גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואות שליליות בגמל ב-2018: ילין לפידות שב לצמרת לצד הלמן אלדובי, אלטשולר שחם בתחתית

בסיכום 2018, הקופות לתגמולים רשמו תשואות של מינוס 1% בממוצע, בעוד קרנות ההשתלמות רשמו תשואה של מינוס 1.2% ● בדצמבר "המר" רשמו הקופות והקרנות תשואות שליליות של 2.4% ו-2.6% - מה שהוביל לתשואות שליליות של כ-4% ברבעון האחרון ● התאוששות בתשואות בינואר ● למדריך קופת גמל להשקעה

רן שחם, יאיר לפידות, דב ילין וגילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
רן שחם, יאיר לפידות, דב ילין וגילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

במהלך החודש האחרון של 2018, שזכה לכינוי "דצמבר המר", רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות שליליות של 2.4% ו-2.6%, בהתאמה. עובדה זו הובילה את שני הענפים האלה להציג ברבעון הרביעי של השנה שעברה תשואות שליליות של 3.8% ושל 4.1%, בהתאמה. בעקבות זאת, רשמו קופות הגמל לתגמולים, שמנהלות נכסים בשווי מצרפי של כ-220 מיליארד שקל, תשואות של מינוס 1.01% בממוצע ענפי ב-2018, בעוד שקרנות ההשתלמות, שמנהלות יחדיו נכסים בהיקף של 214 מיליארד שקל, רשמו בשנה שעברה תשואה מצטברת של מינוס 1.2%.

מדובר בתשואות חלשות, כשמדובר בשנה השלילית הרביעית בשני ענפי ניהול השקעות אלה ב-20 השנים האחרונות, כשרק 2011 ו-2008 היו חלשות יותר, כשגם ב-2002 נרשמה תשואה שלילית, אם כי בשיעור מתון יותר מאשר ב-2018. כמו כן, התשואות בשני ענפי ניהול החיסכון לטווח ארוך האחרים - הפנסיה החדשה המקיפה, שנהנית מיתרון בדמות האג"ח המיועדות, והפוליסות המשתתפות ברווחים - היו חיוביות בשנה החולפת.

קרנות ההשתלמות: התשואות ב-2018

התאוששות בתשואות מתחילת ינואר

עם זאת, גורמים בשוק החיסכון לטווח ארוך שעמם שוחחנו, ציינו השבוע כי עד כה בינואר נרשמה התאוששות בתשואות, שמחזירה חלק לא זניח מהירידות שנרשמו בדצמבר. "נכון לסוף השבוע האחרון, כולל יום חמישי, היו בגמל ובהשתלמות עליות בסדר גודל של כ-1.6%, כך שהתשואות בשוק היו במחצית הראשונה של ינואר בטווח של 1.5% עד 1.8%, בראייה ענפית - מה שאומר שהקצב של ינואר נותן תקוות שאם המגמה תימשך גם במחצית השנייה של החודש, אזי התשואות השליליות של דצמבר ימחקו", אומר היום גורם בשוק.

אגב, התיקון המהיר הזה מאיר שוב את אחת הבעיות בשוקי החיסכון בישראל, כשבעוד שבחיסכון לטווח ארוך הציבור לא ממהר למשוך את הכסף, ולכן גם נהנה לרוב מהתאוששות מהירה כשזו באה, הרי שבקרנות הנאמנות הציבור ממהר לפדות עם הירידות - מה שאומר שלא אחת רבים מהמשקיעים בקרנות הנאמנות מחמיצים את התיקון, שכמו הנפילות גם הוא מהיר וקצר.

כך או כך, שוקי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מתאפיינים בריבוי השחקנים שמחזיקים בחברות ניהול בתחומים אלה - דבר שגורם לשונות אדירה בתוצאות, כשיש גופים שמשיגים בפער ניכר את הממוצעים הענפיים, למול גופים אחרים שנמצאים הרחק מתחת לממוצעים הענפיים. כמו כן, שוק הגמל לתגמולים עבר בשנים האחרונות שינוי מהותי בכל הנוגע לניהול ההשקעות בו, שנובע ממעבר ממסלולי כלליים ענקיים לכלל העמיתים למסלולים מוטי גיל. שינוי זה משפיע במידה ניכרת על אופן ניהול ההשקעות ובחינת התשואות בשוק הגמל לתגמולים, כמו גם על שוק הפנסיה המקיפה החדשה, כשרק עתה ניתן להתחיל ולשייך תשואות ארוכות טווח למסלולים מוטי הגיל - אפשרות שאבדה לפרק זמן ניכר.

נוסף על כך, המודל תלוי הגיל, שיובא מצ'ילה ושנקרא פה מודל חכ"מ, נועד להתאים טוב יותר את הסיכון בתיקי ההשקעות לצרכים של החוסכים, על פי חלוקה גילאית. במסגרת זו ניתנה תשומת לב מיוחדת לעמיתים בגילאי 60 ומעלה, שקרבים לגיל הפרישה מעבודה ושיש להם אופק השקעה קצר יותר מזה של החוסכים הצעירים בכל הנוגע לתיקון מפולות בתשואות. ואולם, בחינת התשואות ב-2018, שהייתה שנה שלילית בעיקר בגלל הסיום המר והאדום שלה, מלמדת כי גם התשואות במסלולים לבני ה-60 ומעלה היו שליליות באופן כמעט גורף.

שנה אדומה

אג"ח כבר לא השקעה סולידית

אמנם התשואות השליליות במסלולים לגילאי 60 ומעלה הבולטים בשוק (שמנהלים לפחות 500 מיליון שקל בנכסים) היו מתונות מאלה שנרשמו במסלולים לגילאי עד 50 ולגילאי 50 עד 60. ואולם, המציאות השלילית בגילאי 60 ומעלה ב-2018 מלמדת, גם אם לא קובעת מסמרות, כי ללכת לאג"ח כניהול השקעות סולידי זו בעיה תפיסתית בימים של ירידות. לא פעם, ודצמבר הראה זאת, אג"ח אולי אינו השקעה במניות, אבל זה גם לא ניהול סולידי כשלעצמו.

למעשה, המחיר תמורת מיתון הירידות בנפילות בא בדמות קיטון פוטנציאל התשואות של החוסכים המבוגרים, שקרבים לפרישה, בגלל הקטנת הרכיב "המסוכן" - דבר שלאורך שנים כנראה יתבטא בתשואות נמוכות יותר מאשר במסלולים עם יותר סיכון. האם זה אומר שהמודל החכ"מ לא חכם? ממש לא. חודש אדום אחד לא אומר זאת, גם אם בסוף השנה שחלפה, רק ילין לפידות שברו את השורה השלילית של תשואות גילאי 60 ומעלה, והציגו תשואה חיובית בסיכום שנתי לקהל זה.

ילין לפידות, שבניהולם של המייסדים יאיר לפידות ודב ילין, יכולים לשחר אנחת רווחה בתום השנה החולפת. לא בגלל שהם מציגים תשואות טובות בראייה ארוכת טווח, או ביחס לתשואות הממוצעות שהם מציגים מאז שהתחילו לפעול באמצע העשור הקודם, כי אם בגלל שהם שבו לחלק העליון של טבלאות התשואות ההשוואתיות בשני הענפים, וזאת לאחר תקופה לא שגרתית מבחינתם של נחיתות ב"תחרות התשואות".

לא רק זאת, בסיכום השנה ילין לפידות בצמרת, כשהמצד השני בולט המתחרה הגדול אלטשולר שחם, שלאורך תקופה ניכרת הוביל את דירוגי התשואות בשוק, כשלצדו עוד גוף שבולט לאורך שנים בתשואות הטובות ביחס למתחרים - הראל, שבתחתית הטבלאות ההשוואתיות ב-2018.

האם זה אומר שגופים אלה שכחו לנהל השקעות? ממש לא. אם כבר, זוהי תזכורת למה שאסור לשכוח ביחס לבחינת הגופים שמנהלים חיסכון לטווח ארוך - תנודות קורות, וסיכונים מתממשים, ומה שחשוב הוא ניהול ברור ואחראי לאורך זמן, על אחת כמה וכמה באפיקי חיסכון לשנים ארוכות.

קופות הגמל לתגמולים ל-2018

בהקשר זה נדגיש שבטווחים הארוכים יותר, של 3 השנים האחרונות, שני בתי ההשקעות שמזוהים עם בעלי השליטה בהם - אלטשולר שחם וילין לפידות, שעדיין זוכים, בצדק, למוניטין חיובי וחזק גם בימים אלה - בולטים בצמרת.

בכל אופן, יש עוד גופים שישמחו מסיכומי 2018: בית ההשקעות הלמן אלדובי, שעדיין בתחתית בתשואות לטווח ארוך, אך מסמן שנה חזקה עם חטיבת ניהול השקעות חדשה, וגם מנורה מבטחים.

כך או כך, מיהם הגופים המובילים בחלוקה על פי קטגוריות ההשקעה השונות? נתחיל משוק הגמל לתגמולים, בקבוצת הגילאים של המסלולים הכלליים "של פעם", ששרדו ושעדיין נמנים על הגדולים בשוק זה, עם מלאי גדול של לקוחות שמשקיעים באמצעותם. בקטגוריה זו נמצאת קופה אג"חית עד 25% מניות של ילין לפידות, שכמו קופה דומה של כלל ביטוח, שנמצאת במקום השלישי, נהנתה מהאופי הסולידי יחסית שלה, שבא לידי ביטוי בסיום האדום של 2018.

אמנם ילין לפידות אג"ח עד 25% והקרן הדומה של כלל ביטוח היו בעבר קופות כלליות, שהשתנו והפכו לסולידיות מהכלליות האחרות - מה שאומר שהן מזן קצת שונה. אבל, אנו בכל זאת משייכים אותן לקבוצה זו, כי לאורך השנים תמהיל התיק שלהן די קרוב לשיעור המניות בקופות הכלליות שנשארו, הגם שבתקופה האחרונה נפתח פער משמעותי בתמהיל ההשקעות.

ומה לגבי הקופה השנייה בטיבה מקרב הכלליות "של פעם"? בר יציב של הלמן אלדובי, שבניגוד לשנים עברו, מסכם את 2018 עם הצטיינות בתשואות. שלוש הקופות האמורות הן היחידות בקטגוריה זו שרשמו בשנה החולפת תשואה חיובית, כשבתחתית בולטת קופה של אנליסט, שמתאפיינת בחשיפה גבוהה מאחרות לשוק הסחיר המקומי.

בקטגוריית הגמל לגילאים צעירים ועד 50, מוביל בית ההשקעות ילין לפידות, ששב להובלה, כשאחריו אקסלנס-הפניקס, ומיטב דש, כשבתחתית בולטות הקופות הרלוונטיות של פסגות ושל הראל, שכמעט נושקות למינוס 3%. בקטגוריית גילאי 50 עד 60, בולטות בצמרת קופות מנורה מבטחים, ילין לפידות ופסגות גדיש, כשבצד השני, בתחתית הטבלה, נשרכות הקופות של אקסלנס (האחת אקטיבית "רגילה", והשנייה פאסיבית, שעוקבת אחר מדדים). ומה לגבי הקטגוריה האחרונה, של גילאי 60 ומעלה? כאמור, כאן בולטת הקופה של ילין לפידות שמובילה, כשאחריה הקופות של הלמן אלדובי, הראל ומיטב דש, כשמהצד השני, שוב, אקסלנס-הפניקס.

ולסיום, מה קרה ב-2018 מבחינת התשואות בקרנות ההשתלמות? מבין הקרנות הגדולות, שמנהלות 5 מיליארד שקל בנכסים ומעלה, המובילות הן הקרנות היותר סולידיות של ילין לפידות ושל הפניקס, כשאלטשולר שחם סוגר את הטבלה. מבין הקרנות שמנהלות מתחת ל-5 מיליארד שקל בנכסים, בולטת לחיוב עם תשואה חיובית הקרן של הלמן אלדובי, כשבתחתית נמצאת הקרן השנייה של אלטשולר שחם. 

למדריך קופת גמל להשקעה

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט