גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי תעודות הסל: לאן תפנה תעשיית המדדים בישראל

איך נראית תעשיית מוצרי המדד בישראל לאחר הפיכת תעודות הסל ל-ETF? אילו מנהלים מובילים את התעשייה המאוחדת וכמה מדדים ומוצרי מדד זמינים כעת עבור המשקיע הישראלי?

תעודות סל / אילוסטרציה: shutterstock
תעודות סל / אילוסטרציה: shutterstock

לאחר שנים של הכנות ודחיות אינספור, אפשר סוף סוף להכריז שרפורמת קרנות הסל בישראל מאחורינו. הרפורמה, הידועה גם כ"תיקון 28" (לחוק השקעות משותפות בנאמנות), שינתה את תעשיית מוצרי המדד בארץ והביאה למחוזותינו מוצר חדש - קרן סל נסחרת, הידועה בעולם כ-ETF.

בעבר כתבתי במדור זה על ההיערכות המקיפה של הגורמים המעורבים ברפורמה, ועל כן הפעם נתמקד בהצגת התמונה המלאה של התעשייה עם השלמת הפאזל.

נכון לתחילת השנה הנוכחית, שוק מוצרי החיסכון לטווח קצר בישראל (הכולל את כל קרנות הנאמנות לסוגיהן) אמון על 306.5 מיליארד שקלים מכספי הציבור, כאשר 170.8 מיליארד מתוכם מנוהלים בקרנות מסורתיות (56% מסך הכספים), 22.9 מיליארד בקרנות כספיות (כ-7%) ו-112.8 מיליארד שקלים, המהווים 37%, מושקעים בקרנות עוקבות מדדים. מתוך הסכום העצום הזה, כ-86 מיליארד מנוהלים כיום בקרנות סל סחירות ו-26.8 מיליארד בקרנות מחקות.

כאשר צוללים לעומק הנתונים, מגלים מימדים נוספים וחשובים בנוגע לתעשיית המדדים המקומית. למשל, 57.7 מיליארד שקלים עוקבים אחר מדדים על איגרות חוב ומניות הנסחרות בישראל ו-48 מיליארד עוקבים אחר מדדים על נכסים ברחבי העולם. יתרת הנכסים מושקעים במוצרים מורכבים העוקבים אחר מספר מדדים במקביל.

בפילוח גיאוגרפי, החלק הארי של מוצרי המדד על חו"ל מושתת על מדדי מניות באזור אמריקה (בעיקר בארה"ב) - 32.5 מיליארד שקלים (68% מסך ההשקעה במדדים בעולם). מדדי אירופה (ובראשם דאקס בגרמניה) מרכזים כ-7 מיליארד שקלים ולמדדי המניות על שווקים באזור אסיה-פסיפיק הקצה הציבור בישראל סך של 1.7 מיליארד מתוך מוצרי המדד המקומיים. בנוסף, קרוב ל-7 מיליארד שקלים עוקבים אחר מדדים גלובליים כדוגמת מדדי MSCI העולמיים והיתרה במדדי סחורות.

מי מנהל את קרן הסל שלי?

במאי 2000 השיק אופק לאומי מכשירים פיננסיים (לימים פסגות סל) מוצר חדשני בשוק הישראלי שמטרתו להעניק למשקיעיו עקיבה מלאה אחרי מדד מסוים. בזמנו היה זה ת"א 25 שזכה להיות המדד הראשון שנעקב במסגרת תעודת סל.

נכון לסוף 2018, התעשייה המקומית גדלה בקצב מכובד ומורכבת כיום מחמישה מנהלים גדולים ועוד שני מנהלים בסדר גודל קטן יותר, המנהלים יחדיו למעלה מ-112 מיליארד שקלים המפוזרים ב-938 מוצרי מדד שונים (שיא עולמי בכמות מוצרים ביחס לכסף מנוהל).

כשבוחנים את סדר הגודל והיקף הקרנות העצום, מבינים מדוע תיקון 28 יצר לא מעט כאבי ראש ולילות לבנים עבור כל הגורמים בתעשייה: מסוחרי ני"ע ועובדי התפעול של מנהלי המוצר, דרך הבנקים המתפעלים, עובדי הבורסה, הנאמנים ועורכי הדין המלווים את התחום וכלה ברשות לניירות ערך, שהובילה את המהלך אשר נחשב לאחד מיוזמות הדגל שלה בשנים האחרונות. העובדה כי המהלך הושלם במועד תוך 3 חודשים ראויה להערכה.

I9

והמדד הגדול ביותר הוא...

מרמת התעשייה נצלול לרמת המוצרים עצמם. כאן כאמור נגלים לפנינו 938 מוצרי מדד העוקבים אחר לא פחות מ-232 מדדים שונים! באופן טבעי, המדד הראשון שזכה למוצר עוקב כחול-לבן הוא אמנם מדד ת"א 25 (שהפך בחלוף השנים לת"א 35), אולם המדד הראשון בעולם שזכה לכבוד זה הוא S&P 500 האמריקאי. גם כאן אצלנו ביסס מדד זה את מקומו בראש טבלת המדדים המוחזקים ביותר על ידי הציבור הישראלי, עם יותר מ-12 מיליארד שקלים - למעלה מ-10% מכל הנכסים במוצרים עוקבי המדדים!

מעבר למדד המניות הגדולות בארה"ב ולנאסד"ק 100 שמרכז השקעות בסך של כ-6 מיליארד שקל, מרבית המדדים המרכזים את עיקר החזקות הציבור בתעשיית המדדים שלנו הם מדדי מניות ואג"ח ישראליים המהווים סוג של מדד יחס, כל אחד בתחומו. ת"א 125 אמנם מנהל כיום כמחצית מהסכום שהיה בו רק לפני 3 שנים, אך עדיין מדובר בסכום אדיר של קרוב ל-8 מיליארד שקלים. מדדי התל בונד העיקריים: 20, 60 ושקלי, מנהלים כיום כל אחד כ-5 מיליארד שקלים.

מדדים בולטים נוספים בעולם שזוכים להשקעות בהיקף של מיליארדים בישראל הינם STOXX 600 האירופאי, הדאקס הגרמני ו-MSCI World. מנגד, שוק המניות בישראל זוכה ל-4 מדדים בלבד שמקבלים אמון דומה מציבור המשקיעים, רק אחד מהם סקטוריאלי (מדד הבנקים).

היום שאחרי התיקון

תעשיית מוצרי המדד בארץ אחרי הרפורמה היא "פשוטה" יותר, ללא מוצרים מתחייבים הכוללים סיכון מנפיק, וקרובה יותר לתעשייה המקבילה בארה"ב ובאירופה. בנוסף, יש לציין שסך הנכסים המנוהלים כלל בעבר גם נתח משמעותי של תעודות פיקדון ותעודות צמודות מטבע זר, אשר מוזגו, נמחקו או הפכו לאחרונה למוצר חוב במתכונת של אג"ח קונצרנית בריבית משתנה.

תעשיית המדדים הנוכחית מתחלקת לשני סוגים של משתמשי מוצר עיקריים: הגופים המוסדיים (פנסיה, גמל וביטוח) שעושים כיום שימוש כמעט באופן בלעדי בקרנות סל (מטעמי סחירות) ומומחי הכסף הפרטי - יועצי השקעות בבנקים, מנהלי תיקים וגופי פמילי אופיס, העושים שימוש רחב בקרנות מחקות.

לכל אחד מהמוצרים הללו יתרונות וחסרונות הייחודיים לו, וההחלטה להשקיע דרך קרן סל סחירה או בקרן מחקה שפתוחה לקניה או למימוש פעם ביום במחיר אחיד לכולם, תלויה בהעדפות המשקיע ובצרכיו.

בנוסף למוצרי המדד המקומיים, ייתכן שבעתיד הקרוב יצטרפו לתעשייה שלנו גם קרנות סל זרות שיירשמו ברישום כפול במסגרת תיקון 23. לטעמי, כאן טמונה ההזדמנות הגדולה של הבורסה המקומית למנף את השינויים האחרונים ואת אלה שעוד יבואו על מנת לייצר כאן פלטפורמת מסחר גלובלית במוצרי מדד.

כמות קרנות הסל שזמינה כיום עם השלמת הרפורמה למשקיעים הזרים, יחד עם הידע והניסיון ארוך השנים בתחום שיש לכמות מכובדת של מנהלי מוצר מקומיים, מהווים יסודות חזקים לבניית תשתית ארוכת טווח לשיווק הבורסה בת"א כמקום מסחר מרכזי עבור קרנות סל על מדדים ברחבי העולם. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהגופים המצוינים לעיל נמנים על לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל