גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר חושדים: מאוחדת הסתירה גירעון של מאות מיליוני שקלים

הגירעון היכה בתדהמה את משרדי הבריאות והאוצר, ואת מנכ"לית הקופה הנכנסת • ל"גלובס" נודע, כי חודש לפני שדיווחה על הגירעון, חתמה מאוחדת על הסכמים מול האוצר לצורך קבלת תמיכות, והתחייבה שהיא עומדת ביעדים התקציביים • גורם בממשלה: "ככל שהדבר נכון - נפעל למיצוי הדין עם המעורבים" • זאב וורמברנד, המנכ"ל בתקופת הדיווח: "הגירעון התגלה כשסגרו את דוחות 2018"

זאב וורמברנד/  צילום: איל יצהר
זאב וורמברנד/ צילום: איל יצהר

קופת חולים מאוחדת, הקופה השלישית בגודלה בישראל, סיימה את 2018 בגירעון עצום של 440 מיליון שקל - הגדול ביותר שידעה מעודה. כך נודע ל"גלובס". מאוחדת דיווחה על הגירעון בתחילת השנה והוא היכה בתדהמה את אנשי משרדי האוצר והבריאות. מדובר בחריגה של 160 מיליון שקל מיעד הגירעון שסוכם עם האוצר. החריגה לשלוש שנים (2019-2017), תהיה של כחצי מיליארד שקל.

גם מנכ"לית קופת חולים מאוחדת מאז פברואר, סיגל רגב רוזנברג, מספרת שגילתה על הגירעון רק כאשר נכנסה לתפקיד. את 2017 סיימה מאוחדת דווקא בגירעון נמוך - למעשה, הנמוך ביותר מבין ארבע קופות החולים - 67 מיליון שקל בלבד.

2018: הגירעון הגדול אי פעם במאוחדת

גילוי הגירעון מעורר תרעומת במשרדי האוצר והבריאות, בעיקר נוכח העובדה שרק חודש קודם לכן, בדצמבר, חתמו במאוחדת - בהובלת המנכ"ל דאז, זאב וורמברנד - על הסכמים מול האוצר ("הסכמי ייצוב") לקבלת תמיכות לכיסוי גירעונות. מדובר בתמיכות בגובה 540 מיליון שקל לשלוש שנים, 2017-2019, תוך התחייבות לכך שהקופה תהיה מאוזנת תקציבית; כלומר - עומדת בהסכמים. על ההסכם חתם גם דירקטוריון הקופה, שבראשו עומד אייל גבאי, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנהל רשות החברות הממשלתיות.

האוצר דרש ממאוחדת לחתום על הסכמי הייצוב, כתנאי לקבלת ההיתר לרכישת 40% מרשת בתי החולים הפרטית נ.א.ר.א - רכישה שנחתמה סופית בפברואר השנה. כעת חושדים באוצר, שמאוחדת דיווחה על עמידה בהסכמים, למרות שידעה על הגירעון האסטרונומי, כדי לקבל את ההיתר לרכישת נ.א.ר.א. "ככל שהדבר אכן נכון, נראה שמדובר בעבירות פליליות ונפעל למיצוי הדין עם כלל המעורבים: המנכ"ל (וורמברנד), ההנהלה והדירקטוריון", אמר גורם בממשלה בתגובה לדברים. הגורם הוסיף, כי במקרה שהדברים נעשו בידיעה, הרי שייתכן שמדובר ברישום כוזב במסמכי תאגיד.

גם המשמעות התקציבית חמורה: בלי החייאה כספית מיידית למאוחדת, היא לא תוכל לשלם לספקים (בתי חולים) החל מהקיץ. מאוחדת זקוקה ל-300 מיליון שקל בטווח המיידי, כדי שתוכל להמשיך ולתפקד. גם הגירעון ב-2019 - וכן בשנים שלאחר מכן - צפוי להיות בסדר הגודל של 2018: 440-550 מיליון שקל. משמעות הדברים היא הזרמה של עוד מאות מיליוני שקלים למאוחדת, מעבר למה שהיה צפוי עבור השנים הקרובות. מדובר בסוגיה לא פשוטה, בהתחשב בגירעון העמוק בתקציב המדינה.

למאוחדת, המבטחת כמיליון ומאתיים אלף אנשים ותקציבה השנתי 6.5 מיליארד שקל, גם עבר של אי-סדרים. דוח מבקר המדינה מ-2010 האשים את הנהלת הקופה במעשי שחיתות חמורים, בין היתר ניצול כספי הקופה לצורך סידור הטבות למקורבים. שנתיים לאחר פרסום הדוח פוטר המנכ"ל שהובא במקומו של המנכ"ל הקודם (שמואל מועלם), פרופ' אשר אלחיאני, שוב בשל טענות לאי-סדרים.

"גירעון שילווה אותי שנים קדימה"

מה קרה במאוחדת בשנים האחרונות שהוליד את הגירעון העצום? רגב רוזנברג הייתה סמנכ"לית הכספים של הקופה עד יוני, ובמשך חמש שנים. אחר כך עזבה לקופת חולים כללית לכמה חודשים, ושבה למאוחדת כמנכ"לית בתחילת השנה. לכל אורך שנותיה כסמנכ"לית כספים לצד וורמברנד כמנכ"ל, מאוחדת עמדה תמיד בהסכמי הייצוב, והגירעון שלה לא עלה על 200 מיליון שקל.

ב-2018 הגירעון החל לתפוח, בשל כמה סיבות עיקריות: חתימה על הסכם קיבוצי מול העובדים (100 מיליון שקל בשנה); מערכות טכנולוגיות חדשות שהוטמעו (40 מיליון שקל בשנה); והסטת פעילות ל-נ.א.ר.א ב-60 מיליון שקל לצורך קיצור תורים לניתוחים, כשבמקביל לא צומצם הרכש בשאר בתי החולים. הוצאות חריגות נוספות נובעות בשל רכש מבית החולים אסותא-אשדוד (הקופות לא קונות בו בהנחות) והוצאות גבוהות על טיפולים המוצעים דרך הביטוח המשלים. העובדה שוורמברנד היה בשנתו האחרונה כמנכ"ל, יחד עם חילופי סמנכ"לי הכספים - את רגב רוזנברג החליף רועי בן משה, שבאחרונה הוחלף על-ידי עופר מרגלית, לשעבר סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר - תרמו, כך נראה, גם להתרופפות הניהולית.

"אף אחד לא מקנא בי בימים האלה", אומרת רגב רוזנברג בתגובה לגילוי הגירעון במאוחדת, שהוסתר גם ממנה. "(כשנכנסתי לתפקיד) הייתי בשוק. כעסתי. אני לא מכירה מספרים כאלה. כבר ברבעון הראשון של 2018 ראינו שמתחילה מגמה של גירעון. נדרשה תוכנית התייעלות די מיידית. ההנהלה חשבה שתוכל להשתלט על הגירעון, וזה לא קרה. זה לא גירעון של שנה אחת. עכשיו הוא יילך אתי עוד שנים קדימה".

וורמברנד: הגירעון דווח מיד לאוצר

ומה אומר וורמברנד בעניין? איך יכול להיות שטען לאיזון תקציבי בדצמבר, ובינואר כבר דיווח לאוצר על גירעון עתק? לדבריו, הוא וסמנכ"ל הכספים רועי בן משה חשבו שהגירעון ב-2018 לא יחרוג מ-360 מיליון שקל - ועם זה יוכלו להסתדר. הסיבה לכך, לטענתו, היא שההסכם מכסה 180 מיליון שקל בשנה, ויחד עם יתרה של 100 מיליון מ-2017 ועוד כ-80 מיליון שקל שיגיעו, למשל, ממכירת נכסים - יצליחו, אף אם בדוחק, לעמוד בהסכם.

"בפועל, הגירעון היה גבוה בעוד 80 מיליון שקל ממה שחשבנו", אומר וורמברנד. "הפער הזה התגלה רק כאשר סגרו את הדוחות. מרגע שהגירעון החריג התגלה, הוא דווח מיידית לאוצר. מעולם לא חתמתי על הסכם שידעתי ברגע החתימה שלא אוכל לעמוד בו".

בראיון ל"גלובס" מנובמבר, לקראת סיום הקדנציה שלו, הצהיר וורמברנד ש"מנכ"ל קופת חולים שלא עמד בהסכם הייצוב - צריך לסיים את תפקידו... אני מאמין בהסכמי ייצוב ובהתחייבות לעמוד בהם". גם כעת הוא טוען שהוא עומד מאחורי האמירות האלה. "אני מאמין בהסכמי ייצוב, הם דבר נכון", הוא אומר ל"גלובס". "לכן האוצר צריך להיכנס למו"מ מול מאוחדת, לתקן את הסכם הייצוב ל-2019, ולחתום על הסכמים חדשים שמביאים בחשבון את הסטייה שנוצרה".

ממשרד האוצר נמסר: "קופת חולים מאוחדת חתמה על הסכמי ייצוב לפני פחות מחצי שנה, הקובעים את תמיכת המדינה בקופה תוך התחייבות הקופה לעמוד ביעדי התייעלות ועמידה בגירעון. נכון ליום זה לא הועברה למשרד האוצר הודעה ממאוחדת על כוונה לא לכבד את ההסכם שנחתם. ככל שהקופה לא תעמוד בהסכם שעליו חתמה - יופעלו עליה, בין היתר, הסנקציות המנויות בהסכם".

קופת חולים מאוחדת: כרוניקה של אי-סדרים

2010:

מבקר המדינה מצא שהקופה, אז בניהולו של שמואל מועלם, העניקה לעובדיה ולבכיריה הטבות כספיות ניכרות וחריגות, ודיווחה עליהן באופן חלקי בלבד לממונה על השכר. משרד המבקר הגדיר את הדוח "אחד החמורים של מבקר המדינה מאז ומעולם". מועלם התפטר בעקבות הדברים.

2013:

משרד הבריאות פיטר את מנכ"ל הקופה, פרופ' אשר אלחיאני, על רקע טענות נגדו מצד דירקטוריון מאוחדת למינויי בכירים מאחורי גבו, מינויי מקורבים ואי-סדרים נוספים - טענות שאלחיאני הכחיש.

2018:

משרדי האוצר והבריאות חושדים שמנכ"ל מאוחדת היוצא, זאב וורמברנד, דיווח בדצמבר במסגרת "הסכמי ייצוב" על יכולתו לעמוד בהסכם, על אף שידע שגירעון הקופה לא יאפשר זאת. וורמברנד מכחיש שידע. הגירעון שעימו סיימה את השנה: 440 מיליון שקל, פי 6.5 לעומת הגירעון ב-2017.

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים