גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שריפות ראינו וממשלות הרכבנו. אז שלחו אותי אל החור השחור

אני יודע עכשיו שכל מה שנראה בלתי אפשרי יקרה, רק חבל לי שלא בימי חיי

דרור פויר .  / צילום: יונתן בלום
דרור פויר . / צילום: יונתן בלום

א.

פרסום התמונה הראשונה אי פעם של חור שחור לפני כשבוע פעל עליי כאילו אני בעצמי מתקרב לחור שחור; הזמן מאט את מהלכו, חוקי הפיזיקה מתערערים ודברים משונים מתחילים לקרות. כל החדשות והאירועים שנערמו מאז שצפינו יחד לראשונה במקום שבו נגמר כל מה שיש, דוהים במרחק.

חור שחור, לעזאזל! הרי שריפות כבר ראינו וממשלות כבר הרכבנו, כל מה שקרה השבוע כבר קרה ועוד יקרה, חוץ ממה שקרה לראשונה: ראינו חור שחור. חלום שהתגשם. אפילו כשגילו את גלי הכבידה לא התרגשתי ככה, בחיי. "הרגש היפה ביותר שביכולתנו לחוות הוא המסתורין", אמר אלברט איינשטיין שמת היום, 18 באפריל, לפני 64 שנים, לא לפני שנתן לנו את המפתחות לארון עם הסודות של היקום, "מי שאינו יכול לעצור מהילוכו מרוב פלא ולעמוד נפעם, טוב כמת".

החור השחור /איור: תמיר שפר

אני עוצר מהילוכי ועומד נפעם.

ב.

בואו נסתכל שוב, יחד, בתמונה של החור השחור - חתיכת דבר רחוק ועצום יותר מכל מה שאנחנו יכולים לדמיין: חור שחור בקוטר של כ־38 מיליארד קילומטרים, מסיבי פי 6.5 מיליארד פעמים מהשמש שלנו (שקוטרה, להשוואה, 1.4 מיליון קילומטר), שנמצא במרחק של 55 מיליון שנות אור מאיתנו, בלב גלקסיה ששמה המדעי M87, אבל מכונה Poewehi, מילה מהמיתולוגיה של הוואי שמשמעותה "מקור כהה של יצירה בלתי פוסקת".

האור שאנחנו רואים בתמונה יצא לדרך לפני 55 מיליון שנים. כדור הארץ עוד היה בתקופת האיאוקן שבעידן הקנוזואיקון - הדינוזאורים בדיוק נכחדו, מינים חדשים החלו להופיע, הימים התחילו להציף את היבשות, הרים חדשים, כמו האלפים והפירנאים, באו לעולם. והנה, 55 מיליון שנה אחר כך, מתאגדים מדענים מכל העולם, מאחדים טלסקופים מאנטארקטיקה ועד גרינלנד כדי ליצור יחד עדשת טלסקופ בקוטר של כדור הארץ (!) ומצליחים לצלם את אותו חור שחור. תראו מה זה הבנאדם! איך אפשר לא לתת מילה טובה כשמגיע?

ליתר דיוק, לא צילמנו את החור השחור. איך אפשר לצלם חור שחור, הרי האור - כמו כל דבר אחר - לא חוזר ממנו. העיגול בגוני להבה לוהטים של אדום־כתום־צהוב שמופיע בתמונה הוא מערבולת אדירה של חומר וגז שסובבים במהירות עצומה - כמעט מהירות האור - ומתחממים לטמפרטורה של מיליוני מעלות.

הטלסקופ, בפשטות ובפשטנות, קלט את קרינת הרדיו שנפלטה בתהליך והצליחה איכשהו לצאת, ותרגם אותה לתמונה. עכשיו, כמו שקורה תמיד, יתחילו למצוא חורים שחורים כמו זבל. אני חושב על זה; למרות ששום דבר לא נפלט מחור שחור, עדיין החומר מנסה לתת את הכול, לפלוט קרינה, לספר את סיפורו במילותיו האחרונות לפני שייבלע. ואם משהו ממשיך לקרות גם על ספו של הסוף, יש תקווה.

גם החור השחור שנמצא במרכז התמונה של החור השחור הוא לא חור שחור: במרכז התמונה נמצא "אופק האירועים" - נקודת האל חזור. גבול במרחב־זמן. כל חלקיק שעובר את אופק האירועים נשאב לתוך החור השחור לבלי שוב. אופק האירועים זה הגבול האחרון, מעבר לו - הזמן נעצר. הזמן נעצר. איך אפשר בכלל להכיל את המחשבה הזו, שלידה האינסוף נראה כמשחק ילדים. מאיפה בכלל ניגשים לזה ואיך מעכלים שכל הזמן שבעולם, כל העולם שחי בזמן, ואין דבר מחוץ לזמן - נעצר. הזמן נעצר מעבר לאופק האירועים.

רק המשפט הזה יכול להשאיר אותי ער בלילות.

ג.

"הדבר הכי לא מובן בקשר ליקום הוא שהוא ניתן להבנה", אמר אלברט איינשטיין, ושוב צדק: באמת שאין לי מושג איך אפשר להבין שאין לנו שום דבר לומר על מה שאנחנו רואים: הידע האנושי מגיע לגבול שלו.

ואתם יודעים מה אנחנו עושים אחרי שהגבול נחצה, נכון? ממשיכים הלאה, לגבול הבא - לעבור את אופק האירועים. כרגע זה נראה בלתי אפשרי. פרדוקס מתמטי מקסים והופך ראש אומר שאם תקשרו אותי לחבל ותשלשלו אותי מעבר לאופק האירועים אל החור השחור - או שלעולם לא אגיע או שלעולם לא אוכל לחזור, אבל גם לראות חור שחור נחשב בלתי אפשרי עד לפני כמה זמן, שלא לדבר על לבנות טלסקופ, שלא לדבר על מיליון דברים אחרים.

עכשיו, כשיש תמונה של חור שחור, אין אלא לשאול ברצינות את מה שאוהבי וסופרי מדע בדיוני שואלים ברצינות גמורה כבר שנים: מה קורה מעבר לאופק האירועים כשהחוקים לא תקפים יותר? מה יש מעבר לו? איך אנחנו מגיעים אל אופק האירועים ועוברים בכל זאת דרך חור שחור אל מה שלא יהיה שנמצא בצד השני - גלקסיות חדשות? יקומים מקבילים? פיזיקה אחרת? כלום?

אני אומר אנחנו, כי אני בן אדם כמו כולם וברור לי שנצליח לעשות את זה. אולי לא בימי חיי, והמחשבה הזו ממלאת אותי בעצב כל-כך עמוק שאם הייתי זורק לתוכו אבן, היא לא הייתה פוגעת בקרקעית לעולם. כל הדברים שלעולם לא אדע חסרים לי.

ד.

עכשיו, כשראיתי חור שחור, נשאר לי רק החלום הכי גדול שלי, שאותו אני שב ופורס - להגיע לחלל. אני הוגה בו יומם וליל וחשבתי על עוד רעיון שיעזור לי להגיע לשם מהר יותר. אנא קראו בראש פתוח. אני עוקב אחרי הבדיקות של האסטרונאוט סקוט קלי ששהה שנה בחלל. בינתיים נראה שלשהות בחלל אין השפעה דרמטית. צורת העין של קלי אומנם השתנתה מעט, ויש סימן לשינויים בכלי הדם שיכולים להוות פוטנציאל למחלות. יש גם שינויים קלים מן הקל ברמת הדנ"א. אבל כשחושבים על זה, מה זה שנה? כלום. כדי ללמוד באמת על השינוי הפיזיולוגי ושינויים אחרים, צריך לשלוח נבדקים למסעות ארוכים הרבה יותר. הבעיה: המסע ותוצאותיו יכולים לסכן את הנבדקים.

ההצעה שלי: שילחו לחלל את החולים, הזקנים, התשושים. תנו להם לתרום תרומה אחרונה למין האנושי שהשאיר אותם בחיים כל-כך הרבה זמן. זה אומנם לא יפתור את בעיית הזדקנות האוכלוסייה, אבל זה בטח לא יזיק - הרי כבר לימד אותנו אלברט איינשטיין שאם היינו יכולים להתקרב לחור שחור, הזמן שלנו היה נע לאט יותר ככל שהיינו מתקרבים, כלומר שנזדקן בקרבתו לאט יותר - לא יודע מה איתכם, לי זה נשמע כמו סידור טוב מספיק.

אני לא מאלה ששולח אחרים קדימה - אני מאלה שצועקים אחריי! אני מוכן להתנדב לכל נסיעה, לכל בדיקה, לכל שליחות מסוכנת מעבר לקווי חוקי הטבע, מצדי תנו להתרסק כמו בראשית. אני יודע שהמסע בלתי אפשרי עדיין, ולמרות זאת: שלחו אותי אל החור השחור. אני רוצה להיקבר מעבר לאופק האירועים, המקום שבו הזמן נעצר, כנראה, מי יודע.

ה.

כל החיים האלה זה אופק אירועים, לא? מרחב דמיוני שאתה חושב שמעבר לו, שום דבר כבר לא יתקיים באותה הצורה. אנחנו עוברים את האופקים האלה אחד אחרי השני ותמיד יש עוד אחד בפתח - עוד שנה וחצי אני בן 50 וזה בהחלט נראה לי כמו אופק אירועים דמיוני שלעולם לא אגיע אליו, בדיוק כמו שחשבתי על גיל 40, אבהות או הדדליין הקרוב. כל מה שעוד לא קרה הוא מבחינתי חור שחור קטן שיבלע את הכול, מי יודע לאן.

ומי שיישאר מאחור, לעולם לא ישמע מאיתנו יותר. היומיום הוא אופק ועוד אופק, אירועים ועוד אירועים, היו בחירות, עוד רגע פסח, אחר כך עוד שנייה קיץ, אולי מלחמה, אחר כך חגים, ולמרות זאת, כל יום הוא נקודת אל חזור, ומהנקודות הכי אפלות נפלט אור, או לפחות משהו שאפשר לתרגם אותו לאור. וזה מספיק טוב בשבילי.

השבוע ראינו את הבלתי אפשרי, מחר נעבור אותו. אז קדימה, חברות וחברים. אל האופק - ומעבר לו!

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה