גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המירוץ להחלפת אפי נוה מתחמם: "מכללה שלא יהיו בה 50% מעבר בבחינות הלשכה צריכה להיסגר"

עו"ד אילן בומבך, שמילא בעברו תפקידי מפתח בלשכה, התנתק ממנה בשנים האחרונות "בשל התככים" ● אך המהלומה שספגה תדמית הלשכה בשל פרשת נוה גרמה לו לשוב לפעילות ציבורית: "אין לנו הלוקסוס להתעלם מכך שהלשכה נמצאת במשבר הגדול ביותר בתולדותיה" ● בומבך מבטיח שקיפות מלאה אם ייבחר, ומבהיר כי תחת הנהגתו השופטים ייבחרו לפי כישוריהם ולא לפי מידת שמרנותם

עו"ד אילן בומבך / צילום: שלומי יוסף
עו"ד אילן בומבך / צילום: שלומי יוסף

"כשאני אבחר לראש לשכת עורכי הדין העיתונאית הדס שטייף לא תצטרך לפרוץ לי את הנייד. אני אתן לה אותו, והיא תראה שאין לי שלדים בארון, ואין לי מה להסתיר. אף אחד לא צריך לפרוץ לי לנייד. אני דוגל בשקיפות מלאה, בניקיון כפיים מוחלט. אני מוכן לחשוף הכל מול כולם, מלבד התכתובות של עורך דין-לקוח שיש לי בנייד".

עו"ד אילן בומבך, מבכירי עורכי הדין בארץ, שהודיע לאחרונה על התמודדותו במרוץ לראשות הלשכה, סולד מניגודי עניינים, מפעילות במחשכים ומאחורי הקלעים ומבקש להעביר לעורכי הדין מסר שיש אלטרנטיבה שקופה ונקייה יותר. "שקיפות היא ערך עליון בעיניי", הוא אומר.

הדברים נאמרים על רקע החקירה המתנהלת בימים אלה נגד עו"ד אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, שפרש לאחרונה מתפקידו על רקע החשדות כי קידם מועמדים לשפיטה בשל מניעים זרים. הפרשה, המכונה "פרשת המין תמורת מינוי", נולדה לאחר שהוצאו חומרים מהטלפון הנייד הפרטי של נוה - תחילה על-ידי כתבת גלי צה"ל, הדס שטייף, ובהמשך על-ידי המשטרה, לאחר שהתקבל צו בית המשפט המאשר לפרוץ לנייד.

לא מטריד אותך שבכזאת קלות ניתן לפרוץ לטלפון פרטי של עורך דין ולחטט בו, שלא לדבר על טלפון של ראש הלשכה - ואז להשתמש בחומר לחקירה נגדו?

"מאוד מטריד אותי שנפרץ טלפון נייד של עורך דין. כעיקרון זה מטריד אותי וצריך להטריד את כולם. הכלל הוא שאסור לאפשר פריצה לנייד פרטי, בטח לא של עורך דין, אבל יש לכלל הזה חריגים שבגללם ניתן במקרים נדירים לעשות זאת. ייתכן שהמקרה הזה בדיוק נופל על החריגים-הנדירים.

"מה היה קורה, למשל, אם היינו יודעים שעומד להתרחש פיגוע חבלני? היינו מתירים פריצה לנייד של עורכי דין? אין ספק שהתשובה לכך חיובית. ומה אם עומד להיות פיגוע חבלני במערכת המשפט? ואם יש חשש למינוי שופטים ללא כישורים רלוונטיים או משקולים זרים? אז ברור שזאת דילמה אמתית, והסוגיה מאוד מורכבת. ברור שהכול צריך להיות בתיאום מול רשויות החוק ובית המשפט, אבל אי-אפשר לענות בשלילה מוחלטת לשאלה אם מותר להוציא חומרים מטלפון נייד של עורך דין".

לשכה של קשרים אישיים

בומבך (52), מבכירי עורכי הדין בארץ ובעל משרד עורכי דין פרטי שמדורג כאחד המובילים בתחומי התמחותו - בהם משפט ציבורי, מינהלי, ליטיגציה, לשון הרע וייצוג נבחרי ציבור - צבר רקורד משמעותי בלשכה. הוא הגיע אל הלשכה בראשית שנות ה-30 לחייו וב-1999 נבחר לראש ועדת האתיקה הצעיר ביותר של הלשכה, כשהוא בן 33 בלבד, ובהמשך, ב-2003 נבחר ליו"ר ועד מחוז תל-אביב הצעיר ביותר (37). ב-2007 הפסיד בהתמודדות על ראשות הלשכה, ומאז הפחית את מעורבותו הציבורית בה. רבים ביקשו ממנו להישאר פעיל בלשכה, אך בשנים האחרונות הוא בחר להתנתק ממנה באופן מוחלט. "ראיתי לאן הלשכה הולכת, ולא ראיתי את עצמי חלק מזה. ראיתי שהלשכה נכנסה לאינטריגות ותככים. זה לא אני", הוא אומר.

הפרשה שבמסגרתה חשוד נוה בביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בנוגע לבחירת שופטים (כשאחד מכיווני החקירה הוא שוחד מיני), האירה בזרקור חזק, ומאוד לא מחמיא, את הלשכה. פתאום צצו מכל עבר טענות על כך שהלשכה נוהלה על-ידי ראשה ביד רמה, שהוא עשה בה כבשלו, תוך קידום אינטרסים אישיים וקידום מקורבים. "צפיתי מרחוק בלשכה בשנים האחרונות, ואנשים כל הזמן באו ואמרו לי שהלשכה היא לא מה שהייתה פעם, שהיא הפכה לשכה של קשרים אישיים", אומר בומבך. "בשנים האלה דאגו לקרובים, הזמינו להרצות בפאנלים ובכנסים רק 'אנשי שלומנו' ואנשים שהם בעלי ברית של ראש הלשכה. עורכי הדין 'הרגילים' חשו ניכור כלפי הלשכה, ואת זה צריך לשנות".

בשנים הללו גם "התהדק" הקשר בין שופטים לראשי הלשכה, ובמיוחד לנוה. בין היתר, הוזמנו השופטים, על-חשבון הלשכה, לכנסים המפוארים שערכה מדי שנה - כנסים שהפכו בעיניי רבים למפגן של עוצמה וכוח של הלשכה והעומד בראשה. בניגוד לאלה המבקרים את התופעה וקוראים לחדול מהחגיגות ולהפריד בין השופטים המכהנים לעורכי הדין, בומבך סבור כי הקשר הזה הוא טוב ומפרה, וכי נוה לא טעה כאשר טיפח אותו. לדבריו, "אני חושב שזה ששופטים מוזמנים לאירועים ולהשתלמויות של הלשכה זה דבר מבורך כשלעצמו, ובלבד שלא עוברים את הגבול. אין שום בעיה עם זה ששופטים פוגשים את עורכי הדין באירועים מקצועיים, חושפים את השקפות עולמם וגישתם השיפוטית ונותנים עצות לעורכי הדין כיצד להתנהל. זה מבורך".

בהקשר הזה, בומבך בוחר גם לפרגן לנוה. "אני חושב שנוה עשה הרבה דברים טובים, ובין היתר בכך שהעצים את הקשר בין שופטים לעורכי הדין וחיזק את מעמד הלשכה בכנסת ובמקומות נוספים. אין ספק שאפי נוה עשה הרבה מאוד דברים טובים בקדנציה שלו, ופעל למען עורכי הדין, ואי אפשר לקחת את זה ממנו".

אבל.

בומבך: "בהחלט יש אבל. נוה חיזק את הלשכה מאוד, רק שהחיזוק הזה נוצל לרעה בהרבה מובנים. היה שימוש לרעה בכוח, ואסור היה שזה יקרה. אני מעוניין שהלשכה תהיה ביתר שאת גוף חזק ורלוונטי, שיתחשבו בדעותיה והיא תבטא את עמדותיה כגוף מקצועי, אבל צריך להשתמש בכוח בצורה נכונה".

שיקולים זרים במינוי שופטים

הטענה שנעשה שימוש לרעה בכוחה של הלשכה והעומד בראשה, עומדת בלב החשדות נגד נוה והיא שהובילה להתפטרותו מתפקידו; אך היא לא פגעה רק בנוה ובמעמדו. גלי ההדף של החקירה (שלא ניתן עדיין לדעת איך היא תסתיים וייתכן שתסתיים בלא כלום), מורגשים בעוצמה במערכת המשפט. "הפרשה האחרונה גרמה לריסוק ולקריסה של אמון הציבור במערכת המשפט. אנחנו חייבים לשקם אותו, וזו המשימה הראשונה שתהיה מוטלת לפתחי מיד כשאבחר", אומר בומבך.

אחד הנזקים הדרמטיים ביותר שנגרמו בעקבות החקירה האחרונה היה למעמדה של הוועדה למינוי שופטים, שנחשפה ככר נח לכאורה לשחיתות במינויים המשמעותיים ביותר במערכת המשפט והמשפיעים ביותר על הציבור.

נציגי הלשכה בוועדה סופגים כמובן את הביקורת החריפה ביותר, על רקע הברית שנכרתה בין נוה לשרת המשפטים, איילת שקד, שבמסגרתה הסכים נוה למנות כל מועמד לעליון שתקדם שקד והיא מצידה נתנה לו את קולה במינויים לערכאות האחרות. "היום חברי הוועדה למינוי שופטים מטעם הלשכה - אין להם שום פרמטר חוץ מרצון להתיישר עם שרת המשפטים. צריך לשנות זאת. הלשכה צריכה לבוא עם אג'נדה מאוד ברורה. השיקול העיקרי צריך להיות התאמתו לתפקיד מבחינת כישוריו המשפטיים. זה לפני כל השאלה אם למנות שופט שמרני או לא. הוא חייב קודם כל להיות ענק משפטי. היום רוב השותפים הם טובים, אבל צריך לדאוג שלא ייכנסו שיקולים זרים לבחירתו של שופט כי הנזק שעלול להיגרם הוא דרמטי".

האם רצון שרת המשפטים למנות שופטים שמרניים יותר לעליון נחשב לשיקולים זרים?

"שיקולים זרים הם - מה מידת קרבתו של המועמד לשפיטה לאיש פוליטי כזה או אחר, מה עמדותיו פוליטיות וכו'. זה לא מעניין. בראש ובראשונה צריך שהוא יהיה 'תותח-על' מבחינה משפטית. הרצון למנות שופטים שמרניים זה בסדר, אבל זה לא יכול להיות הקריטריון היחיד. צריך למנות שופטים מעולים - ושעניין השמרנות לא יהיה השיקול הדומיננטי".

על רקע החקירה של נוה, יש היום קריאות להשוות את מצבנו למדינות שבהם השופטים אחראים לבדם על מינוי שופטים אחרים, וכך לא נכנסים שיקולים פוליטיים למינוי.

"אני לא חושב שצריך לשנות את השיטה. זו השיטה הפחות גרועה מבין השיטות הקיימות. כמו שאומרים על הדמוקרטיה. יש איזון נכון בין נציגי הוועדה - השופטים, נבחרי הציבור, השרים ונציגי הלשכה - וצריך רק לדאוג שבראש ובראשונה יעמוד מולם הצורך למנות שופטים מקצועיים".

השיטה הקיימת מעודדת בריתות כמו זו שנכרתה בין נוה לשרת המשפטים.

"אין פסול בבריתות, ובלבד שהן מבוצעות בצורה עניינית ונקייה. כאשר המטרה למנות שופטים מתאימים אין פסול בברית, וכך מצופה מחברי הוועדה לנהוג. הבעיה מתחילה כשיש שיקולים זרים שחודרים למשוואה. זה מה שמעוור את המערכת".

"חשוב שלא נתבייש במקצוע"

הבחירות ללשכה עתידות להיערך ביוני השנה, ובמרוץ הזה יתמודד בומבך מול עו"ד ציון אמיר, מהסנגורים הבולטים והמובילים בארץ; עו"ד אביחי ורדי, מוותיקי עורכי הדין בתחום חדלות הפירעון בארץ; ומול עו"ד אורי קינן, המשמש כיום כראש הלשכה בפועל, מאז התפטרותו של נוה.

למה אתה מתמודד?

"המקצוע חשוב לי. הלשכה חשובה לי. עורכי הדין חשובים לי. הגעתי ללשכה בגיל צעיר מאוד והתרחקתי ממנה כי חשבתי שמה שקורה שם לא מתאים לי, אבל הגיעה העת לחזור כדי לטפל במשבר העמוק שקורה בה ובמקצוע.

"כשפנו אלי עורכי דין שחלקם משמשים בתפקידם משמעותיים בלשכה וביקשו שאתמודד על ראשות הלשכה, אני נעתרתי, כי האמנתי שזו עת לעשות זאת. הלשכה נמצאת במשבר הגדול ביותר בתולדותיה. אין לנו את הלוקסוס להתעלם מהנסיבות. זה המקצוע שבחרתי, וחשוב לי שלא נתבייש להיות עורכי דין אלא נתגאה בכך". 

"מכללה שלא יהיו בה לפחות 50% עוברים במבחני הלשכה - צריכה להיסגר"

עו"ד אילן בומבך אמנם לא היה פעיל בלשכת עורכי הדין בשנים האחרונות, אך הוא לא היה מנותק מהאירועים שהתרחשו סביבה - ובעיקר בכל הקשור לזעקת המתמחים במשפטים על מבחני ההסמכה למקצוע. בומבך ייצג לאחרונה מאות מתמחים שניגשו למבחני הלשכה בנובמבר 2017 במאבק ממושך שניהלו לביטול חלקים נכבדים מהמבחן - מאבק שהסתיים בניצחון חלקי, אך משמעותי, עם ביטולן של כמה שאלות על-ידי בית המשפט העליון.

המאבק של המתמחים שמתעורר מחדש בכל מועד בחינה בשנים האחרונות, וביתר שאת, הוא אחת השריפות שיצטרך ראש הלשכה הנבחר לכבות מיד עם כניסתו לתפקיד. במאבק הזה בומבך מתייצב לצד המתמחים. "לא רוצה שנגיע למצב שמכשילים אנשים בכוונה. הבחינות של הלשכה הן פשוט שערורייה. כשאני מוציא מכתב או מסמך מהמשרד, אני עובר עליו 10 פעמים שלא תהיה בעיה של טעות או הגהה. איך יכול להיות שבשנים האחרונות אין שום בחינה שיוצאת שאין בה בעיות רבות של ניסוח, של כשל תשובות נכונות, של שאלות איזוטריות".

לדבריו, "צריך שהבחינה תהיה רלוונטית וקשה, אבל הוגנת. המתמחים כבר על סף כניסה למקצוע, ולא צריך להתייחס אליהם בעוינות. הלשכה לא יכולה להרשות לעצמה להתנהל בחוסר הגינות ובמגמה להכשיל בכוונה. אנחנו בני-אדם קודם כל וצריך להתנהל באופן ערכי והוגן".

רמת הבחינה עלתה, בין היתר, על רקע הצפת המקצוע. אתה תפרוץ את הסכר מחדש?

"אפעל למניעת הצפת המקצוע בדרכים יצירתיות, אבל לא בחוסר צדק ובהכשלה מכוונת. אי-אפשר להתעלם מהתופעה המצערת שלעורכי הדין הצעירים כיום יש קושי להתפרנס, ומכך שהשוק מוצף וצצים 'משרדי בתי קפה' של עורכי דין צעירים שלא יכולים לממן עלויות של משרד, אז עובדים מכל מיני מקומות מזדמנים.

"עורך דין צריך לעבוד במשרדו ולקבל לקוחות בצורה מכובדת, והוא בעיקר צריך להיות מסוגל להתפרנס לאחר שנות הלימודים וההשקעה שהשקיע. תפקיד הלשכה לסייע לעורכי הדין, בעיקר החדשים, להתפרנס. הלשכה לא יודעת לאמץ ולחבק עורכי דין חדשים ולסייע להם להשתלב בשוק העבודה. אני רוצה לדאוג לפרנסתם של עורכי הדין".

כשבוחנים את אחוזי הנכשלים במבחן עולה כי בוגרי המכללות למשפטים מהווים את אחוז הנכשלים הגבוה בבחינות. בוגרי המכללות פחות טובים מבוגרי האוניברסיטאות?

"אין ספק שהאוניברסיטאות מובילות על המכללות באחוזי המעבר במבחנים, אבל זה לא אומר שבוגרי המכללות לא יהיו עורכי דין מעולים. בוגרי האוניברסיטאות הם כאלה שהצליחו לעבור את הפסיכומטרי בציון גבוה ולכן התקבלו ללימודים, וזו בדיוק הבעיה במבחני הלשכה - הם הפכו למבחן פסיכמוטרי, ללא כל הצדקה.

"תלמידי המכללות לא פחות חכמים או פחות מתאימים להיות עורכי דין, אך הבחינה לא רלוונטית כלל למקצוע. האם כדי להיות עורך דין אתה צריך להיות טוב מבחינה פסיכומטרית? ממש לא. מסגרת הזמן במבחן ההסמכה היום היא בלתי אפשרית. שופטי עליון בעצמם אמרו שהם לא היו עוברים את המבחן, ואפילו השופט יצחק עמית אמר את זה, למרות שאני לא מאמין לו והוא היה עובר כל בחינה".

למרות המחמאות לבוגרי המכללות, בומבך מעביר מסר הפוך בנוגע לנחיצות של כל המכללות שנפתחו. "הלשכה צריכה לצמצם את מספר המכללות. אין סיבה שיהיו כ"כ הרבה", הוא מצהיר. אם במכללה לא יהיו לפחות 50% עוברים בבחינות ההסמכה - היא גם צריכה להיסגר".

בעוד עו"ד ציון אמיר, המתמודד אף הוא לתפקיד ראש הלשכה, אמר בראיון ל"גלובס" בשבוע שעבר שצריך להיות שוק חופשי ואין שום בעיה עם ריבוי המכללות, בומבך סבור שזו בדיוק הבעיה של המקצוע, ב-ה' הידיעה. "בנוסף לצורך בצמצום מספר המכללות, צריך לעשות בחינת התאמה לסטודנטים במכללות כבר אחרי שנה ראשונה של לימוד במכללה, ולבדוק שהסטודנט אכן מתאים לסטנדרטים שנדרשים כדי להיות עורך דין. חשוב לקבל אינדיקציה כבר בשנה א'. אי-אפשר שהמכללות יהיו מסחטות כפסים בלי לתת שירות. צריך ביקורת קפדנית על מה שקורה במכללות כדי שלא יוליכו שולל את מי שלומדים שם".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 עולה ב-0.4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: מנכ"ל נייס קיבל אשתקד תגמול בעלות של כ-90 מיליון שקל

עיקר התגמול של ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל