גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הלאומית למפרץ חיפה ענקית – אך כך גם המכשולים שעומדים בפניה

התוכנית לפנות את בתי הזיקוק ולהקים על שטח שגדול מנתניה אזור עירוני חדש, צפויה להתקל בלא מעט קשיים וביקורת, אולם היא מאותתת על קיצה של תעשיית זיקוק הנפט במפרץ חיפה ● ניתוח

רפי אלמליח, מנהל התכנון ברשות מקרקעי ישראל / צילום: איל יצהר
רפי אלמליח, מנהל התכנון ברשות מקרקעי ישראל / צילום: איל יצהר

כמו חקירה חסויה, שבשלב כלשהו הפכה לגלויה, כך גם התוכנית הגדולה למפרץ חיפה, שנחשפה בתחילת השבוע, הוטלה כפצצה תכנונית, אחרי כשלוש שנים של הגייה ומחשבה וכשנה וחצי של עבודה של צוותי עבודה משולבים של אדריכלים, מתכננים ואנשי מקצוע שונים.

מדובר באחת מהתוכניות היומרניות שנהגו בעשורים האחרונים בישראל. היא משתרעת על שטח ענק, היא תחומה בין כביש 75 חיפה-יגור, מערבית לכביש 70 יגור-מחלף סומך, דרומית לקרית אתא וקרית חיים, ומזרחית לנמל. היא כוללת הקמת 83 אלף יחידות דיור, מה שיהפוך את המתחם הענקי לעיר גדולה בסדר גודל ישראלי (כ-350 אלף תושבים). כמו כן יוקמו בו שטחי תעסוקה בהיקף של 2 מיליון מ"ר.

בשבוע שעבר הוצגו עקרונות התוכנית בפני ראשי הרשויות המקומיות באזור. במשרדי רמ"י בחיפה ניכרה באותו בוקר התרגשות רבה בקרב המעורבים בתוכנית, בעיקר המתכננים הרבים שנכחו בכנס. אבל חרף ההתרגשות, יש כמה סוגיות עקרוניות שעומדות כעת על הפרק.

אזור התוכנית במפרץ חיפה / צילום: מצגת החברה

1. הסוגיה המציקה מכל: פינוי בתי זיקוק והתעשייה הפטרוכימית 

"תמיד אמרו שיותר קל לפנות את תושבי חיפה לנגב, מאשר את בתי זיקוק", אמר בכנס ראש עיריית קרית ים, דוד אבן צור, וביטא את תחושת הכלל.

מנהל אגף התכנון ברמ"י, רפי אלמליח, מספר: "במשך שנים אנחנו מחפשים דרכים לשפר תכנונן אזורי, וראינו כיצד ניתן לפתח מקומות באזור הדרום - שכונות חדשות בירוחם, בדימונה ובאופקים, בעוד שאזור חיפה מדשדש. שאלנו את עצמנו, כיצד ניתן להפוך את הצפון למושך יותר לצעירים, ואז עלה נושא מטרופולין חיפה. אף אחד לא ירצה לגדל ילדים באזור מוכה זיהום, שנמצא במרכזם של שני גושים אורבניים, חיפה והקריות, שלא מחוברים ביניהם, וגם התוכניות הקיימות מקבעות את המצב הזה".

הצוות התכנוני פנה למתכנן מחוז חיפה שהקים ועדת היגוי למעקב ולקידום התוכנית. משרד המתכננים יער-קורין נשכר לנהל את התכנון של כל הפרויקט. הצוות הגיע למסקנה שתנאי הכרחי לשינוי המצב הוא סילוק התעשייה המזהמת, אבל אז הועלתה השאלה, אם זה אפשרי בכלל. אלמליח מספר כי בגרסאות מוקמות יותר של התוכנית ניסו ללכת על דרך הפשרה ולהזיז רק חלק מהתעשייה הזו, אולם נוכחו שלא ניתן לעשות זאת - צריך לסלק הכול.

הצוות ערך בדיקה מקדמית לסוגיה המפחידה הזו, והחל להציג את מסקנותיו בפורומים שונים, אחד מהם היה המועצה הלאומית לכלכלה, שם החליטו לשכור את שירותי חברת הייעוץ מקינזי לבדוק את העלויות הכלכליות של פינוי התעשייה. זו העריכה את העלויות ב-13 מיליארד שקל.

בין היתר הועלו בדיונים הממשלתיים הערכות שצריכת הדלקים תלך ותפחת בעשור הבא ועל כן לא בטוח שהמדינה תזדקק ליותר מבית זיקוק אחד - שכבר נמצא באשדוד. על כל מקרה, רמ"י שומרת מיקום אלטרנטיבי לבית זיקוק בנגב. מכל מקום, התחושה בקרב הוגי התוכנית היא שהפינוי אפשרי, ושהגב של המועצה הלאומית לכלכלה, שהיא האחראית על התוכנית האסטרטגית לדיור של המדינה - הוא חשוב ביותר. "קיבלנו מהם חיזוק", אומר אלמליח.

האם התייעצתם עם בז"ן?

"עוד לא פנינו אליהם. עכשיו, לאחר שכולם אימצו את התוכנית, נבנה גוף שיחליט לגבי שלבי היישום. ברור שזה ייקח שנים".

בקבוצת בזן מסרו בתגובה כי "קבוצת בזן מייצרת מדי יום מוצרים חיוניים למשק ומספקת עשרות אלפי מקומות עבודה ריאליים לתושבי אזור מפרץ חיפה. בזן היא אחת מתעשיות העוגן של מדינת ישראל - והיא תמשיך לפעול עשורים רבים, עם בחירות ובלי בחירות, תוך התאמת תמהיל ואיכות מוצריה ושיפור החותם הסביבתי שלה".

2. נטו תכנון: מדלגים על שלבים

בעיה אחרת היא נטו תכנונית: התוכנית אינה תואמת שום מוצר תכנוני קיים: לא את תוכנית המתאר למחוז חיפה (תמ"מ 6), לא את תוכנית המתאר של חיפה ולא את תוכניות המתאר של הרשויות הסובבות. "היא לא תפורה תכנונית, וזה טיבם של רעיונות מחוץ לקופסה שמשנים פני אזור", אומר אלמליח. "אנחנו בחשיבה שונה מכל מה שחשבו קודם על המשך קיום התעשייה. אף אחד לא חשב על הפינוי".

זאת ועוד, התוכנית הקיימת היא תוכנית שלד או תכנית אב. הנוהל שאמור היה לבוא אחרי כן היה לערוך למתחם תכנון מתארי, בצורה של תוכנית אחת או כמה תוכניות (לפי הרשויות המקומיות, למשל). ברמ"י החליטו זה לפסוח על שלב זה, ולגשת ישר לשלב של התכנון המפורט, ל-9,000 יחידות דיור, בחוות המיכלים בקרית חיים המערבית ובסמוך לצומת יגור, שם אין כמעט בעיות של קרקעות מזוהמות. ההערכות שנתן ברוך בורוכוב, מנכ"ל חברת תוכן, שליוותה את התכנון בפן היישומי שלו הן, שניתן יהיה להתחיל לשווק קרקעות במקומות הללו ב-2026. מבחינה זו, יש שיטענו כנגד המהלכים הללו, שהם מזכירים את אופן קידום תכניות ותמ"ל - קידום תכניות שאינן "מדברות" עם סביבתן האורבנית והמוניציפלית.

3. הגבולות המוניציפליים: מי יקבל מה

מועצת העיר חיפה אמנם מיהרה לברך על התכנית, אולם לא כולה נמצא בשטח המוניציפלי של חיפה: חלק נמצא בשטח של בז"ן, חלק אחר בשטחים של קרית אתא, אחרים של נשר ואחרים של המועצה האזורית זבולון. הדבר מעורר קושי לתכנן את השטח כשכונת מגורים ענקית, ועוד צפויות לא מעט בעיות לגבי השיוכים המוניצפליים של המתחמים הפנימיים שבו. אלמליח אומר, כי ההתייחסות לתכנית הזו תהיה כאל מה שהוא מכנה "מגה תכניות", בנוסח תעש השרון, תל השומר וצריפין, שגם הן כוללות מספר רשויות מקומיות. בתעש השרון, למשל, הוקמה ועדה מיוחדת לתכנון ובנייה, ולא מן הנמנע שתוקם ועדה כזו גם למתחם במפרץ.

4. ההיתכנות: יש עוד הרבה מכשולים בדרך

עד כה, התגובות לתוכנית נעו בין ההתלהבות לחוסר אמון.

שר האוצר משה כחלון, שהיה המקדם העיקרי של התוכנית בממשלה, אמר בשבוע שעבר כי מעתה "מי שרוצה להרחיב את המפעל שלו באזור הזה יחשוב פעמיים. מי שרוצה להקים מפעל - לא יקים, כי יבינו שהכיוון הוא החוצה" - אבל לפני זמן לא רב דווקא אושרה תוכנית להרחבת בתי הזיקוק.

מנהל רמ"י עדיאל שמרון אמר כי "אנחנו מניעים תוכנית כלל ממשלתית ואנחנו בדיונים מול משרדי האנרגיה, הגנת הסביבה, האוצר, הכלכלה ונוכל להתייחס בשלב מאוחר יותר למקורות הכספיים. אנו מודעים למורכבות התוכנית".

עוד בעיה צפויה היא עתידו של שדה התעופה בחיפה, משום שנכון לעכשיו המדינה מנסה לבטלו, בעוד שהתוכנית לא רק שמחדשת את ימיו, אלא אף קובעת קרית כנסים לצידו, מה שתואם מאוד את עמדתה של ראשת העיר חיפה, עינת קליש-רותם.

אלמליח מודע לסתירות הללו. "אנחנו נמצאים אחרי מערכת בחירות מקומית, ולקראת מערכת בחירות לאומית", הוא אומר. "גם בגלל חילופי ראשי העיר בחיפה וגם בגלל שהתוכנית הושלמה רק עכשיו, היא לא נכנסה לוועדות התכנון ולא ביקשנו לעצור תהליכים, עד ששר האוצר ועדת ההיגוי וראשי הערים לא אמרו לנו שזה הכיוון שהם רוצים לקדם".

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר