גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקר שגילה את החומר הפעיל בקנאביס מודה: "לא ניסיתי לעשן, זה לא מושך אותי"

הפורטפוליו של פרופ' רפאל משולם, בן 88, פרופסור אמריטוס בבית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ● "כשהתחלתי לחקור את נושא הקנאביס, הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק"

פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר
פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר

אני: סבלני, מנסה לעזור לאנשים ואוהב לעבוד עם שותפים.

משפחה: סבתא מצד אבא הייתה עקרת בית וסבא עסק בנדל"ן. על הצד של אמא אני יודע מעט, רק שחיו בבולגריה. אבא למד רפואה בווינה, וניהל את בית החולים היהודי בעיר. את אמא החזירו מהלימודים בברלין כדי להתחתן איתו בשידוך.

ילדות: למדתי בבית הספר האמריקאי כי ההורים רצו שאדע שפות. כשמלאו לי תשע פרצה המלחמה. אמא ואבא החליטו להישאר בבולגריה ועד 1941 לא הרגשנו כלום. כשגילויי האנטישמיות גברו ענדנו טלאי צהוב, אסור היה לנו להעסיק עובדים לא יהודיים, ונאלצנו לפטר את המטפלת. אבא חשב שבכפר נוכל לחיות חיים בטוחים יותר והוא הפך לרופא כפרי מכובד, עד שב-1944 לקחו אותו למחנה ריכוז.

הוא השתחרר אחרי כמה חודשים ואיכשהו הצלחנו לקבל אישור יציאה. הייתה לנו ויזה טורקית שסדרה לנו העוזרת של הדודים, שעבדה אצל שר החוץ הטורקי, ונסענו לאיסטנבול. אחרי שבועיים יצאנו לפלשתינה. עברנו דרך סוריה והגענו לתל אביב, לחדר אצל הדודה. נשלחתי לפנימייה של עליית הנוער בירושלים, ואז אבא החליט לחזור לבולגריה ולנסות להוציא את הכסף והרכוש שהיה שם. מצאנו משטר קומוניסטי קשה, אבל הבולגרים היו הוגנים. החזירו לנו את הדירה הגדולה, נכסים וחלק מהכסף, ואני סיימתי את הגימנסיה בבולגריה. חזרנו לארץ כשהייתי בן 18. נכנסתי לעתודה האקדמית בכימיה ונקלטתי במכון לחקר הרפואה הצבאית.

דליה: אשתי, מורה לטבע. נפגשנו בצבא כשהייתה חיילת, ואחרי שהשתחררה התחתנו. יש לנו שלושה ילדים, שבעה נכדים ואנחנו גרים בירושלים.

פנאי: מה זה? כשיש לי קצת, אני קורא ספרות חברתית או פוליטית ונמצא עם הנכדים. רוב הזמן אני במעבדה.

תפיסת עתיד: אני לא מקבל כבר תלמידים חדשים, כי כשיסיימו את הדוקטורט אהיה בן 92, זה לא סביר. אפרוש כשארגיש שהתרומה שלי לא משמעותית ואני מקווה שאוכל להגיד לעצמי: זהו זה. אני לא מתרגש מהמוות, זו דרכו של עולם.

קנאביס

איך התחלתי: תמיד עניין אותי הקשר שבין הכימיה לביולוגיה ואחרי השחרור מצה"ל התחלתי לימודי דוקטורט במכון ויצמן בחקר סטרואידים, ואחרי שנתיים טסתי למכון רוקפלר בניו יורק עם דליה והבכור. אחרי שסיימתי את הפוסט דוקטורט חזרתי למכון ויצמן וחיפשתי נושאים שבין ביולוגיה לכימיה. הופתעתי לגלות שבכל מה שנוגע לחשיש וקנאביס המידע מעורפל - בניגוד למחקרים על אופיום, מורפיום וקוקאין - ולאף אחד לא היה מושג מהו החומר הפעיל. החלטתי להתמקד בו, בלי לדעת כמה קשה זה יהיה.

הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק.

גילוי ה-THC: המטרה הייתה לבודד את החומר הפעיל ולהוכיח את המבנה שלו. התברר שיש בקנאביס המון חומרים, אבל רק אחד מהם גורם לשינויים במחשבות ובמצב הרוח - ה-THC שגילינו ב-1964. נתנו מיצוי שלו לד"ר חביב ארדעי במכון הביולוגי בנס ציונה. הוא הזריק אותו לקופים וזה גרם להם לישנוניות, ואז פרסמנו את המחקר. בהתחלה לא היה בו הרבה עניין כי בארה"ב לא עישנו אז מריחואנה, אבל תוך שנה כמות המעשנים גדלה ובנו של סנאטור נחשב נתפס מעשן ורצה לדעת אם זה יהרוס לו את המוח. פתאום הפכנו לאטרקציה.

השפעות נוספות: ב-1966 עברתי לאוניברסיטה העברית והתמניתי לפרופסור מן המניין, נבחרתי לרקטור האוניברסיטה וכשהציעו לי להיות הנשיא החלטתי לסרב. הפסקתי עם האדמיניסטרציה וחזרתי למחקר. חקרנו את השפעת ה-THC על נפגעי פוסט טראומה והצלחנו לגרום להם לישון בלילה. בהמשך גילינו שהוא גם מקל על תופעות הלוואי של כימותרפיה. יותר מאוחר גילינו גם את ה-CBD, חומר נוסף שנמצא בקנאביס ומסייע לחולי אפילפסיה, מחלות אוטואימוניות וסוכרת מסוג 1.

התסכול הגדול שלי הוא שעד שהמחקרים מיושמים לוקח המון זמן. בשנות ה-80 עשו ניסוי על השפעת CBD על חולי אפילפסיה, התוצאות היו נהדרות, אבל לקח 35 שנים עד שהוא נכנס לשימוש. כואב לי שיכולנו לעזור להרבה חולים בדרך. אותו דבר בסכיזופרניה.

הסטודנט ג'מאל זחאלקה: קיבלתי הרבה פרסים במהלך השנים, ביניהם פרס ישראל בשנת 2000. התחילו להזמין אותי להרצות בכל העולם. יש לי הרבה תלמידים, ביניהם ח"כ ג'מאל זחאלקה שעשה אצלי דוקטורט על הקטורת בבית המקדש שכנראה היו בה קנבינואידים. היו קושרים את הכהן הגדול ששאף אותה, כדי שלא ייפול.

עישון: אף פעם לא ניסיתי לעשן. הפעם היחידה שזה כמעט קרה הייתה כשדליה אפתה עוגה עם חשיש, אבל אני הייתי בקבוצת הביקורת וקיבלתי פרוסה בלי. זה לא ממש מושך אותי.

לגליזציה: צריך לעשות הפרדה בין שימוש רפואי לחברתי. אני לא בעד או נגד שימוש חברתי, זאת צריכה להיות החלטה של הציבור, אבל אין לקשור אותם ביחד בשום אופן.

קנביט: חברה ישראלית שאני עומד בראש הוועדה המייעצת שלה. אני משתף פעולה עם כמה חברות כאלה בעולם, כי לאוניברסיטה אין כסף למחקר והן מממנות אותו. בקנביט נעבוד על חקר הסרטן. ברור לי שהחברות משתמשות בי כדי לקבל לגיטימיות ולהרוויח, אבל אין לי ברירה, אני לא התעשרתי ממה שאני עושה. מצד שני, האוניברסיטה נותנת לי משכורת לא רעה. בגלל שאין לי זמן, אני בקושי מבזבז כסף וכשאנחנו טסים לחו"ל זה להרצאות משולמות.

עוד כתבות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית