גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הקדמת הבחירות: המכוניות ההיברידיות ניצלו - בינתיים

פחות משבועיים אחרי פרסום נוסחת המיסוי הירוק, שביקשה לבטל כמעט את כל הטבות המס למכוניות היברידיות, פרסמו רשות המסים והמשרד לאיכות הסביבה "נוסחה מתקנת" שהחזירה לחלקן את ההטבות ● כל מה שצריך לדעת על נוסחת המיסוי המתוקנת ועל מדיניות "הזיגזג" של מקבלי ההחלטות

רכבים חדשים בנמל אילת / צילום: shutterstock
רכבים חדשים בנמל אילת / צילום: shutterstock

נפתח בסיפור מהחיים. בשבוע שעבר נסע מנהל בכיר של אחת מיבואניות הרכב בישראל לביקור אצל יצרן הרכב שאותו הוא מייצג בארץ. מטרת הביקור הייתה להציג בפני מחלקת ההנדסה של היצרן את "נוסחת המס הירוק החדשה" שפרסמה רשות המסים בתחילת החודש, ועוד לפני העדכון החדש שפורסם השבוע.

מדובר במהנדסי רכב בכירים, שפליטות ותקינה הן תחום ההתמחות שלהם. הם מכירים את דרישות התקינה השונות בארבע יבשות ובעשרות מדינות, ולפיכך ניגשו ברצינות לפיענוח ולהבנת הנוסחה "הירוקה" הישראלית. הם ניתחו את המרכיבים, עברו על המקדמים והשקלולים והריצו סימולציות ממוחשבות מתקדמות, במטרה להבין את המשמעות ביחס למנועים ודגמי רכב. אבל בסופו של דבר גם הם נשברו. "לדבר הזה אין שום קשר מעשה לזיהום אוויר בעולם האמיתי וגם אין בו היגיון בכל הנוגע לתכנון של מנועים ומערכות פליטה", הם אמרו.

המכוניות העממיות יתייקרו באפריל

האמת היא שזו לא אשמתם של המהנדסים מחו"ל. כדי להבין את נוסחת המס הירוק הישראלי לא מספיק ידע בהנדסת מכאניקה ופליטה. אלא נדרש ידע נרחב ב"הנדסת מיסוי רכב" - סוג של מומחיות, שאין לו כמעט ביקוש בעולם פרט לישראל, בה קיים שילוב של ציבור אדיש ושל מחוקקים עם רעב שאינו-יודע-שובע להכנסות מס.

למי שלא עקב לאחרונה אחרי השתלשלות עלילות "המיסוי הירוק" בגרסת 2019, הנה תקציר העלילה. לאחר שהאיחוד האירופי עבר לשיטת מדידה חדשה ומחמירה של פליטות מכלי רכב (WLTP) בספטמבר האחרון, הוחלט בישראל להתאים אליה את "נוסחת המס הירוק" על פיה נקבע מאז 2010 השיוך ל"קבוצות ירוקות", שמגדירות את גובה הטבות המס הירוק לדגמי רכב שונים.

שלושה משרדי ממשלה עבדו על הנוסחה במרץ. טיוטה ראשונה שלה פורסמה ממש לפני כניסת השנה החדשה, במטרה להחיל אותה בפועל בתחילת אפריל 2019. אבל, שוד ושבר: הצבת נתוני הפליטות של כלי הרכב החדשים בנוסחה החדשה גילתה שכל המכוניות ההיברידיות העממיות - החביבות על העם, או לפחות על המעמד הבינוני בעל הרכב הצמוד - עתידות לאבד את הטבת המס שלהן ולהתייקר משמעותית. התקשורת נזעקה, ארגוני עובדים בעלי השפעה נרתמו למאבק ואנשי הדרג המקצועי קיבלו טלפונים "מלמעלה".

התוצאה: תוך פחות משבועיים, ועוד בטרם נערכו שימועים, פרסמה השבוע רשות המסים גרסה מעודכנת ומתוקנת של הנוסחה. לשקלול הפליטות נוסף "פקטור" שרירותי והפלא ופלא: ההיברידיות "העממיות", שאך לפני שבועיים הודרו מהטבת המס שלהן, שבו וזכו בה. כמה רכבי פנאי ורכבי מנהלים היברידיים עדיין נשארו "בחוץ" ורוב מכוניות המיני הזולות והעממיות ביותר בשוק עתידות להתייקר באלפי שקלים באפריל, אבל ההיברידיות "ניצלו".

כך מוסיפים עוד מיליארד ש' מסים

כבר עסקנו כאן לא מעט בנוסחת המיסוי הירוק ובטור שלנו לפני שבועיים כינינו אותה "כלי עבודה מדויק לשליטה בהכנסות ממיסוי רכב". בכל זאת ההתפתחויות האחרונות מעלות כמה תובנות מעניינות, שראוי לחלוק אותן עם הקוראים.

התובנה הראשונה היא שהשינויים האחרונים בנוסחת "המס הירוק" אינם נובעים מרצף של טעויות מקריות, שנוצרו תוך כדי ניסיון להיערך לשינויים מורכבים, שנכפו על ידי הסביבה החיצונית (כלומר המעבר של אירופה ל- WLTP). מדובר ב"תוכנית אב" מתוכננת היטב, שנועדה לעצב מחדש את מפת המכירות בשוק הרכב בישראל כדי להגדיל את גביית המסים.

אם מישהו סבור שאנחנו שבויים באיזו תיאוריית קונספירציה אנטי ממסדית, הוא מוזמן לבחון את הראיות שנותרו בשטח. במאי אשתקד פרסם הכלכלן הראשי באוצר סקירה שבועית תחת הכותרת "המיסוי הירוק - תועלת נמוכה ועלות גבוהה". המחקר סימן עיגול מטרה מאד מדויק על יעד הגבייה החדש: "מול התועלת של הפחתת פליטות המזהמים עומדת העלות של הזיכוי הירוק שמתבטאת בירידה הדרגתית בשיעור מס הקנייה האפקטיבי על כלי רכב... ניתן לייחס לרפורמה הפחתת מזהמים. ואולם "הצלחה" זו עלתה באובדן הכנסות ממסים כך שרפורמת המיסוי הירוק לא עמדה במבחן עלות תועלת".

המחקר אף הציב לראשונה תג מחיר של "עלות" המס הירוק למדינה כתוצאה מאובדן המסים: כ-1.38 מיליארד שקל על פי נתוני 2016. מאז זינקו מכירות כלי הרכב ההיברידיים בעשרות אחוזים ולא נופתע עם בינתיים המחיר הזה תפח לאזור ה-2 מיליארד שקל, ואולי יותר. המחקר של הכלכלן יצר מהומה פוליטית רגעית שנשכחה מהציבור חיש קל - אבל לא מאנשי האוצר.

מחיר נוסחת המיסוי המתוקנת

בדצמבר פרסמה רשות המסים את הסקירה השנתית של שוק הרכב, וזו מיקדה את הכוונת על מטרה אפילו יותר נקודתית: "בעתיד הקרוב יהיה צורך להחליט על המשך המיסוי של כלי רכב בעלי הנעה היברידית וחשמלית אשר הופכים לנפוצים ומבוקשים... בטווח הארוך יש לשאוף לשיטת מיסוי אחידה על כל כלי הרכב.. כעת יש לבחון הכנת מתווה מיסוי לשנים הקרובות".

הראייה האחרונה סופקה לנו החודש במסגרת מצגת סגורה, שהציג המשרד להגנת הסביבה בפני יבואני הרכב כדי להסביר את הנוסחה הירוקה. המצגת מראה בשלושה שלבים כיצד נקבעה הנוסחה. בשלב הראשון נקבעו מקדמי העלות החיצונית (עלות הנזק למדינה) של רכיבי הפליטה השונים. עד כאן, איכות הסביבה. כאן והלאה, הכול פיסקאלי. בשלב השני נבחנה התפלגות מכירות הרכב בפועל לפי הציון הירוק ואם החציון לא עמד ביעד החדש, קבוצה ירוקה 7-8, נקבעו בשלב השלישי מקדמים, שיביאו את התפלגות הציונים הירוקים כלי הרכב אל "היעד".

במילים אחרות אם נתוני המכירות מראים שבישראל נמכרות, ירחם שם, יותר מדי מכוניות קטנות ו/או "ירוקות", הרגולטור מוסיף לנוסחה מקדמים כיד הדמיון, והאלגוריתמים, כדי להגדיל את הקבוצה הירוקה שלהם ולהקטין את עלות ההטבה שלהן למדינה עד שהמספרים "מסתדרים" לפי היעד הפיסקאלי. הכול קל ופשוט. לא צריך לחכות "לטווח ארוך", לא צריך להסביר דברים מורכבים למחוקקים טרדנים ולא צריך להתעסק בזוטות כמו איכות הסביבה. והאירופאים, ברוב טובם, העניקו לנו תירוץ כל כך יעיל ושמו WLTP .

התוצאה הייתה מרשימה. הנוסחה סיננה החוצה את ההיברידיות, הקטינה באלפי שקלים את הטבת המס לכלי רכב זולים פופולריים ואמורה הייתה להגדיל את הגבייה ממס קניה רכב בשנתיים הקרובות בכ-1 עד 1.5 מיליארד שקל לשנה.

הבחירות שינו את התמונה

אלא שהוגי הנוסחה לא לקחו בחשבון את ההקדמה המפתיעה של הבחירות לאפריל, שהפכה את הביקורת הקולנית של "המעמד הבינוני" חובב ההיברידיות למכפיל כוח פוליטי. וכאן מגיעה התובנה השנייה שלנו: למערכת המס בישראל אמנם יצאה תדמית קשוחה ובלתי מתפשרת אבל זה נכון רק אם אתם "אזרחים קטנים" - אימהות חד-הוריות, קשישים או סתם לקוחות מוגבלי תקציב, שרוצים לרכוש לעצמם ולמשפחתם איזו מכונית מיני חדשה ב-60-70 אלף שקל, וליהנות מסטנדרטים מודרניים של בטיחות ואיכות חיים.

לעומת זאת, אם אתה נמנים על מקבלי הרכב צמוד, אותו מעמד רב השפעה וקשרים פוליטיים, שכמעט 20% מרכישותיו ב-2018 היו של מכוניות היברידיות, תגלו שמערכת המס יודעת להפגין גמישות של נערת גומי במיוחד בתקופת טרום בחירות. למרות זאת, נצרף כאן אזהרת מסע: אל תחגגו יותר מדי. אחרי הבחירות, כשיתגלו הנתונים המלאים על עומק הבור התקציבי של המדינה, לא מן הנמנע שהעסק ייפתח מחדש והמקדמים בנוסחה יעודכנו שוב כדי "להעיף" עוד דגמי רכב, שזוכים ליותר מדי הטבה לדעת המדינה.

הפקידים שולטים בהצלחת הדגמים

התובנה השלישית והעגומה מכל שעולה מהסיטואציה הזו היא שלשוק הרכב הישראלי, מודל 2019, אין שום קשר ל"כוחות השוק" או לכלכלה החופשית. התחרות בו מושפעת טוטלית מהתערבות המדינה במיסוי הרכב שמתבצעת ברזולוציה מדהימה. בהינף קולמוס שרירותי ולא מנומק של "מקדם נוסחה", יכולים פקידי ממשל להוציא מהתחרות בשוק הרכב סגמנטים, מותגים ואפילו דגמים פרטניים, או לרומם ולהכביר את הרווחים של אחרים, או לחסום את דרכן של שכבות אוכלוסייה לשוק הרכב חדש ו/או להכניס שוק של 30 מיליארד שקל לכאוס עסקי. כך או כך, היינו מצרפים את הוגה נוסחת המס הירוק למועמדים לקבלת פרס נובל השנה. הוא מצא דרך להפוך אוויר נקי לזהב. סוג של אלכימיה מודרנית. 

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג