גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק הפועלים בעקבות מזרחי טפחות: מי יוביל את שוק המשכנתאות?

הפועלים מסמן את המשכנתאות כיעד אסטרטגי, והתיק שלו צמח בכ-18% בתוך שנתיים ● האם מדובר באיום על מעמד הבכורה של מזרחי טפחות אחרי שנים של שליטה בשוק? ● ולמה לא צפויה להתפתח מלחמת מחירים?

אריק פינטו, אלדד פרשר / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
אריק פינטו, אלדד פרשר / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

קשה לפספס את הקמפיין האגרסיבי של בנק הפועלים בתחום המשכנתאות שרץ מזה תקופה באמצעי התקשורת השונים. ההחלטה להשקיע בקמפיין לא הייתה מקרית: הפועלים מסמן את שוק המשכנתאות כיעד מרכזי לצמיחה בשנים הקרובות, מה שעשוי לעורר את התחרות בשוק זה שהיה מנומנם יחסית בשנים האחרונות.

תיק המשכנתאות של הבנק צמח בשיעור חד למדי של 18% בתוך שנתיים, ובמונחים כספיים היקפו כבר חצה את רף ה-80 מיליארד שקל. גם בנק דיסקונט רשם גידול דו-ספרתי השנה בפעילות זו, אלא שכאשר בנק גדול כמו הפועלים מחליט להיות אגרסיבי ולסמן את השוק כיעד צמיחה מרכזי, יכולות להיות לכך השפעות רחבות יותר.

השבוע ערך הבנק מסיבת עיתונאים לסיכום התוצאות ל-2018, והמנכ"ל אריק פינטו התייחס לפעילות המשכנתאות. "יש אצלנו שינוי במדיניות. בעבר נקטנו גישה של 'משכנתא לוקחים בבית', כלומר התמקדנו במתן השירות ללקוחות הבנק. לעומת זאת, היום המרווחים משקפים נכון את הסיכון, וזהו בהחלט יעד להמשך צמיחה".

ואכן, עד לפני שנתיים היה בנק הפועלים סטטי למדי בפעילות בשוק המשכנתאות, ונתח השוק שלו אף ירד עד לרמה של כ-17%, כמחצית מנתח השוק שלו בתחום הקמעונאות. אלא שמאז הגיע הבנק ליעדי ההון של בנק ישראל, ויכול היה לשוב ולצמוח באשראי. כך, נתח השוק של הבנק הלך וגדל בשנתיים האחרונות והגיע עד ל-25% (הנתונים מתייחסים לביצועים חדשים בשוק, ולא לתיק ההיסטורי).

מבחינת הבנק, 25% זה לא יעד סופי. פינטו לא הציג מפת דרכים רשמית, אבל סיפק רמז לפוטנציאל שהוא חוזה לבנק בתחום זה: "להזכירכם, במגזר הקמעונאות נתח השוק שלנו מגיע ל-33%".

כך התחלק השוק המשכנתאות ב-2018

הריבית העולה הובילה לפתיחת מבערים

עד לפני כשנתיים בנק הפועלים היה השחקן השלישי בגודלו בשוק המשכנתאות, אחרי מזרחי טפחות ולאומי, עם נתח שוק של 18-20%. הבנק ראה בהלוואות לרכישת דירה שירות שהוא מציע ללקוחותיו הקיימים, ולא כלי לגיוס לקוחות חדשים. המרווחים בתחום זה היו נמוכים מאוד, ובבנק העדיפו למקד את הצמיחה בתחומים אחרים כמו אשראי צרכני, שם רמת המרווחים גבוהה יותר.

אז מה השתנה? ראשית, ראינו בשנים האחרונות זחילה כלפי מעלה של הריבית הממוצעת בשוק המשכנתאות. היא נבעה הן ממגבלות רגולטוריות שחלחלו אל השוק, והן מכך שהתחרות נרגעה כיוון שהבנקים התמקדו בהגעה ליעדי ההון של בנק ישראל, על חשבון צמיחה באשראי. הציפייה היא שתהליך עליית ריבית בנק ישראל יימשך בשנים הקרובות, ויגדיל עוד יותר את המרווחים ואת רווחיות הפעילות הזו (יש לזכור כי חלק לא מבוטל מהמשכנתאות ניתן בריבית משתנה הצמודה לשינויים בריבית הפריים).

השינוי בריבית הממוצעת במשכנתאות בשנה האחרונה

במקביל לכך ראינו בשנתיים האחרונות עלייה בסיכון באשראי הצרכני, שנבעה מהגידול החד בהיקפים שניתנו, ומשינויים בחקיקת הליכי פשיטת רגל שהשפיעה לרעה על מוסר התשלומים במשק. בנק הפועלים ספג כתוצאה מכך עלייה חדה בהפרשות להפסדי אשראי בהלוואות הצרכניות. לעומת זאת, ההפרשות בתחום המשכנתאות נותרו נמוכות, היות שמדובר בהלוואה שיש כנגדה שעבוד איכותי.

נראה שהשילוב בין העלייה ברווחיות פעילות המשכנתאות לבין הרצון להקטין סיכון בתיק האשראי גרמו לפועלים לפתוח מבערים בפעילות המשכנתאות. תיק ההלוואות לדיור של הבנק קפץ אשתקד בקרוב ל-10% ל-81.5 מיליארד שקל, תהליך שהתרחש במקביל להורדת רגל מהגז בתחום האשראי הצרכני. תיק זה התכווץ בקרוב ל-4% ב-2018, ל-44 מיליארד שקל.

הקצאת המשאבים של בנק הפועלים במשכנתאות לא מתבטאת רק בקמפיין הפרסום היקר. לפי הערכות, הבנק גם צפוי להסב עשרות מיועצי ההשקעות לתפקיד יועצי משכנתאות, כלומר להגדיל את מערך ייעוץ המשכנתאות.

מזרחי טפחות מתמקד באשראי עסקי

מי שעלול להיפגע מהתיאבון הגובר של בנק הפועלים הוא מזרחי טפחות, השחקן הגדול ביותר בשוק המשכנתאות. הבנק בניהולו של אלדד פרשר מחזיק כיום בשליש מהשוק, ולאורך שנים היה השחקן הגדול ובהפרש ניכר לעומת יתר הבנקים בפעילות זו.

הבנק ניצל את העובדה שלפני כשלוש שנים הפועלים ולאומי היו עסוקים במאבקם הסיזיפי להגיע ליעדי ההון של בנק ישראל, שבו הוצבו להם יעדים נוקשים יותר מיתר הבנקים. בזמן שהם הורידו פרופיל בפעילות המשכנתאות, מזרחי טפחות הגיע לנתח שוק של קרוב ל-40%, וגייס הלוואות דיור בקצב דומה לזה שגייסו הפועלים ולאומי יחד. מאז חזרו פועלים ולאומי לפעילות ערה יותר, והבנק התאזן בחזרה לנתח שוק של 33-35%.

הגברת האגרסיביות מצד הפועלים עשויה להביא לכך שהוא יגיע להיקפי פעילות דומים לאלו של מזרחי טפחות. עד כמה זה מדאיג את פרשר? כנראה לא יותר מדי. מזרחי טפחות אמנם לא ירצה לאבד את תואר הגוף הגדול ביותר בשוק המשכנתאות, אבל העדפותיו שונות מאלה של הפועלים. בבנק החליטו בשנים האחרונות למקד את הצמיחה בפעילות האשראי העסקי, על מנת לפזר טוב יותר את תיק האשראי שנשען כיום על פעילות המשכנתאות. כך שלא נראה כי במזרחי טפחות ייצאו מגדרם להיאבק בבנק הפועלים בשוק המשכנתאות, אך סביר ש"יזיעו" קצת אם יראו את המתחרה נושפת בעורפם במפת נתחי השוק.

והציבור? לא צריך לצפות ליותר מדי

השאלה המעניינת היא אם ציבור הלווים ירוויח מהתיאבון הגובר של הפועלים. נכון להיום הוא פועל בסביבה יציבה למדי: בשנת 2018 נמשכה העלייה בריבית על משכנתאות שהורגשה בשנים האחרונות, אך במתינות. הריבית השקלית הקבועה הממוצעת עלתה מ-3.82% בינואר 2018 ל-4.04% בינואר השנה. יחד עם זאת, ריבית בנק ישראל עלתה לקראת סוף השנה, והמח"מ הממוצע של המשכנתאות החדשות גדל מ-16.8 שנים בתחילת 2018 ל-17.3 שנים בסופה - שני גורמים שמשפיעים על עליית הריבית. בנטרולם, היא שמרה על יציבות יחסית.

בשוק המשכנתאות מציינים כי הנוכחות ההולכת וגוברת של הפועלים מורגשת בשטח, וכי במקרים מסוימים הבנק אכן מפגין אגרסיביות בהצעות המחיר. יחד עם זאת, ספק רב אם נראה מלחמת מחירים מתפתחת בשוק זה, כפי שאירע כאשר דיסקונט יצאו לפני כ-12 שנה עם התוכנית "משכנתא מסובסדת", שהציעה הלוואת דיור במחירים נמוכים במטרה לגייס לקוחות.

ראשית, יש לזכור שהמטרה של בנק הפועלים בהגברת הפעילות במשכנתאות היא להגדיל את הכנסותיו, ולא רק לצמוח בנתח שוק. הרי כניסתו המחודשת לשוק נעשתה רק לאחר שהמרווחים בתחום עלו, והעיסוק במשכנתאות נהיה אטרקטיבי יותר מבחינת הבנק.

נוסף על כך, בעשור האחרון הוצבו מגבלות רגולטוריות רבות בפני הבנקים בשוק המשכנתאות, שמטרתן הייתה לצנן אותו. מגבלות אלה תרמו לעליית הריביות במשכנתאות, ויקשו על פועלים להוריד דרמטית את המחירים. בשורה התחתונה, ייתכן שלהגברת הפעילות של הבנק תהיה השפעה מסוימת על הריביות, אבל אל תצפו שתתפתח כאן מלחמת מחירים של ממש. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה