גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איסור פרסום: האם יד המשטרה קלה על ההדק, והאם השופטים הם חותמות גומי?

מאז פרוץ "הפרשה המשפטית הדרמטית" התמלאו הרשתות החברתיות בחרושת שמועות • על רקע זה מתעוררת השאלה מה ערכם של צווי איסור פרסום בעידן הדיגיטלי, וכיצד ניתן לאזן בין צורכי החקירה לבין זכות הציבור לדעת? • מומחי משפט מסכימים: "אין מקום יותר לצווים גורפים"

עו"ד חיים רביה / צילום: איל יצהר
עו"ד חיים רביה / צילום: איל יצהר

היום (ד') הותרו לפרסום פרטים מהפרשה שמטלטלת את יסודות עולם המשפט, והתברר כי השמועות שנפוצו בימים האחרונים ברשתות החברתיות ובהודעות וואטסאפ לא היו רחוקות מהמציאות. בלב הפרטים שהותרו לפרסם עומדת חקירתם של יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה, שופטת בישראל ועורכת דין מוכרת, בחשד למעורבות בפרשה של שוחד מיני בתמורה לקידום במערכת המשפט, ובעיקר שימוש במערכת שאמורה להיות הזכה והטהורה ביותר, ככלי שרת בידי אינטרסנטים.

בורסת השמות באשר לזהות החשוד המרכזי בפרשה הייתה עלולה לעבור דרך כל אחד מעשרות עורכי הדין המוכרים הממלאים תפקידים ציבוריים, אבל הבלוגרים, הטוקבקיסטים וגולשים אחרים מיהרו להפנות את האצבע המאשימה כלפי נוה. מנגד, אותם שולפי מקלדת מהירים הפיצו מידע בנוגע לעוד גורמים בכירים במערכת המשפט, שלפחות לגבי חלקם כבר ידוע ששמם לא נקשר כלל לפרשה.

בימים האחרונים, במקביל לחרושת השמועות, פנה "גלובס" לבית המשפט בבקשה להסיר את צו איסור הפרסום מעל הפרשה בשל העניין הציבורי הרב שיש בחשיפת פרשה כה דרמטית ובעלת השלכות ציבוריות נרחבות. המשטרה התנגדה בתוקף לבקשה, וזאת חרף מחול השדים שכבר התחולל סביב חלק מהחשודים בפרשה, וגם סביב כאלה שלא.

ההתנהלות הזאת מעלה שוב אל קדמה הבמה את השאלות הקבועות בנוגע לצווי איסור פרסום, ובהן השאלה אם היד לא קלה מדי על ההדק בבוא המשטרה להטיל חיסיון על חקירות דרמטיות שהיא עורכת? אם בתי המשפט מהווים חותמת גומי להוצאת צווים? ואם יש בכלל טעם עדיין בצווי איסור פרסום בעידן שבו הכול פרוץ והיד קלה על המקלדת?

הרמטיות מדומה

לדברי עו"ד חיים רביה, ראש קבוצת האינטרנט ושותף בכיר במשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ, "צווי איסור פרסום נהפכו ל'בון-טון' בכל חקירה פלילית בעלת משמעות. בשנות ה-80 וה-90 זה היה הנוהג במקרים חריגים ביותר, ומוזר שהמצב התהפך דווקא כאשר חרושת השמועות מתפשטת באופן מהיר ביותר, ולא רק ברשתות חברתיות, גם בהודעות וואטסאפ ובמסרים מיידיים, שבהם אין ולא יכולה להיות שליטה לאף אחד".

עו"ד רביה מוסיף כי כבודם של צורכי החקירה, המצדיקים שמירה על מידע סמוי מן העין, במקומם, ואולם לא ניתן להתעלם מהנזקים שנגרמים בעקבות הצווים. "אני לא יכול לדעת מה צורכי החקירה שצו כזה משרת, אבל ברור שהוא גורם באופן פוטנציאלי עוול עמוק מאוד לאנשים ששמם נכרך בסיפור הזה, ושאנחנו לא יודעים בכלל אם הם קשורים אליו".

פשיטת המשטרה על לשכת עורכי הדין אתמול / צילום: שלומי יוסף

לדבריו, "אני לא יכול להימנע מהמחשבה שהמשטרה, ובעיקר בתי המשפט, חושבים שהמציאות היא עוד הרמטית וסגורה, כפי שהייתה כאשר ערוצי הפרסום היו מאוד מוגבלים, ואפשר היה לשלוט בהם בצורה הדוקה. הם לא לוקחים בחשבון שלצד צורכי החקירה, כל צו חייב, אבל חייב, לשקול את הנזק שייגרם לשמם הטוב של אנשים מחרושת שמועות שאי-אפשר לשלוט בה.

