גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיית הפריון: רק 10% מהתעשיינים הטמיעו טכנולוגיות שעומדות בסטנדרטים בינלאומיים

מסקר שקיימה התאחדות התעשיינים עולה כי מפעלים רבים בישראל נמצאים בפיגור טכנולוגי ולא עומדים בסטנדרטים בינלאומיים של ייצור ותחרות - מה שמוביל לפריון נמוך ● הבשורה החיובית: כמחצית מהמתעשיינים כבר מתכננים מעבר ל"ייצור מתקדם", שכולל אימוץ טכנולוגיות חדישות

רובי גינל / צילום: יוסי אלוני
רובי גינל / צילום: יוסי אלוני

כמחצית מהמפעלים בישראל לא החלו לתכנן מעבר ל"ייצור מתקדם", ורבים מבין התעשיינים מצביעים על שורה של חסמים שמקשים עליהם תכנון כזה - כך עולה מניתוח שעשתה בנושא התאחדות התעשיינים. הניתוח מתבסס על סקר שהתקיים בנובמבר האחרון בקרב כ-200 חברות מכל ענפי התעשייה.

תוצאות הסקר מגלות כי מפעלים רבים ברחבי הארץ לא עומדים בסטנדרטים בין-לאומיים של תחרותיות, בשל מצבם הטכנולוגי. הם מורגלים לתהליכי ייצור מסורתיים שמובילים, בין היתר, לפריון נמוך ולחוסר יכולת להתמודד עם התחרות והשינויים ברמה הגלובלית.

טכנולוגיות ייצור מתקדם כוללות הדפסות תלת ממד, שילוב ננו טכנולוגיות במוצרים, אוטומציה מתקדמת וניתוח של ביג דאטה לייעול של תהליכים ושימוש במשאבים. 38% ממשתתפי הסקר כלל לא הכירו את סוגיית המעבר לייצור מתקדם, המכונה גם תעשייה 4.0 או המהפכה התעשייתית הרביעית, שאמורה להביא לעלייה משמעותית ברמת הפריון.

מהם החסמים שמונעים מהתעשיינים לעבור לייצור מתקדם? רבע מהמשיבים בסקר סימנו את היעדר הידע וההבנה בכל הקשור למהפכה התעשייתית הרביעית - כחסם מרכזי שעומד בפני התעשייה הישראלית. שיעור דומה של תעשיינים סימנו את חוסר התאמת הטכנולוגית לפעילותם התעשייתית כחסם. 46% ממשתתפי הסקר סבורים כי תמריצים ממשלתיים יעודדו את האצת המעבר לייצור מתקדם ו-25% ממשתתפי הסקר משוכנעים כי פעולות להגברת המודעות והנגשה של ידע - יסייעו לקידום הנושא.

החסם העיקרי: מחסור ביעד רלוונטי

ויש גם בשורה חיובית שעולה מהסקר. בערך מחצית מתעשיינים עברו לייצור מתקדם או מתכוונים לעשות זאת. אלו שעשו כן פעלו למיקוד ההשקעות בייעול רצפת הייצור ובשיפור המערכים הלוגיסטיים. רק 10% מהנשאלים דיווחו על שהם כבר בעיצומו של המעבר. היתר עדיין בשלבי גיבוש אסטרטגיה ותכנון השקעות.

ואולם, הבשורה השלילית היא שכמעט מחצית מבין התעשיינים שהשתתפו בסקר אמרו כי לא השקיעו לקראת מעבר לייצור מתקדם - ואינם מתכוונים לעשות כן בשנה הקרובה.

השיח אודות המעבר של התעשייה הישראלית לייצור מתקדם, שנחוץ בעיקר בתעשייה מסורתית, מתקשר לבעיית הפריון הנמוכה במשק הישראלי - בשל הפער העצום של 25% בין רמת הפריון בארץ לבין הפריון הממוצע במדינות ה-OECD.

בעיית הפריון בתעשייה הישראלית

הפערים בין ישראל למדינות המפותחות באים לידי ביטוי בעיקר בתעשיות המסורתיות. הערך המוסף הגולמי הממוצע לשעת עבודה בתעשייה במדינות ה-OECD הוא 56 דולר, בעוד שהממוצע בתעשייה הישראלית עומד על 40.5 דולר בלבד.

פערי הפריון בתעשייה מה-OECD - 40%

בתעשיית ההייטק אין לישראל בעיה, שם הערך המוסף הגולמי הממוצע לשעת עבודה נאמד ב-63.1 דולר לשעה, גבוה יותר מאשר במדינות ה-OECD. הבעיה היא שבשאר הענפים הוא יורד אל מתחת לממוצע. בתעשייה העילית המעורבת שעת עבודה ממוצעת עומדת על 39.7 דולר; בתעשייה המסורתית המעורבת 32.4 דולר ואילו בתעשייה המסורתית המצב קשה הרבה יותר - 26.9 דולר.

בהתאחדות התעשיינים, כמו גם במשרד הכלכלה והתעשייה, רואים במעבר לייצור מתקדם מענה משמעותי לבעיית הפריון במשק. בנוסף לייצור המתקדם, הם מתכננים העמדת פתרונות נוספים שבכוחם לצמצם משמעותית פחתים, להוריד עלויות תפעול ועוד. המטרה של מהלכים אלו היא שיפור ניכר בכושר התחרות של התעשיינים מול שווקים מחו"ל.

באירופה וארה"ב מתקדמים יותר

לפי ההתאחדות התעשיינים, קיים פער גדול במעבר לייצור מתקדם בין התעשיות הישראליות לבין התעשיות באירופה ובארה"ב. הסיבה העיקרית היא תגובה מאוחרת מצד ישראל למגמה שמאפיינת את התעשיות בעולם במהלך העשור האחרון.

כך, בעוד שגרמניה ומדינות נוספות באירופה כבר החלו להיערך לקראת המהפכה התעשייתית הרביעית בתחילת העשור, בישראל החלו להיעשות פעולות בנושא רק במהלך השנתיים האחרונות, וזאת בעיקר מסביב לתכנית הממשלתית "נטו תעשייה", שכוללת רכיבים שיש בהם כדי להקל על תעשיינים להטמיע טכנולוגיות ייצור מתקדמות.

"הממשלה איחרה להכיר במהפכה התעשייתית הרביעית", אמר בשיחה עם גלובס" מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל. "תוכנית נטו תעשייה היא צעד בכיוון, אבל לא מספיק. הממשלה הבאה תהיה חייבת להבין שהתעשייה הישראלית היא מנוע הצמיחה של המשק, ולכן יש לתגבר משמעותית תקציבים לעידוד השקעות, להטמעת רכיבים לייצור מתקדם ולמחקר ופיתוח". 

המטרה של משרד הכלכלה: לצמצם את פערי הפריון מה-OECD ב-20% בתוך 6 שנים

בימים הקרובים ייסגר המכרז שמנהל משרד הכלכלה והתעשייה לקראת בחירת זכיין שיפעיל את המכון הלאומי לייצור מתקדם, שאמור לפעול בצפון. תפקיד המכון יהיה להוות מוקד ידע מרכזי בתחום עבור התעשיינים. המכון יוקם בהשקעה של כ-35 מיליון שקל כחלק מהמלצות הוועדה שגיבשה את התוכנית "נטו תעשייה".

מאז השנה שעברה, משרד הכלכלה העמיד תקציבים בהיקף כולל של כ-600 מיליון שקל. התקציב יועד לשורת תוכניות שאמורות לשפר את מעמדה של התעשייה הישראלית. אלא שגורמים בהתאחדות התעשיינים מתלוננים על היעדר מיקוד של תוכניות הסיוע השונות, וטוענים כי יש צורך לשפר אותן ולאפשר נגישות רחבה יותר אליהן מצד תעשיינים.

"תעשיינים רבים לא יודעים שהם מפגרים טכנולוגית ביחס לעולם. זה מאפיין בעיקר חברות תעשייתיות קטנות ובינוניות, שאין להן מחלקות מחקר ופיתוח או בעלי תפקידים שיחשפו שיטות חדשות לשיפור תהליכי ייצור", אמרה בשיחה עם "גלובס" סמנכ"לית אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה, מיכל פינק. "המהלכים שלנו כוללים גם פתיחה של מסלולי צמיחה ופריון בתעשייה ביחד עם רשות ההשקעות, באופן שיאפשר שדרוג התעשייה המסורתית".

באמצעות מהלכים אלה, ומהלכים נוספים שייבחנו בשנים הקרובות, משרד הכלכלה שואף לצמצם משמעותית את פער הפריון בין ישראל לבין מדינות ה-OECD בלפחות 20% עד שנת 2025.
בתוך כך, בימים אלה משרד הכלכלה פועל להקמת ועדה חדשה שתבחן בחודשים הקרובים מהלכים להעלאת רמת הפריון בתחום המסחר והשירותים. בראש הוועדה יעמדו פינק, לצד המשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל, הפרופ' צבי אקשטיין.

לדברי פינק "הצורך בבחינת המהלכים להעלאת הפריון בתחום זה בא בעקבות השינויים שחלים בו, כמו המעבר למסחר מקוון ועל רקע פערים של 40%-30% ברמת הפריון בתחומי הביטוח, הפיננסים, ועוד בישראל - לעומת מדינות אחרות בעולם".

הרכב הוועדה ייקבע בשבועות הקרובים. על פי הערכות, בדיוניה ייקחו חלק נציגים מהארגונים היציגים בתחום המסחר, כמו גם המועצה לכלכלה, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד האוצר ובנק ישראל.

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד