גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריאות אך תקועות: מלכוד הריבית של הכלכלות הקטנות

פניית הפרסה המוניטרית שעשו הבנקים המרכזיים של ארה"ב ואירופה, שהחליטו להותיר את הריבית ללא שינוי בטווח הנראה לעין, מחייבת תגובה תואמת מצד בנקים של מדינות אחרות, על אף שכלכלותיהן נמצאות דווקא במצב טוב

נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas
נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas

שינויים פתאומיים במדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם מהדהדים בכלכלות קטנות יותר, ומשאירים אותן במצב של ריביות נמוכות ואפילו שליליות למשך שנים רבות בעתיד, על אף שהן בדרך כלל כלכלות בריאות.

הסכנה היא שאותה מדיניות של כסף קל עלולה ללבות בועות מחירים מערערות יציבות בנדל"ן ובנכסים נוספים. היא גם מותירה את הבנקים המרכזיים עם מעט מאוד תחמושת להתגוננות מפני ההאטה הכלכלית הבאה.

כלכלות כמו שווייץ, שהבנק המרכזי שלה לא מאותת על שינוי במדיניות הריבית השלילית בשנים הקרבות, הן קטנות יחסית לארה"ב ולגוש האירו. ובכל זאת הן מהוות בית לבנקים עולמיים גדולים ולחברות שרגישות לשינויי ריבית ותנאים פיננסיים. כאשר שוקי ההון מקושרים אלו באלו בצורה כה הדוקה, בעיות במדינות הקטנות עלולות להתרחב למדינות הגדולות יותר.

ביום רביעי, הפדרל ריזרב האמריקאי השאיר את ריבית המדיניות העיקרית שלו בטווח של 2.25%-2.5% וציין שהוא לא צפוי להעלות את הריביות השנה. בסוף 2018, הפד אותת שהוא צופה העלאת ריבית אחת עד שלוש העלאות ב-2019.

לפני שבועיים, הבנק המרכזי האירופי הרחיק לכת עוד יותר, והודיע שהוא ישיק תמריץ חדש לתמיכה בכלכלת גוש האירו: הלוואות זולות שלו לבנקים. הוא הודיע גם שהוא צופה שיותיר את ריבית המפתח שלו ברמה של מינוס 0.4% לפחות בכל שנת 2019, כלומר זמן רב יותר מהתחזית הקודמת שלו.

הבנק המרכזי השווייצרי הודיע ביום חמישי שהוא יותיר את ריבית המדיניות שלו ברמה של מינוס 0.75%, שם היא נמצאת מאז ינואר 2015, תוך הנמכת תחזית האינפלציה בשווייץ ל-0.3% השנה ו-0.6% בשנה הבאה. הבנק הצביע על צמיחה עולמית חלשה ואינפלציה נמוכה, כאשר התוצאה מכך היא "ציפיות מונמכות בנוגע לריביות באזורי מטבע גדולים במבט קדימה".

נעות יחד

למה נורבגיה דווקא העלתה ריבית?

הבנק המרכזי הנורבגי פעל בניגוד למגמה הזו. הוא העלה את הריבית העיקרית שלו ברבע נקודת אחוז ל-1% ואותת על עוד העלאות השנה. התלות של נורבגיה בהפקת נפט מבדלת אותה ממדינות אירופיות אחרות, מפני שמחירי נפט גבוהים יותר מספקים לכלכלה שלה תמריץ שאין לשכנותיה. הקרונה הנורבגית עלתה בכ-1% מול האירו בעקבות ההודעה הזו.

אבל גם נורבגיה הורידה את תחזית הריבית שלה לטווח הארוך בנימוק של "העלאה מדורגת יותר של הריבית אצל עמיתות הסחר".

ייתכן שהבנק המרכזי הנורבגי לא יהיה לבדו בהעלאת הריביות העיקריות שלו השנה. הבנק אוף אינגלנד אמנם השאיר את ריבית המפתח שלו ללא שינוי ביום חמישי, אך הוא חזר על הציפייה שלו ש"הידוק מתמשך של מדיניות מוניטרית" יהיה נחוץ אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בתנאים מוסכמים, ועם תקופת הסתגלות לתנאי המסחר החדשים. הבנק גם הכיר בכך שאם הברקזיט יתבצע ללא הסכם, יהיה אולי צורך בהורדת ריבית.

מה גורם לכך שהחלטות הפד וה-ECB נוגעות גם למדינות שלא משתמשות בדולר או באירו? מדינות כמו שווייץ, שבדיה ודנמרק, שקרובות לגוש האירו אך אינן חלק ממנו, תלויות בגוש הזה שהוא שוק היצוא והיבוא העיקרי שלהן. הצמיחה והאינפלציה בהן תלויה במידה רבה בשערי החליפין של המטבעות שלהן. תמריץ מוניטרי נוטה להחליש את המטבע המקומי, ולכן כאשר ה-ECB מאמץ מדיניות כסף קל כפי שהוא עשה לפני שבועיים, האירו נחלש מול המטבעות האירופיים האחרים, כמו הפרנק השווייצי. מאחר שה-ECB הוא בנק כה גדול, מדינה כמו שווייץ יכולה לעשות מעט מאוד כדי לנטרל את המדיניות שלו.

בסימן לתלות של שווייץ במדיניות ה-ECB, הפרנק התחזק מעט מול האירו ביום חמישי גם אחרי שהבנק של שווייץ הפחית את תחזיות האינפלציה שלו. "הם בני ערובה של ה-ECB", אמר דיוויד אוקסלי, כלכלן בחברת המחקר קפיטל אקונומיקס. אנליסטים רבים צופים שהבנק של שווייץ יישאר בהמתנה השנה ובשנה הבאה.

כמו בשווייץ, הבנקים המרכזיים בשבדיה ובדנמרק מחזיקים ריביות שליליות זה שנים רבות, שלא צפויות להשתנות בקרוב. בקפיטל אקונומיקס מעריכים שהריקסבנק השבדי יותיר את הריביות שלו, כולל ריבית פיקדון של מינוס 1% וריבית הלוואות של מינוס 0.25%, ללא שינוי עד שנת 2021.

"כוח המשיכה של הפד וה-ECB חזק מאוד", אמר סבסטיאן גלי, אסטרטג מקרו בחברת נורדיאה ניהול נכסים. "ההשלכה היא שבנקים מרכזיים שאינם בגוש האירו מייבאים בדרך כלל את המדיניות שלהם מה-ECB, ולכן זה עלול להוביל לבועות מחירים ולהקצאה מעוותת של הון".

שערי הריבית השליליים גם עולים כסף לבנקים המסחריים. בשווייץ, הבנקים שילמו לבנק המרכזי כמעט 7 מיליארד פרנק (7 מיליארד דולר) כדי להפקיד כספים שלהם מאז 2015. הבנקים הדניים שילמו סך של 3.1 מיליארד קרונות (חצי מיליארד דולר) לבנק המרכזי שלהם מאז 2014. ריבית הפיקדון בבנק המרכזי הדני היא מינוס 0.65%.

גם במזרח מושפעים מהחלטות המערב

לא רק אירופה מושפעת ממדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים. ביום חמישי אותת הנגיד הדרום קוריאני לי ג'ו-יאול שהוא ימשיך בהפוגה הנוכחית ממדיניות ההידוק. הודעתו אמרה ש"המדיניות הנוחה יותר לשווקים מכפי שהיה צפוי בארה"ב" מאפשרת לבנק שלו יותר חופש פעולה בקביעת מדיניות.

הריבית בדרום קוריאה הועלתה בפעם האחרונה בנובמבר, ובקרב האנליסטים קיים קונצנזוס שהשנה היא לא תשתנה.

הבנק המרכזי האינדונזי לא שינה ביום חמישי את הריבית בתום הישיבה החודשית הרביעית שלו. כך נהג גם הבנק המרכזי בפיליפינים. הפד צפוי, כאמור, לא לשנות את ריבית המפתח שלו במשך כל שנת 2019. 

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות