גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמדת נחיתות? שוק העבודה החדש דווקא נותן יתרון לנשים

לא כולן צריכות ללמוד מקצועות טכנולוגיים, אבל כן צריכות לדעת להשתמש בטכנולוגיה

נשים בשוק העבודה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
נשים בשוק העבודה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

יש בעיות שאפשר לקטלג אותן כבעיות גרביטציה, כוח המשיכה. שמעתי את זה פעם ממרצה שניסה לעזור למישהו לא להיתקע במקום שאי-אפשר לשנות. במקום להילחם בכוח המשיכה, תניחו שהוא שם ואז תבדקו מה עושים איתו - איך משתמשים בו, מתקדמים בעזרתו או זזים למקום אחר, שבו אין לו תפקיד.

בהתמודדות עם שאלות של גיוון בארגונים, לעתים קרובות מדי אנחנו נלחמים בכוח המשיכה, מנסים לרבע עיגולים, לכפות סגנון עבודה מסוים על אנשים שאינם מסוגלים לפעול בתוכו. בתהליך הזה אנחנו מפספסים את ההזדמנויות שמזמן עולם העבודה החדש למי שלא יכול היה להיכנס למערכות העבודה המסורתיות, אבל יכול דווקא לפרוח בעולם ללא מגבלות של מקום, תפקיד, מקצוע ואפילו זמן ומרחב.

להפוך את החיסרון ליתרון

המחשבה על בעיית כוח המשיכה התחילה בשיחה בין מובילות של קבוצות נשים בהייטק, במסגרת האקתון שמטרתו לקדם תעסוקת נשים בשוק העבודה החדש. נקודת המוצא של אותן נשים הייתה שנשים נמצאות בעמדת פתיחה נחותה בשוק הזה. המספרים מראים שהן מחזיקות ברוב התפקידים שהטכנולוגיה תשנה, אולי תעלים. במחקר אמריקאי, שכותרתו Women Automation and the Future of Work, נמצא שנשים הן 47% משוק העבודה, אבל מאיישות 58% מהמשרות שנמצאות בסיכון הכי גדול בעקבות אוטומציה. גם מחקר של ארגון OECD טוען שנשים נמצאות בסיכון של 11% לאבד את עבודתן בעקבות אוטומציה, לעומת סיכון של 9% בקרב גברים. הצד השני של הסיפור הוא שפחות נשים לומדות מקצועות טכנולוגיים, המזוהים עם העולם החדש.

בעיניי, ההנחה שהפתרון לעובדים שמשרתם בסכנה הוא ללמד אותם מקצועות טכנולוגיים היא הנחה שגויה. נכון שהעולם הופך לטכנולוגי, אבל לא נכון להניח שכל העבודה בעולם כזה תחייב ידע בכתיבת קוד.

בישראל של היום, אם אישה רוצה לשפר את מצבה הכלכלי, כדאי לה בהחלט להשתלב באופן כלשהו בתעשיית הטכנולוגיה, אבל ככל שהטכנולוגיה תיכנס ליותר ויותר תחומים, היא תפתח אפשרויות לעבוד ולהתפרנס גם בעולמות מסורתיים. ההגדרה של פרנסה או עבודה כטכנולוגית מפספסת את העובדה שהעולם הטכנולוגי משרת את כל התעשיות והמקצועות, והוא הרבה יותר מאוסף של מקצועות שכדאי ללמוד.

ראו לדוגמה את פלטפורמת Etsy המאפשרת למי שעוסקים במלאכות יד או באמנות להתפרנס, עם אוריינות טכנולוגית בסיסית. ללא ספק, בעידן החדש כולם צריכים לדעת להשתמש במחשב, וללמוד להשתמש בכלים חדשים דרך קבוצות פייסבוק, סרטוני יוטיוב או קורסים.

עובדים רבים באמצע החיים מספרים שבתחילת הדרך רצו ללמוד משהו "לא פרקטי", למשל ספרות, אבל הסביבה שאלה אותם מה יעשו עם זה ושלחה אותם ללמוד "מקצוע". היום, אחרי שני עשורים, הם נזכרים שבעצם חלמו לכתוב. החדשות הטובות הן שדווקא בעולם של היום אפשר ללמוד ספרות ולהפוך לכותבת תוכן מבוקשת בעזרת שימוש נכון בכלים החדשים.

לכן הפתרון לעובדים בתחומים שצפויים להיעלם אינו ללמד אותם לכתוב קוד, אלא ללמד אותם כיצד להשתמש ברשתות ובפלטפורמות שיאפשרו להם לעבוד בתוך העולם הטכנולוגי, גם אם התחום שלהם רחוק ממנו מאוד.

פתרונות תעסוקה אינם יכולים להיות כרוכים בשינוי הנטיות הטבעיות של אנשים. במקום זאת, צריך לפתוח בפניהם את מרחב אפשרויות העשייה בתחומם. צריך לאמץ מבט אחר על השינויים. בעולם של כלי רכב אוטונומיים, למשל, יש המון מקום לאנשים שיודעים לחשוב עיצוב - עיצוב מוצר, עיצוב חוויית משתמש, עיצוב שירותים חדשים, עיצוב מרחבים עירוניים.

בעולם של מדפסות תלת ממד, אפשר להגדיר מחדש כמעט כל מקצוע, ייצור ומוצרים. בעולם של מציאות רבודה אפשר למדוד בגדים באופן וירטואלי, להיעזר בסטייליסטית, במתפרה ובחנות בלי להיות תלויים במקום. האפשרויות הללו יוצרות מקומות עבודה לאנשים במקומות שאנחנו כיום מחשיבים מרוחקים, לדוגמה, ללא צורך בלימוד מקצוע טכנולוגי.

הזדמנות לאוכלוסיות מודרות

בישראל, יש אוכלוסיות שמתקשות באופן מסורתי להשתלב בעולם העבודה, למשל נשים ערביות, חרדים או אנשים החיים בפריפריה. בחלק מהמקרים, בחלק מהאוכלוסיות האלה, הקושי להשתלב בשוק העבודה המסורתי נובע מאותן סיבות שבגללן נשים בכלל התקשו להשתלב, כמו הקושי לצאת מהבית ליום עבודה מלא במשרד מרוחק. אבל כששוק העבודה משנה את ההגדרה של עבודה, נפתחות הזדמנויות מעניינות.

ראו לדוגמה נשים ערביות המתגוררות בכפרים, שתפקידן המסורתי היה בין השאר לבשל. מי מהן שיודעת ואוהבת לבשל הייתה יכולה, אם הייתה ניתנת לה הזדמנות, לספק שירות מדהים לאחיותיה העובדות מחוץ לבית ומתמודדות בין השאר עם הצורך לספק אוכל ביתי איכותי למשפחותיהן. התיווך הזה בין נשים לנשים יכול לפתור בעיות פרנסה, זמן וצורך של שתי קבוצות הנשים. היום, היכולת של נשים למכור את תבשיליהן לאחרים מוגבלת סך הכול בידע כיצד להשתמש בטכנולוגיות מתווכות.

דמיינו מה אפשר יהיה לעשות בעולמות עבודה שבהם אנשים יודעים כיצד למצוא זה את זה וליצור חיבורים המאפשרים לכולם להתפרנס. דוגמה מצוינת לכך, הפועלת כבר היום, היא Missbeez, פלטפורמה המחברת בין מי שנותנות שירותי טיפוח לבין מי שצורכות אותם, לבית או למשרד.

בדוגמאות האלה יש ממד נוסף שתומך בתעסוקה של נשים. אוסף השירותים הזה יאפשר לנשים עובדות לפנות את עצמן ביתר קלות ממשימות שבאופן מסורתי דרשו ניהול זמן מורכב. תחשבו על קניות ברשת, בישול ביתי, טכנולוגיות שמנקות את הבית, וזאת רק ההתחלה.

בתחום הפיתוח של אנשים, למדנו שצמיחה מחוזקות היא הרבה יותר יעילה מהניסיון לשנות את עצמנו. בפריזמה הזאת, נקודת הפתיחה של נשים בשוק העבודה החדש היא מדהימה, כי יש מפגש מעניין בין הסוגיות שמטרידות נשים באופן מסורתי לבין התפתחות עולם העבודה. דווקא מתוך ההתמודדות עם הצרכים הייחודיים ומתוך החוזקות, יש לנשים יתרון יחסי ביכולת לחלום פתרונות והזדמנויות בצורות עבודה חדשות.

בעידן הטכנולוגי, הטכנולוגיה היא ה"איך" ולא ה"מה". לא כולם מוכרחים ללמוד קוד, אבל כולם צריכים לדעת לעבוד במרחבי העבודה החדשים. כי אתגר התעסוקה המגוונת, לנשים או לאוכלוסיות אחרות שהודרו מעולם העבודה המסורתי, יפוצח כשנפסיק להסתכל על תעסוקה דרך הפריזמה של מעסיק ומשרה, ונצייד אנשים במיומנויות כדי שלא יזדקקו להם.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים