גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש קורא לחברות להגיע לישראל לפתח חדשנות בניסויים קליניים

דוח של דלויט מוקדש כולו למעמדה הפוטנציאלי של ישראל כ"ארגז החול הדיגיטלי-רפואי" של העולם וממליץ איך להתגבר על החסמים הקיימים ● עפ"י הדוח, ישראל מקום טוב להתחיל בו את פיתוח מערכות היחסים הללו, משום שמערכת הבריאות פתוחה יחסית לחדשנות, בשל ריבוי הסטארט-אפים בתחום ובשל תוכניות התמרוץ הממשלתיות שמעודדות את הקשר

ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK
ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK

דוח חדש של חברת הייעוץ דלויט מוקדש כולו למקומה של ישראל במגזר הכלים הדיגיטליים לעריכת ניסויים קליניים, וזה בפני עצמו מעיד שמעמדה של ישראל בתחומי החדשנות ברפואה דיגיטלית וניסויים קליניים אינו ייחודי רק בעיניים מקומיות. ייתכן שישראל אכן נמצאת בעמדה טובה כדי להפוך ל"ארגז החול הדיגיטלי-רפואי" של העולם, כפי שגורמים רבים בסקטור טוענים שצריך לקרות. זהו היעד שהוגדר גם לתוכנית הממשלתית בהיקף של מיליארד שקל, שהוקמה כדי לקדם את היתרון היחסי של ישראל בתחום, וכן של תוכניות פרטיות וממשלתיות נוספות.

עם זאת, הדוח - שנערך על-ידי עמית הראל, מוביל פרקטיקת הסטארט-אפים, Deloitte Innovation Tech Terminal; וארוד בליסה, מנהל דומיין מדעי החיים והבריאות ב-Deloitte ITT - מפרט כמה בעיות וחסמים בדרך להפיכתה של ישראל למובילה בתחומים הללו, ובמיוחד הוא שם דגש על הצורך באימוץ נרחב יותר של כלים דיגיטליים על-ידי חברות סטארט-אפ רפואיות ישראליות בעצמן, וכן חיזוק הקשר בין הגורמים השונים בתחום. כותבי הדוח קוראים לגורמים הבינלאומיים המעוניינים לנצל את היכולות בישראל להגיע ולפעול באפן אקטיבי כדי לחבר את הקצוות הללו.

חברות זרות נדרשות לאקטיביות

לפי הדוח, העולם הרפואי כולו, לא רק בישראל, מאמץ לאט יחסית טכנולוגיות שיכולות לשפר את הניסויים. אפילו הארגונים הפתוחים ביותר מאמצים רק טכנולוגיות חישוב המשפרות את התהליכים הקיימים ולא טכנולוגיות שמציעות מהפכה מן היסוד. כותבי הדוח טוענים שהן חברות התרופות והן בתי החולים המבצעים את הניסויים בפועל אינם מנוסים בעבודה עם סטארט-אפים בתחום הטכנולוגי, שהיום הם המקור לרוב החשיבה החדשנית בתחום.

ישראל, על-פי הדוח, היא מקום טוב להתחיל בו את הפיתוח של מערכות היחסים הללו, הן משום שמערכת הבריאות הישראלית פתוחה יחסית לחדשנות, הן בשל ריבוי הסטארט-אפים בתחום והן בשל תוכניות התמרוץ הממשלתיות שמעודדות את הקשר הזה. הסטארט-אפ הישראלי בתחום הדיגיטלי-רפואי, נכתב, פתוח ומוכן לעבוד עם חברות זרות, להתנסות ביישומים שונים של הטכנולוגיה שלו ולהתאימה לצורכי הלקוח. הדבר החסר הוא שיח פתוח בארץ, שישלב בין כל הגורמים בתחום.

הדוח ממפה 53 סטארט-אפים המציעים פתרון שיש לו נגיעה לעולם הדאטה ויכול לשמש לשיפור ניסויים קליניים (גם אם אין זה השימוש העיקרי הנעשה במערכות הללו היום). נמצא שישנם סטארט-אפים ישראליים רלוונטיים לכל התחום הקשורים לדיגיטציה של הניסוי הקליני: תכנון הניסוי, עריכת הניסוי, קשר בין מטופל לחוקר/רופא, אגירת המידע, שימוש במידע גנומי, שימוש במכשירים מקוונים, מעקב דיגיטלי אחר ציות החולים לכללי הניסוי, עריכת ניסויים מקדימים, גיוס חולים דיגיטלי והחתמתם על טופס הסכמה מקוון, ו"ניקוי" הנתונים באמצעות תוכנות עיבוד מידע חדשניות.

עם זאת, נמצא שחברות סטארט-אפ ישראליות בתחום התרופות והמכשור הרפואי אינן נמצאות בחזית כשזה מגיע לטיוב הניסויים הקליניים של עצמן באמצעים דיגיטליים.

"הדוח מיפה קבוצה של חברות שיכולות להועיל לחברות פארמה ומכשור רפואי בעולם בניהול הניסויים הקליניים. לא כל החברות יודעות שהן רלוונטיות למשימה הזאת, אך כאשר פנינו אליהן הן הביעו עניין ונכונות להתאים את הטכנולוגיה שלהן גם לתחום הזה. השיח שמתקיים בעולם לגבי הטמעה של טכנולגיות דיגיטליות לפעמים מגיע לישראל באיחור כי היא רחוקה פיזית. אנחנו מציעים לחברות הגדולות לא לחכות שהסטארט-אפים הישראליים יגיעו אליהן. לדעתנו אם חברה או שתיים יגיעו לישראל ויצהירו שזה בדיוק מה שהן מחפשות, החברות הרלוונטיות בתעשייה המקומית יוכלו להתקבץ סביבן, ותהיה לכך השפעה גדולה".

בדוח נטען שבישראל קיים "אקוסיסטם סמוי" בתחום הטכנולוגיות לשיפור ניסויים קליניים, כלומר, ישנם סטארט-אפים המקיפים את התחום מכיוונים רבים. אך מחברי הדוח מזהירים שחברות בינלאומיות לא יוכלו ליהנות מן היכולות הישראליות רק מעצם נוכחותן כאן. חברות זרות שרוצות לשפר את הניסויים הקליניים שלהן באמצעים דיגיטליים ופונות לישראל לשם כך צריכות לעורר בעצמן שיח בין כל הגורמים בישראל ולעודד שיתוף של יכולות ומידע.

"חסרה שיחה יזומה ופעילה סביב השימוש בכלים דיגיטליים בניסויים קליניים, וכן דיון בשאלה איך מורידים את הלחצים מהחברות העורכות ניסויים קליניים בארץ. יש לעורר בישראל דיון משופר, נועז יותר, בתפקיד של חדשנות פתוחה בניסויים קליניים. שיחות כאלה מתקיימות בתחומים אחרים בארץ, כמו סייבר וקמעונאות אלקטרונית, ואפילו לגבי מערכת הבריאות הישראלית.

בהמשך הדוח משיאים כותבי הדוח כמה עצות פרקטיות לחברות בינלאומיות המעוניינות לפעול בתחום הדאטה הרפואי בישראל: לחברות מומלץ לנסות להתחבר לטכנולוגיות ישראליות המציעות מאגרי מידע בתחום הגנטי; יכולות בינה מלאכותית לניבוי הצלחה של ניסוי; שיפור הקשר בין החברה למשתתף בניסוי והלקוח הסופי (על-פי הדוח, החברות הללו משתמשות בידע שנצבר בישראל בתחום ממשק המשתמש והמסחר האלקטרוני); יכולות בתחום האוטומציה של תהליכים כמו טופס הסכמה אלקטרוני או אוטומציה רובוטית; איסוף מידע קליני מהעולם האמיתי.

לטייב את מאגרי המידע

לסטארט-אפים הישראליים עצמם מציעה דלויט לטייב את מאגרי המידע שהנתונים נאספים מהם, כך שלא יהיה צורך לבנות מאגר מידע מחדש עבור כל ניסוי. הסטארט-אפים, אומרים כותבי הדוח, צריכים להבין שעתיד התחום תלוי בקיומם של מאגרי מידע מרכזיים, ממוסדים, המתעדכנים בנתונים קליניים בזמן אמת כדבר שבשגרה. על הסטארט-אפים לחנך את חברות התרופות הצעירות והוותיקות לגבי חשיבותם של המאגרים האלה ולגבי הטכנולוגיות הדיגיטליות החדשות, מתוך הנחה שחברות הסטארט-אפ בתחום המידע מעודכנות יותר לגבי השימושים האפשריים בטכנולוגיה עבור החברות הגדולות, מאשר החברות עצמן.

לסיכום מציינים כותבי הדוח כי למרות הקושי בהתנעת התהליך, והעובדה שבישראל יש מאגר, גם אם עדיין לא באמת אקוסיסטם של חברות בתחום המידע הרפואי, כדאי לחברות בינלאומיות לשקול בחיוב להתחיל את תהליך החדשנות הפתוחה בניסויים קליניים דווקא בישראל, אך אל להן לצפות שהדרך תהיה ברורה וקלה, אלא להשקיע בתכנון ובגיוס כל הגורמים הרלוונטיים למשימה. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?