"לעת עתה, בפרשה הנוכחית נראה שהנזק הזה חמור יותר מהנזר שעלול להיגרם אם יפורסמו כל העובדות לאשורן. גם אם צריך לחסום פרסומים, חייבים לצמצם את זה למינימום הזמן האפשרי, עם מינימום הפרטים שצריך להסתיר, ולא מעבר לזה, מפני שאחרת הנזק ההיקפי שנגרם, הוא גדול מהתועלת".

איך אתה מסביר את ההתנהלות של המשטרה ובתי המשפט וההתעקשות להשאיר את הצו למרות חרושת השמועות?

"מדובר ב'אשליית החדרים הסגורים' - האשליה שנוצרת במערכות סגורות שאפשר לשלוט בדברים ולהגביל אותם, ושתופעות של זליגה שאנחנו רואים שקורות בארגונים הכי חשאיים והמאובטחים בעולם לא יתרחשו בקשר לחקירות מהסוג הזה, וגרוע מזה לא ילוו בכל כך הרבה רעש לבן ופרטים שלא ניתן לדעת אם הם נכונים או לא - עד שהם יגרמו נזק חמור מאוד לאנשים שהם לגמרי לא מעורבים, ותוך כדי זה גם לערכים מוגנים, כמו חזקת החפות".

בשורה התחתונה, אומר עו"ד רביה, "אין מקום יותר לצווים גורפים. הנזק שהם גורמים הוא עצום, ולא ברור איזו תועלת זה מביא לחקירה, כאשר יש להניח שכל המעורבים ידעו על החקירה מזמן".

דרך שלומיאלית

השופט בדימוס עו"ד דניאל ארנסט מוסיף כי צו איסור הפרסום המיותר שהוטל על הפרשה האחרונה גרם נזק חמור למערכת המשפט. לדבריו, "כאשר מוטל צו איסור פרסום, כל מי שקשור וכל מי שמקושר יודע מה קורה - וכל יתר עם ישראל עסוק בספקולציות. אין דרך יותר שלומאלית ויותר שוחקת אמון מהדרך הזו".

עו"ד אורי קורב, מנהל מחלקת צווארון לבן במשרד טולצ'ינסקי-שטרן ולשעבר מנהל בכיר בפרקליטות, לא לגמרי מסכים. לדבריו, צווי איסור הפרסום לא מתבקשים ולא ניתנים באופן אוטומטי כלל - "זה לא דבר אוטומטי לבקש צו איסור פרסום. זה דבר שמופעל לגביו שיקול-דעת" - ואולם הוא מסכים שקיים אבסורד בתחום.

לדבריו, "במקרים שהם פחות מעניינים, הצו פחות נדרש, אבל גם פחות מזיק לבקש אותו, ודווקא במקרים המעניינים יותר גורמי האכיפה רצים להוציא צו, ואז הצו יוצר יותר נזק מתועלת, כי הוא מעורר את תשומת-הלב התקשורתית שייתכן שהייתה רדומה עד למועד הוצאת הצו. כך נוצר מצב שהצו פוגע גם ברשויות האכיפה, שרצות להוציא צו וגוררות את התקשורת לקלחת; גם לחשודים עצמם, שכן ככל שהפרשה יותר מעניינת ויותר מגרה את הדמיון והעניין הציבורי גדל, מתחילה חרושת שמועות מטורפת שלפעמים הקשר בינה לבין המציאות הוא רופף עד לא קיים; וגם עלולה לגרום לפגיעה קשה בשמם של אנשים ששמם סתם שורבב לפרשה, ואין להם יכולת להתגונן מפני חרושת השמועות".

לדבריו, "מבחינת המערכת יש לדבר הזה מחיר עצום. אתה מוציא צו איסור פרסום כדי לנהל חקירה בלי שיבוש ובלי הפרעות, אבל מכיוון שכולם עוסקים בדבר הזה - אתה משיג תוצאה הפוכה. לכן, בתיקים הגדולים יותר, שבהם מעורבת הפרקליטות, הנטייה היא לא לרוץ להוציא צווי איסור פרסום".

במקרים שכן רצים, אומר עו"ד קורב, מדובר בטעות. "אנחנו יודעים שבעידן התקשורת המודרנית אין כמעט אפקטיביות לצו איסור פרסום", הוא מסביר. "לכן, אי-אפשר לומר שצו איסור הפרסום במקרה זה קידם את החקירה ו/או מנע שיבוש של חקירה. זה ברור לגמרי שזה לא כך.

"הפרשה האחרונה מדגימה את זה שככלל, הוצאת צו איסור פרסום בפרשות מסוג זה היא כמעט תמיד מעשה חלם, וגם בתוך המערכת יש מתנגדים רבים לשימוש בכלי הזה, מכיוון שהוא אנכרוניסטי, ומשום שהדבר העיקרי שהוא אמור להשיג זה מניעת שיבוש מהלכי משפט על-ידי כך שהנחקרים לא ידעו שמתנהלת חקירה. אולם ברור שכשמדינה שלמה יודעת - גם הנחקר יודע. לפעמים זה אפילו מאשש שמתקיימת חקירה".

גרירת רגליים

עם זאת, לדברי עו"ד קורב, הבעיה הקשה יותר היא לא בעצם הוצאת הצו, אלא בהמשך העמידה עליו גם אחרי שכבר ברור שהוא איבד מהאפקטיביות שלו. "אחרי שהמערכת מוציאה צו, וגם המקרה הנוכחי מעיד על כך, למרות שהיא רואה שהצו לא משיג את המטרה שלו ואפילו משיג מטרה הפוכה - היא לא ממהרת להסירו וגוררת רגליים", מציין קורב. "כנראה שזה האבסורד האמיתי. אלה השלבים שבהם המערכת מתגלה בחולשתה, כשהיא מבינה בעצם שהיא בחרה במהלך שלא מצליח ומתעקשת עליו, וכך מכניסה את כל המדינה לסחרור. זה גורם לפגיעה בחשודים וגם באנשים שלא חשודים ששמם משורבב כל הזמן, כי מספיק שהשם שלהם עלה, וזה נשאר לתמיד".

אולם גם נוכח האמירה הזאת, עו"ד קורב מבחין בין שני סוגים של צווי איסור פרסום: על חקירה ועל שמות חשודים. לדבריו, "יש הצדקה מלאה לצווי איסור פרסום על שמות אנשים. אני חושב שזה גם אפקטיבי ומונע פגיעה בשם הטוב".

"צריך לתת למשטרה שקט לחקור. זה לטובת הציבור"

בשורות המשטרה, בפרקליטות ובקרב השופטים לא מקבלים את הביקורת על צווי איסור הפרסום. שם סבורים כי היד אינה קלה על ההדק של הצווים, וכי יש חשיבות גדולה לצווים שמתבקשים - שאינם רבים לטענת הרשויות. אלה טוענים כי אין מקום לתת ל"שולפי המקלדת" להכתיב את האופן בו תתנהל החקירה ויחשפו פרטים ממנה.

לדברי תת-ניצב בדימוס עו"ד זיוה אגמי-כהן, לשעבר ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה של המשטרה, אסור להספיד את צווי איסור הפרסום, למרות אובדן השליטה על רב-סרן-שמועתי. "זה נכון שאי-אפשר להתייחס לצווים כפי שהתייחסנו אליהם בעבר, והיום המשטרה שוקלת את צעדיה במסורה, כי יש ביקורת על הצווים, וגם השופטים לא ממהרים להוציא צווים לאור הביקורת וגם לאור העובדה שהטכנולוגיה מאפשרת רכילות שעלולה לפגוע בחפים מפשע. עם זאת, הוצאת צווים זה עדיין דבר נחוץ לחקירות. גם צווים גורפים. לא ניתן לבטל לחלוטין את הצורך בהם".

לדברי אגמי-כהן, "צריך לבחון עד כמה הם נחוצים עד שלב החקירה הגלויה, כשהנחקרים מגיעים לידיעה החוקרת ומבוצעים חיפושים. חקירות שקטות מאפשרות איסוף ראיות בשקט, בלי שיבושים אפשריים וגם הנחקרים לא יודעים שהם בגדר חשודים בשלב הסמוי. החקירה של עורך הדין שעומד במרכז הפרשה לא התחילה היום. הייתה חקירה סמויה של מינימום 3 חודשים, ואני מניחה שיותר. בשלבים הראשונים צריך לתת למשטרה שקט לחקור. זה לטובת הציבור. וגם צריך לזכור שבשלבים הראשונים של החקירה יש אנשים שהפגיעה בשמם היא בלתי הפיכה, והם זכאים שבית המשפט ישקול אם להוציא צו איסור פרסום על שמם או לא. לכן, אי-אפשר לומר שצווים לא נחוצים היום".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?