גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע שמחכה לבני גנץ: טבילת אש במגרש הביתי של בנימין נתניהו

באופן מפתיע, מסיבות העיתונאים מיטיבות עם יו"ר כחול לבן יותר מאשר האור המסנוור באולפנים, ואולי בזכותן הוא יוכל להיראות כמישהו שאינו דומה לאדם שאותו הוא מבקש להחליף ● אף שידו של נתניהו באיפא"ק תהיה על העליונה, הנאום בפני פורום כה גדול היא הזדמנות מצוינת עבור המועמד הטרי לראשות הממשלה ● פרשנות

בני גנץ./ צילום : שלומי יוסף
בני גנץ./ צילום : שלומי יוסף

שפת הגוף של בני גנץ בארבעה ראיונות אישיים שנתן השבוע שידרה אי נוחות: תזוזות מגושמות עם הגב, תנועת ידיים גולמנית. מבטו היה ממוקד 99% מהזמן, אבל דווקא הסטת העיניים בחלקים של הראיון תפסה את תשומת הלב. בתחום ניתוח שפת הגוף ותקשורת לא ישירה מדברים על "דליפות",  אותן מחוות פיזיות שאינן מתאימות למילים של המרואיין. ציבור הצופים עלול להיתפס לפערים בין הטקסט ובין מחוות הגוף המסגירות את הקושי של המרואיין ולהסיק מכך על העדר אמינות או פקפוק עצמי במה שהחליט לומר.

אפילו לנתניהו, האיש והכריזמה, יש "דליפות". לא הכול מושלם בהופעות שלו. מומחים לתקשורת שינתחו את הופעותיו יידעו לזהות את המצמוץ בעיניים ואת הטעויות במילים (אפגניסטן? ניקרגואה?), כסימנים ללחץ תוך כדי הופעות ציבוריות.

אין חולק שגנץ הרבה הרבה פחות מנוסה. ראיונותיו באותה השעה לכל הערוצים לא היו מדהימים, אפילו שהוא התאמן. כותרות גדולות לא יצאו משם, והעובדה ששלוש המראיינות והמראיין האחד (ynet), הוציאו ממנו ציטוטים זהים, פחות או יותר, לא הועילה לו או להם.

דווקא ערב קודם לכן כינס גנץ מסיבת עיתונאים פתוחה, שבה יכלו כל העיתונאים, כולל החתומה מטה, לשאול על כל נושא. אנחנו ב"גלובס" העדפנו לשאול על הגירעון ועל העלאת מסים, ולנסות להבין מחבורת כחול לבן, באופן קצת יותר ברור, מה הם מתכוונים לעשות עם אסדת הגז, שרגליה הכבדות במשקל 98 טון כבר הונחו במרחק 10 ק״מ מחוף הבונים. גנץ סיפק לנו תשובות כלליות, ולהגנתו ייאמר  שבשלב כזה, שלושה שבועות לפני בחירות, קשה עד בלתי אפשרי לצלול לעומקן של תוכניות. גנץ אמנם נתן תשובה כללית ומעורפלת (השיב שממשלתו תתמודד עם הגירעון באמצעות אחריות פיסקלית ומנגנוני צמיחה נוספים במשק), אבל חשוב לציבור לשמוע אותו משיב לשאלות בכלל ולנושא הגירעון בפרט.  

באופן מעניין, במסיבת העיתונאים ביום שני, גנץ הרגיש נוח יותר עם העיתונאים והמצלמות. אם הייתי יועצת קמפיין שלו, הייתי מאפשרת לו לענות גם למי שנתפסים בעיניו ככלי תקשורת לא מיטיבים: "ישראל היום", "מקור ראשון", גלי צה"ל (שמטעמו הגיע הפרשן הפוליטי יעקב ברדוגו) וערוץ 20. אדרבה, שיעמוד ויענה לכולם, כמה שיותר. יש עוד מנהיגים בעולם שזה עובד להם היטב: עמנואל מקרון בצרפת ואנגלה מרקל בגרמניה. וכן, גם טראמפ בארה"ב נוהג לענות לעיתונאים באריכות על כל שאלה. מדוע לא? במקום לשבת תחת תאורת האולפן המסנוורת והמחממת את עור הפנים, עדיף להביא מספר רב של עיתונאים ולתת להם לשאול הכול. אולי מסיבות העיתונאים הללו יגרמו לגנץ להיראות כמישהו שאינו דומה לאדם שאותו הוא מבקש להחליף.

