גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירה באובר: "ייקח זמן רב עד שמכוניות אוטונומיות יהיו חלק מחיינו"

אקל אורטסון, שעומדת בראש קבוצת הטכנולוגיות המתקדמות של אובר, הביעה עמדה זהירה לגבי עתיד הרכבים האוטונומיים: "בעוד עשור עדיין יהיו לאובר מכוניות עם נהגים"

רכב של אובר / צילום: / Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
רכב של אובר / צילום: / Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

חברת אובר מעריכה כי ייקח זמן רב עד שאחת ההשקעות הגדולות ביותר שלה - המכונית האוטונומית - תהיה מוכנה לפריסה נרחבת, כך אמרה שלשום (ב') ראקל אורטסון, המדענית הבכירה של קבוצת הטכנולוגיות המתקדמות של אובר והעומדת בראש יחידת הקבוצה בטורונטו. אורטסון דיברה על האתגרים הכרוכים בפיתוח מכונית אוטונומית באירוע "רויטרס ניוזמייקר" בניו יורק.

"מכוניות אוטונומיות יהיו חלק מהחיים שלנו. עדיין לא ברור מתי. פריסה בקנה מידה נרחב תיקח הרבה זמן", אמרה אורטסון. הנימה הזהירה שבה נוקטת אורטסון שונה מעמדתה של אובר לפני שלוש שנים, אז אימצה החברה שיטות אגרסיביות להתנעה של תהליך פיתוח מכונית האוטונומית במטרה לשלוח לרחובות מספר רב יותר של מוניות רובוטיות שייסעו קילומטרים רבים יותר. אובר נחשבה למובילה טכנולוגית בתעשייה עד שאחד מרכביה הרג הולך רגל בטמפה, אריזונה, במארס 2018.

דבריה של אורטסון עולים בקנה אחד עם דברים שנשמעים גם בשאר חלקי תעשיית כלי הרכב האוטונומיים, שלאחר הייפ אדיר והבטחות נועזות מיתנה ציפיות ודחתה את תאריכי היעד לפריסת רכבים אוטונומיים. האתגרים הטכניים העצומים של בניית מכוניות שמסוגלות לצפות התנהגות אנושית ולהגיב בהתאם, התגלו כגדולים מאלו שצפו כמה מהאנשים המבריקים ביותר בתעשייה.

התקדמותה של יחידת המכונית האוטונומית של אובר נמצאת באור הזרקורים מכיוון שהחברה מתכוננת לבצע השנה הנפקה ראשונית לציבור. אובר, שהפסדיה לפני מסים, פחת והוצאות אחרות, הגיעו אשתקד ל-1.8 מיליארד דולר, הוציאה בחלק מהרבעונים קרוב ל-200 מיליון דולר ברבעון על יחידת המכונית האוטונומית, על פי מקורות שדיברו עם רויטרס.

אובר, שאומדן השווי האחרון שלה בשוק הפרטי עמד על 76 מיליארד דולר, שואפת לאומדן שווי של 120 מיליארד דולר בהנפקתה הראשונית לציבור, וייתכן שתחל לבצע רוד שואו לפני סוף אפריל, כפי שדיווחה רויטרס. "זה נכון שכשאתה הולך לערוך הנפקה ראשונית לציבור יש בחינה מדוקדקת יותר של המצב הפיננסי שלך", אמרה אורטסון. "למרות זאת, ומכיוון שאובר מבינה שמכוניות אוטונומיות בפריסה נרחבת זה לא משהו שהולך לקרות מחר, הם מבינים את הצורך במדע", הוסיפה.

אורטסון סירבה לפרט איך ייראה תמהיל המכוניות של אובר בעשר השנים הבאות, כמה מהן יהיו מכוניות בנהיגה אנושית וכמה מכוניות אוטונומיות, וציינה את חוסר הוודאות הרב בתעשייה. "מה שברור זה שבמסגרת של עשר שנים יהיה תמהיל של שניהם (מכוניות אוטונומיות ומכוניות שנשלטות בידי אנשים)", אמרה אורטסון.

תאונה קטלנית עיכבה את אובר

העלות של בניית מכוניות אוטונומיות גבוהה מאוד, וחוסר הוודאות לגבי המועד שבו ניתן יהיה לעשות רווח מכך הולך וגובר. עם זאת, יש שמחשיבים את יכולתה של אובר לנווט בהצלחה את המעבר למכוניות אוטונומיות כמהלך קריטי לחברה מבחינה פיננסית בטווח הארוך.

באמצעות הסרת הנהגים האנושיים והוספת אוטומציה תוכל אובר להכניס לקופתה את דמי הנסיעה המלאים שמשלמים הנוסעים, וליצור נתיבים יעילים יותר לניוד אנשים וחבילות.

ב-2017 פתחה אובר את היחידה בטורונטו, ומינתה את אורטסון, המכהנת גם כפרופסור באוניברסיטת טורונטו, לראש היחידה. אשתקד הודיעה אובר כי תשקיע יותר מ-150 מיליון דולר בטורונטו כדי להצמיח את פעילויות המכונית האוטונומית שלה, לפתוח מרכז מחקר ופיתוח ולהרחיב את הפיתוחים בתחום הבינה המלאכותית.

לאחר התאונה הקטלנית באריזונה, אובר הסירה את מכוניותיה האוטונומיות מהכביש, פיטרה מאות נהגי מבחן וסגרה פעילויות במרכז הבדיקות שלה באריזונה. בדצמבר חידשה אובר את הבדיקות בפיטסבורג במתכונת מצומצמת מאוד.

לאחרונה אימצה אובר גישה שדוגלת בשיתוף פעולה רב יותר עם חברות אחרות, והזמינה את יחידת המכונית האוטונומית של ג'נרל מוטורס, Cruise, ואת Waymo של אלפאבית, לצרף את מכוניותיהן לרשת שירותי הנסיעה השיתופית של אובר. שלשום (ב') אמרה אורטסון שאובר עודד כל חברת מכוניות אוטונומיות לצרף את מכוניותיה לרשת אובר. "אנחנו מאוד פתוחים לגבי רצוננו שכל חברה אחרת תיכלל ברשת (המכוניות האוטונומיות) שלנו", אמרה אורטסון.

קבוצת משקיעים בהובלת סופטבנק וחברת טויוטה מנהלת משא ומתן על השקעה של 1 מיליארד דולר או יותר ביחידת המכונית האוטונומית של אובר, כפי שדיווחה רויטרס בחודש שעבר. טויוטה כבר השקיעה 500 מיליון דולר בפיתוח משותף של מכוניות אוטונומיות עם אובר.

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא