גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בישראל: האביב האלקטורלי של העולם

ממשלותיהם של כ-1.7 מיליארד בני אדם עומדות לבחירה בתקופה הקרובה ● הודו מתחילה לבחור השבוע, אינדונזיה בשבוע הבא, ואז אוקראינה, ספרד, דרום אפריקה, כנראה גם אוסטרליה; ואל תשכחו את הבחירות לפרלמנט האירופי ● הדמוקרטיה אמנם בנסיגה, אבל עדיין לא אבד עליה הכלח

עצרת תמיכה בנשיא מודי בהודו / צילום: רויטרס, Anuwar Hazarika
עצרת תמיכה בנשיא מודי בהודו / צילום: רויטרס, Anuwar Hazarika

הרבה דובים מגיחים עכשיו ממאורות החורף שלהם. מדרום מזרח אסיה עד אפריקה הדרומית, ממרכז אירופה עד דרום האוקיאנוס השקט, מדרום אסיה עד המזרח התיכון, שורה של ארצות עתה זה הצביעו, או עומדות להצביע בבחירות כלליות. זו צפיפות יוצאת דופן, אם כי אין טעם לתת בה סימנים. ככה יצא.

קשה אפוא לדבר על מאפיינים גלובליים, אם כי יש כמה צדדי דמיון מעניינים. אנשים חזקים נאחזים בציפורניהם בשלטון, אף כי יש סימנים שהם נמאסים על בוחריהם. זה לא בהכרח מפני שהם אנשים רעים, אלא מפני שבוחרים בחברות דמוקרטיות אוהבים להשתמש מפעם לפעם בזכותם להחליף את ממשלותיהם.

ברוב ארצות "האביב האלקטורלי" אין הגבלה על מספר תקופות הכהונה. הגבלה כזאת ממילא נדירה למדי בדמוקרטיות פרלמנטריות. הייתה אחת בישראל בתקופה הקצרה שבה ישראלים בחרו בבחירה ישירה את ראש ממשלתם.

הייתה אחת בטורקיה - שלוש תקופות כהונה - והיא המריצה את רג'פ טאיפ ארדואן למצוא נוסחה חלופית להישאר בשלטון. הוא שינה את החוקה בשני שלבים: תחילה הסדיר בחירה ישירה של הנשיא מעוט-הסמכויות, ואחר כך העניק כוח אקזקוטיבי כמעט בלתי מוגבל לעצמו. ליתר ביטחון הוא גם ביטל את כהונת ראש הממשלה.

בארה"ב נהגה במשך 150 שנה הגבלה וולונטרית על אורך כהונותיהם של נשיאים. היא הופרה בימי מלחמת העולם השנייה, כאשר פרנקלין רוזוולט התמודד פעם שלישית ורביעית, ונבחר. עשר שנים אחר כך, הרפובליקאים נקמו ברוזוולט המת, וקבעו הגבלה של שתי תקופות כהונה, רצופות או לא רצופות.

שנים אחר כך התעוררה בארה"ב יוזמה להגביל גם את תקופות הכהונה של צירי קונגרס ושל סנאטורים. פרשן שמרני ידוע, ג'ורג' וויל, אמר אז: "יש הגבלה על תקופות כהונה. אנחנו קוראים לה 'בחירות'". זה כמובן נכון כשלעצמו, אבל כידוע לכל סטודנט מתחיל של פוליטיקה אמריקאית, אלה המחזיקים בכהונה נהנים מיתרון פתיחה עצום אם הם מנסים לחזור ולהיבחר.

900 מיליון בעלי זכות בחירה

בעלי כהונה מתמודדים בימים האלה על תקופת כהונה נוספת: בישראל, בהודו, באוקראינה, בדרום אפריקה ובאינדונזיה. ישראל, הודו ודרום אפריקה מזכירות במידה מסוימת זו את זו.

הבחירות בהודו מתחילות השבוע. "מתחילות", מפני שההצבעה נמשכת לא פחות משישה שבועות. היא מתנהלת בחלקים שונים של הארץ הענקית הזו, על 900 מיליון בעלי זכות הבחירה שלה.

המאמץ הלוגיסטי הוא עצום ממדים, והצלחתו היא ביטוי של כבוד לחוסנה של המערכת. פגומה כאשר תהיה הדמוקרטיה ההודית, הבחירות בה מתנהלות בדרגה מרשימה של יעילות ושל הגינות. פתקי הצבעה, או בעצם גיליונות, מאוחסנים במשך שבועות תחת השגחה קפדנית, ומעולם לא התעוררו טענות ממשיות על זיוף או על אי-סדרים, בוודאי לא במידה שהעמידה בספק את התוצאות.

ראש הממשלה נרנדרה מודי, מנהיג של מפלגה לאומנית-דתית, מועמד לחדש את המנדט בן חמש השנים שלו. לפני חמש שנים מפלגתו קיבלה רוב מוחלט של המושבים בפרלמנט, אף על פי שהיו לה רק 33% מהקולות. זה מה שקורה מפעם לפעם בשיטת בחירות רובנית חד-סיבובית, שבה כל ציר פרלמנט נבחר במחוז משלו, גם ללא רוב. די לו ביתרון כלשהו על פני מס' 2.

יתרון כזה תלוי לא פעם בפילוג של קולות היריבים. ואמנם ב-2014 הם היו מפולגים ללא תקנה. הפעם יש ביניהם מידה גדולה יותר של אחדות, וסביר להניח שניצחון מודי כי יבוא, ייפול מניצחונו הקודם. בהיעדר רוב מוחלט בפרלמנט הוא יצטרך לכונן קואליציה, נוסחת שלטון שאינה מתיישבת עם מזגו ועם שאיפותיו.

החשמל נפסק, השחיתות גואה

בדרום אפריקה, מפלגת השלטון, סוציאליסטית על פי ההיסטוריה שלה וקצת פחות על פי הפרקטיקות שלה, מנסה לשכך אי שביעות רצון גוברת מ-25 שנות שלטונה, בייחוד בקרב צעירים. כל הסימנים מעידים שהיא תנצח פעם נוספת בבחירות ב-8 במאי. השאלה היחידה היא אם התמיכה בה תרד מתחת ל-50%.

לדרום אפריקה יש משטר שאינו מתיישב עם הגדרות רגילות. בראש ממשלתה עומד נשיא אקזקוטיבי, אבל הוא נבחר בידי הפרלמנט, והוא בר-הדחה. למעשה, אין הוא שונה מראש ממשלה חזק במשטר פרלמנטרי. שני הנשיאים הקודמים לא הורשו לסיים את כהונותיהם. זה הנוכחי, המכהן מאז אמצע 2017, מתמודד עם מורשת של ניהול כושל ושל שחיתות מסיבית. החודש שעבר עמד בסימן שיבושים בלתי פוסקים באספקת חשמל ואלימות עירונית נגד פועלים זרים. דרום אפריקה זקוקה לתיקוני דרך דחופים.

הבחירות באינדונזיה בשבוע הבא מעוררות סקרנות מיוחדת, מפני שהן נערכות בארץ המוסלמית הגדולה ביותר בעולם, עם 190 מיליון בעלי זכות בחירה. אינדונזיה מציינת השנה 20 שנה לדמוקרטיה שלה. באחרונה גבר בה משקלם הפוליטי של איסלאמיסטים. הנשיא המכהן בחר כוהן דת מוסלמי להיות מועמדו לסגן נשיא.

בחירות כלליות יהיו בעוד שלושה שבועות בספרד. ממשלת המיעוט הסוציאליסטית מועמדת לניצחון, כנראה בהפרש משכנע, אבל קטן הסיכוי שהיא תקבל רוב. ספרד עמדה בשנים האחרונות בסימן אי-יציבות, ובפעם הראשונה מאז חזרה למשטר דמוקרטי ממשׁלתה נפלה בהצבעת אמון והוחלפה באמצע קדנציה.

הימין הפופוליסטי מסתער על אירופה

בבחירות לפרלמנט האירופי, ב-23 במאי, אמנם לא יבחרו ממשלה, אבל יבטאו את מצב הרוח ברחבי האיחוד האירופי. הימין הפופוליסטי, שונא המהגרים, המתנגד למדיניותה של נציבות האיחוד בבריסל, עושה מאמץ מיוחד להפוך לסיעה הגדולה ביותר בפרלמנט. על רקע הברקזיט והשקיעה בכוחן של ממשלות ליברליות בגרמניה ובצרפת, תוצאה כזאת עשויה לבשר שינויים מפליגים באירופה וביחסים בין אירופה לארה"ב ורוסיה.

אוקראינה תחליט בעוד עשרה ימים מי יהיה הנשיא: קומיקאי כריזמטי שעד כה סירב לגלות מה הוא רוצה - או הנשיא המכהן, שנמאס על רוב גדול של האוקראינים. הקומיקאי ניצח בסיבוב הראשון בהפרש גדול, והוא אפוא המועמד לנצח בסיבוב השני והמכריע. זו אפשרות המעוררת אי נוחות ניכרת בין ידידי אוקראינה ושוחרי טובתה, מפני שעל פניה היא מלמדת על חוסר רצינות, על ציניות, על כמעט-ניהיליזם. ברור למדי שהיא תהיה רצויה בעיני ולדימיר פוטין, אשר עצמאותה של אוקראינה היא לצנינים בעיניו.

בטורקיה אנחנו עדיין מחכים לתוצאות הסופיות של הבחירות החשובות לראשי ערים באיסטנבול ובאנקרה. בשתיהן הוכרז ניצחון דחוק של האופוזיציה, אבל ארדואן, הפלא ופלא, מייחס את התוצאות למזימות של הפשע המאורגן. הקולות חוזרים ונמנים, ושבריריותה של הדמוקרטיה הטורקית גדולה עוד יותר ממה שהייתה.

האביב האלקטורלי יסתיים, אולי, בבחירות כלליות באוסטרליה. שם נחוצים רק 33 יום לקביעת התאריך. מצפים אפוא להודעה קרובה מאוד, ואפשר שהבחירות ייערכו ב-25 במאי. תקופת הכהונה של פרלמנט באוסטרליה היא שלוש שנים, מן הקצרות בעולם. אבל בשנים האחרונות, ראשי ממשלות אוסטרלים לא הצליחו להחזיק מעמד אפילו שלוש שנים, והודחו בידי מפלגותיהם שלהם.

האביב האלקטורלי הזה אינו עומד לשנות את מהלך ההיסטוריה, אבל הוא שולח תזכורת מועילה שאף כי הדמוקרטיה הליברלית עומדת בנסיגה בעולם, חייהם של מאות מיליונים עדיין מנוהלים דרך תיבת הקלפי. לא רע.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

השופטים בבית הדין לצדק של האג / צילום: Reuters, Piroschka van de Wouw

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו ביקש הארכה מבג"ץ; היועמ"שית: להיערך לגיוס חרדים

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי בשבועות האחרונים נעשה מאמץ אינטנסיבי על מנת לגבש את ההסדר הדרוש, ואכן הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-10%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-18%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים