גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלמו מסים, שמרו על הפרטיות ואל תשברו את השוק

שר האוצר כחלון נסע לראשונה לכנס הכלכלי בדאבוס ונפגש עם בכירי ענקיות הטכנולוגיה שמבקשים להגיע לישראל. זה מה שהיה ראוי להגיד להם ● פרשנות

שר האוצר משה כחלון / צילום: ארז דולב
שר האוצר משה כחלון / צילום: ארז דולב

שר האוצר משה כחלון נמצא בימים אלה בכנס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי שנערך בעיירת הסקי השווייצרית דאבוס. הכנס, אולי מפגש האליטות החשוב בעולם, מרכז בכל שנה ראשי מדינות, פוליטיקאים, אנשי עסקים ותקשורת. בכל הקדנציה של כחלון הוא בחר לא להשתתף בכנס, אך השנה - אולי על רקע הבחירות הקרובות - הוא החליט להשתתף.

הרבה שיתופי-פעולה, קשרים ועסקות יכולים להיווצר בכנס כזה, וכחלון בחר לנצל את הזמן כדי להיפגש עם בכירים בענקיות הטכנולוגיה גוגל ואמזון: רות פורת, סמנכ"לית הכספים של אלפבית (החברה האם של גוגל), קרן בהטיה, אחראי קשרי ממשל של גוגל; ובאמזון - עם מייקל פונקה, סגן נשיא למדיניות ציבורית של AWS, שירותי הענן של החברה. הנושא השנתי של הכנס הוא גלובליזציה 4.0, כלומר איך מתמודדים עם האתגרים שהיא יוצרת, בין השאר העובדה שענקיות הטכנולוגיה מחזיקות בכוח משמעותי, חודרות לפרטיות של המשתמשים ומשלמות מסים זעומים.

לכן, לא משנה מה המסר שגוגל ואמזון רוצות להעביר לכחלון, שר האוצר של ישראל יכול (וצריך) להגיד להן כמה דברים:

1. הדיונים על סוגיות המס בישראל

אחת הסיבות העיקריות שענקיות הטכנולוגיה מעוררות התנגדות במדינות רבות היא היקפי המסים הנמוכים שהן משלמות. בעזרת רואי חשבון ועורכי דין מתוחכמים, ובתמיכתם של מקלטי מס, מצליחות הענקיות לבצע תכנונים שמפחיתים למינימום את המסים שהן משלמות.

רשות המסים בישראל כבר שיגרה שומות מס אל גוגל ופייסבוק, ואלה מנהלות כעת דיונים על הנושא, בניסיון לשכנע את המדינה לצמצם את השומות או לבטלן.

זה צעד נכון של המדינה, והיה ראוי שכחלון יבהיר להן שאין שום סיבה שהענקיות יופלו לטובה.

לא רק זאת, המדינה נכנסה לפני כשנתיים למירוץ העולמי להפחית עוד ועוד את המסים לענקיות (מס החברות לענקיות נקבע על 6%-12%). היוזמה באה על רקע כניסתם לתוקף של כללי מיסוי בינ"ל חדשים (BEPS), שחייבו את חברות ההייטק לשלם מס במדינה שבה נרשם הקניין הרוחני שלהן.

באוצר חששו שחברות יעבירו את מרכזי הפיתוח שלהן מישראל החוצה. בפועל לא נרשמה העברה מהותית של הפעילות לישראל, ובממשלה מתרצים זאת, בין היתר, ברפורמת המס של דונלד טראמפ, ששינתה את מאזן השיקולים של החברות לטובת ארה"ב.

מסים מופחתים לחברות הללו אינם הוגנים וגם לא בהכרח נחוצים - כוח האדם בתעשיית ההייטק הישראלית הוא מהאיכותיים בעולם, ולחברות זרות יש אינטרס מובהק לפתוח פה מרכזי פיתוח זרים - גם בלי שיעודדו אותן.

גם אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, אמר באחרונה כי המדינה לא צריכה להמשיך לעודד מרכזי פיתוח זרים. כלומר, אם הם מגיעים לישראל - לקבלם בברכה ובשמחה, אך לא להיות אקטיביים מולם. אחת הסיבות לכך היא השכר הגבוה שמקבלים המתכנתים מענקיות הטכנולוגיה, ובראשן אמזון. השכר שובר את השוק ומקשה על החברות הישראליות לצמוח.

דבריו של אהרון (לשעבר מנכ"ל אפל ישראל) גררו ביקורת רבה מצד החברות הרב-לאומיות, שפועלות בישראל, וכדאי לקוות שכחלון הביע עמדה דומה לזה של אהרון.

2. ענן או קמעונאות? יחי ההבדל הגדול 

הבוקר קרה דבר מעניין - שר האוצר סיפר בגלי צה"ל שהוא מתכוון להיפגש עם נציגי אמזון, מכיוון שהיא מנהלת מגעים לכניסה לישראל. כשמדברים על כניסה של אמזון לישראל, הכוונה היא לכניסה של שירותי הקמעונות. כלומר, שאמזון תחזיק מתחמי לוגיסטיקה במדינה, ותבצע משלוחים של מוצרים בתוך זמן קצר. זהו חלומם של הצרכנים, והסיוט של הקמעונאים המקומיים. לא בכדי הנושא הזה מסקרן מאוד את הציבור הרחב. מה שבוודאות לא מדברים עליו, זה על שירותי הענן של אמזון (שלמעשה כבר פועלים במדינה), שעם נציגיה נפגש כחלון.

אז מה גרם לכחלון לערבב את שני הדברים? אם אפשר לנחש - קמפיין הבחירות שבו הוא נמצא. הוא יצטייר כמי שמקדם את פעילות הקמעונאות, בעוד שפועל הוא הולך לעסוק בענן. ההבהרה שיצאה מאוחר יותר כבר תגיע לפחות אנשים. גם אם זאת היתה טעות או אי הבנה אמיתית (ניתן לשר האוצר ליהנות מהספק), אולי יהיה נחמד לשמוע את עמדתו של כחלון לגבי פעילות קמעונאית של אמזון בישראל.

החברה עצמה אגב מוטרדת מסוגיות מיסוי (כן, שוב…), אבל מה בעצם כחלון חושב על הסוגיה? האם צריך קודם כל לדאוג ליוקר המחיה, אחד מהנושאים שהוא שם במוקד פעילותו, גם במחיר של פיתוי כלכלי של אמזון להיכנס לישראל, והאם צריך לסייע לקמעונאיות המקומיות?

3. מה עם הפרטיות של הישראלים?

השבוע קיבלה גוגל קנס בגובה 50 מיליון אירו על הפרת חקיקת הפרטיות האירופית החדשה (GDPR). זהו אמנם לא קנס משמעותי בעבור גוגל, אך הוא הגבוה ביותר שהוטל עד כה על ידי רגולטור כלשהו בעניין זה.

אמנם פרטיות לא נופלת בתחום העיסוק הנוכחי של כחלון, אך הוא פוליטיקאי ישראלי, ומתוקף כך צריך לדאוג לאזרחי ישראל. הוא צריך להבהיר להם בצורה חד משמעית כי העמדה בישראל היא שעל הענקיות (בעיקר גוגל ופייסבוק) לדאוג לפרטיות המשתמשים. נכון, ישראל זאת מדינה קטנה ופחות משמעותית בטיפול העולמי בסוגייה הזאת, אבל אין שום סיבה שאזרחי ישראל יוותרו על הפרטיות שלהן בגלל זה.

ענקיות הטכנולוגיה מנסות גם להציג את הצד החיובי שלהן. גוגל בולטת בזה במיוחד - למשל באמצעות פרויקטים להכשרת אוכלוסיות וסיוע לעסקים קטנים. אין כמובן מניעה שהם יעשו זאת בישראל, אך כחלון לא יכול להסתנוור מכך.

ענקיות הטכנולוגיה אמנם הנגישו מידע לציבור הרחב, מוזילות מחירים, ומביאות את הקדמה לאזורים נחשלים - אך נלווה לכך גם נזק רב לתעשיות רבות, לכוחן של המדינות, ולאזרחים עצמם. אסור שכחלון הסתנוור מתרומה כזאת או אחרת לקהילה.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"