בשבוע הבא יצאו נתניהו וגנץ שניהם לוושינגטון וידו של נתניהו, כמעט כדבר שידוע מראש, תהיה על העליונה. הוא יביא לשחרור פולארד (אולי), הוא יקבל הכרה בינלאומית בסיפוח הגולן (אולי), הוא יזכה לכבוד מלכים בארוחת ערב חגיגית. הנאומים המקבילים באיפא״ק אולי יגרמו לגנץ להיראות שולי ממנו, אך גנץ לא מוותר על הפורום הזה, וטוב שכך בחר. הציבור הישראלי סקרן לגביו ועמידה בנאום באנגלית בפני פורום כה גדול ובעל החשיבות לישראל, הוא עוד משוכה (כמו מסיבות העיתונאים) שעליו לדלג מעליה.

בסוף כל חוט שמושכים, צץ בן דוד

הדיווחים על החזקת עבר עקיפה של ראש הממשלה בנימין נתניהו במניות חברת תוספי הפלדה, סי-דריפט, ועסקת המכר לספקית רכיבי הפלדה גרפטק, עסקה שיצאה לפועל יום אחר שנתניהו מכר את החזקותיו, נחשפו לפני כמעט שנתיים בידי העיתונאי גור מגידו, אך לא צברו תשומת לב ציבורית גדולה. הוא כתב על כך באתר "כאן", ולאחר מכן בעיתון "דה-מרקר", אולם בתוך ריבוי פרשיות וחשדות נגד ראש הממשלה, הנושא הזה הונח בצד.

לפני חודש בדיוק, ב-20 בפברואר, פסקה אחת בהחלטת ועדת ההיתרים, בראשות השופט בדימוס ד"ר  עוני חבש (שפרש בינתיים בעקבות לחצים שהופעלו עליו לטענתו), שלפה את המידע והציגה אותו באופן רשמי לעין הציבור. "מהחלטות קודמות של ועדת ההיתרים עולה כי לראש הממשלה היו בשנת 2009 החזקות בשותפות שיתר המחזיקים בה הם מילקובסקי ובני משפחתו המיידיים וכי שותפות זו החזיקה בחלקים ניכרים מתאגיד תעשייתי העוסק בתוספי פלדה", כתב חבש. "נמצא כי בין השניים (נתניהו ומילקובסקי, ט"ש) יש או לפחות היו גם יחסים עסקיים, מעבר לקרבה משפחתית גרידא".

בשלב הזה פרטים רבים מעורפלים. קשה להבין או להוכיח את האינטרס הכלכלי הישיר של נתניהו בהישענות עסקית על אותה חברה ציבורית ענקית גרפטק על ההכנסות של אחת מלקוחותיה העיקריות חברת טיסנקרופ, המככבת בתיק 3000.

למה הדבר משול? מכירים את הסבך האלקטרוני, פסטה של כַּבֶּלי הטענה, חוטי ניידים, שנצים, מחברים המלופפים זה בזה? קשה לפרום את הקשר ולחלץ את המקום שממנו יוצא כַּבֶּל אחד והיכן משתמשים בו לטעינה.

כך נראות אינסוף הפרשות של נתניהו. דבר אחד עולה מהסבך: מהיכן שמושכים את החוט, מוצאים שבכל קצה יושב בן דוד. אם רצים לעסקאות בצד של איגוד העובדים הישראלי הממונה על ביצוע עבודות המספנות, ישב שם בן הדוד עו"ד דוד שמרון וטיפל בייצוג משפטי. כאשר נוברים לתוך החומרים של עסקאות המספנה בקיל, שם מתבצעות עבודות בניית הצוללות על ידי טיסנקרופ, מוצאים את עד המדינה - כמעט  לשעבר - מיקי גנור, המיוצג על ידי בן הדוד שמרון.

עוברים לארץ תעשיות הפלדה, אוהיו, אמריקה, בצד של אספקת חומרי ותוספי הפלדה לטיסנקרופ עד לשנת 2015 - ובקצה חוט התיל הזה מוצאים בן דוד אחר, נתן מילקובסקי, שנמצא כמנהל בכיר, מחזיק מניות אינדיבידואלי הגדול ביותר, בעל זכות למינוי מספר דירקטורים ומי שמנסה אף להגדיל את שליטתו בחברת גרפטק בשנים הרלוונטיות.

פותחים את סבך אספקת הכסף השוטפת, תרומות, הלוואות לכיסוי חבות מס או מימון ייעוץ משפטי, וגם שם מוצאים את בן הדוד מילקובסקי.

אנשים מניחים שנתניהו, כראש הממשלה, לא היה שותף לפרטים העסקיים של עסקת מכירת סי-דריפט לגרפטק, הספקית הגדולה של טיסנקרופ. אין לנו בסיס לידיעה אם היה בצד יוזם או פסיבי, אך לבטח היה צריך לחתום על מסמכים כדי להשלים את העסקה, שכן הוא העביר את המניות שבשליטתו העקיפה יום לפני עסקת הרכש וזכה לתמורה.

הקרבה לנתניהו בוודאי לא הזיקה למיליקובסקי

אולם בעוד רבים בישראל מתבוננים על כל העסקה הזו מן הצד של נתניהו, מוצע לקוראים לחשוב על הדברים מן הצד האחר, קצה החוט מנקודת מבטו של מיליקובסקי. מן הצד של בן הדוד העשיר מאמריקה, קשה שלא לראות את היתרונות. מי לא רוצה "לקשט" את עסקיו, את רשימת בעלי המניות המחזיקים/המשקיעים בקבוצתו בשם חשוב ובכיר כמו נתניהו? אם הוא מנסה למכור את סי-דריפט במחיר מצוין, העובדה שבן הדוד שלך הוא ראש ממשלת מדינה חשובה ביותר בוודאי שאינה מזיקה. 

ואם מתבוננים מן הצד של מילקובסקי אחרי המכירה בשנת 2010, גם אז הוא לא שחקן קטן: הוא בעל מניות אינדיבידואלי הגדול ביותר, המחזיק יותר מ-11% מהחברה. הוא משרת כדירקטור, מקבל זכות למנות שני דירקטורים נוספים ומבצע מהלכים עסקיים להגדיל את שליטתו בחברה הציבורית גרפטק. הוא נתקל בוויכוח עם הנהלת החברה על רקע חשדות להדלפת מידע פנים לקרנות גידור וחוזר לחברה והכול מצוי בדיווחים בארה"ב והופיע שם בעיתונות הכלכלית בשנים 2014-2013. ההכנסות המשמעותיות של חברת גרפטק הגיעו גם מטיסנקרופ (ומעוד מספר חברות) וכך מכונת ייצור ההכנסות של גרפטק בשנים ההן, ועד שנת 2015, שבה עוזב מילקובסקי את החברה, נשענות באופן נרחב על הקשרים העסקיים עם טיסנקורפ.

השאלות רבות על התשובות כרגע. אך איך זה שמכל חברות הספקיות של מוצרי הפלדה בעולם אנחנו מוצאים דווקא את החברה הקשורה לראש הממשלה?

בישראל חייבים נבחרי ציבור להגיש דו"ח הצהרת הון, אך הנייר החשוב הזה, השומר על ענייניהם הפרטיים של ראשי ממשלה ושרים, מופקד בכספת סגורה אצל מבקר המדינה. עיני הציבור לא שוזפות את המידע וזו הסיבה שחלקים מן התמונה בנוגע לקשרים העסקיים של נתניהו נותרו עלומים עבור העיתונות והציבור. זה הזמן לציין, שדווקא חובות השקיפות המוגברות, הקיימות במדינות מערביות רבות, עשויות היו לספק תשובות פשוטות מטעמו של נתניהו, אולי אף לגונן עליו וליידע את הציבור האם יש ממש בטענות נגדו. 

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים