ראש הלשכה ששלט במינוי שופטים מאבד את זה?

שנה רעה עוברת על עו"ד אפי נוה, והדבר המדאיג הוא שיכול להיות שהרע עוד לפניו

אפי נוה ואיילת שקד / צילום: פוטו מרסלו
אפי נוה ואיילת שקד / צילום: פוטו מרסלו

מחול השדים שמתחולל בימים האחרונים סביב יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, הוא עוד שיא שלילי בשנה רעה שממילא עוברת על נוה, גם ברמה האישית וגם ברמה הציבורית. והדבר המדאיג מבחינתו של נוה הוא שיכול להיות שהרע אולי עוד לפניו.

עד הימים האחרונים, נוה ואוהדיו הרבים היו משוכנעים שהוא ישרוד את העמדתו לדין פלילי בפרשת הברחת הגבולות' ויוכל להמשיך לכהן כיו"ר הלשכה למרות העמדתו לדין פלילי. בדומה למקרים אחרים שאנחנו מכירים של אנשי ציבור אחרים שחשודים בפלילים, במקום לקחת אחריות על מעשיו - כיאה למנהיג של ציבור גדול שאמור לשמש דוגמה - נוה יצא במסע תקשורתי שמטרתו להמעיט מחומרת המעשים עד כדי ביטול מוחלט שלהם. 

נוה אמנם הודה כי סייע לזוגתו לצאת ולהיכנס מהארץ ללא אישור, אך טען כי מדובר במקרה פעוט וחסר חשיבות. נוה גם יצא במתקפה חסרת תקדים על פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן. בראיון לעמרי אסנהיים ב"עובדה", נוה האשים את ניצן כי הוא הגיש את כתב האישום נגדו בפרשת הברחת הגבולות כדי למנוע מנוה להמשיך לכהן כראש הלשכה. זאת, מחשש שנוה עלול למנוע את מינויו של ניצן לשופט בבית המשפט העליון.

אולם עוד קודם להגשת כתב האישום נגד נוה, היו סממנים לא מעטים לכך שמשהו רקוב בממלכת לשכת עורכי הדין - שראש הלשכה האהוד ורב-העוצמה שהצליח לכרות ברית עם שרת המשפטים איילת שקד, ובאמצעותה לשלוט במינויים של שופטים, הולך רחוק מדי, שהוא מאבד את זה, שהוא "משתין מהמקפצה".

בובות של נוה בוועדה

ב-27 באפריל 2018, כתב הח"מ כי "כמו דדלוס, שהגביה עוף למרומים עם כנפי הנוצות והדונג שלו בהתעלמו מהסכנה, גם נוה לוקה לעתים בהיבריס (חטא הגאווה) ואינו מבין את האחריות הציבורית הנגזרת מהתפקידים הבכירים שאותם הוא ממלא ואת הסכנות שבפעולותיו".

זה בא לביטוי, למשל, באופן שבו נוה פעל למינוי ולקידום שופטים. למרות שהוא לא כיהן עד ספטמבר 2017 בוועדה לבחירת שופטים, פעלו שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה כמעט כבובות של נוה ועשו כמצוותו. נוה גם הודה בכך באותו תחקיר מפורסם של "עובדה". הדבר הביא לתלות גדולה מאוד וגדולה מדי של השופטים בנוה. שופטים שונים מצאו לעצמם תירוצים משונים כדי לא להתעמת עם נוה, שגורלם המקצועי היה תלוי בו.

כך, למשל, באפריל 2018 השופט גלעד הס פסל את עצמו מלדון בתביעת הדיבה שהגיש נוה נגד שרון שפורר, בנימוק המוזר שלפיו "המניעות נוצרה בשל שינוי נסיבות שאירע לאחרונה, שבו הצטרפה בת זוגי, עו"ד שרון לובצקי-הס, כשותפה במשרד עורכי הדין עמית-פולק-מטלון, אשר לחלק משותפיו קשר עם נוה".

אולם מאוחר יותר קיבל בית המשפט העליון את ערעורה של שפורר על החלטת השופט לפסול את עצמו בנסיבות הללו, וכפה עליו לדון בתביעת נוה ולשכת עורכי הדין. נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, פסקה כי העובדה שבת זוגו של השופט הס עובדת כשותפה במשרד שבו אחד השותפים מקיים קשרי חברות עם עו"ד נוה - "אין די בה כדי להצביע ולו מבחינת מראית פני הדברים על חשש המצדיק את פסילת המותב".

ריצה לעבר תביעות דיבה

ביטוי נוסף להתנהלות של נוה היה הקושי שלו לקבל ביקורת ובנטייה שלו לרוץ ולהגיש תביעות לשון הרע נגד מי שמבקר אותו. כל אדם רשאי לשמור ולהגן על שמו הטוב, אבל מראש לשכת עורכי הדין מצופה היה שיהיה יותר זהיר בנקיטת הליכים משפטיים נגד מבקריו, ושיבין שעם האחריות באה גם ביקורת. אגב, שתיים מהתביעות הגיש נוה נגד "גלובס" גם בעקבות פרסומים בעיתון על התנהלות הלשכה בראשותו.

נוה הלך רחוק מדי גם כשבחר לתקוף בסגנון משתלח את המפקחת על הביטוח לשעבר, דורית סלינגר, באומרו כי היא המפקחת "הגרועה שהייתה מאז ומעולם". מבלי להיכנס לדיון העקרוני ביחס לטיב ההחלטות של סלינגר, נוה צריך היה להימנע מלנצל את כוחו לרעה ולתקוף את סלינגר בכובעו כראש הלשכה, שכן בכובעו הפרטי הוא מתפרנס מייצוג של חברות ביטוח; ואם נוה כבר החליט לבטא עמדה ביקורתית כל-כך נגד סלינגר, מוטב היה אם היה בוחר בסגנון אחר, פוגעני פחות, מנומס ומכבד יותר. אבל זה לא הסגנון של נוה.

אז נכון, נוה הוא בסופו של דבר פוליטיקאי, ובפוליטיקה יש כידוע גם הרבה לכלוך. המשורר נתן אלתרמן הזהיר פעם מפני זלזול של הציבור ממקרים שהם לכאורה פעוטי-ערך. "גַּם בִּקְטַנּוֹת חוֹבָה לִנְגֹעַ לִפְרָקִים. וְאַל נֹאמַר שֶׁהַמִּקְרֶה הוּא מִיקְרוֹסְקופִּי... בַּמִיקְרוֹסְקוֹפּ, אַחַי, נִגְלִים הַחַיְדַּקִּים", כתב אלתרמן ("מקרה פעוט", דבר, 17 באוגוסט 1945). וכשהחיידקים מתפשטים, לעתים זה כבר מאוחר מדי מכדי למנוע את התפרצות המחלה.

למרות הכול, יש לקוות שהשמועות האחרונות, שמציפות את הרשתות החברתיות בעניינו של נוה, יתבררו כלא נכונות. כי אם הן יתבררו כנכונות - אמון הציבור במערכת המשפט והחוק, שממילא נמצא בשפל, יגיע לשפל חדש. 

ובנוסף, לגבי השמועות, צריך לזכור גם היום שפעמים לא מעטות בעבר, פרשות שהתפוצצו בקול גדול הסתיימו בקול ענות חלושה. יש לקוות לטובתו של נוה כי כך יקרה גם הפעם ".

*** חזקת החפות: ההליך המשפטי הפלילי נגד עו"ד אפי נוה עודנו בעיצומו. נוה לא הורשע בכל עבירה, ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.