גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיוורון של הנהלת סלקום, חטא ההסכם הקיבוצי ומחדל הרגולציה: 6 הערות על מצבן של חברות הסלולר

ההודעה של הנהלת סלקום על פיטורי 250 עובדים היא לא תוצאה של ניהול כושל, אלא של כשל מערכתי • כשחבילת סלולר עולה 25 שקל בחודש, לא רק שאי-אפשר להשקיע בתשתיות - גם אי-אפשר להחזיק את כוח-האדם הנדרש, ודאי שלא באותם התנאים ● ניתוח "גלובס"

אסיפת חירום של עובדי סלקום / צילום: ועד עובדי סלקום
אסיפת חירום של עובדי סלקום / צילום: ועד עובדי סלקום

ההודעה של הנהלת סלקום אתמול (ב') על כוונתה לפטר 250 עובדים - 5% מכוח-האדם של החברה - אם לא יבוצעו מהלכי התייעלות בחברה, הייתה כתובה על הקיר מזה זמן רב. אמנם ערכן של מניות חברות הסלולר ממשיך לצמוח, אך זה קורה בעיקר מכיוון שהשוק מתעלם מהמצב האמיתי של החברות.

ההודעה של מנכ"ל סלקום ניר שטרן שמה קץ לכל השמועות: החגיגה נגמרה ולפי כל הסימנים, השנה הבאה הולכת להיות הפסדית. שטרן הוא פשוט האיש ששם את הדברים על השולחן ללא כחל ושרק.

1. סלקום הפיצה אתמול מכתב שנשלח לעובדים ובו היא אומרת בצורה פשוטה: או שמתייעלים ומורידים את הוצאות החברה או שאין לנו ברירה אלא לפטר 250 עובדים. גם ועד עובדי סלקום יודע שהכתובת לבעיה היא לא שטרן. אין שם משכורות-עתק, ואין חגיגות שכר בהנהלה. הכתובת היא משרדי התקשורת והאוצר, ואך ורק הם.

מדינת ישראל מובילה את שוק הטלקום למשבר בכוונת מכוון. צריך להגיד את הדברים בצורה ברורה. ועד העובדים של סלקום יכול להכפיש את שטרן מכאן ועד הודעה חדשה, אבל בשורה התחתונה אין ולא תהיה תקומה לשוק התקשורת בארץ כאשר המדינה פועלת בכוונה כדי להרוס את השוק הזה.

כאשר המדינה רואה שהתעשייה מפסידה כסף, אבל בכל זאת מכניסה מפעיל סלולרי נוסף לשוק באמצע השנה, זו הפקרות רגולטורית, אין דרך אחרת לנסח את זה. כאשר המדינה רואה שהחברות לפני קריסה ועוצמת עיניים ברגע קריטי, היא בעצם אומרת ישחקו נא הנערים לפנינו. כמו בקרב גלדיאטורים, המדינה מביטה מהצד ונהנית. שוק חשוב מאין כמותו מובל לקריסה והמדינה יושבת וחוככת ידיים בהנאה. ואחר-כך מתפלאים למה ישראל נמצאת מאחור בכל המדדים הקשורים להשקעות ולביצועים.

אגף התקציבים והממונה על הגבלים עסקיים סיכלו את המיזוג של סלקום וגולן טלקום. זאת אף שכל מה שידוע היום לגבי מצב החברות היה מונח בפניהם כבר אז.

 האיומים על סלקום

2. אין תקומה לשוק הסלולר ללא העלאת מחירים. זאת האמת ואין בלתה. מי שאומר אחרת משקר. אי-אפשר לקיים את התעשייה הזאת בחבילת סלולר שעולה 25 שקל לחודש. תנסו לרבע את המעגל מכל הכיוונים - לא עובד. אם המדינה רוצה שהציבור ישלם 25 שקל לחודש על חבילת סלולר היא צריכה להגיד איך היא מאפשרת זאת.

אם המדינה לא מאפשרת מיזוגים, אז היא מכוונת את החברות לקריסה. כנראה שמבחינת המדינה עדיף להמיר חובות בין חברה קורסת לחברה הרוכשת במידה ויימצא קונה, או שהחברה פשוט תיעלם ואנחנו הציבור נשלם את חובה. אם מישהו ימצא את הפוליטיקאי שיגיד את האמת לגבי השוק הוא ראוי לפרס.

3. התזרים החופשי הוא הסיפור. סלקום - וכל השוק במצב דומה לשלה, עם שינוי בנסיבות אצל כל מפעיל ומפעיל - נמצאת במצב שבו התזרים שלה הולך ויורד. התרענו על כך במהלך השנה, במיוחד על רקע המשך השחיקה בהכנסות ובציוד, שמתחזקים ברבעון הרביעי והראשון בגלל הכנסות חלשות משירותי נדידה.

התזרים החופשי אומר פשוט כמה כסף נשאר אחרי ההוצאות וההשקעות. ברבעון הראשון של 2018 התזרים עמד על 84 מיליון שקל, בשני על 56 מיליון שקל ובשלישי על 34 מיליון שקל. כלומר עם תזרים של 34 מיליון שקל בלבד החברה נדרשת לשרת חוב של 2.5 מיליארד שקל נטו. זה כבר הופך להיות מסוכן. ייתכן שהתזרים ברבעון הרביעי יהיה אפילו שלילי, מפני שהחברות הסלולריות שיחקו עם ההון החוזר (דחיית ספקים והקדמת לקוחות) ששיפצו להם את המספרים.

I4

4. איום המחיקות: השווי המיוחס לנטוויז'ן הוא חריג. נטוויז'ן נרשמה בסלקום לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל. בניגוד לפרטנר שמחקה כמה מאות מיליוני שקלים משווי 012, סלקום הצליחה ככל הנראה לחמוק ממחיקה עד כה. סביר להניח ששתי החברות הללו שוות הרבה פחות מהשווי בספרים. שוק ספקי האינטרנט ושוק השיחות הבינלאומיות נשחק עד דק. כמה זמן עוד יהיה אפשר להתעלם מהירידה בערך החברות.

5. תהליך ההתייעלות בסלקום הגיע לנקודה מדאיגה: כבר לא מדברים רק על עצירת השקעות ברשת, בחדשנות, על פתיחת הסכמים עם ספקים ועל דחיית תשלומים, אלא על עצירת ההשקעות בדברים כגון מחשבים לעובדים וכיוצא בזה. התייעלות נוספת משמעה פגיעה בבשר החי. במה יקצצו? במוקדי השירות?

כאן מגיעה האחריות של ועד העובדים לדיון. מיה יניב, יו"ר הוועד, השיגה הישגים אדירים עבור עובדי סלקום. העלאות שכר, פרישה מרצון, נופשים, ועוד שלל הטבות. לזכותה של יניב חייבים לומר שהיא מבינה שהבעיה היא לא בסלקום אלא במצב השוק וברגולציה. זו הסיבה שהיא נלחמת עם משרד האוצר כדי להפחית את אגרות התדרים, מנסה לייצר שיתופי-פעולה מול הוועדים המקבילים, ופועלת לעכב שינויים מבניים שמשרד התקשורת מוביל ואשר יגררו את החברה להוצאות כבדות.

אך עם כל הכבוד לפועלה של יניב, הדרישה של שטרן מהעובדים לוותר על חלק מההישגים שקיבלו בהסכם השכר מוצדקת. אי-אפשר יהיה להמשיך בשורת ההטבות שמקבלים העובדים כאשר החברה בהפסדים. אם כל הכבוד לרווחה, לא יקרה כלום אם העובדים יוותרו על נופש ביוון.

מנגד צריך לבוא בביקורת גם כלפי ההנהלה. מה בדיוק הנהלת סלקום לא ידעה לפני חצי שנה כשחתמה על ההסכם הקיבוצי עם העובדים? הרי כבר היה ברור לכולם לאן השוק הולך, אז למה ההנהלה הסכימה להעלאות שכר ולנופשים כשהיא יודעת שהמצב כל-כך קשה?

6. אחרי כיפופי הידיים והטחת האשמות הדדיות, ההנהלה והעובדים יצטרכו לחזור לשולחן המשא-ומתן. יניב לא תשיג כלום אם תשבית את החברה. להיפך, היא תדרדר את מצבה הקשה ממילא לעברי פי פחת. המאבק שלה הוא מול המדינה, שרואה את התעשייה קורסת ועומדת מנגד. 

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר