גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקי ההשקעות של האוניברסיטאות נחשפים: מעט יצירתיות, הרבה שמרנות והפתעות בטכניון

מדיניות ההשקעות של המוסדות האוניברסיטאיים בישראל שמרנית, אחידה יחסית ומתעלמת מהשינויים בשוק – כך עולה מניתוח הרכבי התיקים שהגיע לידי "גלובס" ● בארה"ב המצב שונה לחלוטין, והמשקיעים הפרטיים עוקבים אחר הגישה המתקדמת של הרווארד וייל ● עם זאת, כמה מהאפיקים שבחרה האקדמיה המקומית עשויים להעיד על תחילתו של שינוי

אוניברסיטת תל-אביב / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
אוניברסיטת תל-אביב / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

"אוניברסיטת הרווארד מוסיפה שקדים לתיק ההשקעות שלה" - כך דיווח בחודש מרץ ה"וול סטריט ג'ורנל", לאחר שקרן ההשקעות האוניברסיטאית המפורסמת בעולם רכשה כ-6,000 דונם של מטעי שקדים באוסטרליה. הקרן בחרה בשקדים על-סמך הערכת מנהליה כי זהו אחד מהאפיקים האטרקטיביים ביותר כיום בעולם, שיסייע להגדיל את העתודות הפיננסיות המשמעותיות של אוניברסיטת העילית, אשר הוציאה מקרבה מספר זוכי פרס נובל בכלכלה.

מדיניות קרנות ההשקעה (Endowment funds) של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב עומדת בקביעות במוקד תשומת הלב של עולם ההשקעות. הקרנות של האוניברסיטאות האמריקאיות המובילות, כמו הרווארד ושל ייל, מהוות לרוב תו תקן לניהול תיק חיסכון משמעותי ללא לחצים שיווקיים שמטים את שיקולי ההשקעות. לאורך השנים בתי השקעות, וכן משקיעים מוסדיים ופרטיים, עוקבים אחר המדיניות שמתווים מוסדות המחקר המובילים בתחום זה, מתוך הנחה שאלה פועלים לפי השיטות המתקדמות ביותר, ונסמכים על מיטב המוחות הכלכליים.

מעטים יודעים כי גם לאוניברסיטאות בישראל יש כספים המנוהלים בתיקי השקעות, ועוד פחות יודעים מה נעשה בתיקים האלה. עם זאת, הודות לנתונים שהגיעו לידי "גלובס" בסיוע עמותת "הצלחה" התאפשר לנו לבחון לראשונה את הרכבי תיקי ההשקעות של כל המוסדות האוניברסיטאיים בישראל (פרט למכון ויצמן). השורה התחתונה: התיקים אחידים ושמרניים יחסית. מי שיחפשו שם אפיקים חדשים ומבטיחים, כמו השקדים - ברוב המקרים יתקשו למצוא.

מעט קרנות חיצוניות והשקעות חלופיות

לאחרונה הגישה עמותת "הצלחה" - התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת - פנייה לאוניברסיטאות בבקשה לקבל פרטים בדבר "הרכב תיק ההשקעות והנכסים של המוסד האקדמי, לרבות השינויים שחלו בו (סוגי הנכסים, שווי מוערך וכמויות והשינויים בהם) לשנים 2016, 2017 ו-2018". בנוסף, אם תיק הנכסים מנוהל בידי גורמים חיצוניים, כמו בתי השקעות, האוניברסיטאות התבקשו לנקוב בשמם.

"כפי שאנחנו מצפים מגופים אחרים שנאמנים על כספי ציבור לפרט ולהנגיש את האופן שבו מנוהלים נכסים ציבוריים, כך יפים הדברים לגבי תיקיהם של מוסדות אקדמיים המכילים נכסים וזכויות בהיקפים ניכרים", אומר ל"גלובס" עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של "הצלחה" שהגיש את הפנייה, "הדבר מגביר את יכולת הבקרה והביקורת על אותם כספים ופותח פתח לדיון באופן הראוי להשקעתם וניהולם, ובקווים המנחים הנכונים בהיבטים של יעילות, סיכון ואתיקה".

בניגוד לאוניברסיטאות המובילות בארה"ב, אין למנהלי ההשקעות בישראל הרבה מה ללמוד מהאופן שבו מנוהלים תיקי ההשקעות האקדמיים המקומיים, אם כי יש סימנים מעודדים לשינוי מגמה. כדי להבין את פערי התפיסה בין המדינות, נחזור לתיקי ההשקעה של הרווארד וייל, שבהם מנוהלים כספים בהיקף של 39.2 מיליארד דולר ו-29.4 מיליארד דולר בהתאמה. התיקים האלה אינם מנוהלים למטרות צדקה, ואפילו לא כהשקעה פנסיונית לטווח ארוך: הכסף נועד בראש ובראשונה כדי לסייע לאוניברסיטאות הפרטיות לממן את פעילותן השוטפת. הקרן של הרווארד, לדוגמה, העבירה בשנה החולפת כ-1.8 מיליארד דולר לאוניברסיטה, כשליש מתקציב הפעילות השוטפת. מכך אפשר להבין שמדיניות ההשקעה מיועדת להשיא תשואות לא רק בטווח הארוך, אלא גם בטווח הקצר והבינוני.

תיקי ההשקעות של האוניברסיטאות בישראל נחשפים

הקרנות הישראליות קטנות בהרבה, מבחינת היקפן, מאלה של המוסדות האמריקאיים המובילים: למעשה, כולן יחד לא מתקרבות לגודלן של אחת מהקרנות הללו. הנתונים מלמדים שלטכניון, שמנהל את השקעותיו באופן עצמאי ולא דרך ניהול חיצוני בבתי השקעות, יש תיק בהיקף של כ-6.7 מיליארד שקל. לאוניברסיטת בן-גוריון תיק בהיקף של כ-2.55 מיליארד שקל, לאוניברסיטת תל-אביב קרן של 2.33 מיליארד שקל, לאוניברסיטת חיפה תיק של כ-827 מיליון שקל, ולאוניברסיטת אריאל הצעירה תיקי השקעות, מזומנים ופקדונות בהיקף של כ-160 מיליון שקל. על פי הערכות, היקף הקרן הצמיתה של האוניברסיטה העברית (קרן שהאוניברסיטה יכולה לעשות שימוש רק בפירות שהיא מניבה) עומד על 1.3-1.5 מיליארד שקל.

הנתון הבולט, ואולי גם המפתיע ביותר לעיניים ישראליות, בניתוח הרכב תיקי ההשקעות של ייל והרווארד, הוא המשקל הגבוה שניתן לשני אפיקי השקעה לא-סחירים הנחשבים חדשים יחסית. הראשון הוא השקעה בקרנות חיצוניות: גידור, פרייבט אקוויטי, הון סיכון וקרנות השקעה ייעודיות בתחומי התשתיות והאנרגיה. האפיק השני הוא השקעות ישירה בנכסים אלטרנטיביים: נדל"ן, חוב פרטי לא-סחיר (הלוואות), וגם מטעי השקדים שהזכרנו בתחילת הכתבה. אפיקי ההשקעה המסורתיים - מזומנים, פקדונות ונכסים סחירים (מניות ואגרות חוב) - מהווים רק כ-42% מתיק ההשקעות של אוניברסיטת הרווארד וכ-25% מהתיק של ייל.

ומהו הרכב התיקים עם האוניברסיטאות בישראל, שהוציאו גם הן כמה תיאורטיקנים ואנשי ביצוע מובילים בתחומי ניהול ההשקעות? לקרנות החיצוניות ולאפיקים האלטרנטיביים אין כמעט זכר במרבית תיקי ההשקעות של שמונה האוניברסיטאות הישראליות (העברית, הפתוחה, אריאל, בר-אילן, הטכניון, בן-גוריון בנגב, חיפה ותל-אביב). מניתוח הרכב התיקים של חלק מהאוניברסיטאות האלה, עולה הרושם שהם מנוהלים בשמרנות רבה, ללא מתן ביטוי למגמות של העשורים האחרונים. בין 90% ל-100% מההשקעות המנוהלות בתיקים מושקעים בפיקדונות, נזילים ונכסים סחירים.

מצב זה לא נובע ככל הנראה מכך שתיקים אלה מנוהלים בידי גופים שמרניים במיוחד. בניגוד למצב בטכניון, מי שמנהל את רוב ההשקעות בתיקי האוניברסיטאות הם בתי השקעות בולטים כמו אלטשולר שחם, פסגות, אקסלנס וילין לפידות, שמנהלים את התיקים האקדמיים לצד עבודה מול לקוחות תאגידיים, מוסדיים ופרטיים.

התיק המעניין של אוניברסיטת ת"א

הדוגמה הראשונה לכך היא תיק ההשקעות של האוניברסיטה העברית בירושלים. 49% ממנו מושקע באג"ח ישראליות (שקליות וצמודות), 39.3% מהתיק במניות בישראל ובחו"ל, ו-11.8% במזומן ובמט"ח. אפיק ההשקעה המרכזי באוניברסיטה הפתוחה הן אג"ח קונצרניות (41%) ואחריהן פקדונות בנקאיים (21%) מניות (15%), פר"י (15%) ואג"ח ממשלתיות (8%).

באוניברסיטת אריאל לא פחות מ-83.7% מתיק ניירות הערך, שהיקפו קטן יחסית ועומד על פחות מ-50 מיליון שקל, מושקע באג"ח מדינה. היתר מושקע במניות ישראליות (6.7%), זרות (7.2%) ומזומנים (2.5%). תיק ניירות הערך האמור אינו כולל מזומנים ופיקדונות בהיקף של כ-110 מיליון שקל, שמוחזקים בנוסף במערכת הבנקאית ומשמשים את האוניברסיטה.

התיק של אוניברסיטת חיפה גדול יותר מזה של אריאל (827 מיליון שקל) והרכבו מאוזן יותר, אך גם הוא מוקדש כולו לאפיקי ההשקעה המסורתיים: אג"ח קונצרניות (37.2%) פקדונות ומזומנים (22.5%), מניות (20.7%) ואג"ח ממשלתיות (19.6%). בטכניון, המחזיק בתיק הגדול ביותר מבין אלה שנבחנו, אפיק ההשקעה המוביל הוא נכסים צמודי מדד (44.9%), ואחריו מניות וניירות ערך אחרים (29.6%), נכסים שקליים לא צמודים (21.9%) ונכסים מט"חיים וצמודי מט"ח (3.5%).

שלושת התיקים הפחות שמרניים מבין אלה שנסקרו שייכים לאוניברסיטאות תל-אביב, בר-אילן ובן-גוריון בנגב. בתיק של בר-אילן בולט אפיק ההשקעות הלא-סחירות, המהווה 22% מהתיק, לצד האפיקים המסורתיים: מניות (27.6%), אג"ח קונצרניות (17.8%), אג"ח ממשלתיות (16.6%) פקדונות ונזילים (15.9%).

בתיק ההשקעות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מוקצים 11.2% ל"השקעות אלטרנטיביות" והיתר למניות (31.8%), אג"ח קונצרניות (31.7%), פקדונות ונזילים (16.7%) ואג"ח ממשלתיות (9.3%). יותר מחצי מהתיק האלטרנטיבי מתמקד בקרנות פרטיות, שמהוות יותר מ-6% מהתיק הכולל של האוניברסיטה, עלייה קלה משיעור של 5% בסוף 2016.

התיק האחרון, ואולי גם המעניין מכולם, הוא זה של אוניברסיטת תל-אביב. התיק הזה ספג פגיעה קשה לפני קרוב לעשור: בעקבות המשבר הכלכלי הגדול של 2008 האוניברסיטה החליטה לממש את המניות שבהן החזיקה, מהלך שהתברר כטעות קשה שהביאה להחמצת ההתאוששות בשווקים בשנת 2009. גם היא, כמו אוניברסיטת בן-גוריון, משקיעה בקרנות פרטיות - אם כי בשיעור נמוך יותר של 4%, שאינו מתקרב לאלה שנהוגים בתיקים של הרווארד וייל.

ובכל זאת, מדובר במגמה מעניינת. בסוף 2017 שיעור קרנות ההשקעה הפרטיות מהתיק הכולל של אוניברסיטת ת"א היה רק 1.3%, ובסוף 2016 דובר על 0.3% סמליים בלבד, כך שניכר מעבר להתמקדות גדולה יותר בהשקעות אלטרנטיביות. הרוב המוחלט של הכספים מוחזקים עדיין באפיקים המסורתיים: אג"ח קונצרניות (42%), מניות (26%), אג"ח ממשלתיות (13.9%), קרנות כספיות, פקדונות קצרים ומזומנים (9.4%) ופקדונות לטווח ארוך (1.9%).

עוד עולה מהנתונים כי תיק החוב העסקי של האוניברסיטה נשען במובהק על אג"חים ושטרי הון בדירוגים גבוהים. יותר ממחצית מתיק האג"ח הקונצרניות של האוניברסיטה מושקע בחברות בדירוג A לפחות, וכמעט 40% ממנו מוחזק באמצעות שטרי הון של הבנקים, שגם הם נהנים מדירוגים גבוהים. פחות מ-8% מהתיק מושקע באג"חים בדירוגים נמוכים מ-A, שמניבים פוטנציאל תשואה גבוה בהרבה, אך זאת בסיכון גבוה בהרבה.

יותר מניות בחו"ל, פחות בישראל

כשבוחנים את תיקי הגופים המוסדיים, שמנהלים את החיסכון לטווח ארוך של הציבור הישראלי, מורגש בשנים האחרונות מעבר לחשיפה למניות בחו"ל. אין מדובר בהפחתה שקלית חריפה של ההשקעה במניות בישראל, אלא בהזרמת יותר ויותר כספים אל שוקי ההון שמעבר לים. מציאות זו מורגשת גם, לפחות, בחלק מתיקי האוניברסיטאות.

כך, מניות בחו"ל מהוות כ-20% מהתיק של אוניברסיטת בן-גוריון, בעוד שרק 12% מושקעים במניות בישראל. לבן-גוריון גם יש חשיפה גבוהה יחסית לחוב של חברות זרות, כשהאג"ח הקונצרניות בחו"ל מהוות 13.4% מהתיק הכולל, לעומת 17.6% שמהוות האג"ח הקונצרניות בישראל. האוניברסיטה העברית החזיקה 21.3% מהתיק שלה בסוף 2018 במניות בחו"ל, ואוניברסיטת ת"א - 18%. 

הטכניון השיג תשואה של 6% ב-2018

הטכניון, שמחזיק בקרן בהיקף של כ-6.7 מיליארד שקל, פירט כי בשנה האקדמית של 2018, שהסתיימה בסוף ספטמבר האחרון, הניב תיק ההשקעות שלו 6% במונחי תשואה נומינלית, כשבמונחים דולריים מדובר על תשואה שנתית של 3.1%. ב-2017 דובר על תשואות מקבילות של 4.5% ו-11.2%, בהתאמה, כשב-2016 התשואות הרלוונטיות עמדו על 3.1% ו-7.7%.

הטכניון / צלם: איל יצהר

התשואות שרשם הטכניון לשנה האקדמית לא היו חריגות ביחס לאותה תקופה, שכן הירידות בשווקים החלו באוקטובר. להשוואה, מדד ת"א-35 רשם במהלך תקופת המדידה תשואה של כ-14.5%.

את שנת 2018 סיימו המדדים בירידות: ירידה של 3.2% שרשם מדד המניות הגדולות בבורסה בתל אביב, ת"א 35 וירידה של 2.4% במדד ת"א 125, וזאת במקביל לירידות של 0.6% במדד התל בונד 60 בבורסה המקומית, כשגם מדד המניות האמריקאי המשמעותי ה-S&P 500 רשם בשנה החולפת ותשואה שלילית של 6.2%.

מכיוון שהטכניון מנהל את השקעותיו באופן עצמאי, לא ניתן ללמוד מהאמור לגבי התשואות של האוניברסיטאות האחרות, ולמעשה גם לא על התשואות שהניבו בתי ההשקעות שמנהלים עבור רובן את ההשקעות.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"