גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ פתח הרבה חזיתות במלחמת הסחר, אבל בינתיים בלי הרבה הצלחה

הדיונים בין ארה"ב לסין התחדשו היום על רקע הדדליין המתקרב להשגת הסכם ● הממשל האמריקאי מעוניין בעסקה שתניב רפורמות מבניות, שיוכיחו כי מכסים הם כלי ניגוח אפקטיבי לפתיחת שווקים בעולם, אבל נכון לעכשיו הפערים עדיין גדולים ● גם ההסכמים עם מדינות אחרות תקועים ברובם

דונלד טראמפ, שי גינפינג / צילום: רויטרס  kevin lamarque
דונלד טראמפ, שי גינפינג / צילום: רויטרס kevin lamarque

כשדיוני הסחר עם סין מתחדשים השבוע, ממשל טראמפ נערך לסגור עסקה שתניב רפורמות לטווח הארוך, כדי להוכיח שמכסים הם כלי ניגוח אפקטיבי לפתיחת שווקים בכל רחבי העולם.

הנשיא דוחף אג'נדה שאפתנית של עיצוב מחדש של הקשרים המסחריים של ארה"ב באסיה, אירופה וצפון אמריקה, עם הסכמים חדשים השנה, שמכסים 40% מהכלכלה העולמית. אבל כל יוזמה ניצבת בפני מכשולים רציניים לפני שתניב תוצאות, כולל התנגדות של שותפות סחר, התנגדות פוליטית פנימית ואי הסכמות בתוך הממשל.

"טראמפ התחיל ערימה של דברים. הוא תפס את המערכת בדש הבגד וטלטל אותה. הוא שינה את השיח", אמר וויליאם ריינש, מומחה לסחר במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון, שמקדם סחר חופשי. "אבל הוא עדיין לא התקדם בדרך הזו במונחים של הישגים כלשהם. עדיין אין לו הרבה הצלחה". ריינש עבד על מדיניות סחר בממשל קלינטון.

העדיפות העליונה

סין היא כעת העדיפות העליונה של צוות המו"מ של הממשל, שקבע לבייג'ין את 1 במארס כתאריך יעד להתחייבות לשינויים כלכליים קונקרטיים רחבים. ללא שינויים כאלו, הממשל הודיע שהמס הנוכחי של 10% על יבוא סיני בשווי 200 מיליארד דולר יעלה ל-25% - אם כי טראמפ הודיע שהוא יהיה מוכן להאריך את תאריך היעד אם תושג התקדמות בדיונים.

"התקדמות גדולה נעשית בהמון חזיתות שונות!", צייץ טראמפ שלשום (א'), אחרי התייעצויות עם צוות הנושאים ונותנים שלו בסוף השבוע באחוזתו במאר א-לאגו בפלורידה.

אחרי פגישות בסין בשבוע שעבר, שני הצדדים חידשו את המו"מ בוושינגטון היום. אנשים שתודרכו על הדיונים מסרו שעדיין קיימים חילוקי דעות גדולים.

סין אינה החזית היחידה של הממשל בנושאי הסחר. ביום א' קיבל הנשיא דוח של משרד המסחר שפירט אופציות לחסימת יבוא כלי רכב לארה"ב בנימוק של ביטחון לאומי - אמצעי שישפיע מאוד על בעלות הברית של ארה"ב באירופה, יפן ודרום קוריאה.

הממשל לא פרסם את פרטי הדוח, ולא ברור אם טראמפ יחליט להטיל מכסים על רכב מיובא, או רק ימשיך להשתמש באיום הה כדי לסחוט ויתורים חדשים מעמיתות הסחר. לפי חוק הביטחון הלאומי, החלטה על מכסים כאלו תצטרך להתקבל עד מחצית מאי.

משפטנים ומחוקקים משתי המפלגות אמרו שקשה לטעון שיבוא כלי רכב מהווה איום ממשי על הביטחון הלאומי האמריקאי, וכי כל מהלך כזה יצית התנגדות פוליטית חריפה.

אישור בספק

בו זמנית, הממשל מגביר את מאמציו לזכות באישור הנחוץ של הקונגרס החצוי להסכם הסחר הצפון אמריקאי החדש, שהחליף את נאפט"א, ונקרא "הסכם ארה"ב-מקסיקו-קנדה". חברי קונגרס רבים משתי המפלגות הודיעו שלא יאשרו את ההסכם ללא שינויים בטקסט, או שינויים רחבים יותר במדיניות המסחר של טראמפ, במה שמעמיד בספק את סיכויי האישור של ההסכם הזה.

טראמפ לוחץ גם על יפן ועל האיחוד האירופי לקדם עסקאות דו-צדדיות נפרדות עם ארה"ב, אבל הצדדים נותרו חלוקים מאוד בדעותיהם אפילו על טווח הדיונים הבסיסי. מקורות רשמיים בטוקיו ובבריסל אומרים גם שאין להם איתות ברור מהאמריקאים, שממוקדים יותר בסין ובהסכם הסחר הצפון אמריקאי, אפילו על המועד שבו אפשר יהיה להשיק דיונים מפורטים.

יכולתו של טראמפ לנופף בהסכמי סחר חתומים במרוץ המחודש שלו לנשיאות בשנת 2020 תלויה גם באסטרטגיית הסחר שלו, שעדיין לא התגבשה סופית.

אחת השאלות הגדולות היא האם הוא רואה את המכסים כאמצעי להשגת מטרה - פתיחת שוקי יצוא - או כמטרה בפני עצמה, של הגנה על שווקים אמריקאיים מפני יבוא. הוא השיב על כך תשובות שונות בהזדמנויות שונות, ולפי שעה היעדים שלו סותרים זה את זה.

האיום במכסים על יבוא כלי רכב בשנה שעברה הביא את היפנים ואת האירופים אל שולחן המו"מ על עסקאות סחר חדשות. שניהם אומרים שהם ינטשו את השולחן הזה אם טראמפ יממש את איומו.

שאלה נוספת היא כמה גבוה הוא הרף שבו מתכוון טראמפ להכריז על ניצחון בכל דיון סחר. ארה"ב והנציגים הסינים, למשל, נשארו עם פערים גדולים על דרישות עיקריות של ארה"ב לשינויים יסודיים במעורבות המדינה בסין בכלכלה.

טראמפ רמז לעתים שהוא יהיה מוכן לטייח מקרים של חוסר הסכמה כדי להכריז על הסכמים שיציתו את הגאות שהוא אוהב לחגוג בשוקי ההון.

גם חסידי מסחר חופשי שמתחו ביקורת על האסטרטגיה של טראמפ עד כה חוששים שהוא יסיר את הלחץ מעל סין לפני שיסחט ממנה רפורמות מבניות. "אנחנו מצפים לעסקה מקיפה ובת-קיימא, לא לפלסטר על הפצע הזה", אמר מיירון בריליאנט, ראש המחלקה הבינלאומית של לשכת המסחר האמריקאית.

מגבלות חדשות

כאשר הממשל יישם את אג'נדת הסחר הרחבה שלו במהלך 2018 - מכסים על מחצית מהיבוא הסיני, מכסים על יבוא מתכות, פאנלים סולריים ומכונות כביסה, דיוני סחר עם דרום קוריאה וצפון אמריקה - הוא עשה זאת במידה רבה של חופש. עוזריו של טראמפ חשפו סמכויות נשיאותיות עלומות והפעילו אותן באופן חסר תקדים.

ב-2019, לבית הלבן יש מגבלות חדשות. לנציג הסחר האמריקאי (במעמד שר) רוברט לייתייזר יש אמנם סמכות לדון בשינויים בהסכם נאפט"א בעצמו, אך הוא זקוק כעת לאישור הקונגרס כדי שהאמנה האמריקאית-מקסיקאית-קנדית תקבל תוקף.

זו הפעם הראשונה מאז כניסתו של טראמפ לנשיאות שעליו לבקש מן המחוקקים לתמוך בפעולות הסחר שלו, ורבים מהם אומרים שהם מתכוונים להשיג ויתורים מהממשל בתחום הזה. מחוקקים משתי המפלגות מעוניינים לאלץ את הנשיא לצמצם את מכסי הפלדה והאלומיניום שהוא הטיל לפני שנה.

הם מכירים בכך שהמכסים הללו עזרו לשכנע את קנדה ואת מקסיקו להסכים לאמנה החדשה, אך טוענים שהיישום המתמשך של המכסים שוחק את יתרונות הליבה של ההסכם הצפון-אמריקאי - בכך שהוא פוגע ברשתות האספקה חוצות הגבולות, ומפחית את רווחי היצוא הגדולים שהחקלאים נהנו מהם זמן רב במסגרת נאפט"א, אחרי שקנדה ומקסיקו הטילו מכסי גומלין.

בפגישותיו האחרונות עם ועדות הסחר של בית הנבחרים והקונגרס, לייתייזר למד מפי רפובליקאים ודמוקרטים שהוא לא צפוי לקבל אישור לאמנה הצפון-אמריקאית החדשה אם המכסים על המתכות לא יבוטלו. טראמפ סירב לכך עד כה, בטענה שהם חיוניים להמשיך לתמוך בתעשיית הפלדה בארה"ב.

גם יועצי הסחר האגרסיביים ביותר של טראמפ מכירים בכך שהם מגיעים לקצה גבול יכולתם להמשיך את המכסים במסגרת החקיקה הנוכחית. זו הסיבה לכך שיועץ הסחר בבית הלבן, פיטר נבארו, עובד השנה בצמידות עם קבוצה קטנה של מחוקקים רפובליקאים על חקיקה שתעניק לנשיא סמכויות רחבות חדשות.

אך החקיקה הזו לא צפויה לעבור, מאחר שהיא לא מקבלת שום תמיכה דמוקרטית, ונתקלת בהתנגדות רפובליקאית ניכרת. קואליציה דו-מפלגתית מתחזקת בשני בתי הקונגרס תומכת בחקיקה שתעשה את ההיפך - תגביל את יכולתו של טראמפ להטיל מכסים במסגרת החוקים הקיימים.

"הקונגרס צריך לחזור למשחק הזה", אמר הנציג הדמוקרטי רון קיינד מוויסקונסין, שהצטרף לשני רפובליקאים שמובילים את היוזמה הזו בבית הנבחרים. מכסים על יבוא רכב, הוא אומר, יציתו "עלייה מדהימה בהתעניינות ביוזמה הזו".

"בשנתיים הראשונות בתפקיד, טראמפ קיבל מעבר חופשי בנושא המסחרי", אמרה וונדי קטלר, נציגת סחר ותיקה בממשלים רפובליקאים ודמוקרטים, והיום סגנית נשיא מכון המדיניות החברתית באסיה. "ב-2019, יש יותר מגבלות על היכולת של הממשל לחתור למימוש האג'נדה שלו". 

עוד כתבות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות