גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יודעים שבא אביב? מלך בלגיה פותח את החממות לציבור

והמלך הוא לא היחיד שיש לו במה להשוויץ: את גני טירת ביג'גארדן שליד בריסל כובשים אלפי צבעונים ונרקיסים, והיער הסמוך מתכסה במרבד סגול של יקינתוני בר

מרבדים של צבע / צילום: רוני ערן
מרבדים של צבע / צילום: רוני ערן

יש לי חולשה לבתי המלוכה של אירופה. משחר ילדותי גידלה אותי סבתא שלי, יקית מסוגננת ומלכה בזכות עצמה, על דיאטה מאוזנת של רכילות מלכותית צהובה, שאותה הייתה דולה מצהובונים בגרמנית כמו Bunte ו-Quick. הזוג המלכותי של בלגיה דאז, המלך בודואן והמלכה פביולה, יכלו רק לקנא בגלאמור של בתי המלוכה של בריטניה או מונקו, או אפילו בזה של ביאטריקס, נסיכת הולנד השכנה. אבל דם כחול הוא דם כחול, ועם היקף הנדל"ן והחממות של פיליפ, אחיינו של בודואן והמלך הנוכחי של בלגיה, כמה עוד גלאמור אתה צריך.

פעם בשנה, מזה 100 שנה, להרף עין של שלושה שבועות, פותח מלך בלגיה את גניו וחממותיו לציבור הרחב. הפעם גם אני משתרכת בטור הארוך של פשוטי-עם, כדי להתבשם מהוד והדר מלכותי של אר-נובו, גנים פורחים ומפגן עוצמה מרהיב במיוחד של מאות מינים של קמליות. אוסף הקמליות של מלך בלגיה הוא האוסף הגדול והעתיק בעולם של קמליות הגדלות בחממה. מי שבנה את החממות והתחיל את האוסף היה המלך ליאופולד השני במאה ה-19, והוא השקיע בו כמו שרק מלכים יכולים להשקיע בתחביבים שלהם.

באחת החממות תלוי צילום גדול של המשפחה המלכותית בהרכב מלא. "איך הם?", אני מתעניינת אצל זוג נתינים הצועדים לצדי. המלך פיליפ, הם אומרים, הוא צנון, אבל המלכה מתילד יפה וחכמה והם אוהבים אותה. החממות המלכותיות בלאקן, אחוזתו של המלך פיליפ, הן קומפלקס ענק של פביליונים ומבני חממה יפהפיים בסגנון אר-נובו, נטועים בלב פארק אדיר ממדים, שמקיף את הטירה המלכותית. האדריכל אלפונס באלאט, מורו של אדריכל האר-נובו המהולל ויקטור הורטה, תכנן ב-1873 את הקומפלקס הזה עבור המלך ליאופולד השני.

השטח הזה של 25 דונם נראה כמו עיר של זכוכית, שהוקמה באמצע מרחבי אינסוף ירוקים. נדמה שכל עלה צווה אישית בפקודת המלך לתת את המקסימום, וכולם משגשגים להפליא בדום מתוח. עקב בצד אגודל אנחנו צועדים בתוך ההמון על פני מלאכת המחשבת של ברזל וזכוכית, צמחים אקזוטיים ופרחים, חלק מהם פורחים שם במחזוריות עוד מימי האוסף הראשוני של המלך ליאופולד. כיפות וארקדות זכוכית מרשימות, צמחים טרופיים מהפיליפינים שהביא המלך בכדים סיניים ממסעו במזרח הרחוק ו"גן החורף" - חממת קבלות הפנים, שבנייתה נמשכה 30 שנה והגג שלה גבוה במיוחד כדי לאפשר לדקלים ים-תיכוניים להתנשא למלוא גובהם.

800,00 גלונים של דלק בשנה דרושים להסקת החממות, ו-35 גננים מטפחים את תכולתן על בסיס קבוע, לשימושו של איש אחד ומשפחתו. הוא עדיין זוכה לרספקט מסוים מצד נתיניו, אבל לאחרונה, אנחנו מתבשרים, הם אינם מסתפקים עוד בשלושה שבועות עלובים בשנה שהוא מואיל להקצות להם בגניו. בשנה שעברה קיימו 60 ג’וגרים ריצת מחאה מסביב למתחם המלכותי בדרישה לפתוח חלק מהגנים לשימושם של ג’וגרים, דרישה שנתמכה על-ידי ראש העיר של בריסל. חצופים.

כמו שהלורד רגיל

שבעה קילומטרים מערבית לבריסל, במחוז בראבאנט (בכיוון Halle), פותחת טירת Groot-Bijgaarden את שעריה לחגיגת אביב מסעירה, לא פחות. ביצוריה נבנו במאה ה-14, הטירה עצמה נבנתה במאה ה-17 בסגנון הרנסנס הפלמי והיא מוקפת חפיר מים עמוק ומעליו גשר ציורי של חמש קשתות. 40 לורדים היו בעליה לאורך השנים, ביניהם אישי מפתח בהיסטוריה של בלגיה, כמו גיום רונז’מן, שמונה ב-1422 על-ידי הדוכס פיליפ "הטוב" ל"קפטן העיר בריסל". הטירה אינה פתוחה למבקרים, אך במשך חודש אחד בשנה מזמינים הגנים שלה את הציבור להתבשם בנפלאות שעושים ארגון מגדלי הפקעות של הולנד ומעצביו ב-140 הדונם שלה. שמה הרשמי של החגיגה הזאת הוא Floralia Brussels. הפעם שתלו שם למעלה ממיליון פקעות של פרחי אביב, עם העדפה בולטת לצבעונים (למעלה מ-400 סוגים), נרקיסים ויקינתונים.

גני טירת ביג'ארדן / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בעת ביקורי בטירה, הציגה הגינה בחזית פריחה מאולפת לפי צבעים וסוגי פרחים, אבל זה לא העיקר. יתר אדמות המתחם פרחו במה שנראה כמו מרבדי "פרא" פרחוניים עוצרי נשימה. קסמו המיוחד של הנוף הזה היה נעוץ בכך ששדות הבר הכמו-פראיים האלה הורכבו מפרחים תרבותיים בלבד. נראה מה יעשו שם השנה. כדאי לטפס אל ראש המגדל מול המבנה המרכזי ולהשקיף מלמעלה על כל התפארת הזאת.

כמו שהטבע רגיל

יער Halle) Hallerbos) הסמוך לבריסל, על גבול המחוזות ואלוניה ופלנדריה, נתון בידי הטבע לבדו, והוא מציע אביב נהדר ללא מגע יד אדם. בעבר היו Hallerbos ו-Fore de Soignes - היער של בריסל - יער אחד, ויחד היוו את יער עצי האשור (בוק) הגדול באירופה. כיום יער Halle משתרע על פני 5,550 דונם, ש-1,000 דונם מתוכם הם שמורה, שהיא-היא היעד שלנו.

היער החליף ידיים רבות - מדוכסי בית הבסבורג, לידי הכנסייה, לכיבוש הגרמני - שבמהלך מלחמת העולם הראשונה חיסל אותו כמעט לחלוטין כשגדע את מרבית העצים לשימוש מכונת המלחמה הגרמנית. אחרי המלחמה הוחרם Hallerbos על-ידי ממשלת בלגיה כפיצויי מלחמה, וב-1929, כאשר הפך רשמית לטריטוריה בלגית, החל בו ייעור מחדש שנמשך 20 שנה. התוצאה - יער צעיר רחב ידיים של עצים תמירים דקי גזע שעושים אותו עדין למראה, עם שלושה שבילי טיול מסומנים לאורך 40 קילומטר ושביל טבעתי לרכיבת אופניים. יש שנים שבהן באזורים מסוימים שלו עדיין גודעים במשורה עצים לצורכי הסקה, אבל בין 1 במארס ל-30 ביוני דומם הכול. הכול עוצר כדי לאפשר קינון חסר הפרעה של ציפורי היער ולקראת מופע האביב הגדול של Hallerbos, בכיכובו של סופר-מודל מקסים, שמושך אליו מטיילים וגם אותנו: יקינתון הבר.

במשך שבועיים-שלושה באפריל מתכסה רצפת היער במרבדים כחולים-סגולים של יקינתונים (הידועים גם כפעמוניות כחולות). הפרחים היפים והעדינים האלה שצורתם פעמון, שפורחים במקבצים סגולים בין עצי האשור דקי הגזרה, יוצרים אווירה שמזמינה מחשבות על פיות.

יקינטון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אנחנו צועדים לאיטנו לאורך ה-Bluebell Walk. היום שבת, ופה ושם נראים מטיילים. מיעוט המטיילים מחזק את ההנחה שפריחת היקינתונים של האלרבוס היא אולי עדיין בגדר סוד שמור. שלטים לצדי השביל מזהירים לא לסטות ממנו. הקרקע והצמחייה ביער הזה, מתברר, רגישות מאוד למדרך רגל, ומתקשות להתאושש כשהן נרמסות. מקום שדרכו בו ארבע פעמים לא יצמיח עוד יקינתונים, מזהירים אותנו. אז אין להתפתות לרדת מהשביל, גם לא לסלפי זריז. אבל גם אין צורך. אנחנו מוקפים סגול מכל עבר.

שתי צעירות וכלב חולפים על פנינו. קים מאנטוורפן וקלי מלובאן, עם הכלב פרודו. הן אוהבות טיולי פריחה אביבית. באו לראות את היקינתונים וממשיכות בשבוע הבא לגני קויקנהוף בהולנד - מופע האביב האקסטרווגנטי המפורסם של פרחי פקעות תרבותיים - ססגוני, מאולף, נערץ על המונים וההיפך הגמור מהאלרבוס.

היקינתונים אינם פורחים באותו זמן בכל שנה. הזמן הטוב ביותר בדרך כלל לטיול יקינתוני הוא במחצית השנייה של אפריל. לפני שבאים מומלץ לבדוק באתר היער, שם יציינו מתי כדאי לבוא.

מידע מעשי

החממות המלכותיות - השנה יהיו החממות פתוחות לציבור מ-20 באפריל עד 10 במאי. בשל הצפיפות בחניה עדיף להגיע באחד מארבעת קווי האוטובוס המובילים ממרכז העיר לגנים. משך הנסיעה כ-30 דקות.

Floralia Brussels - ב-2019 תתקיים Floralia Brussels מ-6 באפריל עד 5 במאי, בין 10:00 ל-18:00. (כניסה אחרונה ב-17:00). אפשר להגיע מבריסל ברכבת (20 דקות נסיעה ממרכז העיר) או באוטובוס. בשבת, 13 באפריל ב-10:30, וביום ראשון 14 באפריל ב-10:30 וב-14:30 תתקיים בטירה תהלוכה של תלבושות קרנבל ונציאניות.

www.kasteelgrootbijgaarden.be

יער האלרבוס - נמצא במרחק 20 דקות נסיעה ברכבת מבריסל. נוסעים עד לעיירה Halle ומשם באוטובוס עד הכניסה ליער, או 26 דקות ברכב עד לחניון בכניסה ליער.

www.hallerbos.be/en/bloom-bluebells

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בהיעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● מוקדם יותר, ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פגרת הכנסת כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם