גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חסכתם לילדים? למרות דצמבר האדום, קופות החיסכון לכל ילד רשמו תשואה חיובית

41% מהשוק שהיקפו 4.9 מיליארד שקל מנוהלים על ידי אלטשולר שחם, שרשם בשנה החולפת תשואות חלשות ביחס למתחרים • דצמבר האדום גרם לתשואה שנתית שלילית של 2.6% • מאז הוחל חיסכון לכל ילד, בתחילת 2017, נצברה בקופות תשואה של 6.8%

חוסכים לילדים / צילום: shutterstock
חוסכים לילדים / צילום: shutterstock

בניהול השקעות לטווחי זמן ארוכים רווחת התפיסה שעדיף מסלולים בסיכון יותר גבוה, כגון השקעה בשוקי המניות, שמניבה תשואה גבוהה יותר לאורך זמן. תפיסה זו הוכיחה את עצמה לא אחת לאורך עשורים, כשלהוציא מקרי קיצון, ההשקעה במניות ובאפיקים אחרים בעלי סיכון, מניבה פירות גם אם בדרך יש מפולות ותנודות חריפות מצד לצד.

אולם מדי תקופה המציאות משתנה ומערערת את התפיסה. דבר מעין זה קרה בשוקי הגמל וההשתלמות ב-2018 שהסתיימה בתשואות שליליות, שהושפעו בעיקר מהירידות בשוקי ההון בארץ ובעולם בסיום השנה. מציאות זו השפיעה בין היתר גם על מכשיר ההשקעה הצעיר שכמעט כל הורה לילדים צעירים בישראל כבר מכיר: קופות החיסכון לכל ילד.

נתוני הגמל-נט מלמדים כי בעוד שבשנה הראשונה לקיומן - 2017 - קופות החיסכון לכל ילד רשמו תשואה ממוצעת נאה מאוד של 9.6%, הרי שב-2018 נרשמה תשואה ענפית של מינוס 2.6% בממוצע, דבר אשר מבשר על כך שהחל מפברואר 2017 ועד סוף 2018 התשואה במצטברת בגין החיסכון לכל ילד עומדת על 6.8%. למעשה, הקופות חיסכון לכל ילד עברו לטריטוריות שליליות רק בחודש האחרון של 2018, כשבדצמבר 2018 הן הציגו בממוצע תשואה ממוצעת של מינוס 3.3%.

כמה חסכתם לילדים?

שוק צומח, שימשיך לתפוח בעקביות 

בינואר 2017 השיקה המדינה תוכנית חיסכון לכל ילד הזכאי לקצבת ילדים, שבמסגרתה "מופקדים 50 שקל לילד, מדי חודש עד הגיעו לגיל 18, בנוסף לקצבת הילדים המשולמת עבורו". כספים אלה מועברים לחיסכון על שמו של הילד בקופת גמל או בבנק, לפי בחירת ההורים, שרשאים להוסיף לחיסכון של הילד 50 שקל נוספים "מקצבת הילדים", ובכך להכפיל את סכום החיסכון ל-100 שקל בחודש.

מדובר בהפקדות שנתיות בהיקף מצטבר של 600 שקל (הפקדת המדינה) או 1,200 שקל (אם ההורים מפקידים גם כן) עבור כל ילד, שמצטברים, עוד לפני התשואה שנצברת בגינם, לסך של 10,800 שקל או 21.6 אלף שקל עד הגיע הילד לגיל 18, כשביום ההולדת האמור כל ילד ייהנה ממענק מהמדינה של עוד 500 שקל וההפקדות לחיסכון יפסקו.

לפי נתוני הלמ"ס ב-2017 - השנה הראשונה לחיסכון לכל ילד - היו בישראל 183.6 אלף לידות. בשקלול היקפי ההפקדות המינימליים והמקסימליים לחיסכון לכל ילד, עולה שנתון זה יניב מדי שנה הפקדות לחיסכון לכל ילד בהיקף של כ-110.2 מיליון שקל עד 220.4 מיליון שקל, שיצטברו לאורך 18 שנות ההפקדות והמענק בסוף הדרך לסך של 2.08-4.06 מיליארד שקל. לפיכך, מדובר בסכומי עתק שמתווספים לשנתונים מבוגרים יותר שגם מקבלים מהמדינה חיסכון, ושכבר הצטרף אליו השנתון של 2018, שמנתוני השנים האחרונות ניתן להניח שיעמוד על סדר גודל של כ-186 אלף תינוקות.

אם כן, מדובר על שוק שילך ויגדל מדי שנה בסכומים ניכרים, ושינהל בעתיד הנראה לעין סכומים דו ספרתיים במיליארדי שקלים, דבר אשר יניב לבתי ההשקעות, הבנקים וחברות הביטוח שמנהלים את החיסכון לכל ילד הכנסות מדמי ניהול שילכו ויתפחו עם השנים. אגב, ביטוח לאומי משלם את דמי הניהול בחיסכון לכל ילד, עד הגיע הילד לגיל 21.

אלטשולר שחם, פסגות, הראל, מיטב דש והיתר

נתמקד בגמל להשקעה - חיסכון לכל ילד שמנוהל באמצעות חברות ניהול קופות הגמל שבבעלות בתי ההשקעות וחברות הביטוח, ללא החיסכון לכל ילד באמצעות הפקדונות במערכת הבנקאית. פוטנציאל הנכסים הצומח הוא שעניין 12 חברות ניהול גמל שנכנסו לתחום זה והצטרפו לחיסכון לכל ילד.

נכון לסוף 2018 נוהלו בשוק קופות הגמל חיסכון לכל ילד (לא כולל הפקדונות בבנקים) נכסים בהיקף מצטבר של כ-4.9 מיליארד שקל. השחקן הכי גדול בשוק זה, ובפער ניכר, הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהציבור בוחר בו בהמוניו. בסוף 2018 ניהל אלטשולר שחם, שבניהול המנכ"לים המשותפים גילעד אלטשולר ורן שחם, נכסים בהיקף 2 מיליארד שקל בשוק קופות החיסכון לכל ילד, כך שהוא מהווה כמעט 41% מהשוק. אחריו, בסדר יורד, פסגות שבניהול ברק סורני (עם נתח שוק של 15%), הראל שבניהול מישל סיבוני (9.1%), מיטב דש שבניהול אילן רביב (6.4%), מנורה מבטחים שבניהול ארי קלמן (4.8%) ואחרים.

בקופות הגמל חיסכון לכל ילד יש חמישה מסלולי השקעה: סיכון גבוה, סיכון נמוך, סיכון בינוני ומסלולי הלכה ושריעה. לפי בדיקת "גלובס", בסוף 2018 33.1% מהנכסים בקופות חיסכון לכל ילד היו במסלולי סיכון מועט (1.63 מיליארד שקל), בעוד שבסיכון בינוני ובסיכון גבוה היו 59.3% מהשוק (2.29 מיליארד שקל), כשבמסלולי ההלכה היו כמעט 20% מהשוק (969 מיליון שקל שמושקעים כמעט רק באג"ח ממשלתיות סחירות) כשבמסלולי השריעה האסלאמית הושקעו 25 מיליון שקל בלבד.

למעשה, חמשת המסלולים האמורים נבדלים האחד מהשני במידה רבה, כשיש הבדלי ניהול השקעות ניכרים בין הגופים המנהלים השונים גם בכל קטגוריה. על כן יש להפריד את הדיון על התשואות בגמל חיסכון לכל ילד לכל מסלול, הגם שבהכללה ניתן לומר ש-2018 לא הטיבה עם השחקנים הגדולים אלטשולר שחם, הראל ואקסלנס של הפניקס.

כך, מבדיקתנו עולה כי ב-2018 רשמו כל המנהלים תשואות שליליות במסלול הסיכון המועט, שנעות בטווח של מינוס 0.9% במיטב דש ובמנורה מבטחים, ועד לתשואות של מינוס 2.9% ומינוס 3.75% באינפיניטי וקל גמל, בהתאמה. יתר הגופים הציגו בשנה החולפת תשואות שנעות בטווח של מינוס 0.96% עד מינוס 1.68% במסלול זה, כשהתשואה הממוצעת עומדת על מינוס 1.6% לערך.

במסלול הסיכון הבינוני התשואות השליליות נעות בטווח של מינוס 0.9% - כשמי שבולטים בצמרת הדירוג הם אינטרגמל שנרכשה על ידי מור, מגדל ופסגות - עד מינוס 4%, כשמי שנמצאים בתחתית הם אינפיניטי, קל גמל, הראל, אלטשולר שחם ואקסלנס של הפניקס. התשואה הממוצעת באפיק זה עמדה ב-2018 על מינוס 2.1%.

ובמסלול הסיכון המוגבר התשואה השנתית עמדה בממוצע על מינוס 3.9%, וזאת בעיקר בשל מה שקרה באלטשולר שחם - שהינו השחקן הכי גדול בכל השוק במסלול זה, ובסדרי גודל. אלטשולר שחם, שמסלול הסיכון המוגבר שלו מנהל יותר ממיליארד שקל, רשם ב-2018 תשואה שלילית של 5.2%, בדומה לאקסלנס של הפניקס שרשם בשנה החולפת תשואה של מינוס 5% במסלול זה, ופחות מהראל שהציג תשואה שלילית של 6%. 

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס