גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי פיטורים, עם העלאת שכר: יאיר כץ חושף את ההסכם הסודי עם הנהלת התעשייה האווירית

ההסכם שנחתם לפני כשבועיים בין ועד עובדי התעשייה האווירית לבין ההנהלה נשמר בסודיות • ואולם ל"גלובס" נודע כי יו"ר הוועד יאיר כץ עורך אסיפות עובדים ומתפאר בהישגי הוועד מול ההנהלה: מניעת פיטורים המוניים, העלאת שכר העובדים וזכות ווטו במקרה שהחברה תלך להפרטה

יאיר כץ / צילום: יונתן בלום
יאיר כץ / צילום: יונתן בלום

כשבועיים לאחר החתימה על הסכם העבודה החדש בתעשייה האווירית, יו"ר ועד העובדים בחברה, יאיר כץ, עושה "סיבובי ניצחון" על הישגי הוועד במסגרת המשא-ומתן שהתקיים עם הנהלת החברה בדרך לגיבוש ההסכם. ומדוע כץ יכול לחייך ולסמן לעצמו וי על ההסכם? כל מה שצריך לדעת על ההסכם הסודי בתעשייה האווירית.

1. לא יהיו פיטורים

ההסכם נחתם במסגרת מהלך דרמטי לשינוי ארגוני שהנהלת תע"א הובילה במהלך השנה האחרונה - לאיחוד החטיבות האזרחיות של החברה לקבוצת תעופה חדשה. איחוד החטיבות נוגע לכשליש מעובדי תע"א, כ-5,000 עובדים, וזאת על רקע הפסדים מצטברים בהיקף של כ-600 מיליון שקל בעשור האחרון.

למרות שבמשך שנים הפעילות בחטיבות האלה התאפיינה בירידות מתמשכות בהזמנות ובאבטלה סמויה של מאות עובדים, ההסכם לא כולל פיטורים. בהיבטים הקשורים לכוח אדם, הוא מדבר רק על ניוד של עובדים בין היחידות השונות.

ההסכם נשמר בסוד, כך שהוועד והנהלת החברה מסרבים בתוקף לחשוף אותו. החלטה זו מעוררת תרעומת בקרב חלק מעובדי החברה, כמו גם בקרב חלק מחברי מועצת העובדים - גוף המונה כ-64 חברים.

באחת מאסיפות ההסברה שקיים כץ בימים האחרונים הוא הסביר את אי-חשיפת ההסכם: "אנחנו לא רוצים לנגח את ההנהלה החדשה או 'להקטין' אותה".

2. השכר החודשי יזנק

לפי כץ, כמות הדרגות שאליהן ניתן לקדם עובדים בתע"א בעקבות ההסכם החדש גדולה, ויש בכוונת הנהלת החברה לעשות בה שימוש. המשמעות היא קידומי עובדים לדרגות 44-46, שהמשמעות של כל דרגה היא תוספת של כמה מאות שקלים לפחות בשכר החודשי של כל עובד.

כץ אמר באחד מכינוסי העובדים כי פקידי האוצר רואים בעובדי התעשייה האווירית "עשירים", רואים את החברה ככזאת שמתאפיינת באבטלה סמויה וכי מתן הדרגות החדשות מהווה, מבחינתם, חריגת שכר. כאמור, למרות הסתייגויות אלה - דרגות רבות שוחררו מתוקף ההסכם, כך שעובדים רבים בתע"א יקבלו תוספות שכר.

המשא ומתן שקדם להסכם שנחתם לפני כשבועיים לא עסק בהיבטים הקשורים להסכם ההבראה שנחתם בחברה בקיץ 2016, ותוקפו עד סוף 2019. במסגרת אותו הסכם סוכם על הקפאות שכר והטבות שונות שקיבלו העובדים. גורמים בתע"א אמרו במהלך השנה האחרונה כי הואיל וההסכם חוסך לחברה כמה עשרות מיליוני דולרים בשנה, היא תנסה להאריך אותו בתקופה נוספת, כנראה שנתיים. הארכת ההסכם טעונה אישור הוועד - כך שייתכן שכבר במהלך השבועות הקרובים הצדדים יתכנסו לסבב שיחות נוסף, שבהן תידון סוגיית הארכת ההסכם מ 2016.

3. גושפנקא מפרופ' ירון זליכה

לדברי כץ, הוועד הגביל את יכולותה של ההנהלה לצמצם את כמות העובדים שלה בקבוצת התעופה החדשה, ועובדים שיעברו לתפקידים אחרים בתוך יחידות החברה יוכלו לעשות כן, בלי שתנאי השכר שלהם יפגעו.

בין ההישגים שמונה כץ, גם הבנה עם הנהלת החברה שלפיה 5% מהוצאות התפעול של התעשייה האווירית, לא כולל שכר, יופנו למטרות חיסכון. עוד אמר כץ כי הוועד לווה במהלך המו"מ בידי החשב הכללי לשעבר במשרד האוצר, הפרופ' ירון זליכה, לאחר שנשכר על ידו בעשרות אלפי שקלים בחודש. לדבריו, זליכה התרשם במהלך המו"מ ממצב החברה, קבע שהוא "אכן לא טוב" ותמך בהסכם.

4. ממשיכים לייצר מטוסי מנהלים

אחד ההישגים המרכזיים שוועד העובדים מתפאר בהם בעקבות ההסכם בחטיבות האזרחיות נוגע לעתיד הפעילות של החברה בתחום מטוסי המנהלים. דירקטוריון החברה החליט על המשך הפיתוח של המטוס P-32 שיהווה נגזרת חדשה למטוס המנהלים הקיים G-280, שמיוצר בתע"א ומשווק בעולם באמצעות חברת גלפסטרים האמריקאית.

ההחלטה של הדירקטוריון לאשר את המשך הפיתוח של המטוס התקבלה למרות ביקורת חריפה שמתח בעבר מבקר המדינה על התנהלותה של החברה בנושא זה, חרף הפסדים כספיים כבדים שספגה מאז תחילת המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, שהובילה לירידה חדה בביקוש למטוסי מנהלים.

במסגרת מהלכיה בנושא זה, הנהלת התע"א שקלה באחרונה לסגור את קווי היצור שלה בתחום זה, שבהם מועסקים כאלף עובדים. לדברי כץ, ההחלטה להמשיך בפיתוח הנגזרת החדשה של מטוס המנהלים מספקת ודאות בענף זה לתקופה של לפחות עשור.

5. "הפרטה - רק באישור הוועד"

בין ההישגים של עובדי התע"א ניתן למנות גם הקמת מנגנון תיאום שנוגע למהלכים שמקדמת הנהלת החברה, ביחד עם רשות החברות הממשלתיות לקראת הנפקת מיעוט של 25% ממניות החברה. ההנפקה המתוכננת מייצרת תסיסה בקרב העובדים, שמתנגדים לה.

בעת שהופיע לפני עובדי החברה, כץ אמר כי מנגנון התיאום שעליו סוכם, "לא יאפשר להנהלה לקדם הפרטה בלי אישור של הוועד, וזאת לתקופה של שלוש שנים לפחות". במקרה שיעשו בנושא מהלכים חד צדדים - הוועד יוכל לראות בכך הפרה של ההבנות ותעמוד לו הזכות לנקוט צעדים ארגוניים, כולל השבתת החברה.

6. קונים שקט תעשייתי

יאיר כץ, שנבחר בשנה האחרונה ליו"ר הוועד הוא בנו של היו"ר לשעבר של ועד בחברה וכיום שר העבודה והרווחה, חיים כץ. בימים האחרונים הוא החליט לכנס את עובדי החברה במטרה לחשוף אותם לעיקרי ההסכם. זאת אחרי שנה ארוכה של אי-ודאות בקרב העובדים, נוכח מהלכיה המתוכננים של ההנהלה.

ההסכם עצמו נחתם ימים אחדים אחרי שמבקר המדינה, השופט יוסף חיים שפירא פרסם דוח ביקורת על כשלים וליקויים בממשק היחסים שבין הנהלת התע"א לבין ועד העובדים בחברה בין השנים 2013 ל-2016. מדובר בתקופה שלא נוגעת להנהלה הנוכחית של התע"א ולוועד העובדים הנוכחי בחברה. כיום יו"ר החברה הוא הראל לוקר והמנכ"ל שלה הוא נמרוד שפר.

אלא שגורמים בחברה לא רואים בהסכם הזה שינוי בגישה הכללית של הנהלת החברה כלפי הוועד, כשברקע הצורך הבהול להתייעלות. התעשייה האווירית ויתרה על שורה של מהלכים, לרבות פיטורי של מאות עובדים שאינם נחוצים בתמורה לשקט תעשייתי מצד הוועד.

7. המוקשים האמיתיים עוד לפנינו

בתקופה הקרובה יתחדש המו"מ בין העובדים לבין ההנהלה סביב להארכת הסכם הצמיחה שיפקע בסוף השנה ובניסיון להגיע להבנות להפחתת שכר כללית בחברה. שכן, רמות השכר בה גבוהות גם בהשוואה לחברות אחרות בארץ ובעולם, באופן שמקשה עליה להתחרות במכרזים ולהציע הצעות אטרקטיביות. בהמשך, וזה יקרה כנראה רק אחרי הבחירות, הצדדים יקיימו מו"מ גם על ההנפקה של מניות המיעוט החברה.

גורמים בתעשיות הביטחוניות מעריכים כי סוגיות אלה יהיו הסוגיות הבוערות, ה"מוקשים האמיתיים", ביחסים שבין הנהלת החברה לוועד שלה. אלא שאותם גורמים העריכו כי סוגיית איחוד החטיבות האזרחיות תהיה סוגיה נפיצה שתוביל להתלקחות ביחסי העבודה בחברה. אם הנהלת התע"א תתנהל במו"מים הצפויים בשנה הקרובה עם הוועד כפי שהתנהלה במו"מ האחרון - סביר להניח שלעובדי החברה אין סיבה ממשית לדאגה. 

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים