גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדים פחות, משתכרים פחות: מי יציל את הצפון, ואיך?

חסרה תעסוקה בצפון? "מספיק שישוו את מספר הרופאים לנפש בצפון למרכז, ויש עוד 10,000 מקומות עבודה איכותיים בצפון, בלי לבנות מ"ר אחד נוסף, וגם עושים צדק בבריאות", אומר אורי אילן, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון

יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון אורי אילן / צילום: אביהו שפירא
יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון אורי אילן / צילום: אביהו שפירא

במחוז הצפון חיים 16.5% מאוכלוסיית ישראל - אולם רק 14.7% מהמועסקים. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נמוך יחסית ועומד על 58% בלבד, כך לפי דוח של מוסד שמואל נאמן בטכניון.

בצפון לא רק עובדים פחות, אלא גם משתכרים פחות: לפי הדוח, התמורה הממוצעת למשרה בענף התעשייה במחוז צפון עומדת על כ-80% מהתמורה הממוצעת למשרה בממוצע ארצי - הנמוך מכל המחוזות מלבד יהודה ושומרון.

ולא רק התושבים בצפון משתכרים פחות - גם הרשויות המקומיות עניות. בצפון יש כמעט 100 רשויות מקומיות, רובן קטנות יחסית, ורובן נמצאות בדירוג סוציו אקונומי נמוך (95% מהרשויות המקומיות הערביות הן באשכולות 1-3, והיהודיות באשכולות 4-5 מתוך 10).

מחברי הדוח מסכמים: "המצב בצפון ברוב הפרמטרים הוא בפער שלילי ביחס לשאר אזורי הארץ, והמצב עוד יותר עגום במגזר הערבי. מצב זה הוא מתמשך על פני עשרות שנים והתחזית היא שאם לא יבוצע שדרוג מהותי, המצב בצפון יתדרדר עוד יותר".

"כל ראש רשות רוצה אזור תעסוקה"

אחד המפתחות לשיפור המצב בצפון הוא שיפור מצב התעסוקה, ובממשלה יש כמה תוכניות בכיוון זה, שמטרתן להעלות גם להעלות בדרך את רמת החיים.

"מספיק שישוו את שיעור הרופאים לנפש בצפון לשיעורם במרכז - ויש עוד 10,000 מקומות עבודה איכותיים בצפון, בלי לבנות מ"ר אחד נוסף, וגם עושים צדק בבריאות", אומר ל"גלובס" אורי אילן, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון.

העיקרון הבסיסי של הגדלת התעסוקה הוא להשתמש קודם כל במה שיש, ועדיף בצמוד ליישובים, ורק אחר כך לבנות עוד אזורי תעסוקה שספק אם יהיה להם ביקוש.

אבל זה לא כל כך פשוט. "הנושא של התעסוקה הוא החידה הגדולה בתוכנית האסטרטגית לשנת 2040. ולו מפני שרק למעט אנשים יש תשובה איך ייראה עולם התעסוקה בעוד 30 שנה. כמו הצעירים שיושבים בבתי קפה עם מחשב נייד ועובדים, כשהם לא צורכים מ"ר אחד של משרד ולא משלמים שקל אחד ארנונה, וכמו רופא מנתח מבית חולים ביוהנסבורג שמנתח מטופל במרפאה בקונגו באמצעות לוויין", אומר אילן.

"הבעיה שלנו היא שאנחנו היום צריכים לקבל החלטות תכנוניות לתעסוקה של עוד 30 שנה ולכן המפתח הוא להתעקש על גמישות תכנונית לעתיד. אפילו אם יהיה מפעל לחולצות בעוד 30 שנה בארץ, השטח שהמפעל הזה יצטרך יהיה שליש מהשטח שהוא צורך היום. אבל הלחצים שקיימים עלינו לאשר שטחי תעסוקה שאף אחד לא יודע אם נצטרך אותם הם גדולים".

מצד מי מופעלים הלחצים?
"למשל מצד ראשי רשויות, שרוצים שבכל תוכנית גדולה או קטנה, שיהיה שטח מסומן לתעסוקה".

ואכן, מהמיפוי שעשו במינהל התכנון עולה כי במחוז יש ריבוי תוכניות לתעסוקה, במסגרת 40 תוכניות כוללניות ובתוכניות מפורטות ביוזמת משרד הכלכלה, רמ"י, והרשויות המקומיות.

אתם עוסקים גם בחלוקת ההכנסות מארנונה?
אילן: "אי אפשר להתמודד עם הגידול באוכלוסיה על בסיס הגבולות המוניציפליים. כל ההתייחסות צריכה להיות אזורית. גם אם לוקחים את הארנונה שמקבלות כל הרשויות ומחלקים אותן בין כולן באופן שווה, עדיין חסרים 20 מיליארד שקל בשנה כדי לגמור את החודש. הפתרון הוא הגדלת העוגה - שיתוף פעולה ופיתוח אזורי, גם באזורי התעסוקה".

"נדידת הציפורים היא רק שלנו"

מבחינת המעסיקים, לתעסוקה בצפון יש שורה של יתרונות: מחירי קרקע נמוכים, ריבוי עתודות קרקע וזכויות בנייה מאושרות לבנייה, ערכים של טבע, נוף ומורשת חקלאית, וכן סבסוד ממשלתי כתוצאה מאזורי עדיפות.

"אנחנו ניבחן ביכולת שלנו לאתר נכסים לאומיים שאי אפשר לקחת מאיתנו כמו העיר העתיקה בצפת, אתרים היסטוריים בנצרת שקשורים לסיפור ישו, מסלול נדידת הציפורים השני בעולם שעובר אצלנו, והכנרת", אומר אילן.

"האתגר שלנו להפוך את הנכסים האלה למנועי צמיחה כלכליים עם חיבורים למגמות בינלאומיות. יש לנו בצפון אזור לייצור יין עם עשרות יקבים, אבל הוא לא מחובר לעולם. אנחנו רוצים שבעולם יגידו באותה נשימה קיאנטי, בורדו וגליל".

מה עם היישובים הערביים?
"יש לא מעט תוכניות מאושרות לבניית תעסוקה בישובים ערביים על קרקעות פרטיות שאין בהן בנייה. צריך יד מכוונת שתיכנס לתמונה וסייע להם לממש את התוכניות".

תעסוקה בחסות ממשלתית: בתי חולים, בתי כלא ומכללות

לאור הקשיים בקידום התעסוקה בצפון, בממשלה חושבים גם על תוספת של מקומות עבודה ממשלתיים. בין היתר מדובר על העברה של מרכזי תחזוקה של צה"ל לצפון, ונוסף לכך ממליצים במינהל התכנון להקים מוסדות נוספים להשכלה גבוהה, וכן על הקמת שדה תעופה בינלאומי ברמת דוד, וקרית בתי סוהר בצומת מגידו.

המרכזים הרפואיים הקיימים בצפון - בית חולים זיו בצפת, פוריה בטבריה, גליל מערבי בנהריה, והמשפחה הקדושה בנצרת - הם מוקד תעסוקה משמעותי כבר היום, אולם מציעים שירות חסר בהשוואה למרכז.

בית חולים זיו בצפת/ צילום: אביהו שפירא

כיום ישנן 1.46 מיטות אשפוז כלליות ל-1,000 נפש בצפון, לעומת 2.48 בתל אביב. "השוואת התנאים למרכז הארץ תוסיף שיעור גבוה של משרות לצפון, רבות מהן לבעלי השכלה גבוהה ובשכר גבוה", צוין במסמך שהכין בעניין זה מינהל התכנון - וכמובן תשפר את שירותי הבריאות לתושבי האזור.

במינהל התכנון מציינים במסמך כי אזור קרית שמונה הכולל את אצבע הגליל ורמת הגולן, ואזור לב הגליל ובקעת בית הכרם מרוחקים משמעותית מבתי חולים קיימים. "לאור תוספת האוכלוסייה הצפויה למחוז צפון וציפוף המרקמים העירוניים, נדרש לפתח לפחות שני מרכזים רפואיים באזורים אלה", צוין במסמך.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים