גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריאות אך תקועות: מלכוד הריבית של הכלכלות הקטנות

פניית הפרסה המוניטרית שעשו הבנקים המרכזיים של ארה"ב ואירופה, שהחליטו להותיר את הריבית ללא שינוי בטווח הנראה לעין, מחייבת תגובה תואמת מצד בנקים של מדינות אחרות, על אף שכלכלותיהן נמצאות דווקא במצב טוב

נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas
נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas

שינויים פתאומיים במדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם מהדהדים בכלכלות קטנות יותר, ומשאירים אותן במצב של ריביות נמוכות ואפילו שליליות למשך שנים רבות בעתיד, על אף שהן בדרך כלל כלכלות בריאות.

הסכנה היא שאותה מדיניות של כסף קל עלולה ללבות בועות מחירים מערערות יציבות בנדל"ן ובנכסים נוספים. היא גם מותירה את הבנקים המרכזיים עם מעט מאוד תחמושת להתגוננות מפני ההאטה הכלכלית הבאה.

כלכלות כמו שווייץ, שהבנק המרכזי שלה לא מאותת על שינוי במדיניות הריבית השלילית בשנים הקרבות, הן קטנות יחסית לארה"ב ולגוש האירו. ובכל זאת הן מהוות בית לבנקים עולמיים גדולים ולחברות שרגישות לשינויי ריבית ותנאים פיננסיים. כאשר שוקי ההון מקושרים אלו באלו בצורה כה הדוקה, בעיות במדינות הקטנות עלולות להתרחב למדינות הגדולות יותר.

ביום רביעי, הפדרל ריזרב האמריקאי השאיר את ריבית המדיניות העיקרית שלו בטווח של 2.25%-2.5% וציין שהוא לא צפוי להעלות את הריביות השנה. בסוף 2018, הפד אותת שהוא צופה העלאת ריבית אחת עד שלוש העלאות ב-2019.

לפני שבועיים, הבנק המרכזי האירופי הרחיק לכת עוד יותר, והודיע שהוא ישיק תמריץ חדש לתמיכה בכלכלת גוש האירו: הלוואות זולות שלו לבנקים. הוא הודיע גם שהוא צופה שיותיר את ריבית המפתח שלו ברמה של מינוס 0.4% לפחות בכל שנת 2019, כלומר זמן רב יותר מהתחזית הקודמת שלו.

הבנק המרכזי השווייצרי הודיע ביום חמישי שהוא יותיר את ריבית המדיניות שלו ברמה של מינוס 0.75%, שם היא נמצאת מאז ינואר 2015, תוך הנמכת תחזית האינפלציה בשווייץ ל-0.3% השנה ו-0.6% בשנה הבאה. הבנק הצביע על צמיחה עולמית חלשה ואינפלציה נמוכה, כאשר התוצאה מכך היא "ציפיות מונמכות בנוגע לריביות באזורי מטבע גדולים במבט קדימה".

נעות יחד

למה נורבגיה דווקא העלתה ריבית?

הבנק המרכזי הנורבגי פעל בניגוד למגמה הזו. הוא העלה את הריבית העיקרית שלו ברבע נקודת אחוז ל-1% ואותת על עוד העלאות השנה. התלות של נורבגיה בהפקת נפט מבדלת אותה ממדינות אירופיות אחרות, מפני שמחירי נפט גבוהים יותר מספקים לכלכלה שלה תמריץ שאין לשכנותיה. הקרונה הנורבגית עלתה בכ-1% מול האירו בעקבות ההודעה הזו.

אבל גם נורבגיה הורידה את תחזית הריבית שלה לטווח הארוך בנימוק של "העלאה מדורגת יותר של הריבית אצל עמיתות הסחר".

ייתכן שהבנק המרכזי הנורבגי לא יהיה לבדו בהעלאת הריביות העיקריות שלו השנה. הבנק אוף אינגלנד אמנם השאיר את ריבית המפתח שלו ללא שינוי ביום חמישי, אך הוא חזר על הציפייה שלו ש"הידוק מתמשך של מדיניות מוניטרית" יהיה נחוץ אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בתנאים מוסכמים, ועם תקופת הסתגלות לתנאי המסחר החדשים. הבנק גם הכיר בכך שאם הברקזיט יתבצע ללא הסכם, יהיה אולי צורך בהורדת ריבית.

מה גורם לכך שהחלטות הפד וה-ECB נוגעות גם למדינות שלא משתמשות בדולר או באירו? מדינות כמו שווייץ, שבדיה ודנמרק, שקרובות לגוש האירו אך אינן חלק ממנו, תלויות בגוש הזה שהוא שוק היצוא והיבוא העיקרי שלהן. הצמיחה והאינפלציה בהן תלויה במידה רבה בשערי החליפין של המטבעות שלהן. תמריץ מוניטרי נוטה להחליש את המטבע המקומי, ולכן כאשר ה-ECB מאמץ מדיניות כסף קל כפי שהוא עשה לפני שבועיים, האירו נחלש מול המטבעות האירופיים האחרים, כמו הפרנק השווייצי. מאחר שה-ECB הוא בנק כה גדול, מדינה כמו שווייץ יכולה לעשות מעט מאוד כדי לנטרל את המדיניות שלו.

בסימן לתלות של שווייץ במדיניות ה-ECB, הפרנק התחזק מעט מול האירו ביום חמישי גם אחרי שהבנק של שווייץ הפחית את תחזיות האינפלציה שלו. "הם בני ערובה של ה-ECB", אמר דיוויד אוקסלי, כלכלן בחברת המחקר קפיטל אקונומיקס. אנליסטים רבים צופים שהבנק של שווייץ יישאר בהמתנה השנה ובשנה הבאה.

כמו בשווייץ, הבנקים המרכזיים בשבדיה ובדנמרק מחזיקים ריביות שליליות זה שנים רבות, שלא צפויות להשתנות בקרוב. בקפיטל אקונומיקס מעריכים שהריקסבנק השבדי יותיר את הריביות שלו, כולל ריבית פיקדון של מינוס 1% וריבית הלוואות של מינוס 0.25%, ללא שינוי עד שנת 2021.

"כוח המשיכה של הפד וה-ECB חזק מאוד", אמר סבסטיאן גלי, אסטרטג מקרו בחברת נורדיאה ניהול נכסים. "ההשלכה היא שבנקים מרכזיים שאינם בגוש האירו מייבאים בדרך כלל את המדיניות שלהם מה-ECB, ולכן זה עלול להוביל לבועות מחירים ולהקצאה מעוותת של הון".

שערי הריבית השליליים גם עולים כסף לבנקים המסחריים. בשווייץ, הבנקים שילמו לבנק המרכזי כמעט 7 מיליארד פרנק (7 מיליארד דולר) כדי להפקיד כספים שלהם מאז 2015. הבנקים הדניים שילמו סך של 3.1 מיליארד קרונות (חצי מיליארד דולר) לבנק המרכזי שלהם מאז 2014. ריבית הפיקדון בבנק המרכזי הדני היא מינוס 0.65%.

גם במזרח מושפעים מהחלטות המערב

לא רק אירופה מושפעת ממדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים. ביום חמישי אותת הנגיד הדרום קוריאני לי ג'ו-יאול שהוא ימשיך בהפוגה הנוכחית ממדיניות ההידוק. הודעתו אמרה ש"המדיניות הנוחה יותר לשווקים מכפי שהיה צפוי בארה"ב" מאפשרת לבנק שלו יותר חופש פעולה בקביעת מדיניות.

הריבית בדרום קוריאה הועלתה בפעם האחרונה בנובמבר, ובקרב האנליסטים קיים קונצנזוס שהשנה היא לא תשתנה.

הבנק המרכזי האינדונזי לא שינה ביום חמישי את הריבית בתום הישיבה החודשית הרביעית שלו. כך נהג גם הבנק המרכזי בפיליפינים. הפד צפוי, כאמור, לא לשנות את ריבית המפתח שלו במשך כל שנת 2019. 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם