כסף לחתן שמונה ילדים. ויש כאלה שלא מצליחים לשרוד את זה. לכן בהרבה מהמקרים היום, התפיסה היא לקנות דירה לעצמך, והילדים יצטרכו לדאוג לעצמם כמו שאתה דאגת לעצמך, וגם הם לא יצטרכו לדאוג ל-8 ילדים שלהם. אם תקנה דירה לעצמך, הילד יבין שזו תפיסת העולם. בקהילות מסוימות יש קרן נישואין. וזוג שמתחתן לוקח הלוואות בקרן ומכסים את העלויות חצי-חצי".

נותנים כי יודעים מה זה שאין

איך בכל זאת קונים דירות ל-8 ילדים?

"משפחה סטנדרטית מסתדרת בכוחות עצמה, עם קצת סיוע ועם הלוואת גמ"ח, שהיא כמובן לא מענק. כל ילד שהורים מחתנים, זה דורש מהם לארגן עוד הלוואה של עשרות אלפי שקלים, ובין ילד לילד הפרש של שנה, כך שזמן ההתארגנות קצר. אבל עובדתית משפחה חילונית שמכניסה 12 אלף שקל בחודש לא סוגרת את החודש, ומשפחה חרדית שמכניסה בחודש 6,000 שקל, מצליחה לחסוך 1,000 שקל בסוף החודש. כי המפתח נמצא בהוצאות ולא בהכנסות. הסטנדרטים הם שונים. למשפחה חרדית אין רכב, זה מגזר שמשתמש בתחבורה ציבורית. אם חרדי כן מחזיק ברכב, הרכב הוא פשוט, והוא לא משלם ביטוחים, מקסימום ביטוח צד ג'. בבניין שמתאכלס, כל הרוכשים מתארגנים וקונים יחד סורגים, מזגנים וכל מה שאפשר כדי לחסוך בעלויות. היום אברכים מקבלים הנחה בארנונה, סל הירקות והפירות שלהם הוא במחיר אפסי או לפעמים בחינם, כשמישהו מזמין ומגיע סטוק של עגלות לילדות מסין, תולים שלט בבית כנסת ותוך שעתיים זה לא קיים. באירועים לא נותנים צ'קים, מקסימום נותנים ספר קודש שעלה בין 20-50 שקל, האירוע הוא כמובן צנוע, ואין ציפייה לסטייל.

"כשחרדי נכנס למעגל העובדים ונהנה מהכנסה גבוהה, אז כבר הציפיות ממנו הם שונות. היום מעל 70% מהנשים החרדיות עובדות ומעל 50% מהגברים החרדים עובדים. אצל נשים משקיעים בלימודי מקצוע, והרבה מהן עובדות בהנהלת חשבונות. טובי המשרדים הגדולים של רואי חשבון בעד העסקת נשים חרדיות הרבה יותר מהציבור הכללי. יש משרדי רואי חשבון שממלאים אוטובוסים מבני ברק כל בוקר.

"זאת קהילה שמגדלת לך את הילדים, ולכן יש לך אינטרס לתת לקהילה. קמפיין מעייני הישועה למשל הוא דוגמה מצוינת. הנהלת בית חולים מעייני הישועה בבני ברק החליטה על הקמת מחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים. אלא שצריך תקציב ממשלתי כדי להקים מחלקה כזאת. אז הרימו קמפיין פרטי בבני ברק, וגייסו 10 מיליון שקל בשלושה ימים. אני גדלתי בבני ברק, בבניין משותף, והכלל שעליו גדלתי בין היתר הוא 'כשאתה נותן זה לא כי יש לך, אלא כי אתה יודע מה זה להרגיש כשאין לך'".

כמה הממשלה פועלת לפתרון מצוקת הדיור במגזר החרדי?

"האדם החרדי צריך דירה לקנייה בממוצע בגיל 20, בעוד האדם החילוני צריך דירה בגיל 30 ומעלה. בציבור החרדי מתחתנים 8,000 זוגות בשנה. אבל בניגוד לחילוני שצריך מרכז קרוב לבית, החרדי מייצר מרכז קרוב לבית. האדמו"ר מגור הביא קהילה לערד - שלא היו בה שירותים למגזר החרדי. אחרי שהאוכלוסייה החרדית הגיעה לשם, אוטומטית נוצרו מוסדות דת וחינוך שמתאימים למגזר החרדי, וחנות של אושר עד.

"שר הבינוי והשיכון לשעבר יואב גלנט אמר שאין הבדל בין חילוני לחרדי לערבי, אבל מתוך כל הקרקעות שיצאו לשיווק, פחות מ-10% היו למגזר החרדי, הרוב בבית שמש. במציאות המחסור במגזר החרדי הוא גבוה יותר, כי הילודה גבוהה, והמגזר מייצר כל שנה צורך ב-10,000 יחידות דיור לפחות. אם תמיד שרי השיכון אומרים שבעבר לא תכננו ולא בנו ויצרו פער בין ההיצע המצומצם לביקוש הגדול וזה מה שממשלה כבר שנים מנסה לתקן בשיווקים מסיביים, אז זה מה שעושים היום לציבור החרדי. אבל ככה זה ששר האוצר משה כחלון יודע שבשעת האפס הציבור החרדי לא ישים פתק של מפלגת כולנו בקלפי והח"כים החרדים עסוקים בלכבות שריפות".

הממשלה הודיעה שהיא תקים את הישוב כסיף לטובת החרדים.

"כסיף זה דבר שלא יקרה, כי המטרה האמיתית היא להחליף את הבדואים. לשלוח ציבור שלם למקום כזה, בלי לשכנע מראש שלושה-ארבעה רבנים מובילים שישתכנעו בעצמם שנכון לציבור החרדי לגור שם, זה דבר בלתי ישים. לרבנים אין אינטרס לשלוח את הציבור שלהם לקרקעות לא זמינות ומבודדות. ההחלטה על כסיף לא נעשתה בשיתוף של רבנים או שרים חרדים ואין דבר כזה לתת הוראה שאומרת 'החלטנו שתלכו למדבר ואל תגידו שלא נתנו לכם משהו'. זה לא עובד ככה.

"החרדים לא יכולים לקנות דירות בפרויקטים שמיועדים לחילוניים, כי הצרכים שלהם שונים. הקומה הראשונה היא היקרה ביותר, צריך שבדירה יהיו יותר חדרים, אפילו אם השטח קטן יותר, מרפסת סוכה שאין מעליה מרפסת אחרת, מטבח לא פתוח, ועוד צרכים מיוחדים. בכנסת עוד לא הבינו את זה. אמרו שיקימו פורום חרדי וזה לא קרה. אי אפשר במקום זה, לכפות עיר כזאת או אחרת על מגזר שלם. אם חריש הייתה חרדית היא היה בתפוסה מלאה ולא היו דירות שעומדות ריקות".

מרפסת סגורה מאולתרת, בני ברק / צילום: שלומי יוסף

גם אי השימוש במעלית שבת הוא חסם בפתרון מצוקת הדיור לחרדים.

"השימוש במעלית שבת הולך וגדל, וזה קורה בשכונות חרדיות באשדוד, ובצפון ירושלים ומקומות נוספים, מה שמאפשר בנייה של 10-12 קומות. קטונתי מלהביע את עמדתי ההלכתית לגבי מעלית שבת, אבל אף שיש רבנים שמצדדים בשימוש במעלית שבת, עדיין יש מי שאוסר את השימוש, והתוצאה היא שעיר כמו בני ברק, שמאמצת את האיסור נפגעת והתושבים נאלצים לצרוך שטחים ירוקים בגבעת שמואל".

מתוכננת שכונה חדשה בצפון בבני ברק, סמוך לאזור של קניון איילון ותחנת הרכבת. אבל ידוע שכל מה שממוקם צפונית לז'בוטינסקי נתפס כפחות מבוקש.

"בבני ברק יש קהילה שתרצה תמיד לגור ליד האדמו"ר בלב הפועם של העיר. בסוף תתאכלס שכונה חדשה בצפון העיר, ומי שיגיע אליה זה ציבור שרוצה לגור בדירות חדשות, שזה לא הציבור שצריך את האדמור לידו. יהיה מהפך במגזר החרדי בעשור הקרוב. הרבנים מבינים שהרכבת דוהרת לכיוון מסוים, אבל רוצים להיות בקרון האחרון. בעוד עשור יגיע מצב שראש עיר שרוצה להיבחר, צריך להגיע עם אג'נדה, מה שלא היה עד עכשיו, והוכיחו את זה בבית שמש.

"הבחירות האחרונות גרמו גם לחברי הכנסת וגם לרבנים להבין שכדי לקבל קולות מהציבור, הציבור רוצה משהו. לרבנים יש כוח, הם יכולים להגיד שכולם יקנו דירה בפרויקט מסוים וכולם יקנו. אבל יש חרדים שבעד לימוד אנגלית למשל, והעולם צועד לשם. תמיד יהיו פלגים שיישארו שם אבל המציאות משתנה. היום הרבה גברים עובדים. חוק הגיוס לא בא להוציא את הגברים מהישיבות. אין רב שאומר בקול רם 'בואו נאפשר שימוש במעלית שבת וניתן פתרון' אף שהרב שלמה זלמן אורבך זצ"ל בהחלט אמר אחרת". 

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00