גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדולר: השאלה אינה האם להיחשף - אלא איך

אחרי שזינק ב-2018 והיה לנכס הטוב ביותר בתיקי ההשקעות, הדולר הוא אחד הנכסים שהניבו השנה את התשואה הנמוכה ביותר ● האם היחלשות המטבע האמריקאי היא הזדמנות קנייה עבור המשקיע הישראלי שפספס אותו בשנה שעברה?

דולר / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דולר / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

התיקון החיובי בשווקים הפיננסיים מאז חג המולד כלל את מרבית הנכסים שירדו בצורה חדה בדצמבר. בעוד שבשוקי המניות המקומיים והגלובליים נרשמו עליות חדות, וגם שוקי האג"ח והסחורות הגיבו באופטימיות, הדולר - שהיה הנכס המצטיין של שנת 2018 - דווקא נחלש מול סל המטבעות העולמי ב-0.3%, ומול השקל הוא ירד ביותר מ-4%. האם נוצרה הזדמנות קנייה עבור משקיע ישראלי שפספס את מהלך העליות של הדולר ב-2018?

בשנה החולפת הדולר היה אחת ההשקעות המוצלחות. בעוד שרוב הנכסים הפיננסיים, כולל המניות והאג"ח, ירדו, הדולר התחזק מול סל המטבעות העולמי בכ-4% ומול השקל בכ-8%, ודרבן יותר ויותר משקיעים להגדיל מחדש חשיפה למטבע האמריקאי - ישירות או דרך אג"ח, מניות וכו' - וזאת לאחר שבמשך שנים העדיפו הישראלים להיחשף לנכסים דולריים בנטרול המטבע.

התחזקות הדולר בשנה החולפת באה על רקע שלל גורמים, בראשם עליית הריבית הדולרית ופתיחת פער ריביות משמעותי מול כל המטבעות המפותחים. ב-2018 העלה הבנק המרכזי בארה"ב את הריבית הדולרית ארבע פעמים - קצב העלייה המהיר ביותר מאז שהחלו העלאות הריבית בארה"ב לפני כארבע שנים.

להתחזקות המטבע תרם גם השיפור המתמשך בכלכלת ארה"ב, התוצאות המצוינות של החברות וירידה במחירי הסחורות, ובמיוחד הנפט. הנתח של הדולר מהסחר העולמי כיום עדיין גבוה מ-80%, וכל הסחורות והמוצרים נקובים בדולרים - כך שירידה במחיריהם מובילה להתחזקות של המטבע.

התחזקות הדולר בשנה החולפת חידדה מחדש אצל משקיעים רבים בישראל את חשיבות החזקת המט"ח בתיק ההשקעות כרכיב לגיטימי המאזן את תיק ההשקעות. מובן שגם השקת המדד החדש בבורסה, תל בונד דולר, העוקב אחר אג"ח צמודות דולר שהנפיקו חברות ישראליות, והעלייה בהיקפי ההנפקות של האג"ח האלה, תרמו למגמה הזו, בעיקר מאחר שהראו למשקיעים הישראלים כי התשואות הדולריות באג"ח גבוהות באופן ניכר מהתשואות באג"ח השקליות.

הדולר עולה

המשקיעים המוסדיים מגדילים חשיפה לדולר

כך קרה שבשנה האחרונה הגדילו המשקיעים המוסדיים בישראל חשיפה למט"ח באופן משמעותי. שיעור החשיפה הכולל למט"ח של המשקיעים המוסדיים גדל מ-22.8% בדצמבר 2017 ל-25.5% בדצמבר 2018, לפי נתונים של בנק ישראל.

אגב, גם אם נבחן את שיעור החשיפה למט"ח אחרי הגידור שמבצעים המוסדיים, נראה כי חל גידול ניכר בחשיפה - מ-15.1% ל-16.2%. העלייה הזו בולטת היטב גם אם נבחן פריזמה רחבה יותר של תיק הנכסים הכולל של הציבור, שמציג עלייה בחשיפה למט"ח מ-11.8% ל-12.6% במהלך השנה האחרונה. חלק גדול מהגידול בחשיפה לטווח קצר בשנה האחרונה היה באמצעות קרנות כספיות דולריות, אשר גייסו מעל 5 מיליארד שקל מהציבור.

ההיחלשות של הדולר מול השקל מתחילת 2019 נראית מהירה למדי. במבט קדימה, נראה כי לא מעט מהגורמים שתמכו בהתחזקות הדולר ממשיכים להתקיים גם בטווח הנראה לעין. אמנם נראה כי הריבית בארה"ב כבר לא תעלה השנה, או לכל היותר תעלה בקצב הרבה יותר איטי מאשר ב-2018, אך לנוכח המצב הכלכלי בעולם נראה כי באף מדינה מפותחת אחרת היא לא תעלה - כך שפער הריביות הגדול מול שאר המטבעות יישאר.

באירופה מדברים באחרונה מחדש על אפשרויות לחידוש תוכנית ההרחבה הכמותית, ובישראל הריבית אמנם עלתה פעם אחת, אך מהתבטאויות של בנק ישראל נראה כי היא לא צפויה לעלות שוב בקרוב.

בניגוד לשנים האחרונות, הגדלת החשיפה לחו"ל על-ידי משקיעים ישראלים בשנה החולפת הייתה גם לדולר עצמו, כלומר ללא גידור החשיפה המטבעית כפי שנהגו בשנים האחרונות. אחת הסיבות להפחתת היקף גידור המט"ח היא התייקרות משמעותית של עלויות הגידור בשנה האחרונה, אך באחרונה החלה זו שוב לרדת.

בהשקעה בדולר עצמו, יכול משקיע ישראלי להרוויח משני כיוונים. מצד אחד, אם יתחזק הדולר בכל העולם וגם מול השקל, הרי שהוא ירשום רווח על השקעתו. מצד שני, מאחר שהסיכון המרכזי לעלייה משמעותית באינפלציה בישראל הוא גורם המט"ח, הרי שחשיפה לדולר עשויה לספק למשקיע גם הגנה מפני אפשרות להפתעה אינפלציונית.

שיעור החשיפה

לא האם להשקיע בדולר, אלא איך

כל הערכה לאן פני הדולר מול השקל בטווח הקצר שקולה להימור. אם יימשכו העליות החדות בשווקים, אנו צפויים לראות נכונות גדולה יותר של משקיעים לקחת סיכונים גדולים יותר - מה שצפוי להחליש את המטבע האמריקאי, המשמש כחוף מבטחים. מנגד, אם נראה ירידות בשווקים וחששות גדולים, הרי שנראה מחדש נהירה לדולר.

עם זאת, עקב הערכתנו כי בשנה הקרובה נראה תנודתיות גדולה, כלומר נהיה עדים לשני התרחישים האלה במהלך תקופות קצרות, הרי שמי שיחזיק חשיפה לדולר, צפוי למתן את תנודתיות תיק ההשקעות.

דווקא לאור התחזית הזו, נראה שהשאלה שצריך לשאול עצמו כל משקיע היא לא האם להחזיק מט"ח בתיקים (כי התשובה על השאלה הזו ברורה), אלא איך נכון יותר להיחשף למט"ח? למסקנה הזו יכול המשקיע להגיע רק אם יבין מה תפקיד הדולר בתיק.

התפקיד המרכזי של המטבע האמריקאי בתיק ההשקעות הוא לספק הגנה ממשבר - בדיוק כפי שהוא עשה בירידות החדות של דצמבר, כאשר הוא רשם עלייה בעוד שרוב הנכסים ירדו בצורה חדה. מי שיבחן את התנהגות הדולר בעולם בכל הירידות בשווקים במהלך השנה האחרונה, יגלה כי הוא סיפק בדיוק את הצורך הזה. במובן זה, תפקידו של הדולר בתיק ההשקעות לא השתנה, ולכן השאלה האם שער הדולר אטרקטיבי לרכישה או למכירה היא פחות רלוונטית.

במובן הפסיכולוגי, ברור כי לכל משקיע קשה יותר להחזיק לאורך זמן בנכס שמחירו יורד, בשעה שנכסים אחרים עולים. אחת הטעויות הנפוצות של משקיעים היא שהם ממהרים למכור את מה שירד ולהגדיל את הנכסים שעלו. תהליך זה יוצר תיק השקעות מאוזן פחות ומותאם פחות לתקופות כאלה, כי בלתי אפשרי ליצור תיק מפוזר שבו כל הנכסים עולים כל הזמן. האתגר הוא להצליח לשמור בתיק גם את החשיפה למרכיבים שהפסידו, אבל שיש להם תפקיד חשוב בתמהיל התיק. לכן תיק מפוזר לאפיקי השקעה שונים, שלרוב יש ביניהם קורלציה נמוכה (אם בכלל), עשוי לספק פתרון נכון בתקופה של תנודתיות.

לשאלה איך כדאי להשקיע בדולר יש כמה תשובות אפשריות, אך הן בעיקר תלויות בציפיות המשקיע לשנה הקרובה. מי שמעריך כי הריבית בארה"ב כבר לא תעלה, אך גם שהכלכלה האמריקאית לא קרובה למיתון - יגלה שניתן כיום למצוא תשואות אטרקטיביות באג"ח דולריות בדירוגים גבוהים לתקופות של עד ארבע שנים, בתשואות לפדיון של 3.5%-3.7% לשנה.

ואולם, מי שצופה תנודתיות, או מי שבכלל לא רוצה לנסות ולהעריך לאן הולכים השווקים, אלא רק ליהנות מתשואה שוטפת אטרקטיבית, יכול כיום לקבל ריבית גבוהה על יתרות דולריות לטווח קצר, דרך קרנות כספיות דולריות, אג"ח קצרצרות או פיקדונות. ריבית זו יכולה להגיע לתשואה של עד 2.75% ברמת סיכון אשראי נמוכה במיוחד - הזדמנות שלא הייתה קיימת בעשור האחרון. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם