גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקטור הקנאביס כבר שווה 3 מיליארד שקל, אז למה המוסדיים מתרחקים ממנו?

מבחינת הגופים המוסדיים, עדיין לא ראוי להשקיע בחברות הקנאביס ● "התמחורים שם בעייתיים וגבוהים מדי", אמר ל"גלובס" מנהל השקעות מוסדי בכיר ● כמעט 20 חברות קנאביס פעילות בבורסת ת"א, ושוויין המצרפי עומד כבר על יותר מ-3 מיליארד שקל

קנאביס / אילוסטרציה: Shutterstock
קנאביס / אילוסטרציה: Shutterstock

למרות ההייפ האדיר הנלווה בחודשים האחרונים למניות הקנאביס הנסחרות בבורסת תל אביב, שהפכו יש מאין לסקטור בשווי של כ-3 מיליארד שקל - רוב הכסף המושקע בהן, ומתדלק את העליות החדות בבורסה, מגיע ממשקיעים פרטיים, המחפשים רווח מהיר, קרנות נאמנות התרות אחר האופנה הנכונה להיות בה, ובעלי שליטה ועניין בחברות האלה. בינתיים, השחקן המרכזי בשוק ההון המקומי - הגופים המוסדיים, מנהלי החיסכון הפנסיוני - מדיר את כספו מהתחום הלוהט.

בחודשים האחרונים כמה בתי השקעות זריזים, ובהם איילון בית השקעות ואי.בי.אי, מיהרו והקימו קרנות להשקעה במניות הקנאביס, תוך שבאיילון בית השקעות תיארו את הסקטור כ"תחום שנמצא בפוקוס המשקיעים בעולם בשל הצפי לגידול חד בצריכה העולמית, בעקבות ההכרה בסגולותיו הרפואיות האדירות של הקנאביס ותהליכי הלגליזציה במדינות רבות". מדובר עדיין בקרנות נאמנות צנועות מאוד, שבהן לא מנוהלים סכומי עתק, ושמהוות חלק מתפיסה שיווקית טיפוסית למנהלי קרנות נאמנות, שמנסים לזכות בכספים של הציבור שמחפש הזדמנות קצרת טווח, "כאן ועכשיו".

ואולם, מהצד השני, נכון להיום הגופים המוסדיים שמנהלים כספים פנסיוניים בהיקפים מצרפיים של מאות רבות של מיליארדי שקלים מכספי החיסכון לטווח ארוך של הציבור בישראל, בולטים בהיעדרם מתמונת בעלי המניות בסקטור הקנאביס.

"מכפילים גבוהים ותנודתיות גבוהה"

סקטור הקנאביס מיוצג על ידי כ-250 חברות ציבוריות בעולם, ובהן גם חברות ישראליות, שמניותיהן נסחרות בבורסה המקומית, אבל בעיקר חברות זרות, בדגש על כאלה מצפון אמריקה - ארה"ב וקנדה. כמגמה, המוסדיים, מעולמות החיסכון לטווח ארוך, אינם נמצאים בסקטור החם - לא בארץ, וגם לא ממש בחו"ל.

מדוע? משיחות שקיימנו בנושא, עולה כי לא מדובר במקרה או בהחמצת מגמה, כי אם בכוונת מכוון. נראה כי מבחינת המוסדיים, אין זה ראוי עדיין להשקיע בחברות הקנאביס, בהתחשב במידע הדל המצוי לגביהן כיום, כמו גם דרך התנהלותן ואופן פעילותן.

כדי להבין זאת יש להבין את המטרה של מנהלי ההשקעות המוסדיים, שאינם קרנות גידור או קרנות הון סיכון או מנהלי תיקים בסיכון גבוה ובמרדף אחר תשואה מהירה וגבוהה ככל הניתן. למעשה, מדובר במנהלי ההשקעות של "כרית הביטחון" הסוציאלית הראשית בחשיבותה של כל הציבור בישראל, וככאלה הם נדרשים להשקיע ברמות סיכון ראויות ולהשיא לחוסכים תשואות טובות לאורך זמן, ולא לשאוף למקסום תשואה בטווח המיידי.

על רקע זה, המוסדיים לא משקיעים כספי חיסכון לטווח ארוך בחברות ישראליות מתחום הקנאביס ממגוון סיבות. אחת הסיבות היא "מלכודת הנזילות" - המוסדיים משקיעים סכומי כסף שברוב המקרים מהווים משקלות בהשקעה בחברה קטנה. זאת, משום שכל מימוש או רכישה שהם מבצעים, משפיעים במידה ניכרת ולאורך זמן על שער המניה - דבר שעלול ללכוד אותם בהשקעה בחברה קטנה, או לחילופין להביא לכך שמימוש ההחזקה שלהם יוביל לצניחה בערכה.

"לא משקיעים בתחום גם בחו"ל"

ואולם, זוהי ממש לא הסיבה היחידה לכך שהמוסדיים מדירים רגליהם מהחזקה במניות קנאביס בבורסה המקומית. יש גם סיבות ענייניות, שנובעות גם מכך ש"התמחורים שם בעייתיים וגבוהים מדי", כפי שאמר ל"גלובס" מנהל השקעות מוסדי בכיר ומוערך. גורם אחר הוסיף כי "עדיין מדובר בתחום שאופן התמחור והפעילות בו לא ברור ומוסדר דיו".

כמו כן, בגוף אחר ציינו בפנינו כי "בשלב זה, אנחנו לא משקיעים בחברות הקנאביס בישראל, בעיקר עקב סוגיית מלכודת נזילות ואי-סיום תהליך לימוד הפוטנציאל העתידי", תוך שהוסיפו: "אנו לא משקיעים בחברות בתחום גם בחו"ל".

באחד מהגופים המוסדיים הבולטים והמובילים האחרים במשק הרחיבו והסבירו לנו כי הם לא משקיעים כיום בחברות מסקטור הקנאביס, משום ש"להערכתנו, אין להשקיע בחברות שלא ניתן לנתח את תזרים המזומנים הצפוי שלהן, ובהתאם לבצע הערכת שווי מדויקת. אנו מעריכים כי בסופו של דבר, חברות הפארם הגדולות ירכשו את החברות הטובות בתחום הקנאביס, והן אלה שיובילו את פעילות השוק בעתיד".

גורם מוסדי בולט ומוביל אחר ציינו כי "כרגע, אין לנו בכלל השקעה בתחום הקנאביס, לא בישראל ולא בחו"ל", וזאת מאחר ש"כל עוד הנושא לא מוסדר רגולטורית ועם מודל כלכלי, אנחנו לא בוחנים את ההשקעה במניות האלה. אם הנושא יוסדר בעתיד, ויהיה אך ורק קשור לתחום הרפואי תחת פיקוח רגולטורי ועם מודל כלכלי עם תחזיות קדימה, נבחן זאת בעתיד ונשקול אם זה בכלל יכול לעניין אותנו", ציינו שם, תוך שהדגישו כי "כל עוד זה לא שם, אנחנו לא בוחנים זאת כרגע".

גם בקרב מנהלי קרנות הנאמנות, שסימנו את הסקטור כמעניין להשקעה (קצרת טווח ושל כספי אחרים), יש הסכמה לגבי השוק בתמחור של החברות בסקטור הקנאביס.

אחד מגופים אלה מציין במצגת בנושא כי "מניות צמיחה המתומחרות במכפילי הכנסות גבוהים ומאופיינות בתנודתיות גבוהה", כשהם מצביעים על כך שבמדדים יש "פערים גדולים בין שווי החברות, כך שלמעשה יש תלות גדולה במספר חברות קטן, שגם היא מגדילה את התנודתיות". הם מוסיפים כי "הבעיה המרכזית היא בייצור תפוקה מספקת מול הביקוש ובחיזוי מחירים עתידיים בעקבות שינוי השוק הדרמטי".

פעילות הקנאביס זניחה? שווי החברות בבורסת ת"א כבר מגיע ל-3 מיליארד שקל

סקטור הקנאביס ממשיך להיות אחד הפעילים, עתירי התשואה ואולי גם הבועתיים ביותר בבורסת תל אביב. נכון להיום, כולל "המגזר הציבורי" בבורסה כמעט 20 חברות שנוגעות בקנאביס בדרך זו או אחרת, ששוויין המצרפי עומד כבר על יותר מ-3 מיליארד שקל, לאחר שרשמו עליות של עשרות ומאות אחוזים מתחילת השנה. זאת, אף שפעילותן העסקית עדיין דלה במקרה הטוב, ואף בלתי קיימת בחלק מהמקרים. 

כל זה לא מפריע לעיסוק העצום בחברות המגזר. כמעט מדי יום מודיעות כמה חברות קנאביס על פעילות מסחרית, גיוס הון או מינוי אנשי מפתח, שנראה כי רצים מכל קצוות המשק כדי להשתתף בחגיגה: אנשי צבא ומשטרה, פוליטיקאים, מדענים, רופאים, עורכי דין, אנשי הון סיכון, אנשי נדל"ן ואנשי שיווק בכירים - כולם רוצים לנצל את ההזדמנות או חוששים לראות אותה חומקת ולהצטער.

קשה להאמין שהתחום נחשב פעם בישראל למוקצה. בשבוע האחרון, שוב ניכרות עליות חדות במניות הקנאביס, הן בשל פעילות בחברות, וגם ככל הנראה על רקע הצהרות טרום-בחירות של רוב המפלגות, על כך שיפעלו או לפחות ישקלו פעולה לכיוון לגליזציה מלאה של קנאביס בישראל. יש לציין כי לגליזציה לאו דווקא תשפיע, או אם תשפיע אז לאו דווקא לטובה, על החברות הנסחרות בבורסה, שרובן ככולן עוסקות בקנאביס רפואי.

רפורמה צפויה בשוק בתחילת אפריל

תחום הקנאביס הרפואי הוא תחום שמחסומי הכניסה אליו גבוהים יחסית, והחברות צריכות להשקיע סכומים משמעותיים כדי לעמוד בתקנים להפעלת מתקני גידול ומתקני יצור מאושרים. לגליזציה, שהיא עדיין אפשרות מאוד תיאורטית בישראל, יכולה להוסיף שחקנים לשוק, שעלולים להתחרות על מטופלי הקנאביס הרפואי, שיכולים לבחור גם לטפל בעצמם במוצרי פנאי, וכן ייתכן שהיא תתחרה על הייצוא לשוקי הפנאי. 

מנגד, זהו בכל זאת צעד שמעיד על האפשרות שהשוק ייפתח ברמה התפיסתית - מה שיוסיף אולי גם עוד מטופלים ועוד התוויות טיפול לקנאביס הרפואי. ואולם כרגע, לא ברור אם לגליזציה אפשרית אמורה להעלות או להוריד את מחירי המניות, וממילא לא ברור אם הלגליזציה היא אכן אופציה קיימת או בעיקר הצהרות.

האירוע החשוב הבא הוא כניסתה לתוקף של רפורמת הקנאביס החדשה כתקינה הבלעדית לשיווק קנאביס רפואי בשוק בתחילת אפריל. לאחר כניסתה לתוקף של הרפורמה, חוות גידול שעוד לא יהיה להן אישור GAP (תקני גידול נאות), לא יוכלו לפעול בשוק, וכל המגדלים יצטרכו ליצר את מוצריהן במפעלים מאושרי GMP (ייצור נאות), כמו של פנאקסיה, בזלת הלא-בורסאית ו-BOL, שכרגע מייצרת רק את התוצרת שלה.

המוצרים הרפואיים יימכרו לאחר כניסת הרפורמה לתוקף בבתי המרקחת, וישירות לבית הלקוח ולא בתחנות חלוקה. לקוחות לא ישויכו עוד למגדל אחד, אלא יצטרכו לבחור בכל קנייה את המוצר המועדף עליהם.

אירועים אלה צפויים להשפיע בהדרגה על השוק המקומי, אבל לא תמיד על שווי החברות, שמשיגות את רוב שוויין מחלומות יצוא פחות מאשר מפעולה אמיתית בשוק המקומי כרגע. הפוטנציאל הכלכלי של שוק הקנאביס הרפואי עבור חברות מקומיות הוערך בעבר ב-4 מיליארד שקל, אבל ההשתהות במתן אישור היצוא - שניתן רק בסוף ינואר ואמור להוביל ליצוא בפועל לקראת סוף השנה הנוכחית - צמצמו פוטנציאל זה, על פי ההערכות. 

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?